Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to zaczynamyyy

od czego zacząć uczyć dziecko siadania na nocnik ? ma 17,5 msc

Polecane posty

Gość no to zaczynamyyy

jak w temacie 7 par majteczek już mamy nocnik również :) proszę o wskazówki i rady :)

Gość katastrofffa
Zaczelabym od zdjecia pieluszki na dzien :P powaznie to sadzac na nocnik co jakis czas,pol godziny,40 minut.Niech posiedzi chwilke a najlepiej jak posiedzi do momentu az zrobi siusiu no chyba ,ze juz 3 godzine siedzi i nic to mozna by w sumie zdjac malucha z tronu ;) jak uda sie siusiu to oczywiscie chwalimy ,bijemy brawo i generalnie famfary ;) Moje dziecie o szybciej zalapalo grubsza robote niz siusiu.Oczywiscie nie krzyczymy jak maluch spompuje sie w majtki :) tlumaczymy ,ze nic sie nic sie nie stalo i nastepnym razem zdazy i takie tam ;)

Gość ojtam ojtam
hmm u mnie synek od dawna siadał na nocnik - od 10 m-ca przy każdej zmianie pieluchy czy przebieraniu sadzałam go - później zaczełam rano bez pieluchy chodził z godzinkę w tym czasie raz za czas go sadzałam a jak zesikał się to mówiłam że sii itd - potem w lato biegał w majtkach po polu i tak coraz częściej był bez pieluszki itd - miał 21 m-cy kiedy nie umiał jeszcze mówić a przynosił nocnik jak chciał siku albo leciał do wc na nakładkę

a jeśli dziecko nie chce usiedzieć na nocniku dłużej niż kilka sekund? :o

Gość Katastrofffa
Sawa.83 : a nadkaldka na toalete? moze maluch chce byc tak bardzo dorosly jak mama i tata a mama i tata na nocnik nie robia ;)

Gość mama roczniaka
Do autorki: uważaj na nie miłe komentarze, możliwe że dużo osób będzie chciało Cię pouczyć że za wcześnie sadzasz. Więc sadzasz dziecko na nocnik, dajesz zabawki wokół i zabawiasz dziecko. Zajmujesz mu czas. Taki maluszek jest bardzo żywy i potrafi już chodzić, nie ma czasu na "głupoty" więc na pewno będzie protestować i uciekać z nocnika:)

Gość mama roczniaka
Do autorki: uważaj na nie miłe komentarze, możliwe że dużo osób będzie chciało Cię pouczyć że za wcześnie sadzasz. Więc sadzasz dziecko na nocnik, dajesz zabawki wokół i zabawiasz dziecko. Zajmujesz mu czas. Taki maluszek jest bardzo żywy i potrafi już chodzić, nie ma czasu na "głupoty" więc na pewno będzie protestować i uciekać z nocnika:)

Katastrofffa - no tak właśnie myślałam o tej nakładce, ale jakoś się jeszcze nie zdecydowałam, pewnie jeszcze poczekam, choć wolałabym żeby córka już nie używała pieluch bo w maju rodzi nam się drugie dziecko no i kolejne pieluchy do kupowania będą ;) Jak się maleństwo urodzi to córka będzie miała już 2 latka.

Gość za wcześnie 17 miesięcy????
Według mnie to zbyt późno :) Ale zacznij może od tego, że jak dziecko rano się budzi i jeszcze ma suchą pieluszkę, to właśnie wtedy sadzaj, beż żadnych zabawek wokół, żeby nie pomyslało, że to zabawa jakaś (bo tu jestem innego zdania niż poprzedniczka) i popsipsiaj mu nad uchem. Jeśli się uda, pochwal, pogłaszcz po główce, powiedz, że jest super, przytul. I tyle

Gość ja uczylam tak............
Jak dziecko mialo 15 miesiecy, to sadzalam kilka razy dziennie. Na drzemke w ciagu dnia zakladalam tetre, by dziecko zobaczylo, ze ma mokro. Mialam grajacy nocnik, to gdy dziecko akurat nie siedzialo na nim, to bralam duza maskotke i bawilam sie z dzieckiem, ze misiek robi pisiu. Gdy dziecko nie wiedzialo, szybko nalewalam troche wody, ze niby mis zalatwil sie na nocnik. Dziecko bylo zaskoczone, zaciekawione i zachwycone-bralo nocnik i wylewalo zawartosc do toalety. Potem zaczelam mowic, ze mama chce pisiu, wchodzilam do ubikacji, dziecko szlo za mna i slyszalo, ze robie. I takim wlasnie sposobem samo zaczelo wolac. Na poczatku wolalo, gdy juz robilo, to ja szybko pieluche sciagalam i sadzalam na nocnik, choc by tylko troche sie tam mialo znalezc. A pozniej juz wolalo za wczasu. Oczywiscie caly proces uczenia trwal pol roku w sumie-ale bylam na wychowawczym i mialam czas na to i checi. W wieku 22 miesiecy pozegnalismy pieluche raz na zawsze, rowniez w nocy.

Gość Katastrofffa
Ani za wczesnie ani za pozno.kazde dziecko ma inny tryb i tego nie przeskoczysz.U nas 17 miesiecy to bylo jezdzenie na nocniku i wkladanie tam klockow.Na 2 urodziny ja posadzilam i tak po prostu zrobila siku.Raz bylo lepiej raz bylo gorzej ale nocnik przestal byc zabawka :) moze sprobuj z ksiazeczkami sie zaczyta dzieciak i nawet nie zauwazy gdzie siedzi ;) swoja droga jesli jestes w ciazy, gratulacje :), to nie jest dobry moment na oduczanie niestety.Maluch moze czuc sie niepewnie z rosnacym brzucholem mamy a to napewno nie pomoze w nauce ...

Gość do kattastrofy...
To wymysly, jak wiele innych, ze dziecko musi dojrzec do nocnika. Trzeba bylo wczesniej dziecko oswajac z tym, do czego nocnik sluzy a nie pozwalac sie nim bawic. NMnie i brata mama szybko sadzala, gdy potrafilismy siadac, kolo 8-9 miesiaca i po roczku juz pieluchy byly zakladane tylko na jakis dluzszy wyjazd. Tyule, ze wtedy pampersow nie bylo-trzeba bylo prac zasrane i zasikane tetrowe pieluchy. Teraz to wygoda sprawia, ze wiekszosc 2-latkow zalatwia sie pod siebie-bo co to za problem zdjac pampka, wyrzucic do kosza i zalozyc czystego? No i firmy produkujace pieluszki zacieraja rece, wpomagane przez wszelkiej masci psychologow. Bo przeciez dziecko nie doroslo do nocnika i najlepiej do 3 r.z. bulic za pieluchy.

Gość oj tammmm
no spoko a Kiedyś kobiety rodziły w polu ...

Gość do kattastrofy...
Jasne, w polu rodzily. Jakos nie znam zadnego takiego przypadku, ewentualnie na wsi rodzily w domu. Za to dzieciaki szybko bez pieluchy chodzily, zapewne wiekszosc z Was z pokolenia tetrowego i macie sie dobrze. Ale co mnie to-Wasze dziecci, niech nawet do zerowki z pampersem i smokiem ida.

Gość Katastrofffa
A gdzie doczytalas ,ze pozwalalam sie nocnikiem bawic.Nie interpretoj jak ci wygodnie i rowniez nie wmawiaj mi ,ze kazde dziecko jest takie samo!to ,ze tobie zajelo nauczenie twoich genialnych dzieci siadania na nocnik w tak mlodym wieku w 3 czy 4 miesiace nie znaczy ,ze kazda matka musi tego dokonac a jej maluch ma pochlaniac wiedze jak pampersy siki.Ja uczylam moje dziecko tydzien a nie 3 miesiace.wczesniej nie znaczy ani lepiej ani gorzej.Kazdy ma inna metode,kazdy ma inny system ,kazdy ma inne dziecko.

Gość tak czytam
lepiej uczyć większe dziecko i załapie w tydzień niż miesiącami sadzać malucha na nocnik jak on nie wie o co chodzi.