Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sławek333

Okultyzm ,Wróżbiarstwo, Bioenergoterapia,Spirytyzm,Joga.Zagrożenia duchowe

Polecane posty

Gość ale beznadzieja
"Rozpoczęcie Dekalogu formułą "Ja jestem PANEM" i zakończenie słowami "twojego bliźniego" wskazuje, że zostały nim objęte istotne sprawy dotyczące Boga i ludzi. W formule wprowadzającej Bóg przedstawia się jako ten, który wyprowadził Izraelitów z Egiptu. Wolność jest darem Boga. Aby jednak wolność służyła człowiekowi, mu się opierać na przestrzeganiu Bożych przykazań. Wg tradycji żydowskiej wprowadzenie jest pierwszym przykazaniem, natomiast zakaz oddawania czci obcym bogom i wykonywania ich podobizn drugim. W większości późniejszych tradycji (np. w kościołach protestanckich) wyłącza się jednak wprowadzenie ze zbioru przykazań i rozpoczyna się wyliczanie od zakazu czczenia obcych bogów, natomiast zakaz wykonywania ich podobizn uznaje się za drugie. Katolicy łączą w jedno obydwa przykazania, dzieląc jednak na dwa przykazania zakazy zawarte w wersecie 17. " To jest komentarz z Pisma Św strona 161 (wydawnictwo św Pawła, najnowszy przekład) Zatem Mataczu, kościół nie wyrzucił żadnego przykazania jedynie inaczej je ponumerował niż Żydzi. Tylko tyle, jedni i drudzy mają ten sam dekalog, inaczej ponumerowany. Jedni mają wstęp a drugi nie. Ale temat zdaje się dotyczy magii, wróżb i ogólnie okultyzmu.

Gość matacz,.,.,
ilez mozna zadwac ciagle te same durne pytanie , jak mozna byc ogrniczonym by takie zadawać ? Rozumiem poziom roznych ludzi , ale jakies minimum byc musi !

Gość Ale wrózba to nie
OCZYWISCIE ZE PO CO????TO SA WAZNE I PODSTAWOWE PYTANIA,NA KTÓRE LUDZIE NIE ZNAJA ODPOWIEDZI,A SZCZYCA SIE ZNAJOMOSCIA BIBLII,WSZYSTKO MUSI ZACHOWAC SWOJA KOLEJNOSC,PROSZE ZIEMSKIEGO ZYCIA NIE PRZEKŁADAC NA DUCHOWE,TO JEST INNY WYMIAR,

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,.,A CO tY TAKI ZBULWERSOWANY MATACH,SAM NIE ZNASZ ODPOWIEDZI NA TE NIBY PROSTE PYTANIA WIEC NIE MÓW MI TU O POZIOMIE WIEDZY,BO JEJ NIE MASZ

Gość druga naiwna
troszkę mnie poniosło -przepraszam

Gość ANNA Bx.
Co do moich osobistych doświadczeń,to miałam styczność z homeopatią.Ale była ona krótka i incydentalna.Nie potrafię tej metody ocenić.Wiadomo,że coś leczy.Ale co ma leczyć,skoro w medykamencie nie ma ani jednej czynnej substancji?

Gość matacz,.,.,
bredzisz ! gdzie są słowa zawarte w drugim przykazaniu w tej tresci ktora kosciół uczy - NIE MA !!! wiec kitu nie wciskaj ze inaczej ponumerował , ale nie ma to jak wcisc kit jakikolwiek byle by tylko cos powiedziec , a głupców nie brakuje i uwierza . oto z całeym szczunmiem dla reszty , ale elita katolicyzmu , czyli tępaki i durnie

Ja bym sie nie opierala na komentarzach do Pisma Świętego ale raczej na samym Piśmie, ale to chyba moje zboczenie wyznaniowe ;)

Gość matacz,.,.,
ale wrozbo wioec odpowiedz mi na moja pytanie , po co urodzisz bachora , albo go spłodzisz , po co ???

Gość Ale wrózba to nie
ANNA Bx.OCZYWISCIE ZE W HOMEOPATI SA CZYNNE SUBSTANCJE,TYLKO JEST ICH NIE WIELE,ALE SA I WŁASNIE TA CZASTECZKA LECZY

Gość ANNA Bx.
Nie kłóćmy się,to niczego nie wnosi,a powoduje rozdrażnienie.Po co nam to?Temat bardzo ciekawy,ale to nie znaczy,że nie możemy odpowiadać na inne pytania związane z wiarą.

Gość matacz,.,.,
jak to co leczy nosz rany julek poczytać troche to nie bedziesz zadawac takich pytan ! ENERGIA !!!!!!

Gość matacz,.,.,
Ale wrózba to nie ANNA Bx.OCZYWISCIE ZE W HOMEOPATI SA CZYNNE SUBSTANCJE XXXXXXXXXXXXXXXXXXX ZNOWU BREDZISZ wody w oceanach nie ma by tak rozcienczyć to co oni rozcienczaja , nie o to tu chodzi

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,., ale wrozbo wioec odpowiedz mi na moja pytanie , po co urodzisz bachora , albo go spłodzisz , po co ???ALE NIE ZACZYNAMY ZADAWANIA PYTAN OD SRODKA,BO TO JUZ TRACI KOCIARAMI CO TO CHODZA PO DOMACH I NAUCZAJA,TYLKO ZACZYNAMY OD POCZATKU PO CO???

Gość ANNA Bx.
zgodnie z zasadami fizyki nie ma ani jednej czynnej substancji w tych roztworach.Homeopaci powołują się na tzw."pamięć wody",która to "zapamiętuje" działanie substancji czynnej w pierwotnym roztworze i to ma leczyć.Chętnie zapoznam się z opinią innych osób.

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,., Ale wrózba to nie ANNA Bx.OCZYWISCIE ZE W HOMEOPATI SA CZYNNE SUBSTANCJE XXXXXXXXXXXXXXXXXXX ZNOWU BREDZISZ wody w oceanach nie ma by tak rozcienczyć to co oni rozcienczaja , nie o to tu chodziOCZYWISCIE ZE JEST NA TYLE WODY W OCEANACH BY NIE TYLKO TO ROZCIENCZYC ALE I O WIELE WIECEJ,BEZ PRZESADY

Gość Ale wrózba to nie
ANNA Bx. zgodnie z zasadami fizyki nie ma ani jednej czynnej substancji w tych roztworach.Homeopaci powołują się na tzw."pamięć wody",która to "zapamiętuje" działanie substancji czynnej w pierwotnym roztworze i to ma leczyć.Chętnie zapoznam się z opinią innych osób.OCZYWISCIE PAMIEC WODY JEST JUZ ZNANA OD LAT ,MÓWI SIE NAWET ZE WODA MA DUSZE,"WODA GRANDERA"

Gość ANNA Bx.
To wielokrotne rozcieńczanie powoduje,że w docelowym "leku" nie ma już niestety ani jednej czynnej substancji.

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,., Zakładając, że wyjściowy roztwór substancji aktywnej, który homeopata dwadzieścia razy rozcieńczał w proporcji 1:100 (potencja 20C), miał stężenie 1 mol/l, okaże się, że w preparacie końcowym stężenie tej substancji wynosi 1/(10020) = 1040 mol/l. W jednym mikrolitrze preparatu znajdzie się zatem średnio 106 1040 = 1046 moli substancji, czyli 1046 6,022 1023 = 6,022 1023 cząsteczek substancji leczniczej. Innymi słowy, szansa na spotkanie choćby jednej z nich w przyjętej dawce wynosi w przybliżeniu jak 1 do 1,66 1022, co oznacza 1 cząsteczkę leczniczą na 17 tryliardów dawek.I BARDZO DOBRZE,I BARDZO DOBRZE MATACH

Pierwsze 2 przykazania wg Biblii: 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. 2. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią.Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

Gość matacz,.,.,
dokladnie , ale jest energia i to leczy , a ze leczy ja nie mam zadnych wątpliwosci a przyklady mogę mnozyc , komu i jak pomogła homeopatia gdzie lekarze nie umieli , cud ? :) a jak ze

Gość ANNA Bx.
Przyznam ,że z pojęciem "pamięć wody" spotkałam się tylko w homeopatii.A jest to tylko pseudonaukowa hipoteza.

Gość ale beznadzieja
Ewangeliczka przytoczyłam obszerny fragment Pisma Św, boli mnie ręka od przepisywania. W nawiasie podałam przykazania z dekalogu powszechnie nam znanego. Matacz twierdził, że kościół coś wyrzucił, to jest niezgodne z prawdą.Przytoczyłam Pismo i nic takiego nie miało miejsca. W komentarzu jest napisane o podziale dekalogu. Nie dysponuje Pismem Żydowskim i nie widziałam na własne oczy podział ich dekalogu, dlatego przytaczam komentarz. Mam nadzieję, że Matacz już nie uważa, że kościół coś wyrzucił. To nie jest prawda.

Gość ANNA Bx.
A zatem jakiego pochodzenia jest ta energia,która leczy?

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,., dokladnie , ale jest energia i to leczy , a ze leczy ja nie mam zadnych wątpliwosci a przyklady mogę mnozyc , komu i jak pomogła homeopatia gdzie lekarze nie umieli , cud ? a jak ze,TO ZADEN CUD TO POPROSTU INNY RODZAJ WIEDZY MATACH

Gość matacz,.,.,
nauka sie wyłozyła nie pierwszy raz i nie tylko przy homeopatki to samo sie tyczy irydologi , a jakiez ma wyniki !!! sukcesy !!! wiec dajcie sobie spokój z nauka

Gość Ale wrózba to nie
ANNA Bx. Przyznam ,że z pojęciem "pamięć wody" spotkałam się tylko w homeopatii.A jest to tylko pseudonaukowa hipoteza.ALE NIE TYLKO ZE WODA MA PAMIEC,ALE MA RÓWNIEZ DUSZE

Gość matacz,.,.,
tak kosciuł naucza Dekalog wg Katechizmu Kościoła Katolickiego; Wydawnictwo Pallottinum - Poznań 1994 Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił. Czcij ojca swego i matkę swoją. Nie zabijaj. Nie cudzołóż. Nie kradnij. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. Nie pożądaj żony bliźniego twego, Ani żadnej rzeczy, która jego jest. widzisz roznicę czy slepaś

Gość ANNA Bx.
Muszę zmykać :) dziękuję wszystkim za rozmowę i życzę spokojnych Świąt.

Gość matacz,.,.,
taki dekalog zna prawie kazdy katolik , przynajmniej z mojego otoczenia , tak mnie uczono i calą mase innych