Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mmaass

Wiara

Polecane posty

Gość wredniucha05
fajnie jest wierzyć w jakiegokolwiek bożka, bo wtedy zawsze wszystko można sobie zgrabnie wytłumaczyć

O ile w ogóle jest. Bo ja go nie widzę ;] Swoją drogą, jeżeli wszystko co Bóg stworzył ma wolną wolę i Bóg nie ingeruje w życie ludzi to WTF z potopem? Przecież to kara była, to gdzie ta wolna wola? ;]

wierzysz w bożka ? Bo ja wierzę w Boga , ale wiem , że iwelu ludzi wyznaje wiarę w rozmaite bożki . Ty w oc wierzysz ?

ale dostali ostrzeżenie ? dostali . poprawili sie? a gdize tam . konsekwencje znali ? znali . to do kogo pretensje ?

No proszę Cię. Skoro dał im wolną wolę, i zawsze ma nadzieję, że dobrze wybierzemy, to po co ich karał. Tożto jawna ingerencja w wolną wolę. To się wciąż kupy nie trzyma.

Gość wredniucha05
10/10

Gość wredniucha05
allium, napisałam wcześniej, że jestem niewierząca -

wolna wola to nie cukierek . Niesie za sobą konsekwencje - jak każde działanie w życiu czlowieka . Myślisz , że wolna wola jest synonimem bezkarności , beztroski i wszystkich głupot ,które robimy w zciu i to jeszcze ma nie mieć konsekwencji?

Wybrali jak chcieli. Przecież pozwolił im czynić zgodnie z ich wolą, więc co go to obchodziło? Równie dobrze mógłby jak ten nieszczęsny Zeus ciskać piorunami w każdego, kto robi coś "wbrew jego woli". Jasne, najpierw oczywiście "jak znowu to zrobić to Cię walne piorunem". I tyle po wolnej woli.

ale pisaląs, że wiara w bożka pozwala wszystko wytłumacz - nie moglo to być skierowane do mnie bo ja w bożki nie wierzę - więć ?

Gość wredniucha05
zaczynasz pierdzielić - wina, kara, źle wybrali - przecież on dobrze wiedział od początku jak wybiorą!!!

jak zapraszasz znajomych do domu - pozwalasz , zeby robili na co maja ochotę ?> moze raz - później nigdy więcej ich nie wpuszczasz do domu . Widzisz j akies podobieństwo ?

Gość wredniucha05
01:31 [zgłoś do usunięcia] allium ale pisaląs, że wiara w bożka pozwala wszystko wytłumacz - nie moglo to być skierowane do mnie bo ja w bożki nie wierzę - więć ? dla mnie to w co wierzysz jest kolejnym bożkiem - niezależnie od jego nazwy

no i co z teog ,zę iwedizał ? czy to znaczy ,ze oni nie mogli wybrać dobrze ? czy wiedza Boga o nas - ogranicza nas w wyborach ?

Tak, bo zapraszam tylko takich gości, którzy nie są oszołomami. Proste i logiczne. Jakbym zaprosiła do domu oszołomów, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, że ich w ogóle zaprosiłam.

moimo że zarzekasz ise ,zę w bożki nie wierzysz - rozczaruję cię . Brak wiary w Boga też j est wiarą .

Gość wredniucha05
my w takim razie nie mamy żadnego wyboru

no i ok - zaprosiłaś nieoszołomów a jednak zdemolowali ic dom - i co ? dalej ich zapraszasz ?

Gość Rozwalacz tematów
Wiara to coś czego pragnie każdy człowiek! Niewiara-to coś czego uczy nas świat każdego dnia od samego początku naszego życia! Bóg(jeśli istnieje) stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo -znaczy to że każdy z nas jest wizualnie podobny do boga i ma w sobie boską moc-prawda że proste? Nikt z nas nie powinien chorować a jego życie powinno byc takie jak chce tego sam zinteresowany. W jakie narzędzia wyposażyła nas natura czy tez bóg żeby to osiągnąć? MÓZG WIARA CZYNI CUDA Gdyby każdy z nas potrafił uwierzyć że jest bogiem swojego ciała i życia to prawdopodobnie byłby to cud a jego skutki trudno sobie wyobrazic na podstawie jedynie hipotezy-bo jak uwierzyć że jest się np. nieśmiertelnym , że jest się wolnym od chorób ułomności itp? Każdego dnia od urodzenia wpaja nam się że jesteśmy słabi! Że jak nie zjemy marchewki to będziemy chorzy itp. Co myślicie? Ciekawy temat do dyskusji ?

Gość wredniucha05
będąc bogiem w swojej wszechwiedzy wiedziałabym, że zdemolują mi dom

jeśli możesz wybrać dobrze albo źle to znaczy ,ze m asz wybór . A że chcesz wybierąć źle i konsekwencji wyboru nie ponosić - to inna sparwa .

Gość wredniucha05
ale bóg nie wybiera

Gość kochanka Franka
nie ma boga(juz mi to udowodnil) nie ma przeznaczenia,jest zycie.poradzimy sobie lepiej lub gorzej.

naczy to że każdy z nas jest wizualnie podobny do boga i ma w xxxxx Bóg stworzył nas na podobieństwo do siebie ale podobieństwo z Ducha nie z twarzy :D

Gość wredniucha05
a może wybiera? - po co tworzy chore dzieci, skoro może tworzyć zdrowe?

Gość wredniucha05
allium - odnoszę wrażenie, że twój bóg już ci się ze wszystkiego wytłumaczył

pytałam o tym już n a początku - skąd pomysł , że Bóg jest winien chorób tych dizeci ?

złe odnosisz wrażenie - wielu rzeczy jeszcze o Nim nie iwem ) Ale ise staram .:)

Gość Rozwalacz tematów
Czasami sie zastanawiam na ile chciwy człowiek spreparował pismo święte na przestrzeni wieków? Czy boga ktoś widział? Czy on nauczał tak jak pisma głoszą itd itp Nie ufam bo naturą ludzką jest posiadać a ja nie chce być w tym posiadaniu i choć to nieuniknione będe chciała sie uwolnić bo drugą natura jest być wolnym.