Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ciumkająca

Przedszkole TAK czy NIE?

Polecane posty

W 100% zgadzam sie z allium!!! Sama dziecka nie nauczyłas samodzielnie jesc?? Jak to? Moja 15miesięczna podopieczna umie sama używać łyżki i widelca! Czasem coś spadnie, ale generalnie radzi juz sobie.

Gość nie mlodamamam
masz czas do wrzesnia by nauczyc dziecko sygnalizowania potrzeb fizjologicznych i jedzenia niestety to jest wymog przedszkoli co do ubierania nie musi robic tego perfekcyjnie zreszta panie na poczatku pomagaja maluchom ale nie beda wyreczac we wszystkim nie przejmuj sie krytyka bo niektore mamy plota tu bzdury tyle w temacie pozdrawiam

Gość aj szkoda słów
Przedszkolanka tak chyba nazywacie dziewczynkę, która chodzi do przedszkola??? Z tego co wiem to raczej w Przedszkolu pracują Nauczyciele Wychowania Przedszkolnego/Początkowego ...

rozumiem i współczuję mamom , które po prostu nie maja innego wyjścia - nie ma babci , cioci , opiekunka pochłonęłaby większość pensji a do pracy isć trzeba . Rozumiem rozgoryczenie i smutek mam , które widzą ,ze innej drogi nie ma i posyłają do przedszkola dziecko - nawet nie usamodzielnione . Trudno , takie życie . Ale ,zeby siedzieć w domu , być zdrową i posyłać dziecko 3 letnie pośród obcych ludzi, obce dzieci i przecież nie na 2 - 3 godziny .... brak słów .

Gość ha ha moze i pracuja
nauczycielki itd,ale to sa przedszkolanki!

allium --> Ale czego Ty się spinasz? Nie umiesz uszanować, że ktoś może podchodzić inaczej do całej tej sprawy. Ja nie pochwalam trzymania dziecka pod spódnicą, ale nie nazywam takich mam "przewrażliwionymi mamuśkami" bo każdy ma prawo inaczej myśleć. Więc może się wypowiedz na temat plusów i minusów przedszkola a nie urządzasz sobie osobiste wycieczki względem tych mam, które to przedszkole wybrały.

właśnie korzystam z tego prawa do posiadania swojego zdania - ze sie ono tobie nie podoba ?- trudno . Nie widzę powodu dla którego miałabym udawać ,ze uważam inaczej niż uważam . A uważam ,ze autorka jaki inne mamusie traktują przedszkole niczym przechowalnie bagażu po to , żeby płacąc innym kobietom - mogły odgrywać role wzorowych rodzicielek . I pod pozorami rozwijania dziecięcia tak naprawdę zabiegają tylko o swoja wygodę .

Gość pot
widać tu ewidentne leńistwo matki po co zając się maluchem jak można oddać obcym niech oni się nim zajmują, a w domu można leżeć z dupą na tapczanie

Gość mama ze slaska
czy ty allium masz swoje dzieci ???? nie chodzi w tym wszystkim o pozbycie sie dziecka na pare godzin dla swietego spokoju ale o rozwijanie jego osobowosci przez zabawe w przedszkolu dziecko rozwija sfere emocjonalna i spoleczna rozwija wyobraznie koordynacje zdobywa wiedze i rozwija sie ruchowo . Owszem to tez rola rodzica i mozna i nalezy to robic w domu prze zabawe jednak nikt mnie nie przekona ze dziecko nalezy trzymac w domu pod spodniczka

allium --> Ale ja szanuję, że Ty masz Swoje zdanie, nigdzie Go nie negowałam, ani nie napisałam, że masz je zmienić. Ale inaczej jest napisać: "Ja jestem przeciwko oddawania tak małych dzieci do przedszkola" a co innego pisać rozprawkę na temat tych mam, które jednak robią inaczej.

mamo ze śląska - ale my piszemy o dziecku autorki - dzieciaku niespełna 3 letnim . Jeśli ty uważasz , że trzylatek jest gotowy do podbijania świata ...

Gość mama ze slaska
ale niestety 3 latek powinien juz sygnalizowac swoje potrzeby korzystac z toalety sa przeciez nakładki na toalety i potrafic jesc sam moze nie idealnie ale jednak to juz na tyle duzy człowieczek zeby posługiwac sie lyzka i widelcem

Gość nie wiem jak u was na slasku
ale u nas dzieci pod spodniczka nie trzymamy-nawet jak juz maja trzy lata i o zgrozo do przedszkola nie pojda hehe

Gość mama 7 latki
Też miałam takie dylematy jak autorka. Z perspektywy czasu polecam posłanie dziecka do przedszkola. Z czysytm sumieniem. Tym bardziej, że lubi dzieci. Nie miej problemu zapisz synka, Mamo jestem na TAK.

Gość moj syn poszedł
do przedszkola jak miał 3,5 roku.Poszedł własnie dlatego ze był bardzo zamkniety w sobie jak pojawiały sie inne dzieci i dorosli.Przedszkole go ,,otworzyło" -bardzo łatwo nawiazuje kontakt z innymi,jest otwart i ciekawy swiata.Nie nauczy sie tego siedzac pod spódnicą mamy..A poszedł do przedszkola jak urodziło sie drugie dziecko..wiec mógł zostac. Moja córka tez we wrzesniu nie bedzie miała skończonych 3 lat a idzie do przedszkola i uwazam to za bardzo dobry pomysł..

ciszo - chyba nie bardzo rozumiesz ideę forum DYSKUSYJNEGO :) ponadto mam wrażenie ,ze nie pouczałabyś mnie z takim zapałem gdybym była podobnego zdania jak ty :) i wtedy mogłabym napisać nawet elaborat grubości Biblii - byle chwalący postawę autorki :) Ale tka to juz jest w życiu ,że to co wydaje sie słuszne nam - niekoniecznie jest słuszne dla innych .

allium --> 1. Nie pouczam Cię. 2. Skoro ideą forum dyskusyjnego jest: Na pytanie "Przedszkole TAK czy NIE?" Odpowiedź jest: Mamy które oddają dziecko do przedszkola są leniwe - no to chyba faktycznie nie rozumiem. Autorko ja na Twoje pytanie odpowiadam TAK 🖐️

Gość NIE!!!no co za paranoja
te co za przedszkolem,to tylko o tym trzymaniu pod spodnica mowia-co to jakas mania ?!

Łatwość z jaka wyrywasz zdania z kontekstu wiele o tobie mówi :) i o twoim podejściu do spraw fundamentalnych - jak w tym przypadku . I przypominam ci ,że sama nie odpowiedziałaś jednym słowem :) ale rozumiem ,że dla siebie masz inne zasady :)

Bo taki schemat myślowy jest bezpieczny - wystarczy tylko go przyjąć i za nic nie trzeba ponosić odpowiedzialności ani samodzielnie pomyśleć .

Niezbyt wcześnie się obawiasz autorko? Do września, do wakacji, Twoje dziecko jeszcze wiele się nauczy. Sama wiesz jak wiele się w takim wieku zmienia z dnia na dzień, a nie mówiąc o 6 czy 7 miesiącach! Jeżeli będziesz uważać i czuć, że dziecko jest za małe, nie gotowe na przedszkole - nowe obowiązki, wstawanie o konkretnej godzinie, nowi opiekunowie no i przede wszystkim rozstania z mamusią, to po prostu zostań z nim w domu, a do przedszkola za rok. Ale myślę, że niepotrzebnie tak wcześnie się obawiasz. A co do tego, ze ludzie wywalają dzieciaki z domu żeby mieć labę - nei wiem, moja siostra urodzila maleństwo jak starsze mialo 3 lata, i jak miałą odprowadzać do przedszkola, iść z dwójką, to wolala zostać w domu, pamiętam doskonale:-)

a odnośnie przedszkoli prywatnych bo ktoś się wyraził, przedszkole ma statu prywatnego, ale jest to normalna placówka opekuńczo wychowawcza i nie jest tak, że dajesz kasę i wszystko cię brzydko mówiąc wa-li, rozmawialam zkilkoma dyrektorkami, i dziecko musi byc w jakims stopniu samodzielne, owszem, panie pomogą, ale nie nakatmią dziecka itd, mogą tak jak wspomnialam pomóc. z pieluchami przyjmują, zależy jakie przedszkole tzn czy przyjmuje od 2.5 lat (bo takie biorą dzieci pieluszkowe) czy od 3 (niektore tak, niektore tylko dzieci juz bez pieluchy)..

Poślij go na 5 godzin,skoro będziesz w domu. Jeżeli mąż pracuje legalnie,Ty siedzisz w domu to dziecko ma szanse. Moje się tak dostało. Dziecku przyda się kontakt z rówieśnikami i przedszkole wpływa dobrze na rozwój dziecka. Przedszkole to fajna sprawa dla dziecka,mój szczęśliwy,że chodzi. Do września staraj się uczyć go samodzielności w jedzeniu,ewentualnym ubieraniu. Tam Panie mogą pomóc,bo gdyby tak miały wszystkie dzieciaki nakarmić,ubrać to troszkę ciężko by im było. Mój jak poszedł miał problemy z ubieraniem,a teraz już jest coraz lepiej. Jak najbardziej jestem za przedszkolem,jak się dostanie.

allium Dlaczego według Ciebie( o ile dobrze zrozumiałam,bo wszystkiego nie czytałam) trzy latek nie nadaje się do przedszkola? Moje poszło jak skończyło 3 lata i widzę,że bardzo mu się podoba,że staje się jeszcze bardziej samodzielny niż był.

co znaczy " nadaje się " ? przedszkola - ich pierwotnym założeniem - była pomoc rodzicom w opiece nad dziećmi w czasie kiedy oboje pracują . Teraz przedszkola zaczynają pełnić funkcje rodziców podczas gdy rodzice siedzą w domu - bo tak jest w przypadku autorki . Dziecko nie będzie miało nawet 3 lat ale mamusia uważa , ze w przedszkolu wszystkiego sie nauczy - wszystkiego czyli tego czego nie nauczy mama . Jaki jest więc sens posyłania takiego malucha żeby spezał parę godzin pośród obcych ? Chyba tylko taki jak już pisałam - wygoda mamy .

Jeżeli by wysłała dziecko na 5 godzin, to owszem wygoda dla mamy(przy dwójce dzieci),ale i dobrze spędzony czas dla dziecka...

Nikt rozsądny nie zaprzeczy ,ze dziecko potrzebuje różnych bodźców do rozwoju ,ale do licha - poszukiwanie tych bodźców wszędzie tylko nie w domu rodzinnym chyba świadczy o jakimś braku harmonii czy nawet celowym działaniu - czyli wygodnictwie rodziców . I nie przesadzajmy - 3 latek ma jeszcze sporo czasu , żeby zapragnąć tak zachwalanej socjalizacji . W tym wieku dziecku jest potrzebne poczucie bezpieczeństwa i o obecnosć mamy .

Ok,masz prawo do własnego zdania. Ja natomiast uważam,że spokojnie na 5 godzin (nie piszę o 8 godzinach) autorka może puścić dziecko. Przy czym będzie miała chwilę dla siebie i na drugie dziecko. A jej trzy latek spędzi trochę czasu na zabawie z rówieśnikami. Jej złożenie podania nie zagrozi rodzicom oboje pracującym,gdyż są oni na wyższym szczebelku niż jeden rodzic pracujący...także ja przeszkód nie widzę. A do września na spokojnie może próbować usamodzielnić dziecko w czynnościach samodzielnego jedzenia,próby ubierania się.

Gość moja córka
Ja jestem jak najbardziej za przedszkolem . Ja nie pracuje i od września chce córkę zapisać na 5 godzin (będzie miała 2.5 l) bo widzę ze lubi bawić się z dziećmi .

Kto jak kto ale allium ty zwlaszcza powinnas wiedziec ,ze rodzic to nie jest kumpel z piaskownicy.Dzieci mają rodzica w domu,z mama sie pobawi, porobi cos, lecz nie tyle ile z innym dzieckiem przez kilka godz,do ktorych moga sobie tyle pozowlic, ile do rodzica nie mogą,z racji pewnego przedzialu wiekowego To sa zupelnie dwie inne relacje dziecko rodzic, a dziecko i kolega z grupy Siedząc sam w domu z matką to nie to samo,co z innymi dziecmi i wychowawczyniami Inna mowa jest kiedy dziecko ma rodzenstwo,z ktorymi moze sie bawic,a zwlaszcza wzorowac sie na starszym,doganiac, a inaczej kiedy jest jedynakiem,lub rodzenstwo jest jeszcze za male na dotrzymanie mu towarzystwa w fazie rozwojowej