Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Inżynier serwisowy zbanwa

OPISUJEMY OPINIE NA TEMAT MIAST W POLSCE

Polecane posty

Gość takie tam gadanie
Kraków - naprawdę magiczny. Klimat, kultura, trochę tłok od turystów - ale Kraków jest jednym z najpiękniejszych miast Europy i świata (wiem co mówię - mam zwiedzony kawał świata). Multikulturowość, to miasto europejskie. Mamy się czym chwalić!

Gość dla odmiany lubię Łodź
Brak tu klasycznego starego miasta, ścisłe centrum jest dość zaniedbane, co przy wysokich kamienicach i wąskich uliczkach daje efekt faktycznie dość depresjogenny, ale za to mnóstwo zieleni miejskiej, duże parki, Las Łagiewnicki, cmentarz żydowski, secesyjny klimat niektórych uliczek - choć wiele elewacji prosi się o odnowienie. Ciekawa oferta kulturalna, bezrobocie już nie tak wysokie jak w latach bezpośrednio po upadku przemysłu włókienniczego (za to czystsze powietrze). :)

Gość prawictwo pospolite121
akurat mi katowice wydaja sie dośc nowoczesnym miastem .

Gość hahahahuahauaa
hahahahhahahahaha też się uśmiałam z tego że Łódź kulturalna. człowieku pod względem kultury nic się w Łodzi nie dzieje !!

Gość takie tam gadanie
Nowoczesny to jest Titanic na Chorzowskiej, Mariacka, dworzec i odnowiony Spodek. Przesmyk pod rondem i Silesia City Center. Trochę mało :) Odejdź kilka ulic wgłąb miasta.

tez mnie to rozbawilo, bo w Lodzi - w porownaniu z innymi duzymi miastami - kulturalnie nie dzieje sie nic, nie ma alternatyw :/

Gość wdeiqwdiwq
a Kielce?

Poza tym, że nie ma alternatyw, nie ma nawet JEDNEGO punktu kulturalnego, o jaki można byłoby się oprzeć. A nie, sorry. W Lipcu był Elton, w listopadzie chyba miał być Brian Adams, a 3 lata temu była Rihanna. No shoke, doprawdy :classic_cool: x

Gość ZawszeJestCool
KULTURA (z łaciny. cultura uprawa) to ogół stworzonych przez ludzi wartości naukowych, społecznych, artystycznych i technicznych oraz procesy tworzenia tych wartości. W przeszłości kojarzyło się pojęcie kultury z „ uprawą roli bądź z „uprawą umysłu.

Mieszkam w Loftach na Tymienieckiego, wiec Lodz i az tak mnie ta Lodz nie przytlacza, tutaj jest troche inaczej, choc dzielnica - wiadmo - jednak... przepasc, gdy czlowiek wraca z takiego Trojmiasta czy pieknego Krakowa - kocham KRakow, tam mozna mowic o kulturze - nie bedzie mi zal sprzedac loft i zamieszkac w Sopocie chocby w bloku, nawet przez chwile nie zatesknie za tym miastem!

Gość ZawszeJestCool
w Łodzi urodził sie hannibal lecter

Ja tak samo kocham Kraków, podoba mi się nawet (sama się sobie dziwię) stolica, pięknie jest w Kazimierzu Dolnym, w Sopicie.. ALe przede wszystkim to przepaść kulturowa i mentalna, gdyby w Łodzi ludzie byli inaczej nastawieni na drugiego człowieka, nie przeszkadzałyby mi nawet te brudne, opuszczone kamienice czy rozklekotane przystanki tramwajowe :o Ja mieszkam na Bałutach i nie jest aż tak tragicznie z wierzchu. Ale kiedy przychodzi weekend i chciałoby się gdzieś ruszyć żeby pobyć w fajnym miejscu, aż żałość cię ogarnia :o x

Gość jidjsdijsids
No to pomyśl co ja teraz muszę przeżywac - wychowałam się w Krakowie, dziadków od strony ojca mam w Beskidzie Wysokim. Na wakacje oprócz polskich gór jeździliśmy także do czeskiej Pragi, bo moja mama jest Czeszką i cala jej rodzina tam mieszka. Od 3 lat jestem skazana na Łódź, szczerze nie znoszę tego miasta. Teraz się już troche przyzywczaiłam, ale były takie momenty w moim życiu, zwłaszcza na początku, że siedziałam i płakałam bo nie chciałam tu być, miałam stany depresyjne itp. Jeszcze jakieś 10 miesięcy i wyprowadzam się z Łodzi na zawsze! Jak o tym pomysle to sama sie od siebie uśmiecham.

Wiem co czujesz, bo ja do Łodzi przyjechałam z Giżycka - centrum Mazur, gdzie wiecznie się coś działo, nie tylko w okresie wakacyjnym :D No cóż, jakoś trzeba zacisnąć zęby, ja wierzę w to, że na starość wykupię sobie maleńką kawalerkę gdzieś na Zwierzyńcu i wtedy nacieszę się tym powietrzem, klimatem, ludźmi i atmosferą :D Miłego wieczoru :) 🖐️ x

Gość ZawszeJestCool
psychiczna myszellina ----zgadzam sie w 100%

Gość jidjsdijsids
Ehh, no nic. Pozostaje cieszyć sie nam że nie jestesmy rodowitymi łodziankami i przynamniej możemy wrócić w rodzinne strony :) piękne strony

Gość Suwałki :P:P
Kiedyś pojechałam tam odwiedzić koleżankę ze szkoły.Powiedziała .że łatwo do niej trafić bo mieszka w centrum.Byłam w szoku normalnie to wiocha ,że hej :D:D.Bloki przytłaczające a w sklepach najczęściej słychać rosyjski :D.Jedyne co maja fajne to aqua park (zajebisty ) i galeria handlowa Plaza bo jak poszliśmy do niby galerii Alfy to ubaw po pachy,sklep typowy PRL :D dosłownie. Białystok nawet fajne miasto ale ja bym chciała mieszkać w Krakowie i może moje marzenie się spełni :)

Gość to teraz ja,ja,ja
a moja opinia Kraków - bardzo przereklamowane, a tak naprawde to mała mieścina z niskiej jakosci zabytkami, stara, zero nowoczesnosci i perspektyw. Zawiódł mnie Kraków niestety. Nawet nie mają tam dowozu do domu z KFC, jak na jakiejś wsi. Białystok - pozytywne zaskoczenie, zadbane, ładne miasto. Warszawa - nowoczesna, z perspektywami.

Gość ikjijijijkijijijijijijijiiiii
Kraków - bardzo przereklamowane, a tak naprawde to mała mieścina z niskiej jakosci zabytkami, stara, zero nowoczesnosci i perspektyw. Zawiódł mnie Kraków niestety xxxx ale z ciebie ignorantka !!! nie masz o niczym pojecia "Zespół architektoniczno-urbanistyczny starego Krakowa zaliczany jest do grona najważniejszych zabytków dziedzictwa kulturowego w Polsce i na świecie. Stare Miasto w Krakowie zaliczane było do najwyższej w skali krajowej "0" klasy zabytków. Historyczne centrum Krakowa znajduje się obecnie na liście światowego dziedzictwa UNESCO."

Gość jednoosobowy głos tłumu
a ja jak czytam opinie wroclaw lepszy od krakowa, krakow od poznania, poznan od gdanska, gdans od szczecina, szczecin od lodzi, lodz od bydgoszczy to... smiac mi sie chce z was barany. i kur­wa dziwie sie wam. wiekszosc z was byla juz za granica w miastach jak, londyn, hamburg, paryz czy inny amsterdam. to sa prawdziwe metropolie. te polskie ogorki jak wroclaw czy inna warszawa moga aspirowac w jakiejs 3 lidze europejskich metropolii. czy wy tego do chu­ja nie widzicie? wiec skonczcie juz leczyc kompleksy i jesli cos sie wam w maszych "metropoliach" nie podoba zamiast lac zolc na forum ruszcie du­py by zmieniac wasza mala ojczyzne. nie masz kasy i nie wiesz jak zaczac? moze przestan wyrzucac smieci do miejskich parkow?

Gość hdjfjkvkv
Białystok, piękne miasto, bardzo dobry prezydent, dzięki niemu na prawdę jest czym się pochwalić, miasto cały czas się remontuje, budowane nowe drogi, piękny deptak, czysto, zielono, świetne szkoły, kluby, kocham to miasto...żałuję ze mieszkam na stale za granicą..tęsknię

Gość ZawszeJestCool
Inżynier serwisowy zbanwa 100%RACJA

Gość mentaI cut
"wiekszosc z was byla juz za granica w miastach jak, londyn, hamburg, paryz czy inny amsterdam. to sa prawdziwe metropolie." a właśnie GÓWNO PRAWDA. te miasta nie umywają się do największych na świecie metropolii z Azji. przestańcie się zapatrywać ciągle na ten Zachód. Kraków jest przereklamowany jakiś, nie jest charakterystyczny. no co tam jest takiego? Wrocław bardzo uporządkowane miasto, wręcz maniacko. Poznań również ale o wiele ładniejsze. Łódź - no cóż faktycznie obskurne. to tyle co wiem z google street view :)

Gość jednoosobowy głos tłumu
jesli uwazasz ze wroclaw jest uporzadkowany to chyba naprawde jestes zakochany w chinskich miastach...

Gość bibiglow
Poznań fajny i bez nadęcia niby duży a jednak prawie wszyscy się znają (kolega kolegi itd.) Urodziłam się mieszkam i jest git

Gość mentaI cut
Wrocław i Szczecin jak widzę takie są.

Gość mentaI cut
no i Białystok przeciwieństwo tamtych miast, "swobodniejsze" rozplanowanie budynków w mieście, tu i rusz stoi jakiś obskurniak, ale nie jest najgorzej Kraków najnudniejszy :P