Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agut-ekk

Katolickie wychowanie seksualne??

Polecane posty

Gość alcia84
Kościół naprawdę wie, co mówi. Gdybyśmy wszyscy kierowali się bardziej miłością niż popędami, byłoby więcej szczęśliwych, kochanych i alceptowanych dzieci. A, że dzieci uczą się od rodziców, to jest pewne. Niech się uczą prawdziwej miłości!

ludzie nie powinni kierować się emocjami bo nie po to mają rozum. emocjami bardzo łatwo manipulować, rozumiem już ciężej.

Gość dijella
Kk zatrzymal sie w sredniowiczu -seks po chrzescijansku -to -tylko dla prokreacji , pod kołdra w ciemnosciach w koszuli i w pozycji misjonarskiej-rodzice i dziadkowie co wpajaja dzieciom reliigjne bzdury to gowna scierwa smieci zera i szkodniki

Oho, Kościół znowu bezczelnie tyranizuje i uciska, aż słychać wrzaski oparzonych święconą wodą :classic_cool: ­ A na serio to wiadomo, że wychowanie katolickie trzyma pewien poziom i na pewno jest lepsze, niż na ten przykład modne obecnie wychowanie nastawione na zaspokajanie zachcianek i popędów dojrzałego z definicji dziecka (wtedy dziecko ma, co chciało, bo jest, jakie jest i koniec) :classic_cool:

Gość virginidd
edukacja seksualna w szkole to katecheza bis--ciemnota totalna

Gość virginidd
KK to straszny szkodnik

Jak jedzenie i wydalanie, prawda? Mechaniczna, prawie że bezwarunkowa czynność, bez której człowiek umiera :classic_cool:

niech mi ktoś wyjaśni czemu KK tak demonizuje seks??????? czemu penalizuje? czemu nadaje tak negatywny charakter? ze seks to coś co człowiek może zrobić jedynie ewentualnie PRZY okazji prokreacji? to glupie, nieżyciowe ...i nie chodzi ze sredniowiecze...nawet w sredniowieczu te podejscie było niezyciowe i debilne:D:D:D:D NIKT tego nie przestrzega!!! moooooże 2% ogółu uprawia seks tylko w celach prokreacyjnych .... xxx niech KK zamiast zakazywać, np antykoncepcji niech dotrze do młodych ludzi i przekona żeby nie potrzebowali jej używać...że seks ok spoko luz jak najbardziej wolno i powinno sie ale z osobą z która konsekwencjami tegoż seksu (a więc ciążą) się liczymy i zgadzamy... xxx

o jezusie, co to jest w ogóle??? Szok. Jak wytłumaczyć dziecku, ze urodziło sie wcześniej niż 9miesiecy po ślubie??? Jako dziecko do głowy by mi nie przyszło analizować tego... Chore!

aż musiałam wkleic: Rodzice kochają siebie nawzajem tak radośnie i czule, że dla ich synów i córek staje się czymś oczywistym, że szczęście człowieka zależy od tego, czy kocha, a nie od tego, czy współżyje - wyjaśnia ks. Dziewiecki. Wprowadzają zwyczaj codziennego rozmawiania z dziećmi o ważnych sprawach, takich jak sens życia, hierarchia wartości czy kolejność więzi między chłopakiem a dziewczyną. Co to ma wspólnego z seksem na Boga???????????

fajansiarz jeść musisz. pić musisz.anie nie musisz obżerać się i nie musisz pić alkoholu...i teraz powiedz mi... czemu KK bardziej penalizuje i demonizuje i podnosi do rangi grzechu SEKS niż chlanie wódy (trucizna) i palenie papierosów (trucizna)....????? czyli gorsze jest zblizenie fizycznie o charakterze seksualnym(dobrowolne) dwojga ludzi niż dobrowolne trucie wlasnego organizmu. (brak szacunku dla wlasnego zdrowia, ciała, życia) xxx czemu w ogóle seks pozamałżeński jest grzechem jeśli nie wiąże sie z niczyja kzywda????????? xxx cudzołóstwo jest i powinno być grzechem bo sie kogoś zdradza, krzywdzi oszukuje....ale sam seks pozamałzeńśki dwojga wolnych ludzi czemu niby jest grzechem??? jakies logiczne argumenty????

A księża chodzący na dziwki albo co gorsze molestujący dzieci zaliczaja sie do której grupy? Tych katolicko wychowanych seksualnie czy tych drugich?

fajansiarz będzie teraz bronil wymienionych absyurdalnych glupot z linku w imie obronuy KK , przeciwwagi dla nieuzasadnionych jego zdaniem a przynajmniej przesadnych i z pewnością celowych ataków na KK.... więc obiektywny nie będzie:D robi to mechanicznie, pewnie nawet nie czytall tego linka. ciekawi mnie czy przesrzega, będzie przestrzegał tych wytycznych. xxx nikt ich nie przestrzega...po co KK sie osmiesza takim czyms???😴

Gość och jasne
Bo wszyscy rodzice tak akurat rozmawiają z dziećmi w katolickich domach. U mnie w domu powyższy temat oznaczał: nierozmawianie na temat seksu, unikanie odpowiedzi na pytania, ewentualnie bzdurne odpowiedzi, na około, zabranianie oglądania niektórych filmów, czytania niektórych czasopism, a w późniejszych latach rzucanym przed randką "nie chcemy jeszcze zostać rodzicami, więc nogi trzymaj razem". Poważnie.

Szkoda mi na Ciebie czasu, matołku Michale. Skupiaj się dalej na swoich przypuszczeniach i wyciąganiu daleko idących wniosków (oczywiście z szerokim uśmiechem na ustach) oraz argumentacji nie od dupy strony :classic_cool:🖐️ ­ P. Dolevas: Nie wiem (i nie rozumiem, co to ma do rzeczy), podobnie jak nie wiem np. wg jakich reguł wychowani byli duchowni popierający rzeź Polaków na Wołyniu. ­ Mentalne średniowiecze: Masturbacja oczywiście nie szkodzi, nigdy :classic_cool:

Gość och jasne
Ja mam żal, że ze mną nie rozmawiali :o Szukałam tego co chciałam wiedzieć w necie. Ale to nie stamtąd powinnam czerpać wiedzę!

Gość alcia84
Kościół nie demonizuje seksu. Chce, by był on uświęcony.

Otóż to. I na pewno wolę wersję kościelną niż jedynie dziś słuszną gloryfikację seksu, będącą źródłem panującego zepsucia i upadku wartości.

Gość sex źródem zepsucia
i upadku wartości? chyba cie pomyszkowało:D sex źródłem radości, zabawy, wolności!!!

Nie seks, tylko gloryfikacja seksu, Jarząbku :classic_cool:🖐️ ­ Starajmy się czytać ze zrozumieniem, naprawdę warto (apel zwłaszcza do wszystkich oparzonych Kościołem Katolickim).

Gość sex źródem zepsucia
gloryfikacja sexu? zawsze się gloryfikuje to co jest dobre! a ja napisałem w skrócie...

Gość sex źródem zepsucia
przysługę społeczenstwu? czy próbowałes swoje fobie leczyć? jeśli nie to spróbuj.

Gość alcia84
Skąd w ogóle pomysł, że Kościół Katolicki cierpi na jakąś seksofobię? On po prostu chce, by seks zajmował w życiu człowieka właściwe sobie miejsce. Człowiek nie może stawać się przedmiotem!

Gość kto kontroluje seks
innych ludzi, ten ma wladze. KK chce wladzy nad swiatem, wiec probuja za pomoca poczucia winy i odbierajac godnosc sterowac ludzmi. Ale ciemnota wreszcie sie konczy, ludzie przejrzeli na oczy i juz nie daja sie sciemniac banialukami o "czystosci". Wreszcie dostrzegaja, ze pazerni ksieza, piejacy sentymentalne historyjki o milosci, to urzednicy tej samej instytucji, ktora w samej Polsce wymordowala w potworny sposob tysiace kobiet, oskarzajac je o "czary". Oni tak wlasnie "kochaja".

Gość sex jest najwazniejszy w
x zyciu czlowieka bez wzgledu na to czy kk sie z tym zgadza czy nie