Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 E膯KA

nieznana "kulka" w prawej piersi

Polecane posty

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
heh kolejny dow贸d na to 偶e ginekolodzy nie umiej膮 bada膰 piersi!!! Tyle si臋 m贸wi o samobadaniu piersi a jak wida膰 nawet lekarze nie umiej膮 tego robi膰 poprawnie. Tak jak pisa艂am ju偶 wcze艣niej w moim przypadku 2 ginekolog贸w nie potrafi艂o odr贸zni膰 gruczolakow艂贸kniaka od prawid艂owej budowy piersi w badaniu r臋cznym!!! U mnie guza wyczu艂 m贸j m膮偶, wtedy jeszcze ch艂opak, a ginekolog stwierdzi艂 偶e taka budowa!!! Chirurg onkolog za to po badaniu r臋cznych nie mia艂 偶adnych w膮tpliwo艣ci 偶e to gruczolakow艂贸kniak. Koniecznie zr贸b USG piersi i najlepiej u radiologa a nie gienkologa, skoro ten nie umie si臋 zdecydowa膰 czy co艣 jest czy nie!!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kijanka anka
nie wiesz co to nad偶erka? sk膮d ty si臋 wzi臋艂a艣?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania_do_E膰ki
E膰ka, u mnie po przyjmowaniu tabletek r贸wnie偶 pojawi艂a si臋 taka kulka (mia艂am 21 lat) . Po USG okaza艂o si臋, 偶e to poszerzona zatoka mlekowa. "Nic z tym nie mo偶na zrobi膰, by膰 mo偶e po ci膮偶y samo zniknie" - tak powiedzia艂 onkolog... Teraz mam 27lat, a kulka ca艂y czas jest wyczuwalna w piersi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
偶e co 偶e jak : dosta艂am skierowanie do pani onkolog, ale mam dzwonic w przyszlym tyg i pyta膰 si臋 o termin, w grudniu przed 艣wi臋tami mam przyj艣膰 do ginekologa po wyniki z cytologi i z tymi wynikami z usg. kijanka ania : mo偶e z choinki, kurcze nigdy nic mi nie dolega艂o, wi臋c sk膮d mam wiedzie膰. Ania do E膰ki : a jakie bra艂a艣 tabletki i jak d艂ugo? Kulke mia艂a艣 umiejscowion膮 w tym samym miejscu? Jaka by艂a w wyczuciu. Czy przez te 6 lat sie zmieni艂a?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania_do_E膰ki
Ja bra艂am Logest, by艂 bardzo popularny "w tamtych czasach" ;-) Bra艂am go ok roku (rok temu wr贸ci艂am do tabletek - Jeanine i Yasmin, gdy偶 z narzeczonym nie mo偶emy sobie akurat w tej chwili pozwoli膰 na dziecko - 艣lub ju偶 za kilka miesi臋cy :) ) Onkolog jedyne co nakaza艂, to niestosowanie tabletek antykoncepcyjnych w przysz艂o艣ci (ojjj ten pan by艂 ich wielkim przeciwnikiem ;) ) , bo to przez nie si臋 najprawdopodobiej powi臋kszy艂a. W chwili obecnej jest taka jak by艂a te 6-7 lat temu czyli: okr膮g艂a, g艂adka, 艂atwo przesuwalna, twarda - na pocz膮tku r贸wnie偶 my艣la艂am, 偶e to w艂贸kniak, ale USG to wykluczy艂o. Umiejscowiona jest w okolicy brodawki sutkowej, pod ni膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania_do_E膰ki
A akurat mam wpojony nawyk badania piersi, wi臋c szybko to odkry艂am :) Moja ginekolog dopiero j膮 "wymaca艂a", gdy jej pokaza艂am gdzie konkretnie ta kulka si臋 znajduje ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
No ja w艂a艣nie musia艂am pokaza膰 ginekologowi, 偶e jest o tu, w prawej piersi, ni to pod sutkiem, ni to od zewn臋trznej strony. Ja 21 m'cy bra艂am sylvie20, w sierpniu zaprzesta艂am, ale w przysz艂ym roku zamierza艂am wr贸ci膰 do anty, ale innych. Jakiej wielko艣ci jest Twoja kulka, boli? Ja og贸lnie spodziewam si臋 teraz miesi膮czki, wi臋c biust mnie pobolewa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcheweczka...
Zrob usg prywatnie, koszt od 70-100zl a dostaniesz sie od razu i bedziesz wiedziala na czym stoisz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcheweczka...
Ja mialam gruczolakowlokniaka 2 cm w prawej piersi jak to lekarz m贸wi艂 na godzinie 10:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
marcheweczka : dosta艂am skierowanie do pani onkolog i mam dzwoni膰 w przysz艂ym tyg.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
Dok艂adnie tak jak m贸wi marcheweczka, najlepiej zrobi膰 usg, prywatnie nie trzeba skierowania i od razu wiesz czy co艣 jest czy nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
nic mi po tym, skoro mam ju偶 skierowanie. Do ginekologa r贸wnie偶 posz艂am na priv i nie wiem czy op艂aca艂o si臋 inwestowa膰. Poza tym kto inny robi usg, a kto inny odczytuje wyniki (onkolog) tak? "偶e co 偶e jak" - co my艣lisz o kulce, kt贸r膮 ma "Anka do E膰ki"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
Wiesz w sprawie tej kulki kt贸r膮 ma kole偶anka, to nie chce si臋 na ten temat wypowiada膰, skoro robi艂a usg i tak powiedzia艂 lekarz to pewnie wie co m贸wi艂. Co do tego USG to faktycznie mo偶esz poczeka膰, dobry onkolog w badaniu r臋cznym potrafi oceni膰 charakter guzka. Je艣li b臋dzie mia艂 w膮tpliwo艣ci to wtedy skieruje Ci臋 na usg i lub biopsj臋. P贸ki co poczekaj do wizyty i nie stresuj si臋 na zapas. Z tego co kiedy艣 gdzie艣 przeczyta艂am 80% guzk贸w w piersi jest niegro藕na.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
Anka do E膰ki : mog艂aby艣 co艣 wi臋cej napisa膰 na temat swojego przypadku, bo nigdzie w internecie nie mog臋 znale藕膰 nic na ten temat, wsz臋dzie gdzie napisz臋 co艣 o kulce to wyskakuj膮 odno艣niki do nowotworu. 偶e co 偶e jak : a Twoja kulka jakiej by艂a wielko艣ci? Ja wci膮偶 panikuj臋. Nie wiem te偶, czy cieszy膰 si臋 z tego, 偶e ginekolog wst臋pnie nic u mnie nie wyczu艂? W jakim przypadku ta kulka niekoniecznie nie b臋dzie musia艂a by膰 wycinana? Jakim cudem onkolog jest w stanie to stwierdzi膰 bez usg?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
Moja na usg by艂a okre艣lona na 1 cm 艣rednicy wi臋c do艣膰 ma艂a. Onkolodzy maj膮 jednak wi臋ksze do艣wiadczenie w tych sprawach. Z ginekologami r贸偶nie to bywa niestety... Ja te偶 po wizycie u jednego si臋 ucieszy艂am jak powiedzia艂 偶e nic nie widzi, taka budowa piersi. To by艂y dok艂膮dnie jego s艂owa. Skierowanie na USG wypisa艂 mi tak dla 艣wi臋tego spokoju. Natomiast chirurg onkolog bez badania USG nie mia艂 w膮tpliwo艣ci 偶e to gruczolakow艂贸kniak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
wiem np 偶e torbiele cz臋sto zostawia si臋 do obserwacji, ale one pojawiaj膮 si臋 raczej u kobiet o 30

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
Ja nadal jestem w ci臋偶kim szoku, 偶e to mnie cokolwiek spotyka i to w tak m艂odym wieku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
Wydaje mi si臋 te偶, 偶e u mnie jest to wi臋ksze ni偶 1cm, no ale to jakim cudem nigdy wcze艣niej nie zwr贸ci艂am na to uwagi. No, i moja kulka jest u do艂u, a nie u g贸ry, jak chyba w wi臋kszo艣ci... dlatego te偶 moje przera偶enie wzrasta :-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
Moja kulka te偶 by艂a u do艂u piersi. Plus tego by艂 taki 偶e dzi臋ki temu blizna jest praktycznie niewidoczna. Ja jak si臋 dowiedzia艂am o swojej sporo czyta艂am na necie. Pami臋tam 偶e znalaz艂am wtedy info 偶e guzki najcz臋sciej powstaj膮 u g贸ry piersi. Ostatnio jak robi艂am usg w tym roku rozmawia艂am z radiologiem i m贸wi艂 偶e ten guzek mog艂am mie膰 ju偶 d艂ugo przed tym zanim zosta艂 odkryty. Ja sw贸j odkry艂am jak mia艂am 23-24 lata. Z tego co m贸wi艂 mi te偶 radiolog takie guzki powstaj膮 najcz臋sciej u dziewczyn 18-25 lat a wi膮偶e si臋 to z hormonami. Co do wycinania tych guzk贸w mi np. pani kt贸ra robi艂a biopsj臋 m贸wi艂a 偶e mo偶na taki guzek zostawi膰, ale onkolog by艂 innego zdania. Poza tym czyta艂am na forum tu na kafeterii, 偶e dziewczyna zwleka艂膮 kilka lat z usuni臋ciem i w ko艅cu ur贸s艂 jej tak 偶e by艂 wielko艣ci mandarynki!!! ja nie chcia艂am dopu艣ci膰 do takiego stanu, cho膰 te guzy rosn膮 bardzo wolno...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
tu jest ca艂y temat w艂asnie o gruczolakow艂贸kniakacg cho膰 u Ciebie to jeszcze tak naprawd臋 diagnoza nie jest postawiona. Mnie jeszcze przed potwierdzeniem przez lekarza objawy pasowa艂y i podejrzewa艂am 偶e to mo偶e by膰 w艂a艣nie to. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3542253&start=0

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
Poczytam poczytam. Dzi艣 zadzwoni臋 i spr贸buje um贸wi膰 si臋 do onkologa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
S艂uchajcie, mam 2 dzie艅 miesi膮czki i wyczuwam znacz膮ce zmniejszenie si臋 kulki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bondd
u mnie by艂o tak samo, wpierw wizyta u ginekolog, ona da艂a skierowanie do onkologa standardowa procedura, onkolog zrobi usg tego czego艣, je艣li b臋dzie konieczno艣膰 chirurgicznego wyci臋cia to biopsj臋 (pobior膮 male艅ki wycinek z tkanki)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
Ok, wczoraj pisa艂am, 偶e kulka zmala艂a, dzi艣 natomiast nie jestem tego taka pewna. St膮d te偶 moje pytanie : czy kulka by艂a w stanie okreci膰 si臋 tak, 偶e (jako, 偶e stwierdzam, 偶e jest nieco jajowata) jej "d艂u偶sza" cz臋艣膰 jest jakby w g艂膮b piersi i st膮d teraz wydaje mi si臋, 偶e si臋 zmniejszy艂a?! Wydaje mi si臋 te偶, 偶e teraz nadal jest u do艂u piersi, ale bardziej pod sutkiem, a ni偶eli od zewn膮trz jak wcze艣niej (prawa pier艣). Dzi艣 rano troszku mnie jakby pobolewa艂o, gdy otwart膮 d艂oni膮 dodusi艂am do piersi. Dziwi mnie tylko to, 偶e "zmieni艂a si臋" r贸wno od 1 dnia miesi膮czki. Co do mojej wizyty u onkologa to nadal jest jedna wielka niewiadoma, bo tam, gdzie chodz臋 aktualnie szukaj膮 nowej pani onkolog na miejsce tej poprzedniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcheweczka...
Zle sie za to zabierasz, ja w sierpniu wyczulam guza a we wrzesniu mi juz wycieli

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
marcheweczka co masz na my艣li pisz膮c, 偶e 藕le si臋 za to zabieram?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶e co 偶e jak??
Co do zmiany wielko艣ci mo偶e to by膰 z艂udne wra偶enie, mnie te偶 momentami wydawa艂o si臋 偶e kulka zmala艂a a wcale tak nie by艂o!! Co do bolesno艣ci zazwyczaj w czasie okresu piersi s膮 bardziej bolesne, poza tym jak mocno je ugniatasz te偶 mo偶na odczuwa膰 ma艂y b贸l

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marcheweczka...
Ja od wyczucia guza po miesiacu mialam juz wyci臋tego...czekajac na wizyte u onkologa zrob prywatnie usg juz masz sporo czasu zaoszczedzone

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
nie nie, na moje diametralnie zmniejszy艂a si臋 wraz z 1 dniem okresu. Jaka jest teraz -nie wiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 E膯KA
W pn. mam wizyt臋 u p.onkolog

Udost臋pnij ten post