Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ciumkająca

Przedszkole TAK czy NIE?

Polecane posty

ok- twoim zdaniem powinna dziecko posłać do przedszkola - ale -- po co ? Ja wiem ,ze rodzice często są uwiedzeni edukacyjnym bełkotem o znaczeniu przedszkola w życiu człowieka ale rzeczywistość pokazuje ,ze to bzdury . Szczególnie to bzdury w przypadku tak małych dzieci .Rozumiem rodziców , którzy nie maja innego wyjścia - ale dobrowolnie oddawać takiego malucha pod opiekę obcej kobiecie mającej w grupie kilkanaścioro dzieci ....Bo pani je wierszyka nauczy ?a co stoi na p przeszkodzie nauczyć dziecko w domu ? Bo pozna inne dzieci ? a co wniesie do życia twojego dziecka znajomość z innym 3 latkiem ? Małe dziecko jest jak mały pisklak - potrzebuje troski i czasu . I nie zmienia tego żadne unijne dyrektywy .

Gość moj syn
a ja jestem przeciwna posylaniu tak malego dziecka do przedszkola,jezeli nie jest to konieczne...

Gość tbfdvdlc
ja bym oddała swoje dziecko z pocałowaniem ręki nawet na 10godzin I wiem że sie nie ubiera nie chce robić na nocnik kupy-co nie znaczy że nie potrafi (2,5roku)poprostu jest wygodne,jak dostaje małpiego rozumu robi wszystko sama-tylko musi sie czymś podjarać i wtedy wszystko wychodzi na 7mkę. Dzieci to cwaniaki małe-oddałabym bez wahania.

chyba modce nie spodobał sie mój post - bo już go nie widzę :)

ok- twoim zdaniem powinna dziecko posłać do przedszkola - ale -- po co ? Ja wiem ,ze rodzice często są uwiedzeni edukacyjnym bełkotem o znaczeniu przedszkola w życiu człowieka ale rzeczywistość pokazuje ,ze to bzdury . Szczególnie to bzdury w przypadku tak małych dzieci .Rozumiem rodziców , którzy nie maja innego wyjścia - ale dobrowolnie oddawać takiego malucha pod opiekę obcej kobiecie mającej w grupie kilkanaścioro dzieci ....Bo pani je wierszyka nauczy ?a co stoi na p przeszkodzie nauczyć dziecko w domu ? Bo pozna inne dzieci ? a co wniesie do życia twojego dziecka znajomość z innym 3 latkiem ? Małe dziecko jest jak mały pisklak - potrzebuje troski i czasu . I nie zmienia tego żadne unijne dyrektywy .

Gość tbfdvdlc
A nie wspomnę czego tak małe dziecko jest się w stanie nauczyć w tym wieku-liter cyfr głobalne czytanie liczenie-nie wiem czy przdszkola teraz uczą bawiąc ale dziecko w tym wieku ma nieziemskie możliwości! A pamięć ma pojemną i prosesor szybki-aż szkoda nie wykorzystać.

a jednak -:) całe szczęście mam zwyczaj kopiować zanim wyślę :)

allium A Twoje opinie na temat przedszkola są jak najbardziej mądre i słuszne?:) Proszę Cię,co jest złego w przedszkolu do którego uczęszcza trzy latek bez względu czy musi czy też nie. Zabawa z mamą a Paniami i dziećmi w przedszkolu to dwie różne sprawy. Dzięki przedszkolu dziecko bardziej się usamodzielnia. Ja widzę jak moje dziecko zaskakuje mnie czymś nowym. Jak za bardzo nie chciał sam butów zakładać,tak od nie dawna chce sam próbować je zakładać. A i dodam,że nie liczyłam że przedszkole nauczy tego i owego moje dziecko,bo potrafiło samo jeść i załatwiać potrzeby w toalecie. Znam dziecko które mama chciała chować sama po swojemu,bez osób trzecich(w tym wielkimi literami przedszkola) i dziecko jest nastolatkiem a do tej pory kanapki sobie nie zrobi.....no gdzie bo przecież trauma: D

allium A Twoje opinie na temat przedszkola są jak najbardziej mądre i słuszne?:) Proszę Cię,co jest złego w przedszkolu do którego uczęszcza trzy latek bez względu czy musi czy też nie. Zabawa z mamą a Paniami i dziećmi w przedszkolu to dwie różne sprawy. Dzięki przedszkolu dziecko bardziej się usamodzielnia. Ja widzę jak moje dziecko zaskakuje mnie czymś nowym. Jak za bardzo nie chciał sam butów zakładać,tak od nie dawna chce sam próbować je zakładać. A i dodam,że nie liczyłam że przedszkole nauczy tego i owego moje dziecko,bo potrafiło samo jeść i załatwiać potrzeby w toalecie. Znam dziecko które mama chciała chować sama po swojemu,bez osób trzecich(w tym wielkimi literami przedszkola) i dziecko jest nastolatkiem a do tej pory kanapki sobie nie zrobi.....no gdzie bo przecież trauma: D

Gość tbfdvdlc
No tak. Gadałam z kumpelą coma kilka punktów przedszkolnych prywatnych i mówi że gówno tam dzieci uczą tylko pieprzą głupoty że uczą a nie uczą. Mamią ludzi żeby kasę wyłudzić za czesne.

rzeczywiście - przedszkole to wylęgania geniuszy ;) kto nie chodził do przedszkola do niczego w życiu nie dojdzie :D prosże cie , bez banałów .

Znajomej dziecko uczęszcza do prywatnego i jakoś mega zachwycona nie jest,przedszkole jak przedszkole. Takie samo jak publiczne, tylko różni się opłatami:P. Chociaż u nas przedszkole się sprawdziło(publiczne). Dziecko codziennie opowiada co robili,pokazuje swoje arcydzieła,mówi wierszyki,czy też uczy mnie nowych zabaw itp.:)

i oczywiście ,ze są mądre i słuszne :) jak inaczej mogłabym ich bronić ? :D jakbym sama nie była przekonana do tego co mówię ?:)

Gość tbfdvdlc
Ale jest pewno dobre przeszkole w moim mieście tylko że tam tylko dzieci prawników lekarzy itd. chodzą

Ja mam obecnie dwuletnią córkę i od września pójdzie jako 2,5 latka do przedszkola. Mnie jedynie lekarz osłabił jak powiedział że wraz z posłaniem dziecka do przedszkola powinnam się liczyć z co najmniej dziesięcioma infekcjami w roku.

allium Ależ ja tak nie twierdzę,podałam tylko ten jeden przykład,bo więcej osób nie znam których dzieci nie uczęszczały do przedszkola... Na to nie ma reguły,nie twierdzę,że dziecko które nie uczęszcza do przedszkola będzie mniej samodzielne. O tym tylko tak wspomniałam,bo strasznie jesteś przeciwko:)

czyli robi wszystko to co mogłoby zrobić w domu z mamą - ale czy mamie by sie chciało? woli zapłacić przedszkolu , żeby robiło to czego ona nie ma siły czy może ochoty robić plus zyskuje w swoich oczach jako matka światła bo posyła dziecko do przedszkola ....

Moje dostało szczepionkę uodparniającą i nie choruje... Znajomej lekarz polecił przedszkole bo jej dziecko słabo mówiło, i na prawdę po paru miesiącach było widać różnicę.

to prawda ,ze jestem przeciwna przedszkolom a juz przedszkolom dla takich maluchów , przedszkolom kiedy np . matka nie pracuje to już w szczególności .

Gość tbfdvdlc
Ja sama poszłam do przedskola jak mialam 3lata-wcale nie chciałam tam isć:( -moj dziecko chce Ja byłam nieśmiała-moje dziecko nie jest Wszedzie sama wejdzie przedstawi się zagada wszystko sobie załatwi a nawet jest przy tym cawana-nadawałaby się do przedszkola-ja się nie nadawałam.

wiewióra:P - Jaka to szczepionka? W sumie nie mieszkam w kraju ale zapytałabym lekarza o nią .

allium Ech i tak się nie dogadamy:) Niech każdy zostanie przy swoim. Nie uważam,że jeżeli kobieta posyła dziecko do przedszkola na 5 godzin to tylko dlatego bo chce się go pozbyć. Ta kobieta ma jeszcze drugie dziecko, ogarnięcie obowiązków domowych,więc jeżeli te przedszkole jej w tym pomoże to czemu nie? Inni biorą opiekunki do dziecka i też powiesz,że źle... I tak na prawdę gdyby napisała,że chce dziecko dać do przedszkola,bo ma drugie dziecko a chciałaby chwilę odpoczynku złapać, to co w tym złego? Jesteśmy ludźmi. Ale zapomniałam,że tu bywają też te idealne mamy:) Zostańmy przy swoich zdaniach i ok będzie.

Dzieci w grupie lubią konkurowac ze sobą, nieznosza odstawac,byc w tyle z czyms, inne dzieci dzialają motywacyjnie na nich,pokazowo,obrazowo. Czasami dziecku bardziej zalezy aby przy kolegach byc na rowni,docieniony,by nie odstawac,wtenczas sie mobilizuje do pracy nad sobą,a bardziej nad swoimi umiejetnosciami,ktorych jeszcze nie przyswoił, niz klasyczna pochwala rodzica, ktorą ma na codzien Duch rywalizacji i motywacja w srodowisku przedszkolnym czesto dziala cuda A wszelkie minusy,ktore powyzej zostaly wymienione to zarowno i w szkole dziecko moze doswiadczyc ,jak brzydkie zachowanie innych dzieci,lub integrowanie sie dziecmi pochodzących z roznych srodowisk i domow,no ale na to i nawet niektorzy mają rade, czyli domowe nauczanie az do matury :o

allium Ech i tak się nie dogadamy:) Niech każdy zostanie przy swoim. Nie uważam,że jeżeli kobieta posyła dziecko do przedszkola na 5 godzin to tylko dlatego bo chce się go pozbyć. Ta kobieta ma jeszcze drugie dziecko, ogarnięcie obowiązków domowych,więc jeżeli te przedszkole jej w tym pomoże to czemu nie? Inni biorą opiekunki do dziecka i też powiesz,że źle... I tak na prawdę gdyby napisała,że chce dziecko dać do przedszkola,bo ma drugie dziecko a chciałaby chwilę odpoczynku złapać, to co w tym złego? Jesteśmy ludźmi. Ale zapomniałam,że tu bywają też te idealne mamy:) Zostańmy przy swoich zdaniach i ok będzie.

toksyczna - tu mowa o trzylatkach nie nastolatkach albo nawet pierwszakach .