Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agut-ekk

Katolickie wychowanie seksualne??

Polecane posty

Gość tramal___
nie dołączę się :) tu katolicy rzadko kiedy nie plują jadem na protestantów więc się wstrzymam. Ale poczytam :)

Gość wierzacyyy
Dobrej nocy wszystkim :)

Gość wierzacyyy
Ostatnio poznalem tutaj jakas protestantke. W porzadku byla :)

Gość wierzacyyy
Mam tez znajomych ateistow, tylko nie lubie jak ktos uwaza mnie za kogos gorszego, albo sie nabija.

Ja jestem katoliczką,praktykującą z zresztą;)nie mylić z paniami które chodzą codziennie do Kościoła(choć mnie to nie przeszkadza:)) I nie jestem nawiedzona,jak to wiele osób mówi o katolikach:) i mimo swojej wiary uważam,że seks dwojga ludzi,którzy obdarzyli się uczuciem i powiedzmy,że planują ślub w dalszej przyszłości nie jest niczym złym;) i za taki pogląd byłam obrzucana błotem:) ale tak na zdrowy rozum,kogo krzywdzimy??ja np.odbieram cudzołóstwo tak...mam partnera którego niby kocham,ale skacze na boki-dla mnie to jest cudzołóstwo:p ale już uważam,że seks z kim popadnie jest czymś złym:)Pozdrawiam:D

Gość wierzacyyy
Dobra. Lubie czasami siedziec w nocy, ale nie tym razem. Narazie :)

Gość wierzacyyy
"i za taki pogląd byłam obrzucana błotem". Nie wiem kto tak robi. Moze na prowincji ludzie sa jeszcze tacy. Nie mam pojecia. Az sam sie dziwie czasami, czytajac wypowiedzi niektorych osob uwazajacych, ze ktos ich szykanuje. Moze na wsiach jeszcze tak jest, nie mam pojecia. Dobranoc. Tym razem ostatecznie :)

Gość 8765432
No i mogłoby być tak jak kiedyś.... teraz za to mamy gówniarzy którzy nie panują nad popędem i co chwila słyszy się o gwałtach...

Gość mishenkka
nakaz noszenia, chustki lub czepka , stroju ludowego lub jak z 19 wieku mi sie nie podoba wiec porzucilam religie

Gość seks bez zobowiązań
Seks bez zobowiązań oraz posiadanie wielu partnerów seksualnych w swoim życiu to nic złego, bo nikomu się tym krzywdy nie wyrządza, a że komuś to się może nie podobać to już jego problem- przecież nikt nie ma prawa decydować o czyimś życiu seksualnym.

Gość prunellafgth
ale kaplani i politycy chca to robic-vide ginekolodzy co odmawiaja recept na srodki anty i apteki co ich nie sprzedaja -to koncepcja zeby wszystkie baby mialy duzo dzieci i zyly w biedzie-jak w sredniowieczu

Gość katolicy
katolicy niech sobie wychowują swoje dzieci po swojemy tak jak żydzi, muzułmanie ale od reszty niech się odpierdolą za przeproszeniem :)

Gość weronikaweronik
do mishenkka: Chodzi o to, że antykoncepcja jest zła. Stąd wezwanie do wstrzemięźliwości w małżeństwie-jako przeciwieństwa antykoncepcji, która niszczy miłość. Zdrowa wstrzemięźliwość zaś pomaga budować miłość i więź małżeńską. Kościół nie mówi, że w ogóle nie należy uprawiać seksu w małżeństwie.

Gość weronikaweronik
do kahahaha: Jestem wierzącą katoliczką, więc wierzę Bogu; wierzę w to, co On mówi. Każdy pozamałżeński seks jest cudzołóstwem-również ten narzeczeński. Tłumacząc obrazowo-choć oczywiście trochę przenośnie-"cudzołóstwo" jako bycie w cudzym łóżku: dopóki jesteście dwiema odrębnymi osobami, wchodząc do jego łóżka, wchodzisz do łóżka cudzego; dopiero w małżeństwie jesteście jedno, więc jego łóżko jest Twoim, bo Ty i on jesteście jednym ciałem i dopiero wtedy nie ma cudzołóstwa.

Gość weronikaweronik
do prunellafgth: To raczej koncepcja, by miłość rządziła seksem a nie egoizm. A miłość lubi "chodzić za rękę" za życiem.

Ja tam jestem zdania, że nikt nikomu do łóżka zaglądać nie powinien. Ksiądz, sąsiad, politycy, babcia spod bloku, pani z warzywniaka i ciotka Hela niech się zajmą swoim życiem i swoją seksualnością. Jak ktoś chce być dziewicą czy prawiczkiem do ślubu, proszę bardzo. Jak ktoś chce uprawiać seks z partnerem, proszę bardzo. Jak ktoś chce uprawiać seks na imprezach, proszę bardzo. Do póki nie krzywdzi tym drugiej osoby, to niech cała reszta się za przeproszeniem odwali.

Gość weronikaweronik
Tylko, że cudzołóstwo zawsze krzywdzi jego uczestników. Gdyby było inaczej, Bóg by mu błogosławił.

Gość mishenkka
dobre

Gość mishenkka
up