Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak-wyjeżdżam

Koszty utrzymania

Polecane posty

do tak wyjeżdżam Odpowiedzi są inne, bo wypowiadają się ludzie z Londynu jak i ludzie z małych miejscowości,a jak wiadomo Londyn jest bardzo drogi

Gość szunajka
Będzie to ciężkie, ale uważam, że dacie rade. Jeśli nie będziecie szaleć z kasą i każdy funt liczyć to przeżyjecie i jeszcze wam trochę zostanie na przyszły miesiąc. http://florimeble.pl/26-krzesla

Gość ja dziewczyna doradzam Ci
850 council tax zalezy gdzie? nie wiem ile w reading okolo 100? woda, gaz, tv, internet, elektryka - ja place okolo 200 jedzenie- zalezy co i ile :) 100 tygodniowo na pewno nie mam auta- wiec nie wiem ile to kosztuje tak czy inaczej 850 na cala rodzine to troche malo , ale powoli powoli znajdziecie lepsza prace i wtedy nie powinno byc juz problemu aha - BABCIA to skarb:) odpada Wam conajmniej 1200 za nianie

Gość kkkkkkpppp
ja powiem ci tak powinnas dac rade bez luksusu al spokojnie do przodu jedzenie 100f/tydzien council 100-120f (ja mam 160f ale to Londyn) gaz, prad, woda,internet, abonament telewizyjny 150f ubrania primark caritas shopy (to cos jak second hand tylko kasa idzie na cele harytatywne) Martwi mnie cos innego chcesz tam ciagnac rodzine.... nie znacie jezyka (nie da rady z dziecmi szkoła lekarz itp) a poza tym piszesz o jakiejs polskiej agencjii która rekrutuje w kraju te czasy minely... nie slyszalam juz od dawna o takich agencjach

Gość aquadjka
Kkkkkkkkkpppppp przeciez napisala ze znaja jezyk............

Gość Tak-wyjeżdżam
Spokojnie- znam język, to uzytkowniczka 'możewarto' pisała że nie zna a jej radziłam rekrutację z Polski (niestety chyba od kilku lat nie prowadzi się już takiej rekrutacji) Ale mam jeszcze pyt dot cen mieszkań: skoro przez agencje są mieszkania po ok L750, mogę liczyc na to że znajdę taniej z pierwszej ręki? Jak szukać takich mieszkań?

Gość gfdcvjkkng
Tu dzieci jak kończą 3 lata idą do szkoły na 3h dziennie jak kończą 4lata zaczyna sie szkoła na caly dzień od 9 do 15 W niektórych szkołach dzieci mogą iść do szkoły od 2 lat jak skończą

Gość Tak-wyjeżdżam
czterolatki do szkoły? to chyba coś jak zerówka? zakładam że bezpłatna

Gość gfdcvjkkng
Jak macie samochód w polsce przed wyjazdem weźcie zaświadczenie o latach ubezpieczenia ,przyda wam sie na miejscu niektóre ubezpieczyciele stwierdzają składki z polski

Gość gfdcvjkkng
Tak to jak w polsce zerówka Jak dziecko ma 5 lat to idzie do 1 klasy

Gość jhgfdsfgd
jako 4 latek mowisz idzie na 6 godzin??? czy oby jestes tego pewna??

Gość kiuytrdesa
Goldi - ty to jestes glupia! mieszkasz na jakims zadupiu i sie wymadrzasz!

Gość Ewa12321
moja corka chodzi do szkoly i skonczyla 4 lata w czerwcu tu jak dziecko skonczy 4 lata do 31 sierpnia idzie od 1 wrzesnia do reception class to jest od 9 d 15 z nia chodza 5 latki ktore skonczyly od wrzesnia troche inaczej jest niz w polsce

Gość Tak-wyjeżdżam
A to niespodzianka. Podacie mi w takim razie orientacyjne ceny tego co trzeba dokupić do takiej zerówki? Domyślam się że szkolnictwo jest inaczej zorganizowane niż to tutaj i żadne książki nie zjedzą połowy pensji?

Książek w ogole nie kupujesz. Zeszyty też dostają. Jedyne o co musisz się martwić to mundurek, plecak i pudełko na lunch.

nie wiem jak w anglii ale tutaj gdzie ja mieszkam juz 3 latki ida na full time czyli 9 do 15:15. 3 latki ida no nursery 4 latki ida do reception 5 latki do pierwszej klasy do szkoly trzeba kupic jedynie mundurek (plus buty, butelka do picia i teczka czy plecaczek) a tak cala reszte zapewnia szkola. co tydzien place 10.40 funta na cieply lunch + deser. oczywiscie mozna dawac jedzenie z domu ale kaza nam placic pierwszy rok zeby dziecko sie przyzwyczailo albo nie czuje sie odtracone. tak sie zlozylo, ze moj mlody jest w reception. jako ze konczyl 4 lata w pazdzierniku to go przepisali do reception pomijajac wogole nursery..

Gość dziewczynanglika
Jedzenie za 100f na miesiac? Bez problemu :) Tak jak mowilam mieso zawsze z polski jak jestem to tak za 300 czy 400zl kupuje wszystkiego po trochu lacznie z wedlinami i serami mam duza zamrazarke :) zawsze jedna waliza pelna miesa a ciuchy i reszta pozniej paczka dojezdza 1 za kg. a tak to raz na tydzien kupuje pieczywo warzywa i owoce. duza paka makaronu wystarcza na duzo ziemniakow raczej nie jemy. sami gotujemy a w weekendy jemy na miescie to tego nke wliczam. mam sainsburego pod domem zbieram punkty i zawsze jakies vouvhery daja tez. mama mi kupila piekna ksiazke kucharska z polskimi daniam woi i uwielbiam gotowac :) tak juz mam wole wydac malo na jedzenie i miec duzo na inne rzeczy :)

Gość gfjhghjjjyjuyju
:D:D:D

Gość lkuytresazxcvnm
Ze cie na granicy z miechem nie zatrzymali????? I jak to miecho przewozisz? Jeszcze takeij wiochy nie slyszalam! Ja pier*! 100 na jedzenie to jest nic. Raczej kolo 100 na tydzien biorac pod uwage 5 osobowa rodzine.

Gość haneczkaaaa
do autorki powiem Ci tak...1600 na miesiac na 5 osobowa rodzine, to nie jest duzo...ale jesli Wasza sytuacja w Polsce jest kiepska i jakos dajecie rade, to mysle, ze i tutaj sobie poradzicie trzeba bedzie zyc oszczednie i liczyc wszystkie wydatki, ale jest to do zrobienia, jesli jestescie zdeterminowani i bedziecie sie wspierac, to z biegiem czasu wszystko sie ulozy:))) znacie jezyk, zakladam, ze jestescie mlodzi, zdrowi i pracowici...no i macie dzieci, wiec jest dla kogo zyc, pracowac i sie starac Zycze Wam powodzenia z calego serca:) aaaaa jeszcze jedno, jesli bedziecie pracowac i placic podatki...a Wasze dochody nie beda wystarczajace, to przeciez i jakies zasilki beda sie Wam nalezaly, wiec mysle, ze warto probowac:)) pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, ze kiedys przeczytam o tym, jak Wam sie udalo...

Mam nadzieje ze ponformowano cie o depozycie ktory trzeba zaplacic wynajmujac,jest to przewaznie kwota miesiecznego rentu plus fee dla agencji.Nie wszysatkie agencje pobieraja,ale wiekszosc. Zobacz na stronki internetowe moze cos wykukasz sobie za dobra cene. rightmove, primelocations, findaproperty, zoopla. Powodzenia zycze :)

no jak prywatnie wynajmujesz to juz wtedy bez dodatkowych oplat..

Gość Ewa12321
si-xa tez mieszkam w walii i u mnie 3 latki nie chodza na full time za darmo jezeli zaplacisz wtedy dziecko moze zostac na caly dzien

Gość Ewa12321
Tak -wyjezdzam a prace juz macie zapewniona na miejscu?

Prywatnie to na gumtree mozna patrzec,ale podobno duzo przekretow jest. Ja wynajmowalam chwile temu prywatnie ale depozyt tez musialam zaplacic.

Gość Ewa12321
ja tez jak wynajmowalam prywatnie to depozyt musialam zaplacic a znalazlam ogloszenie w gazecie ale to bylo 6 lat temu

Gość ale się uśmiałam z tego mięsa
cała waliza mięsa? matko, za 300-400 zł to można pół świniaka kupić... i Ty to ciągniesz do UK żeby było taniej? Mam wielu znajomych w Anglii, różnie im się wiedzie, ale mięcha nikt nie ciągnie ze sobą z urlopu w PL ;-) Ale znam pewną damulkę, która wyjechała do Niemiec i "świetnie jej się wiedzie" a rodzice na każdą wypłatę pół sklepu mięsnego wykupują i wędlinki wędrują busikiem ;-))) Jeżeli miałabym oszczędzać na jedzeniu, mrozić, liczyć... w życiu nie wyjechałabym za granicę żeby dziadować. W końcu emigruje się za lepszym życiem... Autorce życzę powodzenia, chociaż jednocześnie podziwiam za odwagę. Ja nie zdobyłabym się na wyjazd z dziećmi małymi w ciemno w sumie... Najpierw wysłałabym męża a sama z dziećmi może później...

ewa --> bo zalezy od szkoly! jedne szkoly biora od razu na full time, inne maja okres przejsciowy (np 4 tygodnie na 3 godziny a poziej juz full time) ale nie tak zeby caly rok chodzic na 3 godziny (no chyba ze dziecko poszlo do szkoly w polowie roku (bo niektore szkoly przyjmuja od marca i wtedy na full time idzie sie we wrzesniu). duzo zalezy od szkoly. u mojego mlodego na marzec nie bylo miejsc wiec szedl we wrzesniu majac 3 lata i 10 miesiecy (bo urodziny ma w pazdzierniku). mojej kolezanki dziecko mimo ze mlodsze od mojego zaczynalo w innej szkole w marcu czyli kilka miesiecy wczesniej a sa takie szkoly ze dzieciaki ida w pierwszy poniedzialek po 3 urodzinach i to na full time. jezeli chcesz sie dowiedziec jak jest w twojej szkole wybranej to trzeba zadzownic i z nimi pogadac.

usialala --> mowisz o depozycie czy o bondzie? bo depozyt to jest co innego. ja mialam zawsze szczescie zeby wynajac u kogos prywatnie i sobie chwalic. zreszta sama teraz wynajmuje mieszkanie parze polakow. prosimy o bonda w wysokosci miesiecznego rentu i to wszystko.

Moja kolezanka zawsze jak wraca z Polski przywozi sobie wedlinke,a mi sie dostaje zawsze szyneczka domowego wyrobu..pychotka ;) Gdybym miala mozliwosc taka pewnie tez bym sobie przywiozla. Ja juz zapomnialam jak smakuje polskie miesko :D