Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jenapadiko

nie moge spac

Polecane posty

Gość jenapadiko

od jakiegos miesiaca mam probelmy ze snem. klade sie do lozka ale nie moge spac. mam taki tryb ze nie spie okolo 28 godzin a jak zasne to spie od 14 do 18 godzin. i tak w kolko, w ogole nie czuje tego kiedy jest dzien a kiedy noc. doba bez snu potem prawie doba snu i tak w kolko. ogolnie od zawsze spalam dlugo tj 12-14 godzin ale od miesiaca nie dosc ze zasnac nie moge (czuje sie jak po kawie ale pije kawe moze raz w tygodniu lub rzadziej) a jak zasne to spie niewiadomo ile. czy to jest niebezpieczne? jak spac normalnie? jaki moze byc powod tego ze spie tak dziwnie i jaki to moze miec na mnie wplyw/jakim moze byc to dla mnie zagrozeniem? prosze o odpowiedz szybka. i prosze o odpowiedzi niezwiazane z lekami, nie chce brac zadnych lekow. nie wiem czy to moze miec cos wspolnego ale mam niedoczynnosc tarczycy, astme alegiczna, alergie na kurz,roztocza, pierze, siersc kocia (z tego co sie dowiadywalam zadna z tych chorob nie powoduje AZ TAKICH objawow). z gory bede wdzieczna za jakiekolwiek podpowiedzi oaz wskazowki.

Ciekawe...mogą być dziesiątki powodów.Mam koleżankę chorą na tarczyce i ona też ma problem ze snem Nie taki jak ty ale wieczorem potrzebuje dwóch, trzech godzin żeby zasnąć.Może to być powodem,może być to nerwica, a mogą też zaburzenia hormonalne.Spróbuj pić melise jeśli nie chcesz leków aczkolwiek wątpie czy ci to pomoże.Najlepszym wyjściem byłoby pójście do lekarza>Może jakieś badania trzeba zrobić...ale powiem ci że leków na sen nie trzeba się bać

Witam, Owszem niedoczynność tarczycy może powodować senność. Także duże stężenie uczulającego alergenu w środowisku daje między innymi takie objawy jak senność. Konieczna jest więc wizyta u endokrynologa i alergologa. Dopiero po wykluczeniu somatycznej przyczyny dolegliwości możemy podejrzewać przyczynę psychogenną. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska

Gość lesia254
Jeśli obudzisz się w środku nocy i przez 1530 minut nie udaje Ci się ponownie zasnąć, podejmij stanowczą decyzję. Jeśli masz ciężkie powieki, czujesz głębokie odprężenie, a Twoje ciało wypełnia przyjemne uczucie ciepła, zapowiadające sen, wówczas możesz liczyć na to, że uda Ci się ponownie zasnąć. Jeśli jednak Twój mózg pracuje tak jak w ciągu dnia, a otwieranie i zamykanie oczu nie zmienia w żaden sposób stanu Twojej świadomości, jeśli bez przerwy przewracasz się z boku na bok, to pozostaje Ci tylko jedno: wstać z łóżka.Tak, zdecydowanie wstać. Bo pozostawanie w łóżku niczemu nie służy, może natomiast pogorszyć sytuację. Zaczną Cię ścigać mroczne myśli, a przede wszystkim ogarnie Cię złość, że nie możesz spać. A to tylko utrudni ponowne zaśnięcie. Wyjdź z pokoju Kiedy już wstaniesz, przejdź do innego pomieszczeniaPo przejściu do innego pomieszczenia znajdź sobie jakieś relaksujące zajęcie. Na przykład możesz poczytać najlepiej sięgnij po poezję, dzieło filozoficzne czy inną książkę, która nie będzie działać pobudzająco. Do lektury włącz lampkę dającą przytłumione światło. Innym sposobem jest oddanie się medytacji lub posłuchanie muzyki. Ważne jest to, że możesz to robić bez włączania światła, dzięki czemu nie rozregulujesz swojego biologicznego zegara i łatwiej powrócisz do fazy snu. Podobnie jak przy wyborze lektury, tak i przy doborze muzyki zasada jest ta sama: wybierz coś spokojnego. W środku nocy nie włączaj współczesnej muzyki o jednostajnym rytmie, ponieważ ciągły, dudniący dźwięk basów sprzyja produkcji adrenaliny w mózgu, co działa bardzo pobudzająco. A na marginesie podobnie dzieje się w przypadku stałych bywalców imprez, którzy godzinami skaczą do upadłego, czy kierowców nastawiających głośno muzykę, co sprawia, że zaczynają prowadzić samochód w sposób ryzykowny, na jaki nigdy nie zdecydowaliby się bez takiego stymulatoranawet jeśli są wyłączone Telewizor, komputer, smartfon oraz oczywiście gry wideo, to najwięksi wrogowie osób mających problemy ze spaniem: światło, które z nich dociera do oka, miganie i inne animacje elektroniczne mają silne działanie pobudzające. Nic dziwnego, że młodzi fani gier wideo są w stanie grać przez całą noc, a nawet przez wiele nocy z rzędu. Najgorsze jest to, że efekt tych urządzeń utrzymuje się jeszcze przez długo po ich wyłączeniu. Przeprowadzone niedawno badanie wykazało, że iPad wydziela błękitne światło hamujące wydzielanie melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za sen.Zjedz trochę cukru Według dra Richarda Wurtmana, specjalisty od melatoniny, w czasie bezsennej nocy warto zjeść ciastko, ponieważ cukier ułatwia doprowadzenie tryptofanu do mózgu. Tryptofan umożliwia syntezę serotoniny, która jest chemicznym przekaźnikiem w układzie nerwowym i nie tylko powoduje rozprężenie organizmu, ale też przyczynia się do produkcji melatoniny. Serotonina i melatonina mogą przyspieszyć ponowne zapadnięcie w sen