Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trtajsnheuednnsj

pytanie do matek 6-letnich córek - mam się opiekować 2 6-latkami i...

Polecane posty

Gość trtajsnheuednnsj

Na kilka dni koleżanka podrzuca mi swoje 6-letnie blizniaczki. Dziewczyny mnie znają, więc nie ma problemu, ja mam wtedy urlop i poświęcę im cały czas. I tu moje pytanie: w co się z nimi bawić? Nie pamiętam już, co lubiłam mając 6 lat, a swoich dzieci nie mam. Na podwórku to mam masę pomysłów, ale co w domu robić? Mogłabym puścić bajki, wiem, że uwielbiają kucyki itp., ale chciałabym, żeby było bardziej kreatywnie...

Każ im z domu przynieść ulubione zabawki, szczególnie rózne gry planszowe...mozesz piec z nimi ciastka, malować obrazki wspólne na dużych arkuszach, lepić z plasteliny...i robić to co lubią.

Ja mam 7 letnie dziecko (tylko że chłopca :D) oraz 7 letnią siostrę. Nasze zabawy to : 1.Pieczenie ciasteczek/babeczek.Teraz możesz upiec z dziewczynkami pierniczki.Wyrób ciasto,one niech wycinają pierniczki.A kiedy wystygną razem dekorujcie.Zrób może z dziurką,zawlecz sznureczek i zobaczysz ile będzie radości jak ich pierniczki będą ozdabiać choinkę :) 2.Lepienie z masy solnej - tanio i łatwo ;) Zróbcie razem masę,niech dziewczynki formują co chcą,wysusz w piekarniku a potem niech malują. 3.Robienie pacynek a potem "wystawić" sztukę :D 4.Granie w gry planszowe 5.Układanie puzzli 6.malowanie farbami 7.czytanie książek 8.spacer - jak będzie śnieg to lepcie bałwana,wygłupy na sankach.

Takie dzieci potrafia sie juz zabawic same. Napewno zabiora z domu swoje ulubione zabawki i beda sie bawic razem. Mozesz im dac tez papier i kredki lub jeszcze lepiej- farby. Zajmie je to na dluzszy czas.

Gość trtajsnheuednnsj
no niestety te bliźniaczki są strasznie żywe i szybko się nudzą. Dlatego suzkam pomysłów. Bardzo mi sie wasze myśli podobają, zwłaszcza to pieczenie pierniczków :-)

Gość każ im sprzątać dom, niby
w ramach zabawy a ty skorzystasz

Gość ja jak miałam 6 lat to z brate
m robiliśmy namiot z koca, 4 krzesła ustawialiśmy w pokoju, na to duży koc i tam sie bawilismy ;) Jeszcze przychodziły koleżanki z podwórka i tam mieliśmy swoją "baze" :D