Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cukierekkkk

cukrzyca ciążowa po 75g glukozy

Polecane posty

Gość cukierekkkk

Witam. Chciałabym prosić jakąś dobrą i doświadczoną duszę o wysłanie mi sprawdzonej i dobrej diety dla kobiet w ciąży, które mają podwyższony cukier po obciążeniu. Mój na czczo wynosi 84, podczas gdy po 2 godzinach po obciążeniu 75tką glukozy 151,3. jest to wynik poza normą, jednak nie tez jakiś wielki. To moja druga ciąża, jestem teraz w 26tc. W I ciąży nie miałam tego problemu, mimo, że wynik po glukozie był wysoki, ale mieścił się w górnej granicy normy. Ponieważ nie mam w najbliższym czasie wolnych wizyt do diabetologa, bardzo bym prosiła o jakieś rady, dietę, bo chcę wprowadzić ją od zaraz. Wiem, że jest mnóstwo już takich tematów, jednak czytam i czytam i nic konkretnego nie mogę znaleźć, każdy pisze o swoim przypadku i zanim coś znajdę, schodzi mi się na czytaniu ogólnikowych informacji o czyjejś historii typu "miałam ten problem, dziecko zdrowe sie urodziło). Z góry bardzo dziękuję.

Gość qwert28
Ja jadłam tak: - sniadanie: kromka chleba pupmernikiel z wedlina gotowana, pomidorem, salata, szpinakiem i papryka lub chleb plus parowka z sokolowa lub chleb plus jajko - nie mozna przesadzic z chlebem 2 sniadanie: jakas salatka, zwykle z kurczakiem przekaska: owoc obiad: ryz lub kasza, mieso gotowane, rozne warzywa lub zupa podwieczorek: jogurt naturalny lub kefir lub platki na mleku owsianym, ryzowym - krowie podbijalo mocno cukier kolacja: pieczywo z serem zoltym ale na kazdego dziala co innego, niestety trzeba testowac. Ja moglam ziemniaki, paczka a np mleko do kawy podbijalo mi strasznie...

Gość cukierekkkk
dziękuję. a można kawę zbożową z mlekiem? a smażone? cukry wiadomo idą w zapomnienie. a można 2 kromki chleba a nie jedna? jedną się nie najem:( jutro kupię glukometr i zacznę mierzyć. mierzy się godzinę po posiłku zawsze? a jakie ty miałas wyniki? czy dzidziuś urodził się zdrowy?

a diete ci zaleciła lekarka?? mi wyszła po 2 godzinach chyba 146, wzieli mnie do szpitala, przebadali i okazalo sie ze nie mam cukrzycy...

Gość qwert28
Wiesz, to zalezy od chleba. Patrz aby byl bez slodow, karmelu, etc. Mi podbijaly 2 kromki. Jesli masz mozliwosc to kup taki z obnizonym indekcem glikemicznym, w sklepie dla diabetologow. U nas niestety takiego sklepu nie ma. Ja smazone moglam - ale mniej niz np tego samego gotowanego. Bylam na forum cukrzycowym, niektore dziewczyny w ogole smazonego nie mogly tknac. Kawa zbozowa mi nie podnosila, niektorym tak. Na kazdego niestety dziala co innego... Makaron tylko razowy, wszystko al dente, jak rozgotujesz ryz to Ci podniesie. Unikac pszenicznych rzeczy, po godzinie bedzie ok, po dwochpodskoczy.

Gość qwert28
Ja mialam 157. :) Dziecko zdrowe. Czasem jadlam cos slodkiego - jakies 3 kostki czekolady czy malego batonika. ;)

Gość qwert28
Mi kazali mierzyc godzine po posilku, norma do 120 :)

Gość cukierekkkk
qochanie, mnie nie wysyłają do szpitala - czemu ciebie wysłali?? jak doszli do tego, że nie masz cukrzycy??? dietę zaleciła lekarka prowadząca ciążę oraz wysłała mnie do diabetologa, do którego na wizytę mam czekać aż miesiąc.......jutro będę tam znowu dzwonić, może mnie wepchną wcześniej.......... boję się o dzidzię. jutro musze kupić ten glukometr.

Gość cukierekkkk
a czy jeśli po mierzeniu cukru godzinę po każdym posiłku zawsze będę go miała w normie czyli do 120 to może to oznaczać, że nie mam cukrzycy i taki błąd się wkradł w lab? dziwne, w I ciąży nie miałam, a teraz coś takiego... owszem ostatnio pozwalałam sobie dużo za dużo na słodycze (mnóstwo jadłam....) - czy mogło to wpłynąć na wynik? ogólnie na czczo cukrzyca niska i zawsze w normie, przed ciążą też, w rodzinie żadnych cukrzyków. czy warto powtarzać test glukozowy 75?

Gość oj tam,oj tam;-)
Wg.to bardziej nietolerancja niż cukrzyca-no,ale im ciąża bardziej zaawansowana tym gorzej organizm sobie radzi. Unikaj słodyczy,owocow (1 porcja dziennie max), białego pieczywa, zbyt dużej ilości nabiału,smażonego, rozgotowanych warzyw (szczególnie marchewki i buraczków), makaronu,ryżu (wszystko pełnoziarniste i al dente),soków i jogurtów owocowych, pasztetów,mielonek,smalcu. Jedz dużo warzyw,szczególnie kiszonej kapusty i ogórów,ryb, chudego mięsa i wędlin (dobrej jakości),zup,ciemne pieczywo-żytnie,pełnoziarniste,orkiszowe (w cukrzycy ciężarnych MUSISZ JEŚĆ WĘGLOWODANY), kasze,ryż,zup,pij dużo wody mineralnej. Ogólnie- min.5 posiłkow-3 głowne i dwie przekaski. Ja np.do I śniadania nie mogłam pić kawy z mlekiem,bo cukry były i 150. Po frytkach,sałatce z kapusty pekińskiej,pomidorów,rzodkiewki itp, i piersi z kurczaka (papirus winiary) mam ok 110, a jak zamiast kuraka zjem jajka sadzone na teflonce-160. Jedz małe porcje (u mnie szczegolnie na Iśniadanie sa to 3 malusie kromeczki chleba dla cukrzykow lub 2 wasy-na 2 śniadanie moge zjeść znacznie wiecej-i 5 frankfuterek.:-) I ruch-jak np zjem batonika to zaraz na spacerek,bo zbija mi cukier;-) jem też gorzka czekoladę z pomarańcza-zawiera magnez to raz a dwa-nie potrafie zrezygnować. Czasem mam wpade i cukru powyżej 140 po 1 h(wg mojego lekarza 140 jest norma-mierze po 2h-i jest max 120),ale na czczo nie przekraczam 99 -i ogólnie w wiekszości po posiłkach mam do 120- czyli ok. Cukry szkodza ciaży kiedy cały czas utrzymuja sie pow.180. No,ale dmuchamy na zimne,zdrowo się odżywiamy i ... Nie tyjemy;-)

Gość oj tam,oj tam;-)
Wg.to bardziej nietolerancja niż cukrzyca-no,ale im ciąża bardziej zaawansowana tym gorzej organizm sobie radzi. Unikaj słodyczy,owocow (1 porcja dziennie max), białego pieczywa, zbyt dużej ilości nabiału,smażonego, rozgotowanych warzyw (szczególnie marchewki i buraczków), makaronu,ryżu (wszystko pełnoziarniste i al dente),soków i jogurtów owocowych, pasztetów,mielonek,smalcu. Jedz dużo warzyw,szczególnie kiszonej kapusty i ogórów,ryb, chudego mięsa i wędlin (dobrej jakości),zup,ciemne pieczywo-żytnie,pełnoziarniste,orkiszowe (w cukrzycy ciężarnych MUSISZ JEŚĆ WĘGLOWODANY), kasze,ryż,zup,pij dużo wody mineralnej. Ogólnie- min.5 posiłkow-3 głowne i dwie przekaski. Ja np.do I śniadania nie mogłam pić kawy z mlekiem,bo cukry były i 150. Po frytkach,sałatce z kapusty pekińskiej,pomidorów,rzodkiewki itp, i piersi z kurczaka (papirus winiary) mam ok 110, a jak zamiast kuraka zjem jajka sadzone na teflonce-160. Jedz małe porcje (u mnie szczegolnie na Iśniadanie sa to 3 malusie kromeczki chleba dla cukrzykow lub 2 wasy-na 2 śniadanie moge zjeść znacznie wiecej-i 5 frankfuterek.:-) I ruch-jak np zjem batonika to zaraz na spacerek,bo zbija mi cukier;-) jem też gorzka czekoladę z pomarańcza-zawiera magnez to raz a dwa-nie potrafie zrezygnować. Czasem mam wpade i cukru powyżej 140 po 1 h(wg mojego lekarza 140 jest norma-mierze po 2h-i jest max 120),ale na czczo nie przekraczam 99 -i ogólnie w wiekszości po posiłkach mam do 120- czyli ok. Cukry szkodza ciaży kiedy cały czas utrzymuja sie pow.180. No,ale dmuchamy na zimne,zdrowo się odżywiamy i ... Nie tyjemy;-)

Gość qwert28
Jesli zjesz tort i zapijesz kakaem i zmiescisz sie, zjesz 5 paczkow itd i zawsze sie zmiescisz to moze byc blad, ale ja bym nie eksperymentowala. Jak jadlam dozwolone rzeczy to tez nigdy nie przekraczalam, a wystarczylo ze wypilam kakao.

zadzwoniłam do lekarki(akurat miała dyżur w szpitalu) a ja widze wyniki na internecie i zapytałam, czy ten wynik moze poczekac do wizyty(prawie miesiac) czy mam do niej przyjsc, dzwoniłam w środe powiedziała że w piątek mam do niej przyjść i da mi skierowanie do szpitala na poniedziałek, w poniedziałek zmierzyli mi cukier na czczo, po obiedzie 2 godziny i po kolacji 2 godziny, na drugi dzień miałam oddać mocz do badania i też jeszcze raz krew, żeby zobaczyć czy cukier mi się gdzieś nie odkłada, wszystko wyszło okey i stwierdzili, ze nie mam cukrzycy, a ten wynik nie wiadomo dlaczego taki wyszedł, tzn ja wiem:] nikt mnie nie powiadomil(pierwsza ciaza) że mam kilka dni wczesniej przestac jesc slodkie... a ja zjadlam w niewiedzy :)

Gość oj tam,oj tam;-)
Test obciążenia glukoza 75gr ostatecznie roztrzyga. W poprzedniej ciąży miałaś wyniki w górnej granicy normy-więc coś już się działo. Obdzwoń wszystkie poradnie-i zaznaczaj że jesteś w ciąży. Kazali mi przyjść z wynikami,dali glukometr,recepte na paski,umówili z dietetykiem i wizyte za m-c,chyba,że bym te cukry wysokie miała. Tak jak tu dziewczyna pisała- gotowej diety nie dostaniesz,bo każdej coś innego cukier podnosi.

ja nie miałam glukozy 50-u nas od razu robia 75... i czy nie najadłaś sie słodyczy dzień wcześniej?? bo u mnie to bylo przyczyną :)

Gość cukierekkkk
qochanie, ja tez przed badaniem żarłam normalnie słodkie a nie jadłam, bo miałam ciąg imienin i urodzin i piekłam......czy mogło to wpłynąć na wynik? oj tam, bardzo ci dziękuję za te cenne rady - skorzystam z nich na pewno. dziękuję. Jutro z glukometrem sprawdzę co i jak. I będę dzwonić dalej po diabetologach. dziś wproadziłam już tą dietę, ale stwierdzam po tym co napisałyście, że za duże porcje jem - mniejszymi się nie najadam. Mam nadzieję, że szybko skurczę żołądek. Dwie kromki na śniadanie owszem...ale chleba żytniego, a nie wasa...po obiedzie taka pierwsza kolacja - 2,5 godz po obiedzie - również 2 kromki chleba żytniego z dodatkami..(ogórek, chudy serek lub chuda wędlina). ale dziękuję. już mam trochę wiedzy, dzięki

może pójdź jeszcze raz do gin i zapytaj się, czy to co jadłas a wręcz pochłaniałaś miało wpływ na wynik:) bo może nie masz cukrzycy a wynik podniosło to :) może Cb też skieruje do szpitala i wyjdzie, ze jest wszystko ok :)

Gość oj tam,oj tam;-)
Najgorzej jest rano-zjedz dwie wasy, czy 1.5 kromki (prawdziwego żytniego-nie karmelowanego) chleba-a za godzine,dwie możesz sobie pozwolić na wiecej.

Gość oj tam,oj tam;-)
Z tymi słodyczami-różne szkoły sa. Raz słysze,że odrzucany i zmieniamy diete na pare dni przed,a innym razem- nie zmieniamy nic,ba nawet na czczo być nie musimy. Ja uważam,że jak wynik jest graniczny,lub ponad norme coś się dzieje- i kontrola nad talerzem nie zaszkodzi. Jeśli będziesz jadła regularnie 5-7 posiłków nie będziesz głodna! ;-) -bo poziom cukru nie bedzie sie wahał. Znasz to uczucie-śniadania nie zjesz,napijesz sie kawy,w pracy batonik lub słodka bułeczka,wrócisz o 16- zjesz duuuży obiad-kompulsy-za chwile znów jesteś głodna-batonik-potem znów sięgasz do lodówki? Poziom cukru po obiedzie wzrośnie ci do 200 i szybko spadnie,zatem czujesz głod,zjesz batonika-znów 200 i za godz spadnie do 90 i znów głod. Ty uważasz,że jesz niewiele,a dupa rośnie;-) nawet ruszyć Ci sie nie chce,bo słodycze zamulaja;-) Wiem z autopsji;-)

Gość alaaaa maaaa kotkaaaaaaa
Ja miałam 144 i od razu zustałam wysłana do diabetologa tam dieta 1500kc i skierowanie do dietetyka. Jednak pomimo diety insulina i tak była niezbędna. Radzę wybrać się do lekarza, bo im bardziej zaawansowana ciąża tym cukier bardziej szaleje.

Gość alaaaa maaaa kotkaaaaaaa
Dity nie jestem w stanie podać bo minęły 2 lata na pewno zero słodyczy, zero słodkich napoi, cukru i niektórych owoców ... tłustego itd. Zadzwoń do diabetologa na pewno ktoś Cię prywatnie przyjmie.

Gość cukierekkkk
dzięki dziewczyny. Udało mi sie dostać do diabetologa. idę dziś na 16:30. Od wczoraj ostra dieta. Aż lżej się czuję, chociaż chodzę głodna, ale musi mi się ściągnąć żołądek do tych małych porcyjek w 6 posiłkach w równych odstępach. Jem chudo. Cukier w każdej możliwej postaci (nawet mlecznej) odstawiony. Dziś dostanę glukometr i zaczynam. Może to i nieprawda, że mam tą cukrzycę, ale zdrowa dieta na pewno mi pomoże choćby utrzymać zdrowie i wagę w ryzach bo strasznie utyłam - 11kg a mam koniec 26tc. mam tylko nadzieję, że wcześniejsza cukrzyca (bo wykryli mi ją dopiero teraz) a wczesniej też pewnie to miałam ( a żarłam, a nie jadłam, bo myslalam, ze w ciąży można) nie wpłynęła źle na moje dziecko:( tego się boję...i porodu, bo długi i nic sie nie je...a w cukrzycy trzeba jeść regularnie bo spada cukier i mnie i dziecku:( boję się. powiedzcie też mi, czy trzeba mieć jakąś większą kontrolę w takiej cukrzycy nad dzidziusiem? bo mi koleżanka mówi, że ktg często i już od teraz, a moja prowadząca że tak powiem olała sprawę...powiedziała tylko dieta i baj baj.....

Gość obiekt212
Do diety warto dołożyć suplement, np. Insulan - ma wyciąg z gurmaru i morwy białej, skutecznie obniża poziom cukru. Całkowicie naturalne składniki, więc raczej można brać podczas ciąży i później karmienia

Gość gość
Dziewczyny co o tym sadzicie. Krzywa cukrowa 25tc blizniaczej; 75g glukozy: na czczo 64,7, po godzinie 147, po dwoch 141,7. Morfologia i mocz ok.

Gość gość
Zapytaj lekarza, ja miałam po godz. dużo wyżej niz Ty (wtedy 24tc bliźniaczej) i niestety zaprzyjaźniłam sie z glukometrem :) jak sie czujesz? :) ja teraz kończe 28 tc ale jest lepiej niz mnie wszyscy straszyli :)

Gość gość
Czuje sie dobrze. Ogolnie od poczatku ciazy wszystko jest ok. Aktualnie 27tc ;-) Najwazniejsze zeby donosic jak najdluzej. Wspominal Ci cos lekarz o zastrzyku sterydowym na rozwoj pluc dzieciaczkow?