Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghjkfgh

Bolesne pryszcze (gule) na żuchwie

Polecane posty

Gość fghjkfgh

Czy jest ktoś komu udało się wygrać z pryszczami (bolącymi, głęboko pod skórą) na żuchwie? Oczywiście dermatolog nie pomógł, brałam już antybiotyki, obecnie od 5 miesięcy tabletki anty i nic. Staram sie używać tylko naturalnych, niezapychających kosmetyków, i są okresy poprawy, ale czasami mi wywali z 5 takich gul jednoczesnie, wstyd wyjść z domu... Próbowałam odstawić białko, ograniczyć węglowodany, suplementować cynk, witaminy, pić bratek, wysuszać skóę, nawilżać skórę, kwas migdałowy, effaclar, skinoren, benzacne itd. - wszystko na nic. Badałam testosteron - ok. Dodam że oprócz tych gul mam w tej okolicy ogólnie zanieczyszczoną skórę - zaskórniki otwarte i zamknięte. Ostatnio wymysliłam że może po prostu zapycha mnie WSZYSTKO? Od 2 dni nie używam nawet kremu, chociaż wiem że skórę trzeba nawilżać, ale wypróbowalam już tyle różnych metod że ta jedna wiecej mi nie zaszkodzi :D Błagam, niech ktoś powie że jest na to rada bo tracę przez to cholerstwo najlepsze lata życia (mam 24 lata, problem pojawił się około 3 lat temu), nie chcę się z nikim wiązać, spotykam się tylko wieczorami, wymyślam wymówki żeby nie spotykać się ze znajomymi, nie jezdze na wakacje, no koszmar.

Gość kkkasial
Przemywaj te miejsca octem jabłkowym zamiast tonikiem.Gdzieś czytałam że dobra jest cebula.

Gość kkkasial
A jeszcze zapomniałam dodać że Davercin ale ten w żelu jest dobry.

Gość fghjkfgh
Podkładów nie używam, tylko korektor i puder, całkiem bez niczego wstydzę się wyjść do ludzi :D Kremy zawsze używałam takie o jak najprostszyc składach, ale może jak przestanę używać nawet takich to będzie lepiej? Mam chyba przez to depresję. Kolega mnie właśnie zaprosił do kina ale przez to cholerstwo chyba odmówię.

Gość fghjkfgh
Nigdy nie używałam podkładów, zawsze mi sie wydawało ze jak raz zaczne to juz nigdy nie przestane, więc dobrze wiem że można zapaćkać syfa samym pudrem :D Tak właśnie najczęściej robię. A co ten dr Ci przepisał takiego że aż tak pomogło? Boje sie że przejadę pół Polski a on mi przepisze antybiotyki, których już probowalam albo cos w tym stylu...

Gość oto cala pravda
mnie reacutan pomogl w 100% na pryszcze na twarzy, dekoldzie i plecach... po kiluletnich wizytach u roznych dermatologow, kremach, masciach, antybiotykach....

Początkowa faza leczenia to kwas wit. A stosowany zewnętrznie w odpowiednich cyklach i różnych stężeniach. Wtedy następuje pogorszenie stanu cery bo kwas jakby "wyciąga" zanieczyszczenia i powoduje zmniejszanie się porów oraz wydzieliny z gruczołów łojowych. Następnie stosuje się maści i płyny z antybiotykami i innymi składnikami dobierane konkretnie do stanu cery. Te wszystkie specyfiki są do tzw. robienia czyli robi je na zamówienie apteka. Apteka musi być taka, która sporządza maści na bazie antybiotyków - w Warszawie jest kilka, nie wiem jak u ciebie. Tak wyglądało moje leczenie, nie wiem jak innych. Widywałam dziewczyny mega zapryszczone a po kilku miesiącach z piękną cerą. Ja sama obecnie nie muszę się maskować bo mam idealną cerę. Osatni raz byłam u niego na wiosnę, powiedział, że już nie muszę przychodzić bo leczenie jest zakończone. Najlepiej zadzwoń do niego i się dowiedz. Może będziesz miała możliwość przyjeżdżać na kontrole np. co trzy miesiące... http://www.wasylyszyn.com/index.php?id=10577

Roacutan to ostateczność jak dla mnie. To lek obciążający funkcjonowanie organizmu, niebezpieczny i nie zawsze skuteczny. Nawrót trądziku po roacutanie może nastąpić już nawet po roku. Skutki uboczne stosowania tego leku mogą być dosyć drastyczne.

Gość a moze po prostu
odstaw wszystko co ma w sobie alkohol. Ja uzywalam zawsze tonikow z alkoholem i tez wychodzily mi takie gule na rzuchwie. Odkad odstawilam nie mam problemu. W ogole staraj sie uzywac krem dobrany do Twojego typu cery i nie zmieniaj kosmetykow co 5 minut bo wtedy nawet nie wiesz ktory ci sluzy...

Moim zdaniem nie ma kremów, które "służą" przy cerze trądzikowej. Kremy są dla osób o zdrowej cerze a te reklamowane dla trądzikowców to pic na wodę. Zazwyczaj zawierają cały zestaw składników szkodliwych poczynając od gliceryny a na pochodnych nafty kończąc. Wszelkie kremy nawilżające "zatykają" skórę i działają pryszczogennie. Toniki, także te zwierające alkohol posiadają w składzie glicerynę, która skutecznie zatyka pory... Najlepsze dla cery trądzikowej to zwykłe mydło, najlepiej dla alergików, nie natłuszczające, nienawilżające - najprostsze w składzie. Trzeba pamiętać o wycieraniu twarzy zawsze czystm ręcznikiem lub wacikami. Tak samo do nakładania pudru używamy nie pędzla - siedliska bakterii a zawsze czystego płatka kosmetycznego.

Gość fghjkfgh
Nie używam nic z alkoholem, kremy nawilżające stosuję długotrwale, bo mało jest takich o prostych składach...

Wiem, dlatego trzeba odstawić kremy nawilżające. Większości osób nie są one do niczego potrzebne. Ich działanie polega nie na "nawilżaniu" skóry a na przytykaniu jej aby nie utraciła wilgoci co przy cerze trądzikowej istna katastrofa. Kobieta o zdrowej skórze może sobie wmasowywać co jej się żywnie podoba, trądzikowiec nie...Jeśli masz cuche placki na skórze to lepiej je natłuścić niż nawilżyć np. zwykłym kremem nivea, tym najprostszym ale też ostrożnie.

Gość rtyjut436yujh
kup krem z naturalnych skladnikow, w sklepach z naturalnymi kosmetykami a nie ich imitacje

Gość fghjkfgh
Napisałam w pierwszej wypowiedzi że używam tylko naturalnych, o prostych składach, więc ta ostatnia rada akurat trochę nietrafiona. Kioto: ale możliwe jest że krem powoduje takie objawy tylko w jednym miejscu twarzy? Bo na całej twarzy mam w miare ok skórę, tylko na żuchwie takie sensacje :D

Gość narinaa
zrob wymaz z takiego ropnia i bedziesz miec odpowiedz, potem z wynikiem do lekarza po celowany antybiotyk najczesciej powodem jest gronkowiec zlocisty, ale moga byc tez inne szczepy bakterii niczym innym tego nie usuniesz niestety, tylko celowany antybiotyk przez dosc długo czas

Gość fghjkfgh
Nie ma z czego zrobić wymazu. To są gule, takie głęboko pod skórą, siedzą tam tygodniami a później znikają i zostawiają czerwony placek :D Nie mam takich klasycznych zwykłych ropnych pryszczy.

Gość narinaa
mozna zrobic taki wymaz nawet chirurgicznie nacina sie takie zmiany zeby pobrac próbke, pracuje w branzy analitycznej to wiem z czego i w jaki sposób czasami pobiera sie wymazy ale to musi byc dobry lekarz, ktory cie pokieruje, a nie konowal ktoremu zwisa i powiewa

Gość narinaa
a jakie mialas anntybiotyki?

Może tak być. Omijaj tę nieszczęsną brodę, nie smaruj jej kremem. Zobacz, może w aptece jest maść cynkowa, ona wysusza pryszcze. Przy dużych gulach, takich utrzymujących się tygodniami można stosować maść ichtiolową - na noc bo jest czarna i śmierdzi. Ona z kolei wyciąga ropę. Co znaczy, że masz skórę w miarę ok? Czy jest całkowicie czysta? Ja niestety miałam tak samo. Na początku i to w wieku 30 lat zrobiły mi się gule tylko na żuchwie i szyi. Resztę skóry miałam w miarę, tylko czasami taka drobnica się pojawiała i znikała. Pewnego dnia obudziłam się z wielką gulą w centralnej części policzka i się zaczęło. W ciągu kilku tygodni gule zajęły dokładnie całą twarz. Przed "wysypem" czułam takie dziwne swędzenie. No i potem kilka lat cyrku. Wszystkie problemy zaczęły się po odstawieniu środków antykoncepsyjnych, dwa pobyty na krańcach Afryki i Azji pogłębiły problemy - gorąco zrobiło swoje. Do dziś mam dreszcze jak sobie przypomnę swoją twarz. Jestem bardzo ładną kobietą i przez syfy straciłam wiele lat, w zasadzie ostatnich lat młodości. Mialam takiego stresa, że bałam się wyjść na deszcz aby makijaż nie spłynął...Pamiętam raz na imprezie jak zaczepiła mnie średnioznajoma koleżanka i spytała się co mam na twarzy, myślałam że się spalę ze wstydu. Wcale mi nie pomogła tym pytaniem.

Gość Tez mialam ten problem
Napewno gronkowiec zrob posiew tych zmian

Gość ya yebie
ach i ja też od dermatologa kiedyś usłyszałam, że mam odstawić wszystkie nawilżające preparaty (a mam strasznie suchą skórę i trądzik był spowodowany hormonami i złą dietą) i smarować duaciem i mam do teraz z tamtego okresu ZMARSZCZKI mimo, że miałam wtedy tylko 17lat :O tak mi strasznie wysuszyło cerę więc ja ci radzę nie odstawiać nawilżających preparatów ale zastanowić się nad ich jakością.

A masz tak suchą skórę, że musisz czegoś używać? To nie jest prawda z tym łojem, skóra po odstawieniu kremów normalizuje się. Nadmierna aktywność gruczołów łojowych jest niwelowana żelami z kwasem wit. A, on także zmniejsza ilość gruczołów łojowych w skórze. Tylko jest to lek na receptę i dobry dermatolog musi ustawić używanie go, bo jak pisałam początkowo powoduje dodatkowy wysyp pryszczy a dopiero potem normalizuje i pomiędzy tubkami warto włożyć antybiotyk aby się nie męczyć. Posiew ma sens jesli podejrzewamy, że zaatakowała nas groźna bakteria np. ropy błękitnej - ona bytuje w szpitalach. Reszta bakteri, łącznie z gronkowcem swobodnie żyje także na zdrowej skórze.

ya yebie - może masz trądzik bo się zaraziłaś czymś paskudnym na co wskazuje nick

Gość bla bla i już
Możesz spróbować poeksperymentować z dietą. Np. ja nie mogę w ogóle jeść nabiału, bo od razu mnie wysypuje. Z tego, co wiem, czasem nietolerancja laktozy (wbrew pozorom nie zawsze objawiająca się biegunką, czasem wręcz przeciwnie) również może powodować trądzik. Tak samo zaparcia czy nawet nieregularne wypróżnianie się. Zamiast stosować jakieś dziwaczne diety, lepiej jest przez kilka tygodni poobserwować własny organizm: po czym czujemy się lepiej, po czym gorzej, co wywołuje wzdęcia, co biegunki, po czym następuje nasilenie trądziku itp. To, co jemy ma bardzo duży wpływ na stan skóry (i ogólnie zdrowia). Jedno łatwe ćwiczenie na pobudzenie pracy jelit (nie wolno robić zaraz po jedzeniu, bo może się zrobić niedobrze): Leżąc na plecach na podłodze, albo na bardzo twardym materacu przyciągnąć kolana do klatki piersiowej. Zrobić serię wdech-5 sekund pauzy-wydech-5 sekund pauzy, powtarzając tę serię 5 razy. Nie należy przy tym przesadzać, tzn. nie oddychać za głęboko; najlepsze efekty daje oddychanie przeponowe.

Gość ya yebie
ale mi pojechałaś astrum :P

Gość ya yebie
@kioto - czytanie ze zrozumieniem się kłania - zapraszam do powrotu do szkoły.

Gość goonies
gegeg, autorka pisze ze stosuje antykoncepcje:O czytaj a potem pisz

Gość krowienarowie
hm,a jeśli te gule są powiązane z zębami? z tego co wiem to całkiem możliwe.

Gość fghjkfgh
zęby wszystkie mam zdrowe, maść cynkową i ichtiolową stosuje, ale średnio działa bo te syfy są głęboko pod skórą. Z dietą juz eksperymentowala, pisałam o tym na początku, antykoncepcję stosuję. Ktoś spytał o resztę twarzy - od czasu do czasu jakiś pryszcz na czole, ale rzekłabym normalny, taki który znika po 2 dniach, no i trochę zaskórników, ale generalnie całkiem ok. Zobacze co się stanie po odstawieniu kremu.

Gość fghjkfgh
eksperymentowałam*