Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Jaki waszym zdaniem był największy błąd Hitlera?

Polecane posty

Gość mamwielkikarabin
No z tym się zgodze. AK47 to nazwa umowna, którą określa się w USA niemal wszystko co ma jakiś związek z bronią systemu Michaiła Kałasznikowa. I na broń która się nazywa KBK AKM czy też KBK AKMS albo AK74 oni powiedzą "AK47". Taki naród. Ale tak generalnie - czegoś takiego jak AK47 nie ma.

Gość jego blad byl taki
ze nie zdazyl wytepic wszystkich zydow co do jednego, teraz panosza sie w Polsce i na swiecie i wciskaja wszystkim ich "demokracje"...

Ehh rozwaliliście mi wątek kłótnią i oznaczenie broni, do tego jak usiłuję coś powiedzieć, to mnie ignorujecie, bądź dajecie seksistowskie komentarze. Dobranoc wszystkim :(

Gość mamwielkikarabin
"Tygrysy miały nowoczesne maskowanie farbą w moro, więc nie siej propagandy, bo maskowanie mieli lepsze od radzieckich konstrukcji," Ale to nie była raczej "farba niewidka" prawda ? Poczytaj trochę, choćby o walkach w Normandii kolego, to się dowiesz że kryli się jak mogli po lasach i stodołach (często wystawiając tylko lufę przez dziure) bo nijak nie mogli ukryć rozmiarów i kształtu tygrysa. " Co do pojedynków tych czołgów, to tygrys miał działo 88 mm a nowe t34 miało działo 85 mm, więc różnica stosunkowo mała, mimo że t34 zaliczany jest do średnich czołgów," Ponownie powtarzam. Nie porównuje się czołgów cięzkich do czołgów średnich. Inny pancerz, inne działo, inna masa. Porównaj sobie koleżko Tygrysa do IS2 to ci szczęka opadnie o ile potężniejszy był czołg radziecki. " ale skutecznie przy dobrym trafieniu to tygrysa niszczył." Tylko z mniej więcej 600 metrów i niemal tylko z boku. Tygrys potrafił zniszczyć T34 nawet z 2000 metrów. Inna klasa czołgu, patrz wyżej. "niż z ostrzału komunistów, którzy byli zwykłą pijaną swołoczą." Kompletne bzdury. Kolego, bzdura, nawet powtarzana co 5 minut, nie stanie się przez to prawdą. Dla znawcy tematu, takie komentarze są śmieszne. Twoi "aryjczycy" w wyglancowanych butach kradli przez 5 lat wojny w całej Europie tak, że naprawdę niewiele zostało. Chyba tylko to co nieprzymocowane do podłogi było.

Minty Man 41-Szybkostrzelność nie była dobrym rozwązaniem, duża strata amunicji a stosunkowa mała skuteczność, bo za duży rozrzut, więc znów nasłuchałeś się bzdur, którzy podniecają się szybkostzrelnością, a to zazwyczaj jest wada, dlatego konstruktorzy starali się zawsze tłumić szybkostrzelność, bo poprawiało to celność, przykład to może być Erma, na której polacy skontruowali swojego Morsa, gdzie też obniżali szybkostrzelność, choćby po przez wydłużenie drogi powrotnej sprężyny. A pepesza była celna na 200 metrów i to w pełni wystarczało, StG też za bardzo celny nie był na dalsze odległości, a energia kinetyczna była zbliżona do naboju Tokarewa.

mamwielkikarabin- W Radzieckim kraju nie było za bardzo co kraść, bo komuniści byli pierwsi i już zdążyli do 1941 roku rozkraść całą Rosję... Mój dziadek walczył z Rosjanami, więc opowiadał jaka to była swołocz, wiecznie pijani, atakowali ich bezmyślnie za pomocą saperek, niektórzy nawet kamienie mieli, inni szli z gołymi rękami na nich, zazwyczaj bez butów i mundurów, banda pijanych chłopów i tyle. Taka jest prawda i twoich radzieckich bochaterach. Dopiero armia była budowana pod koniec 1943 roku, a walec został stworzony w 1944 roku, ale przez aliantów, gdyby nie oni, to Stalin i twoja radziecka rosja przegrywa z Aryjską armią, a tak wam pogoda sprzyjała i alianci chojnie was zbroili.

WomanInTheFog- Jakie seksistowskie komentarze? Dobra, idę spać. Dobranoc wszystkim:)

Zadałem to pytanie zwiadowi (być może kiedy wróci z siłowni odpowie) bo pogląd, który prezentuje dotyczący drugiego frontu jako ciosu w plecy, który wykończył niemców to część propagandy neonazistowskiej, która twierdzi również, że obozy to wymysł zwycięskich aliantów. Ntb na froncie wschodnim była zaangażowana ogromna część wszystkich sił biorących udział w tej wojnie (ok 70-80%) a alianci wylądaowali w normandii nie tylko po to żeby "ratować rosjan" ale również po to żeby ew powstrzymac rozpędzone wojska radzieckie przed dalszym marszem na zachód:)

11:06 [zgłoś do usunięcia] miszcz kozery Ale jakie kłótnie kobieto? Zadałem pytanie jedynie. Jakie sankcje masz na myśli? miszczu: chyba chcesz abym zwątpiła w twą inteligencję, że takie pytania zadajesz. Wiesz dobrze, że ten temat może że się skończy dysputą ideologiczną, co doprowadzi do skasowania tematu. Co do obozów, to wszyscy wiedzą kto je założył i do czego służyły ostatecznie, więc myślę, że nie ma tu nad czym dyskutować :)

Zresztą poczekamy parę lat jeszcze i wiedza ogólna, kto, dlaczego i po co zaniknie biorąc pod uwagę dzisiejszą edukację historyczną młodego pokolenia. Nie mówiąc o patriotyzmie, którego w zasadzie już nie ma. Ostatnio jak oglądałam mecz ze znajomymi grała Polska, to byłam jedyną osobą, która wstała słysząc hymn, na akademiach już teraz też nie ma uroczystego wnoszenia sztandaru w takt Mazurka Dąbrowskiego. Podejrzewam, że większość nawet słów nie zna.

bo to kolejny krok w procesie globalizacji i włączania naszego "kraju" w struktury światowego rynku:) Polska gospodarka już nie istnieje na dobrą sprawę. Otrzymaliśmy niezapomnianą szansę aby stać się zagłebiem taniej siły roboczej, rymkiem zbytu z cenami wziętymi z kosmosu i rajem podatkowym dla "filantropów" miliarder ów:)

Dodatkowo polscy pracownicy fizyczni mogą się poszczycić najlepszym wykształceniem wśród wszystkich narodów świata:) Tylko w polsce ludzie tak sumiennie podchodzą do swoich obowiązków i zanim zaczną pracę na zmywaku w anglii wybólą ciężką kasę na zdobycie wiedzy o fizyce płynów, zarządzaniu i innych niezzbędnych do prawidłowego wykonywania tego zawodu rzeczach

Ehh, W ogóle mi się to nie podoba i nie tego chciałam. Zawsze już będziemy tą tanią siłą roboczą, bez szacunku do samych siebie. Sądzę jednak, że gdyby wróciło to nauczanie w szkole ( nie tylko suchych faktów, ale też patriotyzmu) to wtedy sytuacja wyglądałaby inaczej. To, że gospodarka nie istnieje, to fakt a przecież mamy na prawdę dobre warunki geograficzne, i zasoby pozwalają nam na coś więcej, ale naszemu rządowi, lepiej wszystko wyprzedać i zlikwidować niż rozwijać.

Jestem zdziwiony że ten topik nadal jest numerem jeden kafe.Ja już z panem zwiadem nie mam zamiaru rozmawiać,dla mnie szczerość to nie chamstwo ,ten pan uważa że chamstwo to szerość .Oczywiście się myli ale co zrobić,każdy ma jakieś ograniczenia:( Witam gospodynię i innych bywalców topika

Gość njun niezalogg
Podczytuje tylko, bo mam wiedzę na poziomie WITF, ale kilka rzeczy oryginalnych napisaliście. BSA jest nazista, sądzę że to ciekawe moc podyskutować z żywą skamielina, chociaż krótkie nogi ma taka rozmowa. Powodzenia:)

njun niezalogg To w takim razie czułabym się lepiej jakby uczestniczył ktoś w dyskusji na moim poziomie wiedzy, trzeba było się włączyć :) Na poprawę humoru mały kawał: Scena na lotnisku w Rydze: celnik: Natonality? podróżny: Russian celnik: Occupation? podróżny: No, visiting :)

Proszę bardzo:Marcin Bryja, Janusz Ledwoch - Jednostki Waffen SS 1939-1945 Olson Lynne Cloud Stanley-Sprawa honoru Dywizjon 303 Kociuszkowski(książka nie tylko o dywizjonie 303,raczej o "wdzięczności" aliantów ,bezstronna co widać po autorach) Książki Wiktora Suworowa byłego szpiega KGB ,dość kontrowersujny autor ,czasami się z nim nie zgadzam ,ale warte przczytania np.Lodołamacz ,Cofam wypowiedziane słowa(za bardzo we wcześniejszych książkach chwalił Żukowa,w tej ksiązce posypał głowę popiołem),Żołnierze wolności,Dzień M,Ostatnia republika itd. Ksiązki Normana Daviesa (angielski historyk ożeniony z Polką,podoba mi się jego spojrzenie na historię)Europa walczy 1939-1945,Powstanie '44(o powstaniu warszawskim)Orzeł biały, czerwona gwiazda(wojna polsko-bolszewicka 1919-21,chyba najlepsza ksiązka o tej wojnie) Książkę Piotra Zychowicza - Pakt Ribbentrop - Beck ponoć zamówiłaś ,naprawdę polecam Co do ksiązek traktujących o uzbrojeniu,to jest tego cała masa,są całe serie wydawnicze traktujące o lotnictwie,broni pancernej ,ale nie wiem czy warto o nich Tobie pisać.Jeśli chcesz trochę takiej tematyki "liznąć" to najlepsze będą encyklopedie ,kupować książkę o np.czołgu Tiger to mija się raczej z celem,tak sobie myślę.

Minty Man 41 Dzięki serdeczne, za propozycje. Normana Davis'a znam i lubię go czytać. Zychowicz powinien być u mnie w piątek :)

Minty Man 41 Jeżeli njun ma taką samą wiedzę jak ja, to raczej Ci nie zaimponujemy swoja wiedzą :P Dlatego, żałuje, że nie uczestniczyła, ponieważ nie czułabym się tak wyalienowana :)