Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 wwdddw

Produkty mleczne s膮 NIEZDROWE ??

Polecane posty

Go艣膰 wwdddw

Jak s膮dzicie ? Przecie偶 mleko krowie jest produkowane sztucznie tzn krowa produkuje jak ka偶dy ssak mleko dla swojego dziecka . W praktyce to wygl膮da tak, 偶e jak si臋 krowa ocieli to si臋 cielaka zabija i podtrzymuje laktacje jak najd艂u偶ej si臋 da - oczywi艣cie za pomoc膮 np. hormon贸w. Podobno krowy tak d艂ugo s膮 trzymane pod sprz臋tem do dojenia, 偶e wdaje si臋 stan zapalny i w mleku jest ropa. Nawet ustalano jakie艣 normy, 偶e ile艣 tam kropli kropy mo偶e znajdowa膰 si臋 w szklance mleka i to jest niby ok :o. Potem z tego si臋 robi jogurty, kefiry, 艣mietan臋... Skoro do 偶ycia nie jest nam potrzebne mleko hmm kota, psa, 艣wini, goryla to czemu niby tak nak艂ania si臋 do picia mleka krowiego ?!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bo ludzie s膮 pierdalni臋ci
i ka偶膮 je艣c i pi膰 niewiadomo co a tak naprawde w tym ca艂ym ch艂amie jest sama chemia i tylko potem choruje sie na w膮trobe zo艂膮d i r贸偶ne cuda

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dfafaf
Ja tam lubi臋 mleko. Jestem ju偶 za p贸艂metkiem mojego 偶ywota, jestem zdrowa, nie widz臋 偶adnych racjonalnych powod贸w, dla kt贸rych mia艂abym zrezygnowa膰 z tego boskiego p艂ynu i jego przetwor贸w.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wwdddw
Czyta艂am kiedy艣, 偶e robiono jakie艣 badania i np. produkty mleczne, a zw艂aszcza 偶贸艂ty ser potrafi w jelitach zalega膰 przez 6 tygodni. :o Masakra. Tu nie chodzi tylko o mleko w czystej postaci - zreszt膮 wi臋kszo艣膰 to wytwory mleko-podobne, zw艂aszcza jak si臋 spojrzy na dat臋 wa偶no艣ci :o , ale te偶 o jogurty, kefiry, mas艂o kt贸re si臋 z tego mleka produkuje... nie do艣膰 偶e zawieraj膮 chemi臋, to jeszcze rop臋 blee :o .

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dfafaf
Ta, a mi臋so jest dla drapie偶nik贸w, a ro艣liny dla prze偶uwaczy, a mi贸d dla misi贸w. Kto nie lubi, nie trawi lub uczulony niech nie spo偶ywa. Gdzie tu problem widzicie jaki艣.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 rumburaaak
taaa najlepsze jest to o zabijaniu cielakow bo przeciez, nie wystarczy cielaka od cycka odstawic i podtrzymac lakatacje tylko trzeba go pewnie zarznac :) ale tak na marginesie mleko jest dla mlodego, wiec nie dziw sie, ze bedac doroslym nie trawisz i nie przyswajasz calkowicie obraz sie na mamcie nature, ze tak to zorganizowala nie jestes w stanie wykorzystac go w calosci, bo kurwa jestes dorosly i nie masz juz takiej potrzeby, odzywiasz sie inaczej chcesz pij, nawet ok, ale nie 5 litrow dziennie bo sie zamulisz a i tak g. bedziesz z tego mial

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 foiwhfiwh
l

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wwdddw
A co s膮dzisz, 偶e cielaka si臋 NIE zabija ? Cielak jest ssakiem bez mleka matki nie prze偶yje, a chyba nie s膮dzisz, 偶e kto艣 go b臋dzie karmi艂 jakim艣 produktem zast臋pczym - najlepiej jeszcze butelk膮 :o .

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KapustaGroszek
Bo mi臋so jest dla mi臋so偶erc贸w a ro艣liny dla ro艣linozercow! Nie znaczy to ze cz艂owiek nie moze ich je艣膰. Ludzie to przeciez wszystkozercy. Kto艣 nie uwa偶a艂 na biologii :-D Dorosli rzeczywi艣cie nie powinni pi膰 mleka.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 popajoja
Oczywiscie ze mleko jest niezdrowe zwlaszcza dla doroslych,,jestesmy jedynymi zwierzetami na tej planecie ktorzy pija tak dlugo mleko.Bardzo to obciaza nasza watrobe

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Mleko jest dla ciel膮t a nie dla ludzi. Dziwnym trafem w USA, gdzie jest najwi臋ksze spo偶ycie mleka mamy do czynienia z najwi臋ksz膮 ilo艣ci膮 zachorowa艅 na osteoporoz臋, a przecie偶 powinno byc odwrotnie skoro mleko ma tyle witamin i wapnia, prawda? Ale tak nie jest. Mleko jest przetwarzane, pozbywa si臋 z niego enzymy, co sprawia, 偶e witamin nie s膮 przyswajane, podobnie jak wap艅, kt贸ry odk艂ada si臋 w t臋tnicach powoduj膮c ich zwapnienie. Dodatkowo krowy jedz膮 r贸偶ne dzwne rzeczy,antybiotyki i to te偶 wp艂ywa na sk艂ad mleka. 呕adne inny ssak nie pije innego mleka ni偶 swojej matki. Tylko cz艂owiek post臋puje inaczej. Mleko jest dla ciel膮t, poniewa偶 zawiera takie ilo艣ci specyficznego bia艂ka, kt贸re ma spowodowa膰, 偶e ciele szybko uro艣nie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 yuiop25
kto艣 dobrze napisa艂- jak wam jakie艣 produkty nie s艂u偶膮 czy ich nie trawicie, to nikt wam nie ka偶e ich je艣膰, nie wiem po co robi膰 z tego krucjat臋. ktos pisz, 偶e ser zalega w jelitach- jestem maniaczk膮 z贸艂tego sera i jem go mn贸stwo, wydalam ze 3 x dziennie i mam idealnie p艂aski brzuch od zawsze, a jestem juz star膮 rur膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kiipppp
Cz艂owiek jest ro艣lino偶erc膮 ! Nie posiada 偶adnych cech 艣wiadcz膮 o byciu mi臋so偶ernym. D艂ugie jelita, u mi臋so偶erc贸w uk艂. pokarmowy jest bardzo kr贸tki, bo mi臋so zalegaj膮ce w jelitach, wytwarza toksyny, psuje si臋. Ludzka 艣lina - trawi膮ca w臋glowodany. Szcz臋ka - zdolna do prze偶uwania, 呕ADEN mi臋so偶erca nie prze偶uwa, ich szcz臋ka porusza si臋 tylko g贸ra-d贸艂. Pocimy si臋, 呕ADEN mi臋so偶erca si臋 nie poci. Nie mamy instynktu mi臋so偶erc贸w, ciekawa jestem kto z zjadaj膮cych kotleta na obiad by艂by w stanie pu艣膰 i samodzielnie zabi膰 艣wini臋. :o Z臋by ! Tak, tak k艂y r贸wnie偶 nie s膮 cech膮 charakterystyczn膮 dla mi臋so偶erc贸w.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ANETTE11111111
Ale czemu trzeba sztucznie podttrzymywa膰 偶eby krowa dawa艂a mleko? Nawet przed ci臋l臋tami te偶 maja mleko to niby sk膮d to sie bierze?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kiipppp
I to nie chodzi o to czy komu艣 co艣 s艂u偶y czy nie s艂u偶y. Kto艣 mo偶e 偶ywi膰 si臋 wy艂膮cznie w Mc Donaldzie i twierdzi膰, 偶e jest super bo wydala 3 razy dziennie i ma p艂aski brzuch. Tu chodzi o ciemnot臋 jak膮 si臋 wciska, 偶e niezb臋dne do 偶ycia jest nam mleko, przetwory mleczne czy mi臋so. Wiem, 偶e wi臋kszo艣膰 ma w dupie krowy, 艣winie czy inne zwierz臋ta hodowane na mi臋so, ich cierpienie, b贸l, wi臋kszo艣膰 interesuje tylko to 偶eby na偶re膰 si臋 kotletami, kie艂bas膮 czy 偶贸艂tym serem bo przecie偶 najwa偶niejszy jest smak i przyzwyczajenia. :o

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kiipppp
ANETTE11111111 - krowy nie wytwarzaj膮 mleka bez urodzenia cielaka . To tak jakby kobieta mia艂a mie膰 mleko bez dziecka, ot tak nagle, dosta艂a laktacji bez powodu. Krowa to ssak.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Ja mam alergie na laktoze, po niej mam takie wzd臋cia, 偶e sama ze sob膮 nie moge wytrzyma膰...Czasami jednak dobrowolnie cierpie, bo uwielbiam stopiony ser 偶贸艂ty. Tak samo zreszt膮 mam po warzywach, najlepiej mi s艂u偶y mi臋so, chyba dzi艣 wtrz膮chn臋 steka :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dfafaf
Agent nie wyje偶dzaj tu z USA, bo to kraj skrajno艣ci. Nikt normalny nie pije mleka galonami, nie je lodow wiadrami i nie je 5 hamburger贸w na raz i to codziennie. Wszystko jest trucizn膮, tylko kwestia dawki. Jest takie powiedzenie: Co za du偶o, to i 艣winia nie chce 偶re膰. No ale tyczy sie to 艣wini. Ludzie potrafi膮 za偶re膰 si臋 na smier膰.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jfjwefurghvndsh
s膮 krowy mleczne i mi臋sne. mleczne nie s膮 podtrzymywane sztucznie by mia艂y mleko, one produkuj膮 i tyle. fakt, 偶e cz艂owiek po 3 miesiacach nie powinien pi膰 mleka, bo zanika u niego enzym - podpuszczka, kt贸ra trawi mleko, ale jak pije i nic mu nie dolega - to nie widz臋 problemu, by go nie pi艂.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pij mleko bedziesz kaleka-kale
Zawarte w mleku sk艂adniki powoduj膮 uszkodzenie wielu narz膮d贸w wewn臋trznych cz艂owieka Pij mleko, b臋dziesz wielki jak Kayah albo Bogus艂aw Linda - przekonuj膮 reklamy. Guzik prawda. Krowie mleko to nie przepis na karier臋 dla dziecka, ale na jego k艂opoty. O zaletach mleka zapewniaj膮 polskie dzieci tw贸rcy najg艂o艣niejszej dzi艣 spo艂ecznej reklamy, politycy i oczywi艣cie koncerny mleczarskie, kt贸rym publiczna akcja jest wyj膮tkowo na r臋k臋. Dziewczynka z reklamy jest nie艣mia艂a, szczerbata i pewnie od dawna siedzi w ostatniej 艂awce. Kiedy przyznaje si臋 klasie, 偶e chcia艂aby zosta膰 piosenkark膮, dzieci wybuchaj膮 艣miechem. Dziewczynka wypija szklank臋 mleka i po latach zostaje gwiazd膮 popu. Przes艂anie jest jasne. Moda na picie Akcja ruszy艂a we wrze艣niu 2002 roku i trwa do dzi艣. Jej organizator - Mi臋dzynarodowe Stowarzyszenie Reklamy, za sw贸j cel uzna艂 "intensyfikacj臋 dzia艂a艅 profilaktyki osteoporozy poprzez wykreowanie mody na picie mleka". Inaczej m贸wi膮c - jak b臋dziesz mia艂 ciep艂y stosunek do mleka, nie b臋dziesz w przysz艂o艣ci chodzi艂 o kulach. Stowarzyszenie promuje mleko za darmo. - Firmy reklamowe postrzegane s膮 cz臋sto jak krwiopijcy - przyznaje Pawe艂 Kowalewski, wiceprezes Stowarzyszenia. - Postanowili艣my to zmieni膰. Mleko, kt贸rego spo偶ycie drastycznie w Polsce spada, wyda艂o nam si臋 odpowiednie. W promocyjn膮 machin臋 wci膮gni臋to telewizj臋, rozg艂o艣nie, gazety. I gwiazdy z pierwszych stron kolorowych czasopism. Nie tylko Kayah i Bogus艂awa Lind臋, ale te偶 mistrza kierownicy Krzysztofa Ho艂owczyca i polsk膮 snowboardzistk臋 Jagn臋 Marczu艂ajtis. Urod臋 Jagny mo偶na podziwia膰 w multipleksach, tu偶 przed pokazami "Starej ba艣ni". - Nie waha艂am si臋 ani chwili - zapewnia snowboardzistka. - To by艂 wspania艂y i oryginalny pomys艂. Poza tym bardzo lubi臋 mleko. Nie tylko ona. Lubi je tak偶e mistrz 艣wiata w skokach narciarskich, Fin Veli-Matti Lindstroem, kt贸ry w prasie i telewizji postanowi艂 (cho膰 ju偶 nie za darmo) promowa膰... polskie 艣wie偶e mleko. Moda na mleko przenios艂a si臋 z telewizji na ulic臋. We wrze艣niu pos艂anka SLD Sylwia Pusz wraz z wolontariuszami w bia艂ych kitlach rozda艂a na pozna艅skich przystankach autobusowych cztery tysi膮ce kartonik贸w mleka, tak偶e czekoladowego. W promocj臋 napoju od polskiej krowy w艂膮czy艂a si臋 nawet cz臋艣膰 lekarzy. Zagrzmieli, 偶e dzieci pij膮 mleka za ma艂o i 偶e to 藕le si臋 sko艅czy. Na us艂ugach koncern贸w Ale nie wszyscy medycy tak my艣l膮. Jednym z nich jest doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i po艂o偶nictwa, tw贸rca pierwszej w Polsce Kliniki i Szko艂y Porodu Naturalnego. Z zami艂owania dietetyk. - Medycyna bierze dzi艣 udzia艂 w jednym z najwi臋kszych oszustw ostatniego stulecia - twierdzi. - Jest na us艂ugach koncern贸w, kt贸rym nie zale偶y na zdrowiu dzieci, tylko na pieni膮dzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej. Siwik u偶ywa mocnych s艂贸w. Twierdzi, 偶e zawarte w mleku sk艂adniki powoduj膮 uszkodzenie wielu narz膮d贸w wewn臋trznych cz艂owieka, nieodwracalne zmiany w uk艂adzie naczyniowym, sercowym i kostnym. - Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia ko艣ci, tylko je os艂abia. Zawarte w nim bia艂ko wyp艂ukuje wap艅 z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na w贸zek inwalidzki - grozi. - Je艣li wierzymy, 偶e mleko to 藕r贸d艂o wapnia chroni膮cego przed osteoporoz膮 (os艂abieniem ko艣ci), musimy pami臋ta膰, 偶e osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach 艣wiata o wysokim spo偶yciu mleka, np. w Europie P贸艂nocnej, Kanadzie i USA - zauwa偶a r贸wnie偶 Annemarie Colbin, autorka ksi膮偶ki "Osteoporoza". Kilka lat temu zrzeszaj膮ca pi臋膰 tysi臋cy cz艂onk贸w mi臋dzynarodowa organizacja Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wyda艂a o艣wiadczenie, w kt贸rym ostrzega przed piciem mleka. Lista przeciwwskaza艅 jest d艂uga. Zasadniczym powodem sprzeciwu wobec bia艂ego eliksiru jest przekonanie, 偶e cz艂owiek, podobnie jak pozosta艂e ssaki, przystosowany jest do spo偶ywania mleka tylko w okresie niemowl臋cym. - Cz艂owiek nie krowa, czterech 偶o艂膮dk贸w nie ma - twierdzi Mariusz Gawlik, lekarz ze Stargardu Szczeci艅skiego, przez lata pracuj膮cy na dzieci臋cym oddziale laryngologicznym. - Ma艂y cz艂owiek nie jest ciel臋ciem, kt贸re potrzebuje innego sk艂adu witamin i minera艂贸w ni偶 wolno rozwijaj膮cy si臋 ludzki organizm. Z tego powodu picie mleka krowiego jest patologi膮. I przyczyn膮 setek chor贸b. Mleko krowie nie jest dobrze przyjmowane przez ludzki organizm. Tego argumentu nie odpieraj膮 nawet zagorzali jego zwolennicy. - Nietolerancja laktozy to powa偶na i, niestety, cz臋sta komplikacja. Sam te偶 mleka nie toleruj臋 - przyznaje nawet Waldemar Bro艣, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Sp贸艂dzielni Mleczarskich. Lekarze z mi臋dzynarodowej organizacji LMO twierdz膮, 偶e 80 procent ludzko艣ci mleka po prostu nie trawi. W Polsce, gdzie tradycja picia mleka jest d艂uga, problemy z przyswajaniem cukru mlecznego, zwanego laktoz膮, ma po艂owa obywateli. Z bada艅 doktor Doroty Szostak-W臋gierek z Instytutu 呕ywienia i 呕ywno艣ci w Warszawie wynika, 偶e prawie 20 procent polskich dzieci ma niedob贸r enzymu trawi膮cego laktoz臋. - Objawy nietolerancji mleka mog膮 ujawnia膰 si臋 nawet po latach - twierdzi dietetyczka. Prosz臋, nie pij Nie chodzi jednak tylko o laktoz臋. W 2001 roku nowozelandzki badacz doktor Corrie McLachlan og艂osi艂 wyniki bada艅, z kt贸rych wynika艂o, 偶e mleko, a w艂a艣ciwie zawarta w nim kazeina (rodzaj bia艂ka), jest przyczyn膮 chor贸b serca. Wnioski naukowca umieszczono w mi臋dzynarodowym internetowym serwisie o wymownej nazwie "No milk page" (strona bez mleka). Do odwiedzenia serwisu, na kt贸rym znalaz艂o si臋 wiele publikacji, ostrzegaj膮cych ludzi przed piciem mleka z r贸偶nych powod贸w, do dzi艣 zach臋ca na swojej stronie internetowej zesp贸艂 lekarzy III Kliniki Chor贸b Dzieci臋cych Akademii Medycznej w Bia艂ymstoku. Z艂udze艅 nie pozostawia tak偶e Frank Oski, profesor pediatrii z renomowanej John Hopkins School of Medicine, kt贸ry w trosce o zdrowie dzieci napisa艂 nawet ksi膮偶k臋 "Prosz臋, nie pij mleka". Ale polskie dzieci pi艂y mleko i pij膮 nadal. Katarzyna Wole艅ska jest nauczycielk膮. Ma 28 lat i koszmarne wspomnienia z dzieci艅stwa. - W moim domu panowa艂 kult mleka - m贸wi. 艢niadanie ko艅czy艂o si臋 dla Wole艅skiej do艣膰 schematycznie. Wymioty, biegunki, wysypka. Rodzice podejrzewali uczulenie, wi臋c wyrzucili z jej jad艂ospisu pomidory i truskawki, cho膰 je uwielbia艂a. Alergi臋 na mleko wykryto u niej, kiedy dosta艂a si臋 na studia. Za p贸藕no. By艂a ju偶 astmatyczk膮. - Mleko jest jednym z najgro藕niejszych alergen贸w pokarmowych. Ma a偶 pi臋膰 sk艂adnik贸w, kt贸re mog膮 by膰 fatalnie tolerowane przez cz艂owieka - przyznaje profesor Edward Tadeusz Zawisza, jeden z najwybitniejszych polskich alergolog贸w.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kiipppp
Owszem s膮 krowy kt贸re hoduje dla mi臋sa i dla mleka, ale to nie znaczy, 偶e krowa hodowana dla mleka wytwarza je sobie ot tak. No ludzie, to ssak, ssaki tworz膮 mleko dla swojego dziecka :o . Co koza te偶 tworzy mleko ot tak sobie, kot, pies te偶 ? Tylko cz艂owiek nie :o.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pij mleko bedziesz kaleka-kale
- Ale gro藕ne mog膮 by膰 tak偶e zanieczyszczenia mleka, takie jak penicylina i bia艂ka pszenicy. Zdobycz bakterii - Polskie mleko jest ju偶 czyste i wci膮偶 naturalne - zapewnia Waldemar Bro艣. - Z drugiej strony krowa nie jest maszyn膮, tylko 偶ywych organizmem. Zdarza si臋, 偶e zachoruje, pobrudzi si臋. Bro艣 nie chce wraca膰 pami臋ci膮 do wczesnych lat 90., kiedy kontenery z polskim mlekiem w proszku s艂u偶by celne innych kraj贸w uznawa艂y za radioaktywne. I p贸藕nych lat 90, kiedy inspektorzy Unii Europejskiej natkn臋li si臋 w Polsce na rzek臋 brudnego mleka, z gronkowcem w tle. Dzi艣 polskie mleko spe艂nia normy UE w ponad 80 procentach. Zgodnie z normami mleko klasy ekstra powinno zawiera膰 nie wi臋cej ni偶 sto tysi臋cy bakterii. - Nawet je艣li jest ich wi臋cej, to i tak znikaj膮 pod wp艂ywem pasteryzacji - zapewnia Bro艣. Ale Tomasz Nocu艅, internista, ostrzega, 偶e proces pasteryzacji zamienia mleko w zup臋 pe艂n膮 martwych, toksycznych bakterii, kt贸re zatruwaj膮 organizm. I powoduj膮 kolejne alergie. Alergolog, profesor Zawisza leczy ludzi uczulonych na mleko od dziesi臋cioleci. Liczba pacjent贸w z ka偶dym rokiem powi臋ksza si臋. Dla niekt贸rych mleczna euforia ko艅czy si臋 艣mierci膮. Jak dla leczonego przez alergologa dyplomaty, kt贸rego na przyj臋ciu pocz臋stowano ciastkiem, w sk艂ad kt贸rego wchodzi艂o mleko. Udusi艂 si臋. Nie leczona alergia na mleko nie zawsze ko艅czy si臋 zgonem, ale mo偶e ko艅czy膰 si臋 powa偶n膮 chorob膮. Z chorobami oczu w艂膮cznie. - Przewlek艂e alergie pokarmowe, w tym tak偶e alergia na mleko, mog膮 po艣rednio prowadzi膰 do schorze艅 ocznych, z zapaleniem rog贸wki oka w艂膮cznie - przyznaje doktor Anna Ambroziak ze Szpitala Okulistycznego w Warszawie. Profesor Zawisza zauwa偶a, 偶e problem by艂by 艂agodniejszy, gdyby Polska nie by艂a krajem rolniczym, w kt贸rym mleko uznawane jest za podstaw臋 po偶ywienia. Jeste艣my sz贸stym co do wielko艣ci producentem mleka w Europie (7 mld litr贸w rocznie). Mleka pije si臋 ma艂o w Afryce, prawie nie pije w Chinach i Japonii. - W samym tylko Kioto 偶yje czterysta os贸b, kt贸re uko艅czy艂y sto cztery lata 偶ycia. To ponad dwa razy wi臋cej ni偶 w ca艂ych Stanach Zjednoczonych - wyja艣nia Eugeniusz Zbigniew Siwik. - Ci ludzie s膮 d艂ugowieczni, bo nie znaj膮 smaku mleka. Zdrowie na sercu Najwi臋cej pij膮 mleka Amerykanie i Finowie. I tam notuje si臋 najwi臋cej przypadk贸w chorych na serce i cukrzyc臋. W Polsce mleko sta艂o si臋 towarem politycznym. Sloganem "Szklanka mleka dla ka偶dego ucznia" rz膮d Leszka Millera postanowi艂 zdoby膰 poparcie spo艂eczne. I mleko zago艣ci艂o w szko艂ach na dobre. - Podawanie dzieciom w wieku szkolnym mleka skazuje je na choroby i cierpienia - zapewnia Eugeniusz Zbigniew Siwik. - Mamy jak w banku, 偶e w przysz艂o艣ci wiele z nich b臋dzie zawa艂owcami. A zbuntowany lekarz Tomasz Nocu艅 dodaje, 偶e trudno mu uwierzy膰 w szlachetne intencje pomys艂odawc贸w akcji "Pij mleko". - Stworzono wielk膮 reklamow膮 machin臋, kt贸ra nap臋dza膰 ma jedynie koniunktur臋 dla firm mleczarskich - twierdzi. Producentom mleka sprzyjaj膮 tak偶e rz膮dowe programy. Polscy producenci mog膮 stara膰 si臋 o dotacj臋 z Funduszu Promocji Mleczarstwa. Ta przychylno艣膰 w艂adz spowodowana jest, formalnie, trosk膮 o dobro dzieci i m艂odzie偶y. Takiej polityce, opartej na przekonaniu, 偶e bez szklanki mleka dziennie polskie dziecko wyro艣nie na p贸艂g艂贸wka i inwalid臋, sprzyja膰 maj膮 badania. I tak Instytut 呕ywno艣ci i 呕ywienia odkry艂, 偶e jad艂ospis polskiego jedenastolatka zaspokaja po艂ow臋 dziennego zapotrzebowania na wap艅. Co oznacza, 偶e wi臋kszo艣膰 jedenastolatk贸w b臋dzie w przysz艂o艣ci chorowa膰 na osteoporoz臋. A t膮 zagro偶onych jest dzi艣 dziewi臋膰 milion贸w Polak贸w. Naukowcy z organizacji Lekarze na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej podnosz膮, 偶e istnieje zale偶no艣膰 mi臋dzy insulinozale偶n膮 cukrzyc膮 (zwan膮 inaczej m艂odzie艅cz膮) a alergi膮 na mleko, a konkretnie zawarte w nim albuminy (czyli grupy bia艂ek rozpuszczalnych w wodzie). I zn贸w - najwi臋kszy odsetek os贸b chorych na cukrzyc臋 m艂odzie艅cz膮 notuje si臋 w Finlandii, tam, gdzie dzieciom wmawia si臋 mleko pod ka偶d膮 postaci膮. Adamowi Karbiszowi z Krakowa te偶 wmawiano. Karbisz jest w艂a艣cicielem firmy poligraficznej. Ma 34 lata i wi臋kszo艣膰 wakacji sp臋dzi艂 na koloniach. - Podstaw膮 jedzenia by艂y placki ziemniaczane, mielony i mleko - przyznaje. - Wychowawcy byli sympatyczni i fanatyczni. Nie pozwalali odej艣膰 od sto艂u, je艣li szklanka z mlekiem nie by艂a pusta. Przez wiele kolejnych lat chorowa艂em na przemian na angin臋 i zapalenie uszu. Karbisz przesta艂 je藕dzi膰 na kolonie, bo zaprzyja藕niony z rodzin膮 lekarz domy艣li艂 si臋 przyczyny k艂opot贸w zdrowotnych dziecka. - By艂 odwa偶ny w pogl膮dach, to i mia艂 powa偶ne problemy z utrzymaniem pracy. Lekarz, kt贸ry jest wrogiem mleka, staje si臋 wrogiem ludu - twierdzi m臋偶czyzna. Ale lekarz Karbisza nie by艂 wielkim odkrywc膮. Pionier nauki o 偶ywieniu doktor Max Bircher-Benner o szkodliwo艣ci mleka tr膮bi艂 ju偶 pod koniec XIX wieku (dzi艣 w Zurychu istnieje s艂ynna klinika jego imienia). Twierdzi艂, 偶e mleko powinno by膰 najwy偶ej dodatkiem do diety. Wyj膮tkiem s膮, wed艂ug niego, 艂atwiej przyswajalne dla cz艂owieka kwa艣ne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pe艂ne, prosto od krowy karmionej traw膮. Ewa Wachowicz, z zawodu technolog 偶ywienia, kiedy艣 Miss Polonia, dzi艣 producent program贸w telewizyjnych i matka ma艂ej Oli, kupuje mleko prawie wy艂膮cznie od kobiety ze wsi. - Tylko takie jest warto艣ciowe - uwa偶a. - W 偶yciu nie poda艂abym dziecku produktu z napisem UHT. Sk艂ad mleka, podgrzewanego do tak wysokich temperatur budzi w膮tpliwo艣ci. Bia艂ko 艣cina si臋 i nie wiemy do dzi艣, jaki mo偶e to mie膰 wp艂yw na zdrowie. Nie przypuszczam, by by艂 pozytywny. Zupa z bakterii - Ka偶dy chcia艂by mie膰 w艂asn膮 krow臋 pod blokiem i doi膰 j膮 wed艂ug potrzeb - m贸wi Waldemar Bro艣. - Ale to niemo偶liwe. Musimy dostosowa膰 si臋 do wymog贸w cywilizacyjnych i podgrzewa膰 mleko, by mia艂o d艂u偶sz膮 warto艣膰. Prawda, zabijamy te偶 dobr膮 flor臋 bakteryjn膮, ale to koszty cywilizacji. Cz臋艣膰 naukowc贸w uwa偶a jednak, 偶e mleko i tak trzeba pi膰, bo ma du偶o cennych warto艣ci. - Jest wiele produkt贸w, bogatszych w witaminy i minera艂y - zapewnia Barbara Bachurska, lekarz pediatra z Katowic. - Mitem jest tak偶e przekonanie, 偶e mleko zawiera mn贸stwo drogocennego wapnia. Znacznie wi臋cej ma go plaster 偶贸艂tego sera. To wariaci - Przestali艣my s艂ucha膰 natury - uwa偶a Eugeniusz Zbigniew Siwik. - Stworzyli艣my przemys艂, kt贸ry powoli, ale skutecznie nas zabija. Siwik twierdzi, 偶e w swoich pogl膮dach, nawet w Polsce nie jest ju偶 osamotniony. - Ci, kt贸rym zale偶y na zdrowiu dzieci, b臋d膮 m贸wi膰 coraz g艂o艣niej. B臋d膮 m贸wi膰 o podst臋pnej "bia艂ej 艣mierci", kt贸r膮 w imi臋 niezrozumia艂ych racji wynosi si臋 pod niebiosa - zapewnia. - Zastanawiam si臋 nad pewn膮 kontrakcj膮. Nad tym, czy nie wytoczy膰 procesu Kayah i Lindzie, oskar偶aj膮c ich o szerzenie k艂amliwych i szkodliwych pogl膮d贸w. A przynajmniej nad tym, czy nie spr贸bowa膰 postawi膰 przed s膮dem tych, kt贸rzy nam贸wili pi臋kne i s艂awne osoby do tej tragicznej w skutkach reklamy? Na przeciwnik贸w mleka patrzy si臋 jak na z艂oczy艅c贸w albo wariat贸w. - Oni s膮 chyba nienormalni? - zastanawia si臋 Jagna Marczu艂ajtis. - Przecie偶 gdyby mleko by艂o niezdrowe, to nie by艂oby go w sklepach! Wybaczamy dziwaczne pogl膮dy joginom, taoistom i mieszka艅com Polinezji. Gdy do g艂osu dochodz膮 polscy lekarze, ich pogl膮dy uznajemy za obrazoburcze. To wariaci. Mleko jest przecie偶 rzecz膮 艣wi臋t膮. Niepodwa偶aln膮 jak ros贸艂, schabowy i karp na wigili臋. Wiedz膮 o tym doro艣li i wiedz膮 dzieci. Zw艂aszcza te, kt贸rym marzy si臋 kariera i kt贸re do picia mleka zosta艂y nam贸wione przez wielkie gwiazdy. Ale jaka jest prawda?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pij mleko bedziesz kaleka-kale
Kiedy kobieta ma problemy laktacyjne, powinna podawac swojemu dziecku Kozie mleko, poniewaz jest bardzo zblizone skladem do mleka matki(czlowieka): Mleko podobne do kobiecego Sk艂ad mleka koziego zbli偶ony jest do kobiecego. Mleko to jest jednak bogatsze w sk艂adniki mineralne. Zawiera wi臋cej wapnia, potasu, fostoru, a tak偶e witamin A1, B1, B2, PP i C, wp艂ywaj膮c m.in. na przyspieszenie przemiany materii. Podobie艅stwo to powoduje, 偶e mleko kozie jest 艂atwo przyswajalne przez ludzki organizm. Bia艂ko mleka koziego nie zawiera g艂贸wnych frakcji globulin, wyst臋puj膮cych w mleku krowim. Frakcje te cz臋sto wywo艂uj膮 alergie, objawiaj膮ce si臋 wysypkami na sk贸rze, egzemami, problemami z oddychaniem, b贸lami brzucha czy biegunk膮. Tak w艂a艣nie broni si臋 nasz organizm przed obcym cia艂em, jakim jest mleko krowie. Dietetycy zachwycaj膮 si臋 natomiast struktur膮 bia艂ka i t艂uszczu koziego napoju. T艂uszcz w nim zawarty ma budow臋 drobnych kuleczek tworz膮cych emulsj臋, co u艂atwia jego trawienie i przyswajanie w jelicie cienkim. Kozie mleko jest przez nasz organizm naturalnie homogenizowane. Oznacza to, 偶e obni偶a ono poziom cholesterolu we krwi. Dzi臋ki tym w艂a艣ciwo艣ciom kozie mleko s艂u偶y tak偶e osobom starszym, rekonwalescentom, chorym na astm臋, schorzenia p艂ucne i owrzodzenia 偶o艂膮dka. Popijaj膮 je r贸wnie偶 pacjenci na oddzia艂ach nowotworowych i ze zdiagnozowanym stwardnieniem rozsianym. Ludy z rejon贸w Ba艂kan贸w i Kaukazu chwal膮 si臋 natomiast, 偶e to dzi臋ki koziemu mleku w艂a艣nie ciesz膮 si臋 d艂ugowieczno艣ci膮, witalno艣ci膮 i sprawno艣ci膮 umys艂ow膮 do p贸藕nej staro艣ci. Tam r贸wnie偶 powszechnie spo偶ywany jest kefir otrzymywany z koziego mleka. Wyj膮tkowy orze藕wiaj膮cy smak zawdzi臋cza on zawartemu w nim dwutlenkowi w臋gla, a w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, dietetyczne i lecznicze swojej mikroflorze. Kultury kefirowe przede wszystkim syntetyzuj膮 witaminy z grupy B, nadtrawiaj膮 bia艂ko i cukier mlekowy. Warto wspomnie膰, 偶e w kefirze wyst臋puj膮 pierwiastki niezb臋dne dla cz艂owieka, takie jak wap艅, magnez i mangan w najbardziej przyswajalnych po艂膮czeniach. Producenci przetwor贸w spo偶ywczych prze艣cigaj膮 si臋 wi臋c w mo偶liwo艣ciach wykorzystania cudownych w艂a艣ciwo艣ci koziego mleka. Opr贸cz popularnego koziego sera rozpocz臋to te偶 produkcj臋 jogurt贸w, a nawet lod贸w. Dzieci臋cy przysmak Z koziego mleka ciesz膮 si臋 najbardziej rodzice dzieci cierpi膮cych na skaz臋 bia艂kow膮. Maluchy, uczulone na bia艂ko mleka krowiego, znacznie lepiej bowiem toleruj膮 mleko k贸z. Mo偶na je podawa膰 niemowlakom ju偶 od 4 miesi膮ca 偶ycia. Przedszkolaki wol膮 je nawet od standardowego mleka. Kozi specja艂 zach臋ca je smakiem orzech贸w laskowych. Ponadto dost臋pne w naszych sklepach produkty nie zawieraj膮 antybiotyk贸w, hormon贸w wzrostu, pestycyd贸w ani innych zwi膮zk贸w chemicznych (tak偶e konserwant贸w). Rewolucja w kosmetyce Od momentu, kiedy 艣wiat obieg艂a wiadomo艣膰 o chorobie w艣ciek艂ych kr贸w, czyste, ekologiczne gospodarstwa, w kt贸rych hoduje si臋 kozy, sta艂y si臋 r贸wnie偶 gwarantem bezpiecze艅stwa. Bia艂ka mleka krowiego stosowa艂y w swych kosmetykach najwi臋ksze koncerny, m.in.: LOral, Lancme, Biotherm, Vichy czy Laboratoires Garnier Paris, i mimo 偶e naukowcy nie stwierdzili zwi膮zku mi臋dzy chorob膮 a wykorzystywanymi do produkcji kosmetyk贸w bia艂kami, firmy te zrezygnowa艂y z ich dalszego stosowania. Najwi臋ksi nie znale藕li jeszcze godnego substytutu. Nasi krajowi przedstawiciele, tacy jak Ziaja czy Florina zast膮pi艂y jednak mleko krowie kozim. Udowadniaj膮, 偶e kosmetyki z mlekiem kozy najefektywniej dzia艂aj膮 na cer臋 such膮 i zniszczon膮 (zawieraj膮 wi臋kszy procent t艂uszczu; ok. 30). Kremy i maseczki ze znaczkiem k贸zki wp艂ywaj膮 tak偶e na mi臋kko艣膰, g艂adko艣膰 i elastyczno艣膰 sk贸ry. Sproszkowane mleko dodawa膰 mo偶na tak偶e do k膮pieli, a relaks w stylu egipskiej kr贸lowej sprawi, 偶e niejedna pani poczuje si臋 zrelaksowana i odpr臋偶ona. Ma艂gorzata Szyma艅ska

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pij mleko bedziesz kaleka-kale
Ci ktorzy na temat skladu i dzialania mleka krowiego pojecia zielonego nie maja, radze sie nie wypowiadac. Warto sie zastanowic zanim znowu siegniemy po mleko krowie i jego wyroby!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Co za galopuj膮ca ignorancja... Zabijanie ciel膮t po urodzeniu? Pomijaj膮c ju偶 sam aspekt ekonomiczny hodowli, to przynajmniej p贸艂inteligentnemu cz艂owiekowi powinno si臋 nasun膮膰 pytanie: sk膮d zatem bra膰 nowe krowy? Hormony do podtrzymania mleczno艣ci - zakazane w UE, ich dystrybucja jest pod 艣cis艂膮 kontrol膮, nie ma mo偶liwo艣ci u偶ywania ich przy produkcji mleka. Co inne go w USA czy Kanadzie (brawo za podpisanie CETA). Rzekome normy dotycz膮ce kropel ropy w mleku nawet mnie rozbawi艂y. Temat wp艂ywu mleka i produkt贸w mlecznych na organizm ludzki to temat rzeka, jednak uog贸lniaj膮c produkty fermentacji maj膮 dobroczynny wp艂yw na nasze zdrowie, jednak mleko nie dla ka偶dego jest odpowiednim pokarmem, po cz臋艣ci s膮 to indywidualne predyspozycje. Jednak poziom wypowiedzi i argumentacja autora wydaj膮 si臋 by膰 艣wiadom膮 prowokacj膮, lub sianiem zam臋tu. Proponuj臋 zapozna膰 si臋 z tematem , na kt贸ry si臋 wypowiada.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Dawideeek

Jak dla mnie jest wi臋cej ni偶 zdrowe. Wa偶ne aby dobrze karmi膰 zwierz臋ta i mie膰 odpowiednie do tego urz膮dzenia. Wiem bo sam mam takie gospodarstwo i zaopatrzam si臋 w urz膮dzenia od Alima Bis聽

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×