Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigrantka imigrantka

Drogie mamy żyjące w Polsce. Proszę o odpowiedz:czy wystarczy mi tyle na miesiąc

Polecane posty

Gość gratka najmadrzejsza
nie rozumiem cie autorko po co wracasz ale to twoj problem.narzekasz,ze w Niemczech za wszystko płącisz?a czemu nie napiszesz jaki zasiłęk dostajesz na dziecko i inne ulgi np z tytułu samotnego macierzynstwa? ja tez mieszkam za granicą,do Polskie nie wróciłąbym za nic na świecie bo biedy klepac nie zamierzam. bywam w Polsce 2 razy w roku i uwierz mi że za każdym razem ceny mnie szokują bo żywnośc jest droższa niż tu we Francji gdzie mieszkam!zastanów się dobrze bo 800 zł to jest naprawde bardzo mało na przezycie .lekarstwa w Polsce to kosztuja naprawde majątek.ja wykupujac dodtakowe ubezpu=ieczenie za pare euro mam wszystkie nawet najdrozsze leki niedostepne w Polsce za darmo!do tego dochodza zasiłki rodzinne na dzieci ,dodatki do mieszkania itp życie w Polsce to prawdziwy koszmar i nieustanne życie w stresie co będzie jutro będziesz wracać do tych Nimeic szybciej niż myślisz

Gość ioreuwrioew
kupuję w piekarniach tez, i tam jest w ogóle taniutko, drozdzówki za 1,30 , a chleb za ok. 2,30 więc nie masz racji...

Gość ioreuwrioew
jak znam zycie, to tez jak wydajecie w 3 osoby 1500 na żarcie, to pewnie za 1000 je facet, a wy z dzieckiem za 500, :p faceci są totalnie nieekonomiczni w uzyciu

Gość hiehiehiehieheie
hehehehe no akurat mój facet jest dość ekonomiczny na szczęście, choć wybredny ;) ale ja też lubię coś smacznego zjeść a nie same pyry więc przyznam, że te 1500-2tys na jedzenie idzie...

Gość nooonnnn
Nie słuchaj tych wszystkich którzy tak mówią,że sobie nie poradzisz, jeśli rozplanujesz dobrze swoje zakupy to spokojnie Ci starczy. Ja mam na dwieosoby dorosłe taką samą kwotę. Robię tak,że po wypłacie idziemy do sklepu i robimy większe zakupy. Kupuje potrzebne rzeczy na obiady na cały miesiąc. Np dzisiaj byliśmy na większych zakupachi kupiliśmy: *1,5kg łopatki zmielonej-podzieliłam na pięć części i pomroziłam, będzie na kotlety albo do jakiegoś sosu. *8 podudzi- dwa obiady *4 schabowe-dwa obiady *80dag gulaszowe-dwa obiady *8kotletów z karczku-4 obiady *4 ćwiartki-2 obiady *6 podwójnych piersi z kurczaka-6obiadów(w promocji po 12.90) *14 skrzydełek-dwa obiady *2*paczka paluszków rybnych z frosty -3 obiady. oprócz tego olej oliwier, dwa opakowania bułki tartej, kasza gryczana, makaron, makaron spagetti,2* torebki do pieczenia,pomysła na..., 6przypraw, 2* pomidory w puszce, płatki musli, 1.2kg sera salami( w promocji za 16.9),sosy z torebek,masło, 20dag wędliny(30zł kg), 20dag sera, 4 kiełbaski,mąka. oprócz tego chipsy, mandarynki , ciastka i bułki. Tak więc obiady na cały miesiąc mam tylko dokupić jeszcze worek 10 kg ziemniaków, a makaronu i kaszy mi starczy. tak więc śmieszy mnie gadanie,że ze za stówę się nic nie kupi, Ja za swoje zakupy wydalam dwie stówy a mam obiady na cały miesiąc. A chleb czy jakąś wędline można kupić codziennie.

Gość o rettryyy
mi by starczyło. Autorko nie przejmuj się tu wiekszość bab nawet się nie chce czytać co napisałaś a już się wymądrzają. OCZYWIŚCIE WSZYSTKIE KURY DOMOWE NA KAFE WIEDZĄ JAK JEST DROGO ALE SAME DO ROBOTY NIE PÓJDĄ :o Ja uważam ze moze Ci starczyć. JEżeli tylko na jedzenie to nie powinno być źle. Np. taka zupa pomidorowa na obiad: udko z kurczaka, 2 puszki pomidorów eko, włoszczyzna, makaron, całość ok. 20 zł. Mi na dwie osoby starcza na dwa dni. Chleba przecież nie zjecie całego w jeden dzień. Wszystkie tu piszą o wyprawce dla dziecka ale chyba nie robicie jej co miesiąc?!

Gość o rettryyy
nie prawda że 100 to mało! Wiadomo że opakowanie ryżu/kaszy kosztuje ok 4 zł ale chyba nie zjadasz całej paczki w jeden dzień?! Włoszczyzna - paczka co starcza na 2 zupy kosztuje pare złotych, a jedna zupa na 2 dni... Ja gotuje na udku albo ćwiartce. Ziemniaki są też tanie... Nie wiem czemu ktoś CI ściemnia że warzywa w Polsce są drogie. Zobacz jak polski student przeżył za 1 zł dziennie :D: http://www.youtube.com/watch?v=drdpqLvYoEI&feature=relmfu

Autorko na Twoim miejscu ja bym nie wracała do Polski. Po co? Wiesz ile ludzi stąd ucieka:). Nie wiem jak dasz sobie radę za 800 zł. Bo jednak nie będziesz jadła zupek vifona i pasztetu z bułką codziennie:). A gdzie jeszcze podręczniki szkolne,ubrania dla dziecka i dla Ciebie. Autorka jasno napisała,że jej zostaje 800 zł na czysto, opłaty za czynsz i prąd odliczone zostały.