Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja odpowiem a co tam

Czy jakaś mama używa pieluszek wielorazowych?

Polecane posty

Mam pytanie odnośnie pieluch typu kieszonka. Czytałam, że otulacz można zmieniać rzadziej niż wkłady (mam z mikrofibry). Zazwyczaj robiłam tak, że dwa wkłady z mikrofibry wkładałam na wierzch (nie do kieszonki) ale za każdym razem dziecko przesikiwało całość i musiałam wrzucać do prania wszystko łącznie z otulaczem. Z drugiej strony jak włożę wkłady w kiesoznkę, to przecież też będę musiala zmienić otulacz jak dziecko się zesika, bo przecież mocz zabrudzi otulacz. Kurde, konkretnie nie mam pojęcia co i jak...

przy kiedszonkach zawsze otulacz jak i wklady do prania. nigdy nie kladlam wkladu na kieszonke, zawsze do srodka. jak uzywam samego otulacza (zwyklego nie kieszonki) i wkladam tetre to wtedy tetre piore a otulacz uzywam kilka razy. otulacz tez jest wilgotny! ale jesli gumeczki wokol nog sa suche to uzywam ponownie (do 5-6 zmian pieluszki)

Gość MAMA 3 LATKI
przemęcz się do 3-4 m , a potem stosuj jednorazowe , po co je wymyślili ?

Ja do tej pory używałam jednorazówek Ale teraz córka ma rok, w międzyczasie zamówiłam sobie kilka sztuk pieluszek na sprawdzenie i do tej pory leżały w szafie i używałam ich sporadycznie (jak zabrakło pampków albo w wakacje nad jeziorem). A teraz chciałabym powoli odejść od jednorazówek, stąd pytanie. Czy w otulacz typu kieszonka też mogę włożyc na wierzch złożoną tetrę a do kieszonki wkład i później samą tetrę wymienić (ewentulanie wkład) a otulacz zostawić? Mam tylko 6 otulaczy, za to wkłądów i tetr dużo więcej, ale jak za kazdym razem bede zmieniac otulacz to nie starcza mi na cały dzień (po kazdej zmianie mogę zaprac i rozwiesic)

Gość jbhjgh
sprobuj wsadzic miedzy warstwy tetry folie albo sobie odpusc bo taniej na miesiac wyjda jednorazowe pieluchy niz srodki piorace woda prad i czas

Gość jbhjgh
a poza tym zacznij uczyć na nocnik siadać

a właśnie te wielorazówki to równolegle z nauką siadania na nocnik. A jeśli chodzi o finanse- to ja przepieram ręcznie w misce zaraz po zmianie pieluchy, więc chyba tak duże koszty nie są ;) trochę wody do miski, szare mydło albo trochę proszku i tyle.

Wkłady z mikrofibry nie powinny się stykać ze skórą dziecka, dlatego zawsze wkładamy je do środka kieszonki, wkłady bambusowe już mogą :) poza tym większość dzieci lepiej się czuje jak ma sucho, więc to kolejny plus, bo mikropolarek z kieszonki daje uczucie suchości, jeśli chodzi o otulacze (takie prawdziwe typu flip) to możesz do niego kłaść tetrę z wkładami, prefoldy itd.

Kieszonki zmieniamy po każdym zalaniu pieluszki przy otulaczach sprawdzamy czy są suche i czyste jeśli tak to możemy dalej używać tego samego, ale z reguły po 3-4 razach trzeba go wymienić na nowy.

ale jak wsadzisz wklad do srodka to nie musisz po kazdym siknieciu prac! zmieniasz jak jednorazowki! tak samo czesto. ja mam teraz 2 max 3 pieluchy na dzien, plus pampers na noc. maly czesto na nocnik sika. wysadzam srednio co godzine i wczoraj np od 7.30 do 18 ani razu nie zmienialam pieluszki!!! w tym bylismy 2 godz poza domem u lekarza i tez nie zrobil siku! dzis juz raz pieluche zmienialam ale tez dalo mi to 2 pieluszki na razie od 7. mysle ze jeszcze 1 pojdzie, a moze i nie :P zadnej folii nie wkladaj! jak chcesz zeby czul mokro to daj normalnie tak jak piszesz tetre na otulacz, w srodek wklad (zwiekszy sie chlonnosc). otulaczek BEDZIE lekko mokry, ale jak polozysz znow tetre to nie bedzie tego maluch czul.

Gość siempre
faktycznie, nie znam sie dokładnie ;) Myslałam ze całość pieluchy kieszonka to otulacz+ wkład. Oczywiscie mam tę pierwsza

Używam wielo od ponad roku cały czas na noc również, jednorazówki poszły w kąt jak zaczęły odparzać :o przy wielo to mi się nie zdarzyło.

Gość siempre
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Córka tez własnie czesto miała odparzenia przy jednorazówkach, mimo ze czesto zmienialismy. OStatnio zapomnielismy kupic pieluszek i latała cały dzień w wielorazowych, ale właśnie problem był z tym, że pieluchy całe mokre były i wrzucałam wszystko do prania, po czym zostałyśmy wogóle bez pieluch na samej tetrze ;) Był hardcore, jak na złość co chwila wszystko przesikane, ale to moze przez moją nieumiejętność uzywania.

skoro masz fajne kieszonki to na prawde 6 sztuk zupelnie wystarczy przy duzym dziecku :) moj starszak caly czas na wielorazowych od 2 mies do konca okresu pieluchowania (takze noce, wyjazdy itp). mlodszy zamiennie wielo i jednorazowe. teraz juz w sumie same wielo, na razie na noc daje pampki, ale tez z nich rezygnuje jak tylko mi sie skoncza :)

Gość siempre
lilith- dziękuję, już czytam :)

skoro masz fajne kieszonki to na prawde 6 sztuk zupelnie wystarczy przy duzym dziecku :) moj starszak caly czas na wielorazowych od 2 mies do konca okresu pieluchowania (takze noce, wyjazdy itp). mlodszy zamiennie wielo i jednorazowe. teraz juz w sumie same wielo, na razie na noc daje pampki, ale tez z nich rezygnuje jak tylko mi sie skoncza :)

Gość mamapodprad
Podejrzewam, że powinnaś kupić inne wkłady. Ja przygodę z pieluszkami wielorazowymi zaczęłam od wkładów z tetry i takich małch białych ręczniczków z Ikei. Była to jedna wielka masakra. Potem jedna mama pieluszkująca wielorazowo poleciła mi super chłonne wkłady bambusowo-węglowe marki Pupus i wszystko się zmieniło. Teraz wkłady zmieniam jedynie 3 razy dziennie i praktycznie nigdy nie przeciekają. Aha, ważne też jest, żeby i otulacz był dobrej jakości. Polecam markę Babyetta. Dla mnie rewelacja. Więcej napisałam o tym w moim najnowszym poście na blogu: mamapodprad(kropka)blogspot(kropka)com/2017/11/nie-samymi-pampersami-rodzic-zyje(kropka)html. Zapraszam do lektury :)