Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alamapsa

DO KOMPETENTNYCH KATOLIKOW

Polecane posty

Gość alamapsa

Sprawa wygląda następująco: Jesteśmy ze sobą blisko 3 lata, zaręczyny były rok temu, przygotowania do ślubu poczynione, ślub będzie w wakacje. Seks zaczeliśmy uprawiać 3 miesiące temu, byliśmy dla siebie pierwsi. Nie używamy żadnych środków antykoncepcyjnych, ale wytrysk zawsze na zewnątrz, seks jest z miłości, a nie tylko ze chcicy, długo czekaliśmy, niestety nie wytrzymaliśmy. Nie kochamy się często, mieszkamy oddzielnie. Chcę chodzić do spowiedzi, bo Bóg w moim życiu jest bardzo ważny, ale czy takie spowiedzi są dobre i mają sens? Żałuje moich grzechów, ze względu na to, że Kocham Pana Boga i chcę pójść do nieba, ale nie mogę całkowicie obiecać, że nie będziemy się kochać, po spowiedzi się staramy, ale różnie to wychodzi i idąc do spowiedzi nie mogę powiedzieć na 100%, że zrobię wszystko aby się nie kochać z moim narzeczonym. Nie krzywdzimy siebie na wzajem, uważam, że to wyraz miłości i oboje chcemy wziąć ślub i stworzyć rodzinę. Proszę o poważne odpowiedzi i komentarze. ( Nie jesteśmy nastolatkami,plany są poważne)

Gość szkodatak
szkoda że juz to zrobiliście a teraz wstrzymajcie sie to jest ciężkie ale zapewniam cie ze po slubie będzie ogromna radośc w twoim sercu . to już niedlugo ślub szybko zleci. trenujcie cierpliuwosc wstrzemiezliwosc i szacunek w obec siebie, warto

Gość laska_supermenna
wiesz, to tak samo jak my tylko juz po slubie z 2 dzieci :) ale niestety grzech jest grzechem :( i nie zagluszysz tego, grzeszysz swiadomie, wiesz jak sie juz raz tego sprobuje to sie z tego nie wychodzi , bledem bylo ten pierwszy raz, tak jak i u nas :( ty sie nie lam az tak, teraz tylko Bog wie co robic i dowiesz sie tego po smierci, ja zreszta tez :(

Gość no weeeeź.
potrzebujesz od proboszcza zezwolenia na seks ze swoim facetem? :D :D :D LOL.

Gość Ks Kuba
Jezus wybacza tylko seks w pupe.

Gość laska_supermenna
szkodatak ma racje my juz o tym rozmawialismy po slubie i zalujemy ze to sie tak potoczylo :( napewno byloby inaczej gdybysmy poczekali, poprostu to wiem, ze byloby inaczej.....

Gość laska_supermenna
poza tym zle forum wybralas, tutaj powaznych odpowiedzi uzyskasz tylko pytajac o sex zbiorowy, rodzinny i co zrobic by latwoej usunac ciaze czy jaki sposob samobojstwa poleciacie....to jest to forum na szczescie mozna i tutaj trafic na jeszcze kogos normalnego, ale to juz albo szczescie albo wyjatek

Gość szkodatak
nie tłumacz sie wiem że chcesz komentarzy typu: nic złego sie nie dzieje, macie prawo itp..... nie szukaj pocieszenia i porad na forum. lepiej módl się o wytrwanie w czystosci

Gość alamapsa
ale co byłoby inaczej? Mi jest przykro, że nie wytrzymaliśmy, ale nie mogę powiedzieć, że tego załuję, bo się Kochamy i uważam, jestem dumna, że byliśmy dla siebie pierwsi itp. ( żałuję tylko ze względu wiary)

Gość alamapsa
szkodatak, nie oczekuje takich komentarzy, zapytałam o spowiedź. noweeeeź nie mówimy tu o księżach, tylko o Bogu.

Gość szkodatak
tu chodzi o czystość sumienia o to jak ty się z tym czujesz . jeśłi trapi Cię fakt że to zrobiliście i poruszasz ten temat na forum tzn że jednak żalujesz w pewien sposób. zasady chrześcijan są jasne przed ślubem nie mozna uprawiac seksu

Gość alamapsa
Poza tym, może niektórym wyda się to dziwne, ale nasze relacje od czasu kiedy zaczęliśy się kochać bardzo się umocniły, zawsze razem chodzimy do spowiedzi, kościoła, razem się modlimy, a nawet jeśli osobno to zawsze przypominamy sobie o modlitwie, nie oddaliło nas to od Boga i nie pogorszyło relacji między nami, wręcz przeciwnie.

Gość szkodatak
jeśli przystępując do spowiedzi nie jestes pewna tego ze obiecasz ze juz nie zrobisz tego przed slubem to taka spowiedz jest niewazna

Gość alamapsa
szkodatak, żałuję ze względu na obrazę Boga, tylko i wyłącznie. Chodzi mi o to czy takie spowiedzi mają sens i są dobre? Po spowiedzi zawsze jest coś takiego, że jesteśmy mocniejsi i się powstrzymujemy, ale potem znowu się to dzieje i nie wiem czy jest w tym sens.

Gość alamapsa
szkodatak, ale nigdy nie jest się pewnym, że nie zgrzeszysz i to dotyczy każdego grzechu...

Gość alamapsa
mandarynkowa lala, właśnie chodzi o to, że u nas seks tak nie wygląda... I z jednej strony jest mi przykro, ale z drugiej strony uważam, że jest to "dobry" seks

Gość laska_supermenna
co byloby inaczej? hmm , jakby ci to wytlumaczyc, my z mezem wiemy o co chodzi tak bez slow a zeby tobie to wytlumaczyc.... mysle ze...taki obustronny szacunek do naszego ciala bylby inny, nasze odbieranie siebie, takie glebsze, ta osoba staje sie bardziej cenna, bo wyczekana, wiesz ze to nielada wyzwanie, takie czekanie..nie umiem inaczej tego opisac, to jest bardzo glebokie i rozumiem ze ty teraz tego nie zrozumiesz, bo po pierwsze nie jestes po slubie, no i dopiero z czasem czlowiek zaczyna myslec o wielu rzeczych, kiedy zaczyna sie wspolne zycie , ma sie dzieci, poroblemy prawdziwe zyciowe, wtedy napewno tez bedziecie zalowac....jesli wierzysz w Boga i chcialbys dla niego jak najlepiej poza tym , mysle ze na wstrzemiezliwosc to juz za pozno, byle musiniecie, spojzenie :)...nie daloby rady sie teraz tak wstrzymywac :) za pozno, owocek zjedzony :(

Gość zew ryczacej gesi
My Sie kochamy i dlatego nie uważamy tego za grzech. Mają oczywiście na myśli swoje współżycie, choć nie złożyli sobie przysięgi małżeńskiej, która obydwojgu daje jakąś. gwarancję, że się nie opuszczą. W takim układzie to nie Bóg jest miłością, tylko miłość staje się „bogiem i zawsze się to zle się kończy. Bo uczucie, które się ubóstwia, przynosi fatalne skutki. poranione serca! W naszej epoce, jest cała rzesza pochylonych młodych w. małżonek, które złamały swoje serce, ubóstwiając swoje uczucie do małżonka. Współżycie przedmałżeńskie nie dlatego jest grzechem, ponieważ Bóg jest złośliwy i odmawia każdej przyjemności człowiekowi, ale dlatego jest grzechem, ponieważ przynosi fatalne skutki w przyszłości.Tysiące młodych kobiet pochyliło się w życiu z powodu : porzucenia przez męża, zdrady małżeńskiej, agresji małżonka.. pogardy i bestialstwa. Jak to jest, że ten, który przed ślubem ubóstwiał swoją narzeczoną, po ślubie, po trzech, czterech latach, pomiata nią jak ubikacyjną szmatą? Przyczyna tkwi w grzechu przeciw pierwszemu przykazaniu: Nie będziesz miął innych bogów „Boże nie masz racji my lepiej wiemy, co jest dla nas dobre! Ty mówisz: „nie cudzołóż! My mówimy: „Kochamy się! pomyliłeś się, a my mamy rację. Skoro się pomyliłeś, to nie Ty jesteś Bogiem, tylko nasza miłość, która nas zbliża! W tym momencie dokonuje się me tyle złamanie szóstego :przykazania, ale pierwszego, którego przekroczenie eksploduje nieszczęściami. Ileż razy pytałem młodych kobiet, które płacząc mówiły mi: „Mąż mnie zdradził, bije mnie, odtrącił mnie; mówi mi, że czuje do mnie wstręt... „Czy współżyliście prze ślubem? Zawsze w takich okolicznościach jest to samo. Zawsze jest tak, że były grzechy przeciwko czystości. Często niewyznawane przy spowiedzi, przyjmowane świętokradcze Komunie święte. Czyste ubrania na kobiercu weselnym nierzadko ukrywają brudne sumienia. Często nie odczuwają najmniejszego żalu za grzechy współżycia przedmałżeńskiego. Pokuta nie da się odtrącić, wraca zawsze jako pokuta:. odtrącenia. Nigdy nie pozostaje to bez skutków. Grzech przynosi przekleństwo: miłość staje się nienawiścią; pożądanie przeradza ::się w odrazę; bliskość w odrzucenie. Nienasycona seksualno. nigdy nieposkramiana, szuka nowych obiektów konsumpcji. Po kilku latach wykrzywione, młode żony, porzucone przez: mężów, stają w świątyni w pochylonych postawach i nie wiedzą nawet, co się stało w ich życiu. http://intercafe.iq24.pl/default.asp?grupa=120496&temat=60138

Gość szkodatak
przystępuj do spowiedzi ale obiecuj ża za każdym razem wytrzymasz i dasz rade utrzymać czystość a czy podczas spowiedzi mowisz ksiedzu ze jestescie zareczeni i niedlugo śłub

Gość Wasdon
Zgrzeszyliście cudzołóstwem. Spowiedź jest jak najbardziej wskazana. Ale nie zapominaj, że po niej ma być mocne postanowienie poprawy. Tyle. I tylko tyle. Nie musisz nikomu zagwarantować, że nie dotkniesz swego narzeczonego. :-) Masz się starać żyć w czystości aż do ślubu. To nie to samo, co "Masz żyć w czystości, aż do ślubu" Wyczuwasz tę subtelną różnicę? ;-) Ludzie to nie anioły. Kościół to wie. I nie wymaga rzeczy niemożliwych. Po prostu stara się wyżej ustawić nam poprzeczkę moralną. Ale wszyscy jesteśmy grzeszni. Wszyscy upadamy. Ale nie wolno leżeć plackiem w błocie. Trzeba się podnosić. I iść dalej. Za każdym razem...

Gość szkodatak
bądz tą silniejszą w związku , udowodnij sobie, narzeczonemu i najwazniejsze BOGU że dasz rade żyć w czystość

Gość fanaaaaa
autorko, sens jest wtedy kiedy żałujesz swojego postępowania. w innym wypadku spowiedź jest po prostu nieważna. ja wychodze za mąz też w przyszłym roku i z narzeczonym czekamy na siebie, chociaż niestety on uprawiał seks z poprzednimi partnerkami i teraz strasznie tego żałuje. mieliśmy "sytuacje podbramkowe" kiedy np na weselu mielismy wspólny pokój, bo naprawde jest ciężko wytrzymać jak sie kogoś kocha i pragnie. ale nastepnego dnia mieliśmy takie wyrzuty, że od razu do kościoła i do konfesjonału. i na szczęście sie to nie powtórzyło. jedno co Ci mogę poradzic, to unikanie okazji, żeby nie zostawać późno w nocy samym w domu itp. naprawde warto czekac, jeszcze tyle wytrzymacie :) powodzenia

Gość laska_supermenna
ja wyspowiadalam sie z tego przed samym slubem, bo wiadomo ze po juz jest ok wiec bez sensu takie chodzenie do spowiedzi, bo jak wiemy po spowiedzi planuje sie silna poprawe, aby wiecej tego nie robic, ok, jesli raz ci sie nie udalo, to wiadmo, probowaliscie, ale poco do spowiedzi chodzic tym kolejnym razem? a czy slubu nie daloby sie przyspieszyc?zapewne przeszkoda jest organizacja wesla, srutu tutu my pobralismy sie bez hucznej imprezy, szybciutko , oby jak najszybciej byc w porzadku z Bogiem i tak jak mowie, zaluje ze to sie tak stalo, teraz jestem inna kobieta i mysle ze gdyby stalo sie to jeszcze raz , postapilabym inaczej

Gość zew ryczacej gesi
Bóg postanowił, że karą będzie grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla. Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli. Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca. Dopóki wszyscy się nie nawrócą i nie zaczną żyć według przykazań Bożych, będą cierpieć zarówno oni, jak i cała ziemia. Będzie głód pożogi, trzęsienia ziemi, której wielkie połacie zaleją oceany. To będzie, Moje dziecko, upomnienie i przypomnienie wszystkim wyznawcom bożków, że Panem ziemi i całego ludu jest JEDYNY BÓG Jahwe. znacie objawienia w fatimie ludzie sami sobie ściągnęli 2 wojnę światowa Zlekceważenie fatimskiego orędzia, odrzucenie Dekalogu i Boga pogrążyło ludzkość w moralnej otchłani, a w konsekwencji doprowadziło do wybuchu II wojny światowej. Spełniły się więc słowa Matki Bożej wypowiedziane w Fatimie 13.07.1917 r.: "Gdy pewnej nocy ujrzycie nieznane światło, wiedzcie, że jest to wielki znak od Boga, że zbliża się kara na świat za liczne jego zbrodnie. Będzie wojna, głód, prześladowanie Kościoła i Ojca Świętego". Światło to było widziane w całej Europie w nocy z 25 na 26.01.1938 r. Było to ostatnie ostrzeżenie przed wybuchem II wojny światowej. Ta straszna wojna była konsekwencją zła, które nagromadziło się w Europie i w świecie. Bóg pozwolił ludziom skonsumować owoce ich grzechów, aby doprowadzić ich do opamiętania i nawrócenia. 1937 roku Rozalia Celakówna ma wizję; [patrz ksiązka -Rozalia Celakówna ''Wyznania z przeżyć wewnętrznych'']'' Patrz dziecko , uważnie na to, co się dziać będzie. To co teraz widzisz stanie się niedługo rzeczywistością. Nastaną straszne czasy dla Polski. Burza z piorunami oznacza karę Bożą, która dotknie Naród Polski za to, że ten naród odwrócił się od Pana Boga przez grzeszne życie. Naród Polski popełnia straszne grzechy i zbrodnie,a najstraszniejsze z nich są grzechy nieczyste , morderstwa i wiele innych grzechów''[str. 40]. Zostało też , zpowiedziane zniszczenie Warszawy, w Warszawie przed wojna funkcjonawoło około 10000 prostytutek.Każdy grzech ,który popełniamy nie pociąga konsekwencji tylko dla nas , lecz również dla naszego otoczenia. Szczególnie grzechy ciężkie 30 lat temu gospa prosiła o modlitwe pokój ludzie nie usłuchali w 1991 wybuchła wojna w jugosławi objawienia w kibeho matka boża ostrzegała ale ludzie to głupcy ludzie nie usłuchali i wybuchła wojna w rwandzie wybuchła wojna domowa Zwykli obywatele byli nawoływani do mordowania sąsiadów i tych, którzy odmówią brania udziału w mordowaniu. Większość ofiar zginęła w miejscu zamieszkania, często z rąk swoich sąsiadów, od maczet używanych przez bojówki. Całkowitą liczbę zabitych oceniano na od 800 000 do 1 071 000.

Gość laska_supermenna
zew ryczacej gesi kim jestes? bardzo podoba mi sie twoja madra wspaniala wypowiedz!

Gość Wasdon
Gęś - słyszałaś kiedyś zwrot "krótko i węzłowato"?

Gość laska_supermenna
wasdon , przyszedles tutaj mecic?? nie chcesz nie czytaj, ja czytam wypowiedzi gesi z ciekawoscia, wiec prosze bez krytyki, poprostu nie czytaj :)

Gość Wasdon
Przedwojenną Warszawę zburzono z powodu 10 000 prostytutek - interesujące. :-)

Gość Boska kara jest okrutna
Bóg w imie gniewu ,meza twojego ukara impotencją a Ciebie wscieklizną macicy , czym predzej wtedy sie rozejdziecie,bo bedziesz chciala 24/h a on nie bedzie mógł :o :o:classic_cool:

Gość Wasdon
A niby to czemu nie mam prawa krytykować stylu pisania Gęsi? Jej wypowiedzi ciągną się niczym flaki z olejem. Treść niech każdy ocenia według własnego rozumu...