Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fifilozoffka

tak sobie myślę o aborcji i co wymyśliłam

Polecane posty

Możesz czerwone-tak to były piękne czasy...te gdy do 8 mego tygodnia można było zabić . Ach, komuno wróć ;) Te puste półki w sklepach , te kolejki za papierem do kibelkowym, pałowanie ludzi na ulicach, wspominamy to wszyscy z łezką w oku ;)

Gość możesz jakieś czerwone
jeszcze raz pytam - czy gdybyś nosiła to dziecko 9 miesięcy, poświęcała sie dla jego dobra, urodziłabyś je w bólach i tuliła w ramionach po porodzie i nie maiłabyś jak go utrzymać - oddałabyś???? Nie byłoby większą traumą dla ciebie jak ono będzie żyło w tej rodzinie? Czy będzie kochane, czy bite i zabite jak u tych z Pucka??? Czy wyedy wolałabyś usunąć zlepek komórek na samym początku ciąży, nie widząc tego dziecka, bo dzieckiem ono jeszcze nie było. Bo to, że to już człowiek to tylko ksiadz z ambony wie. Jak on to zbadał???

Gość fifilozoffka
mysle ze najlepiej wiedzą nastolatki jak to jest miec dziecko wbrew sobie. Tym sieczlowiek rozni od zwierząt iz jest w stanie decydowac o swej biologii. Kazdy powinien decydowac o tym sam i nie pytac się nikogo. Bo to nikogo innego sprawa jak nasza.

Ups ktoś tu nie zna podstawowh faktów naukowych. Ja rozumiem że filozofia a biologia się nieco róznia, ale wypadałoby mieć jakąś bazę.. "dr med. J. Deszczowa: "Życie człowieka zaczyna się w momencie poczęcia - to fakt naukowy, niepodważalny - tak więc każdy myśląc logicznie i konsekwentnie, obojętnie jaki wyznaje światopogląd, uzna przerwanie ciąży za zabójstwo człowieka". (cyt. za: Depesza z 18 listopada 1990 r., s. 9)"

wolałabym oddac i uszczesliwic rodzine niz zyc do konca zycia z wyrzutami sumienia które bym miała

Gość kujhbgfv
unia chce zlikwidowac okna zycia -unia be

prof. dr med. P. F. Freybergh, przewodniczący Międzynarodowego Towarzystwa Psychologii Prenatalnej: "Celem psychologii prenatalnej jest przede wszystkim zmiana całego dotychczasowego nastawienia do ciąży i do dziecka w łonie matki, które jest od pierwszych chwil swego istnienia konkretną osobą, nową osobowością. W życiu płodowym ma miejsce taka sama sytuacja uczenia się, zdobywania doświadczenia jak w życiu poza łonem matki. Człowiek, a więc płód ludzki, są całościami niepodzielnymi". (cyt. za: Dziennik Polski z 4 lutego 1987, s. 1) prof. H. Gordon, Klinika Mayo, USA: "Jest ustalonym faktem, że ludzkie życie zaczyna się w momencie poczęcia". (cyt. za: J. C. Willke, Why can't we love them both?, Hayes Publishing Company, Inc., Cincinnati 1997, s. 73)

do Shesadda no to po bandzie pojechałaś :) Co ma aborcja do pustych półek i pałowania i do "komuno wróć" To nie ten temat :) Nie moja wina że moja młodość przypadła na PRL, ale nawet wtedy jeszcze pustych półek nie było. Faktycznie z papierem toaletowym był kłopot, ale ligninę się w aptece kupowało :)

Gość matacz.,.,.,
ifilozoffka Zastanawiałam się wczoraj nad aborcją. Po prostu rozmyślałam, nie jestem w ciąży ani nic. No i mając na uwadze iz jest to temat szeroki jak rzeka ( znam osoby ktore gdzies na lewo usunęły ciąże, jak i te ktorym ciąże usunięto z racji wady płodu, lub ktorym podano srodki poronne) doszlam do wniosku, że przeciez nawet zadnego głosowania nie powinno być w tej sprawie ani nic z tych rzeczy. Myślę że nikt nie ma prawa głosować o tym co zrobię ze swoim ciałem, ani mężczyzni, ani ludzie w wieku postprokreacyjnym. Myślę sobie : dlaczego jest tak iż ktoś kto nie ma dzieci nawet, moze głosować przeciwko temu co chcą robić inni ze sobą ? Te ktore chcą usunąć i tak usuną, a reszty społeczeństwa ktore najgłosniej krzyczy- przeciez ta sprawa w ogole nie dotyczy ? I puenta, dlaczego głos w takiej kwestii zabierają ludzie, których ten problem nie dotyczy ? Myslę sobie, ok, jesli mozliwosc usuniecia ciązy była by dostępna, to przeciez i tak usuneli by ją Ci , ktorzy i tak to zrobią, a nie raptem wszyscy ludzie. Zwlaszcza Ci po 50. Nie rozwijam myśli w kontekscie zabijania i tak dalej. Jakos nie widzę by inne kraje europejskie były bardziej bestialskie od Polski i by zycie mniej tam znaczyło. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx bo to jest tak , społeczenstwo to coanjmniej w połowie idioci , wiec jak w takim społeczenstwie ma działac i istniec demokracja ? to jest nie mozliwe ! ludzie maja byc trzymani za ryj a decydowac maja ludzie majetni jak i wykształceni,

prof. dr n. med. J. Lejeune kierownik Katedry Genetyki na Uniwersytecie im. R. Descartesa w Paryżu: "Dzięki nadzwyczajnemu postępowi techniki wtargnęliśmy do prywatnego życia płodu (...). Przyjęcie za pewnik faktu, że po zapłodnieniu powstała nowa istota ludzka nie jest już sprawą upodobań czy opinii. Ludzka natura tej istoty od chwili poczęcia do starości nie jest metafizycznym twierdzeniem, z którym można się spierać, ale zwykłym faktem doświadczalnym". (cyt. za: Wiedza i życie, nr 11/1986, s. 8) prof. dr hab. n. med. R. Klimek, dyrektor Instytutu Ginekologii i Położnictwa AM w Krakowie, członek Komitetu Naukowego Światowej Federacji Ginekologów, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: "Życie człowieka rozpoczyna się w momencie poczęcia, tj. zapłodnienia i kończy się w momencie śmierci". (cyt. za: R. Klimek, F. Palowski, Przyszłość i medycyna, czyli rozmowy o życiu, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa-Kraków 1988, s. 259) Wypowiedzi ze świata medycyny można mnożyć. Jest naukowo stwierdzonym FAKTEM a nie jakims wymysłem nawiedzonych starców w sejmie , to iż człowiekiem jest się od chwili poczęcia. I dlatego to nie jest czyjaś prywatna sprawa że zabija CZŁOWIEKA. Tak samo jak nie jest prywatna sprawą to że Kowalski zabija Nowickiego bo jest winien pół lytra i nie oddał...

Gość fifilozoffka
fieodora rodziny nie chcą dzieci. Tylko nie liczne jest ich za malo. Pojedz do pierwszego lepszego domu dziecka i zobacz co tam sie dzieje. Ja chyba juz nic wiecej nie mam do powiedzenia. Po prostu chce decydowac o swojej ciazy oraz o swojej biologii,a nie zeby jakas baba o tym decydowala. po to łykam tabletki by w ciaze nie zajsc . Nie jestem krolikiem czy psem, potrafię myslec, wiec che zaplanowac swoją przyszlosc. Kazdy powinien miec taki wybor. Chcecie dyskutujcie nie chcecie temat do zamkniecia. Pozdrawiam przeciwniczki i zwolenniczki, ludzi niekulturalnych i tych bardziej. ciao

Gość matacz.,.,.,
tymczasem kto jest pzreciw aborcji ? tepaki , katolicy , kosciół ten ostatni ma interes w tym wszak zycje z datków parafianów :) czyli im wiecj narodzonych tym szanasa ze ciepna na tace wieksze .

i nie miałabyś naprawdę wyrzutów sumienia że oddałaś kogoś kto jest z twojej krwi i kości, nie wiedząc co sie z nim dzieje??? I że może trafiło do tych rodziców z Pucka którzy leją je aż zabiją... Albo jesteś facetem, albo nigdy matką nie byłaś..

a od ktorego momentu zarodek ma szanse przezycia poza macica? dlaczego ksieza odmawiaja pochowku plodu, ktory urodzil sie w pierwszym trymestrze? dlaczego rodzice nie moga zarejestrowac w urzedzie plodu? jako dziecka?

Gość matacz.,.,.,
Shesadda prof. dr n. med. J. Lejeune kierownik Katedry Genetyki na Uniwersytecie im. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx co za bredzie tym bardziej , z e jako katolicy sami swietują narodziny Jezusa zbawiciela ,a nie jego poczecie :) matoły

Filozoffko zadam Ci filozoficzne pytanko- czy jeśli Kowalski spod 4 ki, tłucze swą połowicę Kowalską, bije ją i leje po mordzie, to czy to jest wyłączne i prywatna sprawa Kowalskiego czy tez nie ? Jak sadzisz?

fifilozoffka tak sie składa ze wiem co na temat adopcji i podejrzewam ze wiecej od Ciebie

Gość To zależy ...
Przestań bredzić .... Fieodora, bo takie głupoty wypisujesz, że się czytać nie da. Nie dość, że wchrzaniasz się do życia MATEK, niszcząc je przy tym wielu kobietom, to zamiast kontrargumentować normalnie, wyzwiskami rzucasz i taki ktoś ma decydować o życiu kobiet, szczególnie, tych biednych, które nie mają na chleb!! """""...........ja chce zaznaczyc: NIE DECYDUJE O INNYCH, WYRAŻAM SWOJA OPINIEtylko tyle,"""" Kolejna głupota .... Fieodora ........ wyraża swoją opinię. ośs takiego, tylko głupolowi nie przyszło by do głowy, że opinie wpływają na decyzje.

No jasne że jak profesor mówi coś co nie zgodne z czyimś poglądem to to bredzi, a jakby powiedział tak że ucieszyłbyś się matacz, to wtedy jest mundrym profesorem-ja wiem, jego mądrość zależy wyłącznie od tego czy mówi po Twej myśli ;)

Gość matacz.,.,.,
moge dac wiele dowodów na to jak profesorowie pieprzą głupoty , dlaczego ? dla zysku ? innych aspektow ...nie wiem , stwierdzam fakt .

Załóżmy że Kowalska jest niemową, albo tak ją sprał że nie umie mówić-uszkodził jej krtan. Poza tym kobiety bite są tak zastraszone że wiadomo iż ze strachu nie idą na policję. Wobec tego czy to nadal ich prywatna rzecz? Dajmy na to-Kowalski bierze i zabija swą żonkę. To jest jak rozumiem jego prywatna sprawa tak? Mama Madzi z Sosnowca też miała swą prywatna sprawę wraz z mężem, dlaczego zrobiono takie halo? Co za dziwni ludzie-o co im chodzilo ?Jakaś policja? Rutek? Fiuu.;) A toż to prywatna sprawa i nikomu nic do tego.

wierzący profesor tak ci powie, niewierzący coś zupełnie innego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i tyle :)

Gość matacz.,.,.,
z resztą po co profesor sie wypowiada w temacie filozoficznym ? to co on na dany temat twierdzi mnie np nie interesuje ! jak swiat swiatam , człekiem sie człek stawał dopiero jak sie urodził , i nikt innego doiwodu nie pzreprowadził nikt ! jak wspominałem wiara katolicka też swietuje narodziny zbawiciela a nie jego poczecie

czyli do powiedzmy 12tyg nie ma mowy o dziecku (jako osobie prawnej), majacemu prawo do zycia i bedacego pod ochrona prawa?

Gość matacz.,.,.,
co ty ciagle o dorosłych zywych ludziach pieprzysz , pogieło cie , jak sie to ma do zarodka jak ?

To zależy ...powiedz mi w jaki sposób niszce zycie matek? bo mnie to zaskoczyła kazdy sam podejmuje decyzje, jak Ci powiem opinie ze skakanie do ognia jest fajne to wskoczycz bo ja na Ciebie wpłynełam? .... ja poprostu twierdze ze zawsze jest jakies rozwiazanie a aborcja to nie wyjscie to ze sie z kims nie zgadzasz nie znaczy to brednie, ja je uargumentowałam i to moje zdanie

do Shesadda Jesteś matką? Ile masz dzieci? Czy po prostu tak teoretyzujesz?

Gość matacz.,.,.,
poczytaj sobie prawo w tej kwesti , jak i stnowisko koscioła kiedy kto staje sie człowiekiem .

do Fieodory to samo pytanie