Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maggie Collins

Ja wybieram tylko takich mężczyzn którzy potrafią "zrobić w okół siebie"

Polecane posty

właśnie dlatego ,ze jesteś sam to wszystko idzie ci tak sprawnie :) nawet jak jest dwoje dorosłych ludzi - wiele rzeczy mozan uzgodnić i tego sie trzymać . ale jak masz dizecko albo dwoje ? to co -sztywny grafiki i ......... nie robię ?

a że dzieci nie masz to widać od razu - podobnie jak wymądrzające sie panienki , które nie będą służyć facetowi :)

Nie jestem sam, ale mamy u mnie podzial obowiazkow z podzialem na poszczegolne czynnosci. Dzieci nie ma, wiec sie nie wypowiadam, bo sie nie znam;) Od 19 roku zycia mieszkam poza domem rodzinnym, mieszkalem tu i tam i prowadzilem takze sam swoje rozne mieszkania i nie dam sobie wciskac ciemnoty, ze to jakas wielka i skomplikowana sprawa. Wszystko jes kwestia dogadania sie.

a ja wypowiadam sie z pozycji żony i matki , z pozycji mocno żywotnej i żywiołowej rodziny w której większą wartością jest szacunek dla człowieka niz czysta podłoga . Ale i przywiązanie do dość tradycyjnego postrzegania świata :)

Strasznie mieszasz raz w jedna, raz w druga strone, ale mysle, ze mamy podobne podejscie do tematu;)

i wolę - jeśli moza tak to określić - żeby moi synowie nigdy nie musieli podług myć w swoich domach ale za to zawsze umieli je utrzymać i brać za nie odpowiedzialność. Bo to jest prawdziwe zadanie dla mężczyzny a nie " testowanie się " .

od samego początku jestem za podziałem - ale nie za takim o jakim pisze autorka .

Gość Paulina aaa
allium - Wybacz ale ja w takim razie nawet bym nie splunęła na Twojego syna ;) Widać, że wychowujesz ich na maminsynków, którzy oczekują od kobiety, że wszystko za nich zrobi, niestety ale w przyszłości mocno się zdziwią, bo coraz mniej kobiet - służących ;)

paulina ,dziecko ,mam nadzieję ,ze nigdy na takiego babochłopa jak ty nie natrafi :) co to ani pracować zawodowo nie potrafi bo zarobi 1200 ani w domu do niczego sie nie przyda ...:D

@allium: no powiedzmy, ze sie zgadzamy, choc teraz z kolei widze, ze zaczynasz przerzucac odpowiedzialnosc za cala rodzine na faceta, jednoczesnie znow mitologizujac to "zajmowanie sie domem" przez kobiete.

ja niczego nie mitologizuję ani niczego nie przerzucam - ja w tym żyję i jest dobrze :D

i nie pisze o całej odpowiedzialności -ale o odpowiedzialności ,ze tak to nazwijmy - głównej . I podobnie z moja władzą w domu - nikt mi tu rządzić nie będzie :D

Gość Paulina aaa
allium - niby dlaczego jestem babochłopem? :D bo oczekuję od swojego mężczyzny pomocy? :D

Spoko, ale jesli oboje pracuja tak samo i zarabiaja podobnie, to jest podzial obowiazkow. Natomiast, jesli ona nie pracuje, albo zarabia 1200, to niestety bierze dom na siebie.

@allium: zyjesz mentalnie w XIX w.;) w XIX w. nie ma czegos takiego jak odpowiedzialnosc ogolna, tylko rownouprawnienie i partnerstwo w zwiazkach;)

no ,ale jak to Maćku ?:) a gdize podział ? przecież nawet za te 1200 zł musi siedizeć w pracy przynajmniej 8 godzin - to kiedy ma ten dom obskoczyć w myśl twojego planu ?:)

w związkach partnerstwo mozę i być ale w rodzinie to więcej szkody niż pożytku .

Gość Paulina aaa
allium - nie masz nic a nic racji, myślisz że tak wygląda życie, bo u Ciebie tak jest, ale w małżeństwie moich rodziców również był podział, i było wszystko ok, i nie uważam, że mój ojciec był niemęski pytając się dzieci co chcą żeby im zrobił na obiad, czy prasując nasze ciuchy, itp. ;)

Jasne, ze tak:) Czasy, kiedy wystarczylo byc kobieta i umiec posprztac oraz ugotowac, zeby znalezc porzadnego faceta do zalozenia rodziny odeszly do lamusa;) Dzis facet wymaga od parterki, aby tez ponosila bezposrednie, wymierne, finansowe koszty utrzymania rodziny:) Kobieta nie jest osoba ulomna, a dzis ma praktycznie takie same mozliwosci do samorealizacji jak facet, wiec jesli tego nie wykorzystuje, to niestety staje sie hamulcowym w danym zwiazku;)

różnica pomiędzy tobą a mną polega na tym ,ze ja opowiadam z autopsji a ty ....z autopsji ...rodziców :D

niemniej Maćku nie zmieniło sie jedno - to kobieta rodzi dzieci i przynajmniej prze pierwszych miesięcy jest a przynajmniej powinna z nimi być . Późniejszy czas też nie jest dla niej łatwy bo to ona w głównej mierze zajmuje sie nawet starszymi dziećmi podczas ich chorób a to wyraźnie czyni z niej hamulcowego - jak to określasz - o ile postrzegamy związek tylko w kategoriach finansowych .

W prawdilowej rodzinie dziecmi zajmuja sie oboje rodzice, nie powielaj negatywnych stereotypow. Ciaza trwa 9 miesiecy, ok to jest wyjatkowy czas i jakis okres po narodzinach. Pozniej sa juz opiekunki, zlobki, przedszkola itd.

Gość Paulina aaa
23:07 [zgłoś do usunięcia] Maciek B. Jasne, ze tak Czasy, kiedy wystarczylo byc kobieta i umiec posprztac oraz ugotowac, zeby znalezc porzadnego faceta do zalozenia rodziny" ­ Albo mieć ładny posag :D

prawidłowa - wobec jakiej definicji ? bo droga - od meńkości żłobki , przedszkola , opiekunki a rodzice pracują żeby zapłacić obcej kobiecie , żeby spędzała czas z moim dizckiem - to mocno komunistyczny wzorzec .

Gość Paulina aaa
allium - Ale jednak ja się wychowywałam w tej rodzinie, więc nie piszę tego z opowiadań rodziców tylko ze swojej autopsji i spostrzeżeń, tak zostałam wychowana i nie wyobrażam sobie innego modelu, bo widzę, że ten mój jest słuszny i wszystko działało świetnie :D