Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaCóreczki

Ile Wasze roczniaki mówią?

Polecane posty

Gość MamaCóreczki

Moja córka pod koniec miesiąca skończy roczek, a jedyne co mówi oprócz swojego 'bełkotania' jest mama, baba, bu, amamam.. Ale nie mówi tego świadomie, że ja to mama a baba to baba... A wszędzie czytam, że dziecko w tym wieku powinno mówić już świadomie mama, tata, baba, nie....

Gość do autorki.......
swiadomie..litosci, wez glupia dziewucho pocwicz czytanie ze zrozumieniem i wroc jak juz ogarniesz temat :O

nie przejmuj się, moja córka mówi TATA na wszystkich fajnych ludzi, na mnie też:) mówi też KAKA, najczęściej na piłkę, ale też na inne zabawki, czasem KOKO na kota (ale nie tylko) i AM na wszystko co się wkłada do buzi (smoczek, niekapek, jedzenie)

moja dość wczesnie zaczeła mówic, na roczek juz mówiła: mama, tata, baba, dziadzia, daj, am, moje itp ale kazde dziecko rozwija sie swoim tempem i zapewniam cię, ze wszystko z twoim jest w porządku

Gość ghjgfjf
Moje roczne mówi cały alfabet abcdef...itd:-D Powie ładnie wierszyk i przeczyta książkę. *Autorko każde dziecko jest inne, i jedne zaczynają mówić jak mają 2 lata a inne wcześniej ,więc nie masz co się martwić. Ew.zapytaj lekarza jak tak to Cię martwi.

Moja córka też końcem miesiąca skończy rok i jak do tej pory "mówi": - mama (gdy idzie do mnie z płaczem) - tata - ema - "nie ma" - pa pa (gdy robi papa) - woła starszą córkę "ika! ika! (Emilka) i tyle :) Starsza córka w tym wieku mówiła mniej więcej tyle samo, około 18-tego miesiąca nagle się rozgadała, jak miała niecałe dwa lata mówiła już dłuższe wierszyki (Murzynek Bambo, Samochwała). Autorko zobaczysz, że jak mała się rozgada to jeszcze będziesz chciała, żeby zamilkła chociaż na trzy minuty :)

Gość ojtam ojtam
a ja mam 2 latka który mówi pare wyrazów tylko więc nie ma co analizować ile mówi roczniak - mój na roczek nawet mama świadomie nie mówił

Gość taki lajf
A moja starsza nigdy nie gaworzyła, a pierwsze słowo powiedziała w wieku 2 lat. Dzisiaj ma 3 i pół i starego by zagadała, aż z żalem czasem wspominam te czasy ciszy :P