Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsguhyrt

Znacie jakąś ciekawą górę?

Polecane posty

Gość dsguhyrt

Wiem, że pytanie brzmi idiotycznie ale muszę zrobić prezentację na angielski na temat związany jakoś z moimi studiami. Wymyśliłam sobie, że może zrobię o jakiejś górze? Tylko musiałabym coś na ten temat powiedzieć, więc gdyby ktoś znał jakąś górę, na której na przykład dochodziło do wypadków albo z którą są związane jakieś legendy czy coś takiego to byłabym wdzięczna :)

Gość dsguhyrt
spoko, nie będę dziękować, bo temat o sprzątaniu Warszawy jakoś nie leży w sferze moich zainteresowań :o

Gość ojojku
Jak Liczyrzepa zyskał swoje miano Na szczycie Śnieżki mieszkał pan Karkonoszy, zwany dziś Liczyrzepą. Bardzo dawno temu błąkał się po swoich włościach, w pewnym momencie zauważył piękną dziewczynę kąpiącą się w górskim potoku. Była to córka księcia Barsanów, Emma. Pan Karkonoszy był tak zauroczony piękną dziewczyną, że postanowił ją porwać. Zabrał ją do swojego pałacu i przybrawszy postać urodziwego młodziana zaczął starać się o względy Emmy - ona jednak odtrącała jego zaloty. Pan Karkonoszy postanowił rozweselić smutną księżniczkę i podarował jej koszyk rzep, ale nie były to zwykłe rzepy, bowiem po dotknięciu czarodziejskiej różdżki Emma mogła zamieniać je w co tylko chciała, w dwórki, zwierzaki, muzykantów itd. Rozrywka jednak znudziła się jej, bowiem wszyscy których wyczarowała szybko ginęli, tak szybko jak więdła rzepa. Pan Karkonoszy wyruszał więc na wędrówki w poszukiwaniu rzep. Jednak powoli zaczynała się zima i zaczynało brakować warzyw, wtedy księżniczka nie mając zajęcia zaczęła rozmyślać i tęsknić za swą miłością księciem Raciborem ostatnią świeżą rzepę zamieniła w pszczołę i posłała ją do ukochanego, ten odebrawszy wiadomość ruszył uwolnić ukochaną. Aby odwróć uwagę pana Karkonoszy i zyskać na czasie, Emma nakazała mu chodzić po polach i liczyć ile w przyszłości wyrośnie rzep. Tymczasem wymknęła się do doliny, gdzie czekał już na nią książę Racibor. Pan Karkonoszy powróciwszy z pól zobaczył, że nie ma jego ukochanej i wpadłszy w gniew tak mocno tupał, że zawalił się piękny pałac stworzony dla Emmy. Od dawna mieszkańcy Karkonoszy powtarzają sobie tę historię z pokolenia na pokolenie i nazywają pana Karkonoszy Liczyrzepą. Podanie to zasługuje na uwagę choćby przez to, że jest streszczeniem pierwszego chyba tekstu drukowanego po polsku, w którym występuje postać Liczyrzepy (zwana wprawdzie po niemiecku Rubezahlem).

Gość dsguhyrt
szczerze mówiąc to chodziło mi o jakąś bardziej... spektakularną górę niż Śnieżka :P

Gość vbxfgd
a przeczytalas calosc? :classic_cool: no nie mow ze cie to w ogole nie zainteresowalo :o🖐️

Gość ojojku
O powstaniu Babiej Góry opowiadają liczne legendy ludowe. Jedna z nich mówi,że to baba-olbrzymka wysypała przed swoją chałupę kupę śmieci i tak powstała góra. Inna opowiada o zbójnickiej frajerce,która skamieniała z żalu,widzącjak towarzysze niosą z Orawy zabitego jej ukochanego... Legenda tłumaczy też pochodzenie nazwy Babiej Góry. Podobno w pieczarach pod szczytem zbójnicy więzili kobiety-branki,zaś od tych niewiast czyli bab, wzięła góra swoje miano. Zgodnie z ludową tradycją na Babiej zlatywały się też baby-czarownice na swoje sabaty,zwłaszcza w wigilię św. Łucji (13 grudnia)... Podanie mówi również,że na szczycie znajdował się niegdyś warowny zamek.Podobno wzniósł go jeden z pierwszych władców Polski. Według innej wersji zamek budował diabeł dla zbójnika,a gdy budowla była już prawie ukończona,zapiał kogut i zamek runął w gruzy. Podobno podczas burzy i wiatru słychać brzęk ciupagi zasypanejgłazami wraz z jej właścicielem. Od diabelskiego zamku czy też od sabatów czarownic, podczas , których ucztowały one z mieszkańcami piekieł powstać miała także nazwa - DIABLA

Gość ojojku
Spektakularna znaczy wiekszą? Czy nie w Polsce?

Gość dsguhyrt
O, albo wiem :) Zrobię o wulkanie jakimś :) nawet o Etnie widzę jakąś legendę czy coś :P

Zrob o trojkacie bermudzkim, to jest bardzo dobry temat. A gory to nic ciekawego

Gość dsguhyrt
No własnie chodziło mi o coś ciekawszego, przeczytałam oczywiście co napisałaś ale mam w grupie wybredne dziewczyny i ostatnio narzekały na inne prezentacje, że nudne :o A, że spektakularną to jakąś... no niezwykłą

Gość dsguhyrt
Ale moje studia są związane z Ziemią a nie wodą :P A prezentacja ma trwać 10minut, więc o Trójkącie Bermudzkim nie powiedziałabym zbyt wiele

Gość dsguhyrt
Znaczy chodziło mi o to, że przeczytałam legendy, nie to o śmieciach :D Bo to o śmieciach owszem, nie zainteresowało mnie :o 🖐️

Gość marciicccaaaa 84
mam mam. gorka smierci. cos nie typowego.

Gość ojojku
To moze poszukaj info o Ararat - to wulkan - tam miała osiąśc Arka Noego ale nie wiem gdzie szukac gotowej legendy.

Gość ojojku
no chyba ze w Biblii ale nie znam dokładnie :)