Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Shesadda

"October baby" fim o dziewczynie która urodziła się podczas aborcji

Polecane posty

Gość To ja :)
luizaZach "pro lajferzy czesto mowia ze jak seks uprawiala to niech sie teraz meczy" No co za bzdury wymyślasz ! Prolajferzy wcale nie mówią takich rzeczy-kłamiesz. Prolajferzy mówią że zabicie człowieka jest złem, co Ty różnicy nie jarzysz? Ja nie jestem prolajferką, ale że zabicie człowieka jest złem i za to idzie się siedzieć tyle wiem. Każdy to wie. Prolajferzy nie mówią że kobieta musi koniecznie wychowywać swoje dziecko, albo że ma się z czymś męczyć, a skądże. Mówią tylko że nie wolno zabijać i tyle. Mają rację. Dziecko można oddać do adopcji i już. Karać za co? Za to że ktoś uprawia nieodpowiedzialnie seks i powołuje bez pomyślunku do życia dziecko które będzie niechciane? No może i dobry pomysł, może powinien być zakaz uprawiania seksu dla niedojrzałych głupków którzy nie potrafią podjąć konsekwencji swoich posunięć :D Seks tylko dla tych co myślą głową a nie tyłkiem-no coś w tym jest. To nie jest głupie. Proponuję ten projekt wysłać do Sejmu.

Gość Do granie na emocjach
Uważasz że film o kimś kto przeżył aborcję jest graniem na emocjach? Serio nie rozumiesz jej dramatu?Nie wierzę że można być tak pozbawionym empatii. Rozumiem że film o porzuconym na śmietniku dziecku też by Cię nie poruszył. Pewnie prędzej rozczuliłby Cię los porzuconego kotka albo pieska co? Grą emocjach jest to Ty piszesz, porównywaniem losu człowieka który dowiaduje się w którymś momencie życia iż jego własna matka próbowała go zgładzić, do filmu o porodzie. Ty chyba naprawdę nie rozumiesz przesłania tego filmu. Oglądałaś go w ogóle? Bo sądzę że nie,wobec tego po co się wypowiadasz? Twierdzisz że należy rozmawiać używając argumentów.Z tym się zgadzam, ale zauważ że zwolennicy dzieciobósjtwa odrzucają wszystkie argumenty, po prostu mają je w nosie.Więc jak rozmawiać? Proaborcjonistów w ogóle nie interesują argumenty.Najpierw mówią podaj argumenty, a gdy się im podaje, odpowiadają, wiesz nie obchodzą mnie one. A zabijanie starców wcale nie brzmi mniej dramatycznie. Chyba że dla Ciebie.

Gość zabicie człowieka jest złem
tylko poza tym hasłem trzeba czasem podjąć refleksję. Świat nie jest czarno biały. Zabicie człowieka z nudów, zabicie w obronie własnej, zabicie na wojnie, zabicie przez przypadek (np. jadąc po pijanemu), zabicie przez nieudzielenie pomocy, zabicie z premedytacją, zabicie osoby samej proszącej o śmierć (eutanazja), zabicie dla pieniędzy, zabicie dla pieniędzy żeby uratować życie własnemu dziecku... to nie są rzeczy moralnie identyczne, to nie jest zawsze to samo i nie można oceniać wszystkiego przez jedno hasło. Aborcja jest zła i nie powinna się zdarzać w idealnym świecie, ale świat nie jest idealny i czasem jest rozwiązaniem lepszym niż inne.

Gość laicy cisza
Zabicie człowieka jadąc po pijanemu to nie jest zabicie przez przypadek, to jest zabicie z premedytacja. Zabicie wskutek poślizgu jak droga jest slizka to jest zabicie przez przypadek.

Gość laicy cisza
"Proaborcjonistów w ogóle nie interesują argumenty.Najpierw mówią podaj argumenty, a gdy się im podaje, odpowiadają, wiesz nie obchodzą mnie one." Antyaborcjonisci nie odnieśli się do większości argumentów przytoczonych w tym temacie.

No i jaki z tego wniosek? Zabicie jest złe więc kara śmierci za zabicie w poślizgu? Aborcja też jest w każdym przypadku czym innym: aborcja ciąży z gwałtu, aborcja ciąży z mężem, aborcja ciąży z pękniętej gumki, aborcja ciąży przy 20% szansy utraty wzroku, aborcja ciąży przy 20% szansy utraty życia, aborcja przy 21% szansy utraty życia, aborcja gdy odwiedziłaś pięciu lekarzy i każdy powiedział zupełnie co innego na temat szans na zachowanie życia, aborcja u osoby chorej na raka, aborcja u osoby upośledzonej umysłowo, aborcja u 14-latki i aborcja u 40-latki, aborcja płodu z bezmózgowiem i aborcja z domniemanym zespołem Downa - zupełnie inne rzeczy i nie można oceniać każdego jednakowo.

Gość luizaZach
no ale aborcja nie jest zabójstwem a płód nie jest człowiekiem, więc jest ok? tak? :)

Gość Linda Faszonysta
jest czlowiekiem na wczesnym etapie rozwoju na ktorym jeszcze mozna zabijac :) wg prawa to nie zabojstwo

zabicie człowieka jest złem "tylko poza tym hasłem trzeba czasem podjąć refleksję. Świat nie jest czarno biały. Zabicie człowieka z nudów, zabicie w obronie własnej, zabicie na wojnie, zabicie przez przypadek (np. jadąc po pijanemu" Zgadzam się jak najbardziej z tym.To jest oczywiste że się podejmuje refleksję poza tym hasłem.Np bardzo trafnie ujmuje to moim zdaniem kościół katolicki, który rozgranicza każdy poszczególny przypadek,nie nazywa np zabójstwem zabicia człowieka w obronie własnej ani też na wojnie-czego wielu nie rozumie,sądząc iż zabicie to zabicie. Jednak zabicie zabiciu nie jest równe, a nie każda zabicie można określić mianem zabójstwa. Z zabójstwem mamy do czynienia gdy zabija się człowieka świadomie, czyli nie przez przypadek jak np potrącenie na pasach, nie w obronie własnej, nie w sytuacji absolutnej konieczności , jak np na wojnie po to by uratować innych ludzi. To są bardzo skomplikowane rzeczy i żaden z prolajferów nie mówi niczego pochopnie. Bo zastanówmy się czym jest aborcja. Czy to zabicie nieumyślne, przez przypadek? Niestety nie.Czy to zabicie w obronie własnej? Także nie, jeśli dokonuje się jej nie dlatego iż ciąża zagraża życiu (bo takie przypadki są poza wszelką dyskusją i nikt nie wymaga w takiej sytaucji narażania swego życia) lecz jedynie dlatego iż dziecko zagrażałoby dalszej karierze zawodowej, lub stanowiło obciążenie finansowe. O sytuacji bezwzględnej konieczności również nie można tu mówić gdyż dziecko można oddać rodzienie zastępczej, nie ma konieczności wychowywania go jeśli matka nie czuje się na siłach. Nie wspomnę narazie o wielu różnych organizacjach które zajmują się właśnie pomocą matkom które mimo trudnej sytuacji zdecydowały się urodzić, gdyż taka pomoc jest.Zarówno finansowa jak i psychologiczna.Także te wszystkie aspekty (jest ich więcej) prolajferzy biorą pod uwagę i nikt nie patrzy na to w czarno biały sposób.

Gość laicy cisza
Zniszczenie zarodka wskutek aborcji be, wskutek in-vitro cacy. :) Wyselekcjonowanie zarodka w taki sposób, żeby mógł być dawcą dlachorego rodzeństwa i zamrożenie do nie-wiadomo-kiedy reszty zarodków trochę gorszej jakości cacy.

Gość laicy cisza
Jest pomoc? Ty chyba o krajach skandynawskich mówisz, bo nie o Polsce. :) 🖐️

Jak to nie odnieśli? Proszę wrócić do początku tej dyskusji i poczytać. Autorka odniosła się podając zródła, zostało to skwitowane my i tak wiemy swoje. Wobec tego nie dziwię się że zrezygnowała z dalszej dyskusji. Tym bardziej że zwolennicy aborcji zaczęli wojować pyskówkami inwektywami . Taka rozmowa nie ma sensu.

Gość Linda Faszonysta
mysle ze ta rozmowa nie ma sensu nawet gdy wszyscy beda mili i kulturalni. dlaczego? bo aborcja to taki temat gdzie kazdy ma swoj punkt widzenia i bardzo niechetnie przyjmuje cudze argumenty

laicy Zarówno niszczenie wskutek aborcji jak i wskutek in vitro jest be jak to określasz. W tym nie ma różnicy i dlatego np kościół jest przeciwny in vitro. Z tego właśnie powodu.

Gość laicy cisza
Mnie nie obchodzi kosciol. Ja mowie tu o większości ludzi, którzy są przeciwko aborcji.

Gość niby że kogoś zniechęcicie?
Czym jest aborcja, zapytujesz: w każdym przypadku czymś innym, każda kobieta, która się na to zdecydował ma swoje przesłanki i powody i ona tylko wie, w swoim sumieniu, czy to bliższe zabiciu z premedytacją, czy w obronie własnej czy przez przypadek, czy chroni swoje zycie czy karierę zawodową. Póki co nie mamy narzędzi żeby ocenić moralnie osobę, którą nie jestemy. Nie ma sposobu, żeby ocenić zasadność tej decyzji. Jak to sobie wyobrażasz? Siada komisja państwowa i ocenia: ty kobieto faktycznie masz nie za fajnie, możesz zabić, a ty to masz fanaberie, więc lepiej uródź. Jakim sposobem ta komisja ma działać? No ale czy płód, który zagraża zdrowiu i życiu matki w 5% jest lepszy czy gorszy niż ten co zagraża w 95%? To też dziecko i chce żyć. I niby jak to ocenić? Nigdy się nie da precyzyjnie ocenić zagrożenia, zawsze jest ryzyko, lekarz może coś sugerowac, ale nie może przecież zagwarantować: ródź, nic ci nie będzie.

laicy cisza Zabicie człowieka jadąc po pijanemu to nie jest zabicie przez przypadek, to jest zabicie z premedytacja. Zabicie wskutek poślizgu jak droga jest slizka to jest zabicie przez przypadek. Zgadzam się całkowicie.Określiłabym jazdę po pijanemu jako częściową premedytację. Nie bezpośrednią. Jest to nawet podobne do seksu po pijanemu, w obu przypadkach jest to zachowanie nieprzemyślane, nieodpowiedzialne, te osoby unikają odpowiedzialnosci za swoją bezmyślność.

Pewnie tego nie zauważyłaś ale ten temat nie służy zniechęcaniu lub zachecaniu. Myślę że został założony informacyjnie, jest podana informacja o filmie. I tyle.

Gość Linda Faszonysta
ciaza to wystarczjaca "kara" za nierozwazny seks, nie trezba od razu rodzic by byc odpowiedzialnym

Gość realistkkaaa
po co kogoś przekonujecie?? kazdy ma swój pogląd i jeżeli robi to w bezpieczny i legalny sposób to jego sprawa?? po co te wsztystkie agrumenty za i przeciw?? to tak jakby kogoś na siłe zmuszać do wegetarianizmu czy weganizmu - bo zabijasz a wcale nie musisz (znam wielu wegetarian od kilkudziesięciu lat i urodzenia i mają się bardzo dobrze)

Gość hahaha powiedz to mężatce
co ma już 5 dzieci a mężuś po imprezce ma w nosie zabezpieczenia bo chce i już :) Po policję zadzwonisz?

Gość niby że kogoś zniechęcicie?
Nick mi został z innego tematu, bo mi się nie chciało pisać nowego.

Gość laicy cisza
"Jest to nawet podobne do seksu po pijanemu, w obu przypadkach jest to zachowanie nieprzemyślane, nieodpowiedzialne, te osoby unikają odpowiedzialnosci za swoją bezmyślność." Tak, bo wszystkie aborcje są skutkiem seksu po pijanemu. Skutkiem seksu po pijanemu jest raczej Gabryś czy dzieci z Podlasia.

Gość Linda Faszonysta
hmm chodzilo mi o to ze sam stres spowodowany niechciana ciaza jest wystarczajaca karą, usuwac jak najbardziej, nie rodzic niechcianych dzieci

Gość realistkkaaa
takie nachalne przeciwniczki aborcji porównałabym do nachalnych wegetariańskich aktywsitów którzy zabierają ci kotleta z talerza i wyrzucaja bo to morderstwo. chociaż z jednej strony skoro bronicie kilkutygodniowego płoda który nei czuje i myśli czemu nie bronicie biednych zwierząt ??

Gość realistkkaaa
i zakaz aborcji w polsce powinien być tylko wtedy jezeli zakazane będzie zabijanie jakiegokolwiek zwierzęcia - inaczej co do za gówniany szacunek do życia??

Gość Linda Faszonysta
z zwierzetom tez zabronic zabijania inych zwierzat? a za zlamanie zakazu do wiezienia? ;) skoro zrownujemy prawo ludzi (plodow) i zwierzat do zycia, to moze i zrownac obowiazki? zartuje ciekawe co by jadl moj kot gdybym nie mogla mu miecha kupic ;)

Gość realistkkaaa
kot może jess ryby - te nie są ssakami i nie odczwaja na tyle bólu co krowa świnia

No, a co powiecie na przypadek zabójstwa z głodu? W czasie klęski głodu w Rosji ponoć zdarzały się sytuacje gdy matka zabijała kogoś tam żeby nakarmić dzieci? Dramatyczna sytuacja jak to ocenić? To jest sytuacja wyjątkowa jak każda, każda ciąża to sprawa matki głownie i różnic się tym od innego zabójstwo, że angażowane jest ciało matki. Pożałować komuś pieniędzy na leki to co innego niż pożałować mu swoich organów do przeszczepu. Nie zadzwonić po pogotowie widząc że ktoś się dusi to co innego niż nie wskoczyć do rzeki widząc że ktoś się topi. Gdy w grę wchodzi własne zdrowie i życie ocena moralna zachowania zmienia się diametralnie moim zdaniem, a w przypadku ciąży o to zdrowie i życie zawsze chodzi.