Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ostateczna

Koniec świata nadchodzi. Robicie jakieś przygotowania? Przepraszacie ludzi?

Polecane posty

Gość Adrenanina
alcia skoro w Biblii jest przykazanie, że Bóg nienawidzi bałwochwalstwa to jak może istnieć coś takiego jak kościół? do czego się w nim modlisz jak nie do figury? A Szatanowi zależy by ludzie chodzili do koscioła i oddawali czesc figurce a nie Bogu. Nikt nie czyta Biblii tylko słucha ksiedza. Ludzie myślą, że robią dobrze a tak naprawdę grzeszą. przykre. I to prawda, że kk to Babilon Wielki który upadnie i od tego zacznie sie koniec świata.

Gość hekluj
Nie ma dokladnej daty,to ludzie wymyslaja .Wiadomo tylko,ze to bedzie w grudniowa noc.Wlasnie dla tych wszystkich niedowiarkow,bedzie to kara,bo nie zdaza sie przygotowac.Beda szydzic do ostatniej chwili,a potem ciekawosc ich zezre,zeby zobaczyc.Cos w tym jest i ja niestety lub stety w to wierze.Sen z niezyjacym od dawno moim ojcem(szczegoly zbedne)traktuje jako przestroge,ze chcial mnie przed czyms ostrzec.

Gość kurczak_z_rożna8633
nie modlisz sie DO FIGURY tylko do osoby, którą ta figura przedstawia! Strasznie prymitywnie to widzisz :o

a przepraszam ale mam takie male pytanko: skoro ma nastapic ten koniec tego 21.12 to na ktorej polkuli? bo gdzies bedzie juz 21 a gdzies jeszcze 20...

Gość kurczak_z_rożna8633
Figury i inne wyobrażenia są po to, by człowiek mógł bardziej namacalnie sobie wyobrazić osoby, do których się modli, a jeśli się modli do świętych to tylko po to, by oni pośredniczyli w jego modlitwie do BOGA, tak więc tak naprawdę nie modlimy się DO jakiegoś świętego, tylko prosimy O POŚREDNICTWO

Gość alcia84
Figury pomagają, ale modlimy się w Kościele Katolickiem do Żywego Boga, do Żywej Osoby. "Święty Kościół grzeszników"-Święty Obecnością, Życiem Jezusa, ale współbudowany przez grzesznych ludzi. Każdy z nas jest grzeszny, ale nade wszystko umiłowany przez Boga. Szatan jest zły i wprowadza zamęt; stara się odciągnąć człowieka od Jezusa i Jego Kościoła. Tylko w Bogu jesteśmy mocni! W Jezusie!

Gość Adrenanina
jeśli już to Biblia to tak widzi nie ja. Jest wyraźnie napisane, że nic co zostało stworzone ludzką ręką nie może być obiektem kultu. Poza tym jak może figura przedstawiać Boga skoro nikt nie wie jak Bóg wygląda? to tak jakby zamiast z człowiekiem rozmawiać z jego zdjęciem - w końcu też go przedstawia:o

Gość kurczak_z_rożna8633
Ja się nie modlę W OGÓLE. Tylko odpieram bzdurny zarzut. Chrześcijanie sobie wierzą, że dzięki pśrednictwu ich modlitwa ma większe szanse na bycie wysłuchaną i tyle.

Gość 41 latka juz jestem
No ja to tych koncow swiata przezylam juz chyba ze cztery i mam sie nie najgorzej . Koniec swiata to podwyzki zusow , energii , zywnosci, i wielu wielu innych . Jestem pewna ze 1/3 ludnosci to unicestwi . Poza tym znaleziono inny kalendarz majow , ten nie zjenaby i jest on do nieskonczonosci . O czym tu deliberowac??

Gość Adrenanina
poza tym jedynym pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem może być tylko Jezus. Te wszystkie święte osoby są zaczerpniete na pogańskich bożkach.

Gość kurczak_z_rożna8633
Po pierwsze, ludzie nie modlą się do obrazów BOGA tylko świętych. Po drugie, w Biblii jest napisane, ze nie można się modlić do obrazków itp zrobionych ludzka reką- w rozumieniu że do WYMYŚLONYCH BOŻKÓW, więc tu masz kolejne wypaczenie. Poza tym mówię, że te obrazy, rzeźby itp to tylko wyobrażenia, nie modlimy się bezpośrednio DO NICH! Doucz się, zanim się wypowiesz, ja już się tu nie wypowiadam bo i tak nie docierają proste i oczywiste rzeczy- byle sobie popluć na KK :D

Gość Adrenanina
mój drogi a gdzie w Biblii pisze by się modlić do świetych skoro ani jednego z tych osób w Biblii nie ma. Jakim prawem modlisz sie do św eustachego albo innego osobnika, skoro w Biblii nie ma nawet jednej wzmianki o kimś takim? Biblia wyraźnie podaje jedną jedyną osobę do której możemy się modlić - Jezusa. Ja nie pluje na kk, ja tylko mówię jak to ma naprawdę wygladać, może poczytaj Biblię zamiast unosic się pychą.

Ostateczna napisałaś w jednym poście-to chyba cytat z tajemnicy fatimskiej-zreszta jaka to tajemnica jak wszyscy o tym mówia...jak tajemnica to tajemnica i talemnic sie nie wyjawia...wiec dla mnie to nie jest tajemnica ale do czego zmierzam... Napisałaś " duże dawki promieniowania, które będą mogły wywoływać nowotwory." To to przecież sie kupy nie trzyma. No i co z tego że ktos zachoruje na nowotwór skoro i tak będzie koniec swiata...Totalna bzdura. Jak czytam czego Ty sie obawiasz w zyciu...o pracę...o miłość itp to wydaje mi sie że Ty masz jakies zaburzenia natury psychicznej-bez obrazy-ale może jakas konsultacja u psychologa a nie spowiedź na ucho u ksiedza i przygotowania do końca świata. Jeśli Ty w wieku 20 lat masz takie podejscie do zycia i świata to dla Ciebie on sie może niechybnie skończyć ale nie bedzie to miało nic z przepowiednią mayów,ojca pio czy "tajemnicy" fatimskiej Ja tam w to nie wierzę. Zresztą nawet gdyby tak sie faktycznie miało stać to i tak mi nic nie pomoże jak bedę o tym myslała. Co ma wisiec nie utonie i ani ja ani my tutaj wszyscy wierzący czy nie wierzący w to nie mamy na to wpływu...

Gość Anonim6285
Modlitwa do swietych to prosba by modlili sie oni za nas do Boga tak jest w Litanii do wszystkich świętych

Gość kurczak_z_rożna8633
To słabo przeczytalaś tą Biblię, bo dlaczego św Paweł w swoich listach pisał, że będzie się modlił za swoich adresatów? I to właśnie na tej zasadzie działa- osoba, która cieszy się szczególnym autorytetem modli się za daną osobę- i tak samo po śmierci takiej osoby, która potem zostanie uznana za świętą, chrześcijanie wierzą, że mogą prosić takiego świętego o wstawiennictwo, dzięki czemu modlitwa odniesie większy skutek. Każdy może się za kogoś modlić, ale wstawiennictwo świętego ma szczególną moc- BANALNE

Gość Adrenanina
ech - pewnie uznasz to za brak argumentów - ale za cholerę nie chcę mi się z Tobą dyskutować, za dużo wyjaśniania i rzeczy do zrozumienia, które Ty i tak będziesz negować. Popracuj nad pychą i przeczytaj Biblię. UWAŻNIE 🖐️

Gość kurczak_z_rożna8633
Spierdalaj z tą pychą, ja jestem ateistą ;]

Gość kurczak_z_rożna8633
A ty zaopatrz się w normalne wydanie Biblii a nie specjalnie tłumaczone pod świadków Jehowy, jak chcesz brac się za krytykę KK

Gość 41 latka juz jestem
Ja mam pytanie do kurczaka z rozna w sensie KK . Czym jest wg Ciebie kosciol katolicki?

Gość kurczak_z_rożna8633
Dla mnie jest niczym, powiedziałem chyba wyraźnie, że nie należę do tej organizacji? Ale śmiać mi się chce jak czytam a.

Gość kurczak_z_rożna8633
A. już się wycofała z dyskusji bo widzi, jakie bzdury wygaduje, ale może ktoś kiedyś odgrzebie ten temat.. Wszystko jest pieknie wyjaśnione tu: http://www.analizy.biz/marek1962/_obrazy.html Fragment: W tej dziedzinie niezwykle pouczająca jest historia węża miedzianego, którego Bóg nakazał sporządzić Mojżeszowi dla ochrony przed wężami (Lb 21,8). Wąż ten był symbolem łaski, przedmiotem do którego spodobało się Bogu przywiązać obietnicę cudu. I cuda się działy, a Bóg w pełni akceptował ten - jakbyśmy dziś to nazwali - cudowny przedmiot. Kiedy jednak (wiele lat później) Izraelici zamienili cześć pośrednią na bezpośrednią (to znaczy zamiast pokładać nadzieję w Jahwe przy pomocy węża, zaczęli pokładać nadzieję w wężu - Ezechiasz uznał to za bałwochwalstwo i zniszczył węża (2Krl 18,4). Nie jest to zresztą jedyny wypadek, gdy Bóg poleca wykonanie rzeźby mającej znaczenie religijne. Aby się o tym przekonać, wystarczy zajrzeć do księgi Wyjścia. Opis dotyczy rzeźb w... świątyni. Wj 25:18-20 18. dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. 19. Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. 20. Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów.

KK to chyba jedyna znana mi instytuacja,które przyjmuje Cię chetnie w swoje szeregi bez Twojej zgody a potem robi ogromniaste problemy jak możesz juz sam o sobie decydować i chcesz ten chory szereg opuscić...

Gość nice pretty girl from malibu
Adrenalina pisała kiedyś, że nie jest świadkiem jehowy. Dużo racji jednak ma w tym co pisze.

Gość kurczak_z_rożna8633
Dużo racji w płytkich frazesach i powierzchownym potraktowaniu tematu? :D:D:D Bawisz mnie

Gość kurczak_z_rożna8633
W podsumowaniu tego tekstu, ktrego nawet pewnie nie będzie wam się chciało czytać, jest kilka bardzo trafnych słów: Sądzę iż wywód zawarty w kompendium w sposób wyczerpujący wykazał, iż dzisiejsze obrazy religijne nie mają NIC wspólnego z tymi opisanymi w Księdze Wyjścia. Dlatego też nie budzą one wątpliwości doktrynalnych - nie budziły ich nawet u Marcina Lutra, czego świadectwem jest przepiękny obraz w luterańskiej sali w Wittenberdze (patrz http://www.wittenberg.de/seiten/lutherha/10gebote_pl.html ) Tak że nieważne czy jest ŚJ, ateistką, protestantką czy kim sobie chce- jej argumenty są z d...

Gość alcia84
Jezus ustanowił Kapłaństwo.

Gość 41 latka juz jestem
Ja sie nie cofam , mozemy pogadac