Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Saadee

Niskie AMH

Polecane posty

Gość Bella84
Katia a moze w samej klinice jak zadzwonisz to powiedza Ci o jakie igg i igm chodzi, albo podadza numer do doktora? Ja w gamecie mialam numer lekarza ktory mnie prowadzil i mam caly czas teraz tez w ciazy, zawsze moge napisac sms a on odpisze lub oddzwoni..korzystalam z tego juz trylion razy ;) Smutasku jak sie czujesz? Do kiedy masz stymulacje i kiedy punkcja? Powidzenia dziewczyny, mega mocno trzymam kciuki by udalo sie wreszcie kazdej z Was ;)

Bella... czuję się ok teraz biorę zastrzyki na wyciszenie i 14.03 jadę do kliniki wtedy zaczniemy stymulację. Jestem pozytywnie nastawiona, choć każda ciąża kolejnej koleżanki mnie trochę dołuje. A Ty jak się czujesz?

Gość gość
Katia Zrobiłam dzis rano te badania i juz mam wyniki, nie spodziewałam się , ze tak szybko bedą. No i tak AMH teraz wyszlo 0,21 ( miesiąc temu w tym samym labolatorium miałąm 0,11) a FSH wyszło 14,99, testosteron 18,97 , chyba w normie. Nawet się nie załamuje, spodziewałam się , ze bedzie bardzo żle :/

Katia i kiedy wyniki konsultujesz z lekarzem? Smutasku, ja sie czuje jakby troche lepiej juz niemdli mnie caly dzien ale zwracam dalej rano i wieczor, mam zerowy poziom energi wiecznie padnieta jestem...a to juz 14 tc..wiec powinno byc super juz..w poprzedniej mialam hity do 20 tc..wiec ja chyba taki typ jestem co ciezko przechodzi ;) ale nie narzekam..( moze czasem) wiem jakie to szczescie i cud i staram sie to przetrwac poprostu ;) mam meza od 2 tyg w domu wiec ige odpoczac troche.,jeszcze 3.5 tyg bedzie to nabiore energii na kolejny wyjazd jego 6 tygodniowy mam nadzieje ;p niech mi tylko smak na kawe wroci juz bo bez kawy to ciezko mi sie funkcjonuje w dzien..po nocnych pobudkach z mloda ;)

Bella.... o tyle dobrze, że męża masz przy sobie :-) trzymaj się tam i staraj się odpoczywać póki ma Cię kto trochę wyręczyć w obowiązkach

Gość Nusial
Katia a w którym dc robiłaś amh? Teraz i poprzednio? Bierzesz może Wit D?

Gość gość
Katia Do Avtimedu mam sie teraz zglosic w 20-25 d.c na usg i z wynikami badan. AMH , FSH I Testosteron robiłam w 3 dniu pierwszego naturalnego cyklu. Wcześniej robiłam badania jak zażywałam antykoncepcje. Wit D zażywam.

Witajcie dziewczyny, ja swój "wyrok" usłyszałam wczoraj - AMH 0,26, i jestem w szoku, bo prowadzę od zawsze zdrowy tryb życia zero używek, antykoncepcji a tu taki wynik, reszta badań w normie. Złamka... Staramy się o maluszka 2 lata, gdybym wiedziała, ze jest tak źle od początku szukałabym skuteczniejszych metod niż naturalna, że też żaden lekarz w ciągu 2 lat nie wpadł na pomysł zrobienia AMH... Porażka...

Gość gość
Witajcie dziewczyny, ja w grudniu 2015 robiłam amh 1,14. w Lutym miałam laparoskopie i po laparoskopii okazało się że mam niedrożne jajowody i endometrioze. Powtórzyłam amh i 0,23. Ale w czasie badania brałam tabletki antykoncepcyjne. Przygotowuję się do in vitro.Jak myślicie czy tak mi diametralnie spadła czy może wynik jest zaniżony przez tabletki właśnie? Gdzieś przeczytałam, że tabletki mogą zaniżać wynik?

Gość Azzurro
Tośka - no niestety na to głupie amh nie mamy wpływu, po prostu w chwili naszego poczęcia już to zostało założone ile mamy komórek. Oczywiście inną sprawą są przebyte operacje na jajnikach. Ja też zawsze zdrowy tryb życia etc i zonk amh 0,16 w listopadzie 2014. Ja na własną rękę zrobiłam to badanie bo przez rok żaden lekarz na to nie wpadł a jak sugerowałam to mówili niemożliwe. Też byl to dla mnie wyrok, ale o dziwo miesiąc później zaszłam w ciążę naturalną, miałam 32 lata. Teraz moj syn ma 6 miesięcy i płacze bo mu zęby wychodzą. Gość - powtórz badanie, z tego co wiem to na amh nie maja wpływu tabletki. Na fsh mają.

Gość gość
Nie bede juz powtarzac, bo jestem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych. Wydaje mi sie ze tabletki maja wplyw bo przeciez powoduja ze jajniki wchodza w stan uspienia, wyciszenia. Caly organizm jest w stanie menopauzy.Jak robilam badanie w 3 dc to bylo to krwawienie z odstawienia. Tak to tlumacze .

Gość Azzurro
Gość - rób jak chcesz. Moim zdaniem któreś twoj***adanie jest błędne, a to się już wielokrotnie zdarzyło dziewczynom na forach. Ja pytalam lekarza i na badanie amh tabletki wpływu nie mają, tak jak wczesniej pisałam. Wyciszenie jajników wpływa na fsh, bo tabletki blokują jego poziom i nie ma jajeczkowania a ilość rezerwy już jest jakby liczbą określoną która spada bez względu na antykoncepcję, ciążę.

Gość Azzurro
w linku poniżej dziewczyna pyta o to samo i ma odpowiedz od lekarza. Jeśli gościu nie powtórzysz badania a podchodzisz do in vitro to lekarz może źle dobrać dla Ciebie protokól, dawki leków, więc lepiej wydać jeszcze raz kasę niż potem pluć sobie w brodę, ja bym powtórzyla bo od tego zależy powodzenie procedury. http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?p=5579953

Gość gość
Katia Dziewczyny a nie jest to dziwne , ze najpierw wyszlo mi amh 0,11 a potem o,21 ?? w tym samym labolatorium?? ja wiem , ze i to to jest bardzo małe ale skoro sie nie zmienia , to co jest grane?mała roznica ale jest

Gość Azzurro
Katia- zapewne bo bralas wit d, ten wcześniejszy wynik mógl być zaniżony przez jej niedobór, więc albo to albo lekki bląd laboratorium. Na forum nasz-bocian najpierw dziewczynie wyszlo amh 0,03 mimo że ma pcos więc to niemożliwe bylo, powtórzyla i wyszedl wynik 4, 96, czyli bardziej poprawny. Jeśli w labo znacząco rożnią się wyniki to można pisać reklamacje i najcześciej oddają kasę za potwórne badanie.

Azzurro - nie wiem czy pisałam, ze mam 27 lat i amh 0,26, operacji nie miałam ani jednej, ba! nigdy nie byłam w szpitalu, reszta badań w normie, FSH super, LH też, lekarz powiedział, ze przede mną badanie drożności (KTÓREGO TEŻ O ZGROZO NIKT WCZEŚNIEJ MI NIE ZAPROPONOWAŁ) a później stymulacje i walka o każde jajeczko... Mam nadzieję, ze uda mi się tak ja Tobie, teraz muszę się tylko "odblokować" i mieć nadzieję, ze lekarz wie co robi i zaufać jego słowom, że "damy radę". Zastanawiam się też czy warto powtarzać badanie AMH w innym lab. Czy to coś da?

Gość Azzurro
Tosia- u mnie przyczyną niskiego amh są geny, bo moja mama miała wcześniejszą niż zazwyczaj menopauzę więc z chwilą poczęcia ja już też zostałam naznaczona. Dobrze że nie paliłam jako jedyna wśród znajomych bo bym pewnie już dawno nie miała komórek, ja nie wiedziałam o tej zależności niestety i dość późno zaczęłam starania o dziecko, nie miałam wiedzy o czymś takim jak amh . Drożność jajowodów to badanie hsg, niestety nieprzyjemne, ja miałam na żywca, mi wyszły drożne ale poskręcane więc kolejna przeszkoda. Jakie masz fsh?I czy miałaś USG robione w czasie okresu?

Podejrzewam, że u mnie też mogą to być geny patrząc na moją mamę. Fsh mam 5,52, mój gin powiedział, że to dobry poziom, USG dopiero będzie, zobaczymy...

Gość gość
Lekarz mówił mi że badanie droznosci jajowodow jeszcze bardziej obniża amh, więc przy tak niskim lepiej go robić. I miał rację, i mnie amh było bardzo niskie a po badaniu droznosci jeszcze spadło. Wiek mam ten sam co Ty Toska i nie wiem dlaczego mnie to spotkało :-(

Gość gość
*lepiej go nie robić

Gość Azzurro
Gość - pierwszy raz słyszę żeby hsg obniżało amh, bo komórki są w jajnikach a tu konrast wpuszczany jest do jajowodów, może Tobie chodzi o histeroskopię? Tosia- no i podczas badania USG podczas okresu będzie wiadomo, czy faktycznie Twoje amh jest niskie. Bo fsh masz dobre. W tym cyklu co robiłaś to badanie , jesteś pewna ze nie miałaś torbieli na jajniku? Ogólnie Twoim plusem jest niski wiek mimo że masz słabą rezerwę. W dodatku skoro prowadziłaś zdrowy tryb życia, to zapewne mimo malej ilości komórek będą dobrej jakości.

Faktycznie gościu, hsg nie ma wpływu na amh, potwierdziłam to u kilku lekarzy (skoro mam pozwolić na ingerencję muszę być w 100% pewna konsekwencji), jajniki miałam sprawdzane - wzorowe są i nie ma na nich nic co wpływałoby negatywnie na ich pracę, być może coś z tą witaminą D u mnie nie tak, bo ogólnie poziom wszystkiego mam bardzo niski (żelazo, wapń, potas, etc), a wit D nie mierzyłam. To pragnienie posiadania Maleństwa jest tak ogromne...

Gość Nusial
Azzuro a torbiel może zanizac amh???

Gość Azzurro
Nusial- jak pisałam do Tosi to mi akurat z tą torbielą chodzilo o wynik fsh bo mi torbiel zaniżyła bardzo, dlatego dobrzy ginowie jak dają skierowanie na fsh to zawsze w parze z estradiolem, nie róbcie samego, bo wlasnie wysoki jak na owulacje wynik estradiolu w pierwszych dniach cyklu wskazuje torbiel. Wiem to od mojego lekarza z Gamety, zwykła gin tego oczywiście nie zauważyła i stwierdziła ze mam dobre fsh więc z rezerwa jest ok. Co do torbieli przy badaniu amh to gdzieś to wyczytalam na necie ale nie wiem czy się ktos nie pomylił właśnie z fsh. Dziewczyny to badanie poziomu amh jest ogólnie dziwne i nawet niektórzy lekarze dzisiaj nie za bardzo mu ufają.

Gość dorcia1005
Swoją historię opisałam na stronie 112 tego wątka i teraz chciałabym dopisać jej dalszy ciąg. Otóż mając obecnie 41 lat przy wyniku AMH 0,25 ( styczeń 2014r.) jestem w 38 tygodniu ciąży i odliczam już dni do porodu. Tym razem nie brałam ŻADNYCH tabletek, które pomogłyby mi w zajściu. Kupiłam sobie tylko w zielarskim takie zioło o nazwie maca ale brałam go tylko około 2 tygodnie przed zajściem więc nie wiem czy miały one jakiś wpływ. Jestem osobą wierzącą i modliłam się do Św. Rity patronki spraw trudnych i beznadziejnych i uważam to za jej zasługę i traktuję jako cud. Moja historia jest dowodem tego że niezbadane są "wyroki boskie" i co ma być to będzie tylko że to spada na nas wtedy kiedy najmniej się tego spodziewamy ale trzeba wierzyć choć wiem jakie to trudne i ile łez się wcześniej wypłacze. Życzę Wam wszystkim takiego szczęścia jak mnie spotkało.

Gość Nusial
Dorcia gratulacje!! :) szczęśliwego rozwiązania w takim razie :) a powiedz mi, czy ta modlitwa do Sw. Rity to była Twoimi własnymi słowami czy modliłaś się tą modlitwą do św Rity??? czy miałas jakieś operacje, zrosty itd.? z jakiego powodu miałaś tak obniżone amh?

Gość Azzurro
Dorcia- dziękuję za Twoją historię z happy endem. Takich tu potrzebujemy. Spodziewasz się córki czy synka? Nusial- a co u Ciebie? Katia- byłaś już na kolejnej wizycie? Merdzik, Cate, aloaloalo, siedemcztery, Smutasek, Sonic??????

Gość Azzurro
Dorcia- potrzebujemy tu takich historii z happy endem. Nusial- a co tam u Ciebie? Katia- byłaś już na kolejnej wizycie? Cate, Smutasek, Sonic, aloaloalo, merdzik- co u Was?

Gość gość
Cate Dorcia - OGROMNE GRATULACJE !!! Azurro - dziękuję za pamięć.. Wchodzę tu codziennie i patrzę co u Was.. Ja kiepsko, dociera do mnie, że nic z tego nie będzie i czuję się jak w żałobie.. Nie pamiętam kiedy tyle płakałam.. Do tego wszystkiego zaczęłam chodzić do psychoterapeuty żeby zmierzyć się z tym.. a jak wiadomo przy okazji wychodzi całe mnóstwo innych rzeczy.. Zupełnie nie wiem, co robić.., ani jak z tym sobie poradzić.. Koniec już z tym użalaniem.. Pozdrawiam

Gość Azzurro
Cate- a jaką klinikę w końcu wybrałaś?? Byłaś na jakieś wizycie??

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się