Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agut-ekk

Katolickie wychowanie seksualne??

Polecane posty

Gość mishenkka
religia powin a byc sprawa prywatna -ale jest teokracja , która odczuwaja nawet ooosby niereligijne- vide szkoła, rynek pracy polityka, sluzba zdrowia

Gość mishenkka
seks jest grzechem nawet w malzenstwie, dla prokreacji, w ciemnosciach , pod koldra w pozycji misjonarskiej i w koszuli z otworami,, sw augustyn tako rzekł,, kto nie potrafi zachowac wstrzemiezliwosci w malzenstwie , ten cudzołozy z wlasna zona, wspolzycie z jednym nawet prawowitym malzonkiem jest niegodziwe i haniebne, jesli poczecie dziecka jest uniemozliwione,,

Gość mishenkka
ja sie nie nawroce-bo nie zamierzam nosic czepka ani chustki na łbie i chodzic w czerni

Gość mishenkka
ani chodzic w stroju ludowym czy jak z 19 wieku

Gość wierzacyyy
Dobra ja wymiekam. Znowu te brednie. Przepraszam, ze tak mowie, nie chce Cie obrazic, ale moze znajdz sobie jakies hobby, zacznij cieszyc sie wiosna, nie wiem.. Udanego wieczoru. Nadal nie odpowiedzialas tez na moje pytanie, ale mozna sie domyslic. Czesc !!!

Gość mishenkka
jakie pytanie/

Gość mishenkka
ani wlosiennicy tez mi sie nie chcialo nosic

Gość wierzacyyy
.

wierzący, ale z ciebie beton intelektualny. Wyznajesz jakąś durną ideologię, która zakazuje uprawiania seksu bez ślubu a jednocześnie mówisz, że seks to nic złego. W takim razie czemu go zakazywać? Ponadto próbujesz innym dyktować i narzucać kiedy to mogą uprawiać seks a kiedy nie, a jeśli się z tobą nie zgadzają to obrzucasz ich obelgami, że są bezwartościowi- STWIERDZASZ TO TYLKO NA PODSTAWIE TEGO, ŻE UPRAWIAJĄ SEKS BEZ ŚLUBU- a nie bierzesz pod uwagi tego jakimi są ludźmi, np. dobrymi, pomocnymi, o wielkim sercu... Masz tak wąskie myślenie, że skupiasz się tylko na ich życiu seksualnym. Wybacz, ale jesteś wyjątkowo tępy i ograniczony- zresztą nie bez powody taki obraz osób wyznających jakąś religię dominuje wśród NORMALNYCH ludzi.

Gość za seks
za seks idziesz do piekła, seks jest dozwolony tylko do poczęcia dziecka, a i tak wtedy za to idzie się do czyśćca

Gość za seks
jeśli rodzice uprawiają seks bez celu poczęcia to skazują siebie na piekło, a swoje dzieci na czyścieć, często nawet wnuki

Gość za seks
dodam tylko, że kilka wieków wcześniej za używanie środków mających podobne działanie do antykoncepcyjnych można nawet było zostać skazanym na śmierć lub gnicie w lochach, uważam, iż niesłusznie tego zaprzestano (karania)

Gość za seks
a kto nie wierzy, niech pomyśli rozsądnie w niebie nie ma miejsca dla wszystkich ludzi którzy zmarli w przeszłości, umieraja teraz i będą umierać, mogą trafić tam tylko czyste dusze

Gość mishenkka
tak to juz jest

Gość wierzacyyy
studenciak ale bzdury piszesz. Nie wiem co Ty tam studiujesz, ale chyba jakis marny kierunek skoro tak interpretujesz to co napisalem. To, ze nie zwiazalbym sie z taka osoba jeszcze nie oznacza, ze wszystkie osoby neiwierzace sa glupiem beznadziejne. Podejrzewam tylko, ze Ci zakladajacy takie tamaty maja jakis problem chyba? Czuja sie nieakceptowane, albo probuja zniechecic kogos do wyznawania religii. Na pewno to nie jest tylko kwestia podyskutowania sobie. Niby sa tacy tolerancyjni, a jednak nie bardzo. Wybacz, ale nawet jakbym byl ateista to uwazalbym, ze tego typu osoby, ktore uwazaja, iz seks bez milosci jest w porzadku sa poprostu plytkie i kaleczne emocjonalnie. Nie zmeinie nigdy zdania, bo to jest prawda :) W ogole nei wiesz jakim jestem czlowiekiem :) Poprostu wyznaje wiare w Boga, a nie jakas durna teorie. Moze Ty jakies durne teorie wyznajesz, nie wiem :) Zyj swoim zyciem i moze mnie nie obrazaj ok? Nie zycze sobie tego.

Gość wierzacyyy
I zanim napiszesz, ze ja kogos obrazilem wczesniej popatrz sobie, kto zaklada takie tematy.

Seks bez miłości owszem jest płytki i bezwartościowy, ale miłość nie jest zarezerwowana tylko dla małżonków. Bez ślubu można się kochać równie mocno co po ślubie i uregulowanie związku nic tu nie zmienia 🖐️

Gość wierzacyyy
No to sie kochaj kto Ci przeszkadza. Rany. Chcesz wiezyc tylko przeszkadza Ci to, ze poza malzenstwem w katolicyzmie jest to grzechem, czy o co chodzi? Ja nie zakladam jednak tematow o ateistach i nie robie sobei jaj. Tylko to mi przeszkadza.

Gość wierzacyyy
A osotatnio cosduzo sie ich pojawia. jak komus nie odpowiadaja przekonania kobiety lub mezczyzny ktorzy sa katolikami, to niech sobei znajdzie kogos kto wyznaje te same wartosci i po sprawie. Po co sie meczyc, ale nei trzeba od razu traktowac kogos z gory i uwazac sie za niewadomo kogo.

Dlaczego od razu mnie atakujesz? Z czego wnioskujesz, że "chcę wierzyć"? Napisałam, że do miłości nie jest potrzebne uregulowanie związku, a Ty od razu wyciągasz jakieś daleko idące wnioski. Wytłumacz mi proszę, dlaczego uważasz, że seks poza małżeński pary, która się kocha, szanuje i troszczy o siebie jest zły, skoro robią to z miłości?

Gość wierzacyyy
.

Gość wierzacyyy
Nie mam nic przeciwko. Mozesz sobie tak robic. Znowu jakies bledne wnioski.

Gość tramal___
ale się ubawiłem czytając. Nie kończcie, prosze :D

Gość ricosx
Niechce nikogo obrazić ale Agustyn do 30 roku życia był strasznym rozpustnikiem, miał nawet syna, dopiero potem odpokutował za swoje grzechy!

Gość wierzacyyy
:)

Gość wierzacyyy
To sie dolacz bedzie ciekawiej :D

Gość wierzacyyy
Jutro kaze swojej dziewczynie nosic czarne szaty zalobne :D

Okej, wybacz, doczytałam Twoje posty wcześniejsze :) ale nie atakuj tak od razu ludzi, pisząc, że chcą wierzyć, tylko coś tam im nie pasuje, bo serio, nie wszyscy chcą, ja tego nie potrzebuję.

Gość wierzacyyy
I sie zmyl :)

Gość wierzacyyy
Spoko. Troche mnie ponioslo :)