Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale nie ma zadnej epidemi

dlaczego uważacie ze po smierci cos istneje?

Polecane posty

Gość radar nawigacyjny
akronim to pedał jakiś podejrzany

Gość Króliczkowo
ale nie ma zadnej epidemi - słuchaj, w swoim czasie przeczytałam wiele dyskusji wierzących z ateistami na przeróżnych forach i nigdy żadnej ze stron nie udało się przekonać do swoich poglądów. Może dlatego, że ateiści kierują się rozumem, a wierzący emocjami?

"a teraz zapytam, a skad mam miec pewnosc ze nie ma ludzi na tm swiecie ktorzy to robia ale na masowa skale ?? moze teraz jestesmy oszukiwani. Ja i wy, niewiadomo." i tak właśnie powstają religie i teorie spiskowe -v- @ allium najpierw się przygotuj, na razie EOT

"Może dlatego, że ateiści kierują się rozumem, a wierzący emocjami" a może dlatego, że wierzący usiłują przekonać, że wiara kreuje rzeczywistość - zanim zaczną przekonywać ateistów, niech najpierw wierzący dojdą do ładu i uzgodnią jedna wersje zamiast miliarda

poczytaj sobie o Kanonie Ksiąg - gdzie ,w jaki sposób i dlaczego dana Księga weszła do w skład Słowa Bożego . Jakie musiała spełniać warunki ,w jaki sposób była sprawdzana jej kompatybilność z innymi. To nie jest trudny temat , tylko poczytać trochę trzeba - a mnie sie po prostu pisać o tym nie chce -skoro śą inne możliwości - skorzystaj z nich .

co ma kanon ksiąg co Kodeksów, sprzeczności i jawnych nieprawd - odpowiem: absolutnie nic - tego, jak wykazałaś wyżej, nie wiesz, tobie się nie chce nawet własną religię poznać

o tym kanonie ksiag bylo do mnie ;)

Gość Króliczkowo
"że wiara kreuje rzeczywistość" - nie zrozumiałam :P

to nie było do ciebie - to pierwsze - a drugie - gdiz te nieprawdy ? :) bo coś ise doprosić nie mogę ?:)

Gość matacz.,.,.,
przepraszam na 2 h 1997 rok

Króliczkowo zauważyłam :) my kierujemy sie logiką oni slepą wiara nigdy nie dojdziemy do porozumienia chociaz zdazaja sie przypadki, odejscia od kosciola/boga jak i przypadki nawrócenia

"że wiara kreuje rzeczywistość" -> filozoficzny idealizm, czyli przekonanie, że duch lub myśl (w rozumieniu filozoficznym) dominuje nad materią (również w rozumieniu filozoficznym) - w najprostszym ujęciu, przekonanie, że skoro ja w coś wierzę, to tak jest

matacz.,.,., i czego to opisane doswiadczenie dowodzi w kontekscie boga? czy istnienia czegos po smierci?

Gość matacz.,.,.,
dxdiag do tego zmierzam ! :) jestesmy maniupulowani

najlepsze jest w tym wszystkim to ze kazdego czeka smierc a pozniej kazdy z nas sie przekona co takiego znajduje sie po drugiej stronie. Czy jst jakis Bog czy cos innego. Tak czy inaczej cos tam jest. Nie wiadomo co ale COS JEST. kazdy z nas sie o tym przekona. I nie ma sensu tutaj sie unosic nie potrzebnie bo i tak nikt nie przekona nikogo do swoich racji.

"my kierujemy sie logiką" nie można kierować się logiką - logika nie służy sama w sobie badaniu świata czy podejmowaniu decyzji, ale falsyfikacji rozumowania ateizm to odrzucenie tego co irracjonalne, a więc niesprawdzalne - a więc m.in. bogów, ufoludków depczących zboże, naukowego marksizmu logika pozwala falsyfikować powyższe np. poprzez wyakazanie paradoksu omnipotencji

e wiara kreuje rzeczywistość" -> filozoficzny idealizm, czyli przekonanie, że duch lub myśl (w rozumieniu filozoficznym) dominuje nad materią (również w rozumieniu filozoficznym) - w najprostszym ujęciu, przekonanie, że skoro ja w coś wierzę, to tak jest xxxx czyli - też kreujesz rzeczywistość wyznając wiarę w to ,zę Boga nie ma :) żywiąc przekonanie ,ze skoro ty w Boga nie wierzysz - to znaczy ,ze Boga nie ma :)

manpiulowani przez kogo i po co ?:) najgorsze jest to ze tylko my wam bedziemy mogli przyznac racje bo jesli my ja mamy to nigdy sie o tym nie dowiecie :D frustrujace:)

Gość . A . A .
A skąd masz pewność ze każdy się przekona? Jak umrzesz mózg przestanie pracować, więc przestaniesz myśleć

"Nie wiadomo co ale COS JEST też nie wiadomo, nie licząc tego co widać gołym okiem

Gość matacz.,.,.,
dowodzi , ze to co wiesz , ale o czym jestes przekonany moze byc nic nie warte

allium - ile ty masz lat? czytać umiesz, więc sięgnij po jakikolwiek podręcznik z logiki, ale nie sama, nie poradzisz sobie

Gość matacz.,.,.,
jak to przez kogo i po co ? a co robiono w starozytnym egipcie , dzis masz to samo tylko na bardziej zaawansowana skale bo i wykształceni i madrzejsi ludzie

dalej nie wiem przez kogo i po co ?:)

wiem ,ze smutno ci jest jeśli k toś wykazuje braki w twojej logice , którą tak sie szczycisz ale logika bez podstawowej wiedzy choćby nie zrobi wrażenia na kimś kto zna Boga i Biblię - przynajmniej w tym temacie :) ale trudno , dorośnij , dokształć się a później postaraj sie błysnąć :) nawet złotym zębem - le postaraj się :D

"zyli - też kreujesz rzeczywistość wyznając wiarę w to ,zę Boga nie ma żywiąc przekonanie ,ze skoro ty w Boga nie wierzysz - to znaczy ,ze Boga nie ma " a co mi tam, niech się inni też pośmieją - weź to zdanie do pani z matematyki i ona ci wyjaśni jakie błędy popełniłaś w tym rozumowaniu; ja zastosuje metodę zaczerpniętą od Sokratesa: właśnie "udowodniłaś", że zabiłem boga, a ludzie niewierzący w krasnoludki wymordowali je

rownie dobrze zadnych Bogow czy Boga nie ma a po smierci bedziemy jakimis duszkami ktore beda sie blakac po tym swiecie bezmyslnie. bedziemy chodzic miedzy innymi ludzmi i nikt nas nei zobaczy a ni my tez nie bedziemy mogli niczego zrobic. to by bylo straszne.

"ale logika bez podstawowej wiedzy choćby nie zrobi wrażenia na kimś kto zna Boga i Biblię - przynajmniej w tym temacie" i to jest herezja potępiania przez Kościół Katolicki

Gość matacz.,.,.,
jak to nie wiesz ? a kto ma wpływ na ciebie czym jestes podporzadkowany mimo iz uwazasz , z e jestes wolny gówno nie wolny ! to tylko pozory ktore ci wmówiono od małego jestes podporzadkowany swiatu , panstwu rzadzacym musisz pracować ,płacic podatki ogladac tv itd.