Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alamapsa

DO KOMPETENTNYCH KATOLIKOW

Polecane posty

Gość zew ryczacej gesi
mam konto na glorii tv o przekleństwa http://gloria.tv/?media=356492 moja sąsiadka powiedział do swego zięcia żebyś sie zabił na zakręcie nie minnoł tydzień i zginał w wypadku samochodowym matki przeklinaja curki nawet nie wiedząc ze to robią no jesteś gruba ,nigdy nie znajdziesz miłości to sa przekleństwa

Gość szkodatak
nie ma to jak wypowiadanie sie nie na temat

Gość Wasdon
Uważacie, ze w innych stolicach europejskich wówczas nie grzeszono? Tylko w tej jednej Warszawie była taka Sodoma i Gomora? A co z Paryżem? Wyszedł z wojny właściwie bez szwanku. Von Choltitzowi powinni tam pomnik postawić. Nie wykonał rozkazu Hitlera o zburzeniu tego miasta. Wolał skapitulować. Pewnie paryżanie głośniej się modlili...

Gość loekwiwsass
cholerne zakłamane katole. buk ma to gdzieś czy się ruchasz czy nie kpw!!!

Gość alamapsa
do: zew ryczącej gęsi Nigdy naszej miłości nie stawialiśmy ponad Bogiem, bo seks zdarza nam się rzadko, ale się zdarza, a o Bogu pamiętamy każdego dnia. Nie jest też tak, że skoro poszliśmy do łóżka to każde muśnięcie się jest grzechem, bo nasuwają się nieczyste myśli. Tak zapewne by było, gdyby od tego zaczął się nasz związek. Ale nasz związek zaczął się od nawrócenia mojego narzeczonego, od rozmów o Bogu, o mszy świętej i spowiedzi. Nigdy nasza miłość nie okazała się bogiem. Myślę,że człowiek jest słaby i naturalne jest, że upada, jest też coś takiego jak żal doskonały i żal niedoskonały... Upadamy razem, ale razem też wstajemy, bo jesteśmy dla siebie bardzo ważni, ale wiemy, że najważniejszy jest Chrystus. Nie zgodzę się z tym, że seks przedmałżeński zawsze jest powodem są rozwodów i patologii, bo znam małżeństwa z 30 letnim stażem, które są razem nadal i tworzą wspaniałe rodziny mimo wpadek przed ślubem. Znam też takie, które rozwodzą się i rozstają mimo tego, że czystości dochowały i były we wspólnotach, wydawało by się święci stąpający po ziemi. I nie powiedziałam, że się kochamy więc nie jest to grzechem, uważam to za grzech i dlatego się z tego spowiadam szczerze, załując przy tym, że obraziłam Boga.

Gość Wasdon
Pamiętacie, co pisał Jan Paweł II w "Fides et Ratio"? Wiara i rozum nie mogą być ze sobą w konflikcie. Wiarę, jak widzę, macie silną. Ale używajcie też czasem rozumu do analizowania i oceniania wypowiedzi innych... Pozdrawiam.

Gość laska_supermenna
a dlaczego obozy zaglady byly budowane w Pl? dlaczego zsylali ludzi z Wegier a nie z Portugalii? dlaczego bomba spadla na Hieroszime a nie na Londyn? glupie gdybanie

Gość lolobriżida
Wadson, ja szczerzę wątpię żeby ktoś z forumowiczów czytał encykliki... Przeczytałam ten wątek, Twoja odpowiedź jest wg mojej wiary i rozumu najlepsza ;) Pozro!

Gość loekwiwsass
biedny facet, żeby poruchać musi się tyle głupot nasłuchać, pewnie ma laske na boku i ją puka. Faceci zawsze się nawracają jak chcą wsadzić

Gość loekwiwsass
wiara i rozum zawsze są w konflikcie owieczko

Gość alamapsa
Szkoda komentować Twoją wypowiedź, ale przykro mi jeśli trafiasz na takich mężczyzn lub takim jesteś i nie doświadczyłeś prawdziwej miłości.

Gość loekwiwsass
któregoś dnia po ślubie przywali ci ,bo już nie wytrzyma tego bredzenia

Gość laska_supermenna
wadson a wiesz co to sa heretycy? to panowie, (panie tez sie zapewnie zdarzaly), ktorzy interpretowali sobie wiare na wlasny rozum, i ktoremu ktora grupa przypadla bardziej do gustu, tworzyli ugrupowanie nazywane dzis sekta :) wiec z tym rozumem to nie jest tak jak myslisz, ty jak widac probujesz wszystko interpretowac na wlasny subiektywny rozum, ideologie, a wiara jest jedna i na niej sie wszystko opiera , na prawach bozych, na pismie swietym wielu madrych teologow odstepilo do wiary ,albo popelnilo samobojstwo ,za bardzo wglebiajac sie w tajniki wiary

Gość loekwiwsass
szukasz wybielenia przed Bogiem a on już widział że jesteś słaba, bez moralności i nawet nie potrafisz wytrwać w tych swoich postanowieniach

Gość alamapsa
czasem się zastanawiam skąd w ludziach tyle agresji i jak badzo musieli być skrzywdzeni, niekochani, że sami stają się tak samo złymi ludźmi jak Ci, którzy nie potrafili zapewnić im odpowiednich warunków do rozwoju.. Życzę Ci, abyś doświadczył/a dużo dobra w życiu.

Gość loekwiwsass
wydaje mi się że kłamiesz, poza tym nie trzeba wiary w Boga żeby nie ulec, wystarczy dobrze ukształtowana moralność i szacunek do siebie i drugiego

Gość Wasdon
1) Obozy zagłady budowano w Polsce, bo tu było najwięcej Żydów (ok. 3-4 mln) i najłatwiej było ich wymordować na miejscu. 2) Węgry znalazły się w 1944 r. pod okupacją niemiecką. Dlatego wtedy zaczęto deportować stamtąd Żydów do Auschwitz. 3) Bomba spadła na Hiroshimę, bo to Japonia była w stanie wojny z USA, a nie Wielka Brytania. To jest właśnie "głupie gdybanie"... ;-)

Gość laska_supermenna
moim zdaniem, nalezy wierzyc jak sie umie, jak Bog dal, bo wiadomo ze wiara to laska, nie kazdy umie wierzyc, niektorzy nie potrafia, nie umieja, co nie znaczy ze sa gorsi czy lepsi nalezy wierzyc i zyc wedlug 10 przykazan, czytac biblie, reszta jest kazdego indywiduala sprawa Bog bedzie kazdego czlowieczka osadzal indywidualnie, i mozliwe jest ze pobozna babeczke spod oltarza oceni ogrzej anizeli kur.wke spod latarni Papiez tez powiedzail kiedys cos bardzo madrego, kto wierzy niech sie modli, kto nie wierzy, niech czyni dobre uczynki. To piekne :)

Gość zew ryczacej gesi
Wiara i rozum (Fides et ratio) są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy.

Gość laska_supermenna
loekwiwsass ty myslisz tak inny powie ci ze tak nie jest ja np.wiem ze gdyby nie wiara i Bog , nie wiem kim bym byla, szacunek szacunkiem, poped i fizjologia czlowieka drugim

Gość Wasdon
@Laska Uważasz, że jesteś lepsza w te teologiczne klocki od Jana Pawła II?

Gość nfkj;dns
nie potraficie oprzec sie pokusie... diabel zna wasze plany i wasze slabosci, wykorystuje je opdowiednio w chrzescijanstwie temat grzechu wyglada jasno:albo sie oddajesz pod wladze szatana, albo zyjesz z dala od grzechu jesli by naprawde Bog byl dla was taki wazny jak piszecie, jesli byscie go naprawde kochali, to nie obrazalibyscie Jego Swietego Majestatu czyms takim, znalezlibyscie na to sposob, wystarczy chciec... ale wy w tym momencie stawiacie pozadanie wzgledem siebie nawzajem ponad Boga oddalajac sie od Niego tym samym i nie kochacie w tym momencie Jego bardziej niz siebie nawzajem... a to jest grzech-nie musze tego tlumaczyc, prawda? i faktycznie sciagniecie na siebie w ten sposob nieszczescie bo diabel przejal kontrole nad Waszym zwiazkiem

Gość loekwiwsass
zasada jest prosta albo współżyjesz i się nie obwiniasz albo wstrzemięźliwość. Nie można mieć ciastka i go zjeść. Kiedy się nawrócisz ? Po ślubie? ha ha ha ha ha

Gość loekwiwsass
A kim był Jan Paweł? Zstąpił z nieba czy urodził się w Wadowicach? Podobno miał romans i dziecko, ha ha ha

Gość nfkj;dns
Pamietajcie tylko o tym jeszcze, ze to nieszczescie nie wydarzy sie dzis lub jutro.... zasiewacie grzech w swojich sercach on wykielkuje - za kilka, kilkanascie lat... co zasiejesz to zbierzesz - taka jest zasada-prosta i logiczna i bardzo, bardzo prawdziwa mowie to ja-nawrocona chrzescijanka ciagnaca za soba nadal brzemiona grzechow sprzed lat.... zastanowcie sie bardzo, bardzo gleboko nad soba i zastanowcie sie jak bardzo kochacie Jezusa pozdrawiam

Gość Wasdon
@Loek No co ty nie powiesz? ;-)

Gość loekwiwsass
Prawdziwy Bóg daje ludziom wolność i swobodę. Nic nie jest złe, może być kwaśne, gorzkie, słodkie ale nie złe

Gość nfkj;dns
zapomnij o wolnsci i swobodzie... przypomnij sobie czym wogole jest grzech, a potem popatrz na to cale zepsucie na ziemi jak myslisz- co jest tego przyczyna?

Gość laska_supermenna
wasdon "Wiara i rozum nie mogą być ze sobą w konflikcie" Główną FIDES ET RATIO jest wykazanie, że wiara i rozum nie muszą się wzajemnie zwalczać, lecz powinny się wzajemnie uzupełniać, tak, by rozum nie popadł w pychę, zaś wiara by nie przekształciła się w błędny, bezrefleksyjny fideizm. FIDEIZM-to pogląd filozoficzny i teologiczny głoszący prymat wiary nad poznaniem rozumowym i teoriami naukowymi. Według fideisty poznanie religijne w postaci objawienia wyprzedza poznanie rozumowe, a jedynym źródłem wiedzy w kwestiach wiary i etyki może być jedynie stała tradycja ludzkości oparta ostatecznie na pierwotnym Bożym Objawieniu. Jest to więc antyracjonalizm i irracjonalizm, bo przyjmuje się istnienie prawd niedostępnych poznaniu rozumowemu. A wiec mysle ze powinienies na ten temat troszeczke wiecej poczytac.