Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Palpatine

Wolelibyście sprawiedliwą dyktaturę czy obecny sejmowy burdel?

Polecane posty

Gość to tylko utopia
W ogóle dyskusję tę można prowadzić równie dobrze na temat: czy wolisz mieć jednorożca zielonego czy różowego. Żaden nie istnieje. Gdyby istniała jakakolwiek niewidzialna ręka rynku jeździlibyśmy na benzynie po 2,50 zł za litr (albo zmuszone do płacenia wysokich podatków koncerny musiałby upaść). Nie jeździmy czyli co? Polaków zarabiających po 1300 zł stać na benzynę po 6 zł.

Gość wolałabym dyktaturę Korwina
dareios oczywiscie pewnosci nigdy nie ma, ale chodzi o idiotyzm tego sytemu. oczywiście profesor może być lewakiem, ale co do menala, który w życiu przeczytał co najwyżej etykietkę na denaturacie nie można się spodziewać niczego. o losie ludzi moga decydowac tacy którzy nie odróżniają republiki od zespoły republika tylko dlatego ze jest ich więcej. i takie matoły bedzą decydować (większocią głosów, a jakze!) czego ma się uczyć Twoje dziecko w szkole. zajebiście

Gość Wódz ma
dziecko ani zaden czlowiek nie są niczyją własnością i są LUDŹMI...to ze pojde na policje jak dziecko za sciana jest katowane, to nie spuscizna komunizmu, tylko reakcja na agresje, to ze dbam z kumplami o wspolne dobro o ktore nie zadba panstwo, ktore przepuszcza nasze pieniadze, to tez nie komunizm...niekotrzy tak nasiakaja doszukiwaniem sie komunizmu, ze to zakrawa na paranoje :)

benzyna kosztuje 6 zł bo 80% jej ceny to podatki nie rozumiesz? w akcyzie opłacasz "bezpłatną" szkołę, "bezpłatną" służbe zdrowia, pół miliona urzedasów itd.

na tej samej zasadzie Hitler posłał oponentów do Dachau, a Stalin rozstrzeliwał elektryków za to że wystąpiła awaria sieci. bzdura u Hitlera dochodziły kryteria rasowe jako 1 z podstaw nanizmu, a Stalin tępił wrogów klasowych, poza tym obaj byli paranoikami poza tym za działanie antysystemowe możesz uznać krytykę systemu - a więc dyktatury nie można krytykować. musimy więc uznać że jest nieomylna. zdajesz sobie sprawę do czego to prowadzi? krytyki słownej nikt ci nie broni ale nawoływanie do ataku na organy państwa, zakłócanie jego funkcjonowania są już działaniami destabilizującymi

Gość też mam 30 lat
spójrzcie na Chiny polecam podróż tam panuje dyktatura Chińskie miasta powalają nowoczesnością jest kontrola internetu, prasy, tv a gospodarka Chin powala wszystkie inne na kolana wole dyktaturę

Gość to tylko utopia
Obowiązek edukacyjny to de facto zakaz pracy dla dzieci :) Inaczej, na wolnym rynku mielibyśmy małoletnich niewolników harujących za free - bo ja chyba mam prawo uczyć moje dziecko tylko i wyłącznie kopaniu ziemniorów na polu sąsiadów, taki mam światopogląd. Oczywiście flaszką postawioną mi za to przez sąsiada z dzieckiem się nie dzielę. Po to jest obowiązek edukacyjny - jedni biorą z tego więcej i zostają prawnikami, inni mniej i zostają menelami, ale wszyscy są uchronieni przynajmniej w części od zmuszania ich do pracy.

tylko weź pod uwagę że podatki płaci ogół obywateli. skoro tak to ogół ma prawo decydować o tym kto tymi pieniędzmi będzie zarządzał. źle wybiorą - pieniądze pójdą się jebać. tylko i wyłącznie w ten sposób społeczeństwo może się czegoś nauczyć. x x w przeciwnym razie jeżeli wbrew woli większości rządzić będzie nawet najlepszy liberał, to prędzej czy później to doprowadzi do rozruchów społecznych, wtedy społeczne poparcie zdobędą komuniści i kto wie czy za kilka lat nie dojdzie do komunistycznego przewrotu i kolejnego eksperymentu z planem zamiast rynku. x x Generalnie zastanawia mnie to jak ponoć liberałowie patrzą na społeczeństwo jak na bezmyślne małpy które mają tylko słuchać i nic do powiedzenia już nie mają.

tak tak, broń tego, ze urzedasy mówią Ci jak masz wychowywać dziecko , czy masz je posyłać do szkoły czy nie, oni przecież wiedzą lepiej niż rodzić co jest lepsze dla dziecka którego na oczy nie widzieli:D

dyktatura dyktaturze nie równa dyktatura były rządy Franco w Hiszpanii i dyktaturą były rządy Pol-Pota w Kambodźy Franco mimo początkowej izolacji kraju doprowadził do jego rozkwitu gospodarczego a Pol-Pot realizował chore wizje przesiedlenia ludzi z miast na wieś i oparcia gospodarki przymusowo na rolnictwie i to dyktatura i to dyktatura

Gość to tylko utopia
No i co z tego? Jeśli prezes orlenu widzi, że benzyna sprzedaje się świetnie za 6 zł to jeśli zdejmiesz z niego ograniczenia podatkowe nagle wspaniałomyślnie obniży cenę? Taniej mu będzie zawrzeć zmowę z konkurencją. A ty i tak zapłacisz 6 zł tylko nie będzie służby zdrowia i urzędasów.

ja nie patrzę na ludzi jak na małpy choć istotnie głupich jest więcej niż mądrych, ale tak było zawsze:P tyle lat żyjemy w socjalizmie ze ludzie nie ogarniają jak by to było gdyby był wolny rynek, gdyby musieli sami się o siebie troszczyć bo zniknęło by "państwo opiekuńcze". nie mieści im się w głowach że mogliby być wolni

Gość mentaI cut
obecnie też mamy dyktaturę, bardzo chujową i ciągle pogarszającą się

Gość Wódz ma
do to tylko utopia- myślę ze nie tyle, jedni biorą z tego więcej, co juz na wstepie sa kwalifikowani do takich a nie innych przyszlych wykonywanych zajęć. menel ma takie samo prawo do decydowania o losie tego kraju, jak pan który mieszka pietro wyzej ode mnie i mimo ze zarabia 9 tys jest przecietnym gownem niepotrafiacym samodzielnie myslec i chlejacym po pracy litr wódki codziennie. Wy robiecie podzial na czystych, przezroczytych i czarnych w zaleznosci od pozycji spolecznej, jaka kto sobie "zajął"

"bzdura u Hitlera dochodziły kryteria rasowe jako 1 z podstaw nanizmu, a Stalin tępił wrogów klasowych, poza tym obaj byli paranoikami" x x chciałbym zaznaczyć że Hitler najpierw wziął się za opozycję - Dachau był pierwszym obozem koncentracyjnym i powstał właśnie jako miejsce dla przeciwników politycznych. x x I co z tego że byli paranoikami? Jaką masz pewność że nowy dyktator nim nie będzie? x x "krytyki słownej nikt ci nie broni ale nawoływanie do ataku na organy państwa, zakłócanie jego funkcjonowania są już działaniami destabilizującymi" x x Zdaje się że to już teraz jest nielegalne jako namawianie do przestępstwa. Polityka tu nie ma nic do rzeczy

Gość to tylko utopia
Nie masz obowiązku posyłać dziecka do szkoły - możesz je uczyć sam w domu. Jak np. wyobrażacie sobie leczenie raka prywatnie? Nikomu nie opłaca się prowadzić prywatnie takiej kliniki, bo koszty są wysokie - zbyt wysokie, by znalazła się odpowiednia liczba chętnych tj. chorych na raka których stać na leczenie. Albo nie leczymy raka w Polsce wcale, albo muszą się dołożyć zdrowi. Podatki powinny służyć właśnie do takich spraw.

człowieku ale wolny rynek polega na tym, ze konkurent zaraz opuści cenę o 10 groszy i Ty pójdziesz do niego! nie wierz w spiski przedsiębiorców, to propaganda socjalistów zeby wciskać ciemnym ludziom jaki to wolny rynek jest zły.

ja nie patrzę na ludzi jak na małpy choć istotnie głupich jest więcej niż mądrych, ale tak było zawsze tyle lat żyjemy w socjalizmie ze ludzie nie ogarniają jak by to było gdyby był wolny rynek, gdyby musieli sami się o siebie troszczyć bo zniknęło by "państwo opiekuńcze". nie mieści im się w głowach że mogliby być wolni" x x Owszem, z tym się zgodzę, ale tego się nie zmieni reklamując wolny rynek jak krzykacz na miejscowym targu tak jak robi to Korwin. Korwin ośmiesza liberałów, pokazuje twarz zachwianego emocjonalnie frustrata a nie poważnego człowieka. x x Zwróć uwagę w jaki sposób argumentował Hayek, a w jaki sposób argumentuje Mikke

ale nie rozumiesz ze jeśli zabierasz kowalskiemu (pod grozbą więzienia) jego kasę żeby dać na leczenie wiśniewskiemu to to jest bandytyzm? teraz niby masz "darmową opiekę zdrowotną" a i tak leczysz się prywatnie bo do specjalisty czeka się miesiącami albo latami!

Gość Wódz ma
"gdyby musieli sami się o siebie troszczyć bo zniknęło by "państwo opiekuńcze". nie mieści im się w głowach że mogliby być wolni" a mieści Ci się w głowie że wolność może np nie istnieć i wybór w żadnym znaczeniu nie musi być wolny? oj sorry, ot, zbyt daleko idąca insynuacja

ale co z tego ze moge nie posyłać dziecka do szkoły skoro musze realizowac program MEN? nawet szkoły prywatne musza reazlizować program MENU !

Gość to tylko utopia
A nie słyszałeś o zmowie producentów? Mi i konkurentowi nie opłaca się ze sobą konkurować: więc umówimy się że nie opuścimy ceny poniżej X i nie zaczniemy płacić pracownikom powyżej X (co by nie szantażowali nas że sobie pójdą) i pojedziemy razem na ryby. Nie trzeba być super byznesmenem żeby na to wpaść. Skoro opłaca się produkować żywność z solą drogową, mimo że wiążę się to z kosztem przekupienia urzędasa z sanepidu, to jeśli odpadnie koszt urzędasa to co? Zacznie mi się opłacać używać soli spożywczej? Jakim cudem?

Gość Wódz ma
gwoli ścisłości:profesor moze byc takim samym debilem jak menel:)

Gość fdefefe
TRZWEBA SOBIE ZADAC PYTANIE : CZY MY W OGÓLE MAMY DEMOKRACJĘ?? JA JEJ NIE WIDZĘ

myslisz ze Korwin ośmiesza liberałów? no nie wiem, ma faktycznie lekko obłąkany przekaz, ale mówi z sensem choć rzeczy niepopularne. wystarczy puścic sobie na youtubie kilka jego wykładów by się przekonać że mówi z sensem (ale formę przekazu faktycznie powinien zmienić na łagodniejszą)

"ale nie rozumiesz ze jeśli zabierasz kowalskiemu (pod grozbą więzienia) jego kasę żeby dać na leczenie wiśniewskiemu to to jest bandytyzm? teraz niby masz "darmową opiekę zdrowotną" a i tak leczysz się prywatnie bo do specjalisty czeka się miesiącami albo latami!" x x i dlatego jestem za pełną prywatyzacją służby zdrowia. tak samo jak szkolnictwa

myslisz ze Korwin ośmiesza liberałów? no nie wiem, ma faktycznie lekko obłąkany przekaz, ale mówi z sensem choć rzeczy niepopularne. wystarczy puścic sobie na youtubie kilka jego wykładów by się przekonać że mówi z sensem (ale formę przekazu faktycznie powinien zmienić na łagodniejszą)" x x sorry ale jak gość mówi publicznie że deklaracją praw człowieka może się podetrzeć no to nadaje się na menedżera kapeli disco polo a nie na prezydenta. już nawet nie chodzi o przeslanie, ale o zachowanie i dobór słow

kiedyś był prawdziwie wolny rynek (np. ten w usa) i jakos przedsiębiorcy nie spiskowali, wszystko funkcjonowało dopóki państwo nie zaczęło się wtrącać. zawsze jak socjalisci dorwą się do władzy to rozwalają rynek przez biurokrację, stempelki, regulacje itd