Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zatajanie wykształcenia

Opłaca się zatajać wyższe wykształcenie w CV, jeśli się szuka pracy w sklepie?

Polecane posty

Gość Zatajanie wykształcenia

Albo w fabryce?

Ale już np. w Warszawie kuzynka kumpla miała doktorat i raczej jej to utrudniało znalezienie pracy.Ale różnie bywa...

Ale jak się potem dowiedzą (a kiedyś to wyjdzie i tak), to Cię zjedzą żywcem. Coś za coś.

Gość fgt56o
tak,inaczej zapomnij o robocie

Gość kierowca rosomaka
Syn Ignaca wrócił z wojska i Ignac zaczyna szukać mu kandydatki na żonę. Poszedł do sąsiedniej wsi, a gdy wrócił, oznajmia synowi: - Znalazłem ci narzeczoną. - Ładna? - Jeszcze jak! Żeby ty widział, jak szybko potrafi widłami słomę zrzucić z furmanki!

Gość wdfb
niby jak ma to wyjsc ... jedyna mozliwosc to aplikacja w tej samej firmie na wyzsze stanowisko i wpisanie w cv brakujacygo wykształcenia.

Gość Barabara na sianie
BANKnoty w formie sieczki prasowanej w cegiełki, ma ktoś?

Gość wdfb
mam takie 100 tys i 50 tys.

myślę że nie ma powodu taić, dzisiaj wiele ludiz po stduaich pracuje w sklepie, to nie jest nic nadzwyczajnego

Ogolnie nie mozesz sprawiac zbyt inteligentnego wrazenia, bo zaloga z hali fabrycznej wezmie Cie za szpiega dyrekcji i beda Cie unikac.

FM: mam znajoma w HR duzej firmy produkcyjnej i mowila mi, ze osoby z wyzszym na produkcje raczej odpadaja, bo oni szukaja kogos na dluzej, a osoba z wyzszym jednak bedzie traktowala taka prace jako tymczasowa.

nie kazdy po stduiach jest inteligentny, gdyby autorka byłą inteligentna to szuakłaby pracy w wyuczonym zawodzie

Po większości płatnych studiów w szkołach wyższych nie ma się pracy w zawodzie - ma głodować?

Ludzie potrafią być cholernie zazdrośni i zawistni. Osoba z wyższym wykształceniem często potrafi być obiektem kpin wśród ludzi po zawodówce. Nabijają się z niej, że paniusia nie potrafiła znaleźć pracy.

Gość eurbfvieurbv
Pracowalam sezonowo w fabryce zagranica, bylo tam wiele osob w trakcie studiow, po studiach i jakos nie byly wybitnie inteligentne. Nie bylo roznicy, czy rozmawialo sie z kims po studiach, czy po ogolniaku. Nie wiem, dlaczego teraz studiom sie przypisuje takie znaczenie i uwaza sie, ze ktos z tytulem magistra jest lepszy od kogos po liceum. Nie studia swiadcza o obyciu i inteligencji czlowieka.

"Po większości płatnych studiów w szkołach wyższych nie ma się pracy w zawodzie - ma głodować?" dokłądnei, takie osoby pracują w sklepie czy jako kelnerka i to nei ejst nic dizwnego, ze osoba po studiach tam pracuje

Maćku masz rację na produkcję idą tylko Ci którzy nei maja wyboru i osoba po studiach bedzie szukala czegos lepszego

@:*: ja pisalem o nieufnosci zalogi wobec takiej osoby oraz przedstawilem punkt widzenia HRowca.

Zależy po jakich studiach. Co ma robić ktoś po filologii polskiej albo filozofii? Szanse na pracę w zawodzie marne.

jaka neiufnosc załogi? pierwszy raz o czymś takim słyszę a znam kilku studentów którzy dorabiali pakując w kartony na produkcji :D

To jej się udało. Widziałam podobną sytuację jak w temacie w swoje pracy - wśród sprzątaczek. Do ekipy dołączyła dziewczyna po studiach. Znienawidziły ją od razu i praktycznie cały czas starały się jej udowodnić swoją wyższość i że ona do niczego się nie nadaje mimo, że ma dyplom. Odeszła.

FM: w fabryce istnieje cos takiego jak podzial na tzw. hale i tzw. biuro. To sa dwa odrebne swiaty. Jesli jest ktos, kto odstaje w jakis sposob od grupy, to ona tej osobie nie ufa. To sa zazwyczaj prosci ludzie. Oczywiscie beda z Toba rozmawiac ogolnie i kurtuazyjnie, ale nie zostaniesz dopuszczona do ich koleczka, bo nie bedziesz "od nich". To zreszta jest typowe takze dla innych spolecznosci w skali mikro:)

Ja bym powiedziała, że to niestety realny świat: sprzątaczki nie zaakceptują osoby po studiach, w biurze czy w firmie nie zaakceptują osoby po doktoracie, i tak dalej. I zgadzam się z Maćkiem: zawistni "koledzy" potrafią sie skutecznie zemścić za swoje kompleksy na Bogu ducha winnej osobie i pokazać jej "miejsce w szeregu"...

@:*: tak udalo jej sie, ale przede wszystkim jest filologiem z zamilowania i jest w tym swietna. Wczesniej pracowala w jakiejs agencji reklamowej jako copywriter. Nie spotkalem do tej pory drugiej takiej laski, ktora by potrafila sie bawic jezykiem jak ona :)