Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lala_125

nieletnia matka

Polecane posty

Mam problem, jestem nieletnia a w lutym mam urodzić maluszka. Wie ktoś może jak to wygląda z sytuacji prawnej? Proszę o poważne odpowiedzi... Konkretnie interesuje mnie czy dziecko od razu może mieć nazwisko ojca czy moje, czy jak skończę 18 lat czy opieka przejdzie automatycznie czy bd musiała chodzić po sądach i załatwiać wszystko, i wgl. Prosze o pomoc i z gury dziękuje :)

a twoj partner mąż dziecka w jakim jest wieku?? z tego co ogladalam ostatnio w serialu dlaczego ja opieka przechodzi automatycznie.

dziecko automatycznie przyjmie Twoje nazwisko, dopiero po otrzymaniu aktu urodzenia idziecie do USC (pary będące w zwiazkach nieformalnych) i tam urzednik zadaje pytanie partnerowi czy jest swiadom... czy przyjmuje odpowiedzialnosc itp. Pracowalam w USC stad wiem :) No i jesli Twoj partner jest dorosły

dziecko nie bedzie nosic twojego nazwiska,opiekunem prawnym zazwyczaj zostaje babcia.dopiero po ukończeniu 18 lat mozesz prostować metryke urodzenia i nie jest to automatycznie jak niektórzy piszą porównując realne zycie do serialu.

Gość listek natury:)
Skoro pracowałaś w USC to może wiesz czy jest takie coś jak wykaz dozwolonych imion w Polsce?:)

Skoro jesteś niepełnoletnia to opiekunem prawnym zostaną Twoi rodzice (trzeba to zrobić przez sąd). A co z ojcem dziecka? Jeśli jesteś z nim i jest on pełnoletni to częściowe prawa będzie miał on,ale to również trzeba przez sąd.