Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eszelonka

Jakie szanse na bliźniaki?

Polecane posty

Gość Eszelonka

Planujemy z mężem w październiku rozpocząć starania o drugie dziecko. W naszych rodzinach zdarzały się bliźniaki, z mojej strony dalsza kuzynka urodziła natomiast ze strony męża to brat teścia spłodził bliźniaki, siostra mojego męża i ze strony teściowej też ktoś tam się znalazł. Szczerze mówiąc nie bardzo widzi mi się mieć bliźnięta. Do pewnego momentu byłam pewna, że to przypadek (poczęcie się bliźniąt), ale teściowa wciąż twierdzi, że to tak już jest. Jak są bliźniaki w rodzinie to trafiają się według niej co około drugie pokolenie.

ciaza blizniacza zalezy od kobiety nie od mezczyzny. w mojej rodzinie blizniaki byly raz i to moja prababcia miala. od tamtej pory nie bylo u mnie w rodzinie blizniakow :)

Gość brat bliźniak
podumajmy... :D

Gość kohjhj
od kobiety? no nie załamuj mnie, bo w mojej rodzinie same bliźniaki! chyba bym nie wyrobiła z dwójką takich malców na raz

Gość Eszelonka
O i właśnie widzę że zdania podzielone. Wiedza nabyta na lekcjach biologii kłóci się z tym, co niektórzy zaobserwowali... Tak samo ja. U mnie w rodzinie był przypadek, że 3 razy jedna kobieta miała bliźniaki, z tym, że tylko raz udało się maluchom przeżyć...

Gość u mnie w rodzinie tez bylo
sporo blizniakow, moja babcia miala blizniaki, mama byla w ciazy blizniaczej (niestety poronila), brat mamy miał 2 razy blizniaki. Ja jestem w ciazy z jednym dzieckiem ;)

Gość do abcd123
kolejna co zabłysnęła głupotą !! wracaj do szkoły dziecino ! Mamy coś takiego jak bliźniaki dwu jajowe- kobieta ma dwie komórki jajowe i trafia jeden plemnik do jednej drugi plemnik do drugiej, tak się dzieje po stymulacji hormonalnej zazwyczaj albo odstawieniu antykoncepcji Są też bliźniaki jedno jajowe -kobieta ma jedno jajo a do niego trafiają dwa plemniki Tak więc i kobieta i facet są "winni" za bliźniaki

Gość Eszelonka
Siostra męża do połowy ciąży była zapewniana, że ma tylko jedno :D aż na którymś USG pokazała się... Trzecia noga. Po kolejnym badaniu okazało się, że jednak 2 dziewczyny są :)

Gość Eszelonka
Fajny, faktycznie :) warto przeczytać

Gość Eszelonka
O masz, czyli i to i to... Wiedza z biologii i obserwacje teściowej. No to mam stracha ;)

Ja mam bliźnieta, bez żadnej stymulacji hormonalnej ani obciążeń gentycznych. Ot tak - po prostu ;) Koleżanka, której mąż jest z bliźniat jednojajowych również powiła jednojajowe potomstwo. Przy dzisiejszych problemach niektórych par z poczęciem, życzę po prostu szczęścia. A czy będzie jedno dziecko czy dwójka lub więcej za jednym razem, to już inna para kaloszy ;) Pozdrawiam

Gość Eszelonka
A dziękuję :) my i tak chcielibyśmy mieć trójkę dzieci, z synem to było za pierwszym podejściem ;) Może i fajnie byłoby mieć "z głowy" od razu dwójkę, ale nie wiem czy psychicznie dałabym radę :)

Gość się uśmiałam
do "do abcd123" rozbawiłaś mnie słowami: "Są też bliźniaki jedno jajowe -kobieta ma jedno jajo a do niego trafiają dwa plemniki " :D :D :D Ty wiesz co napisałaś?? Człowiek ma podwójny zestaw chromosomów -jest diploidem. Jeden pakiet od kobiety, drugi od mężczyzny. Gdyby jedną komórkę jajową zapłodniły 2 plemniki powstałby triploid (to już jest wada letalna). Bliźnięta jednojajowe powstają z połączenia jednej komórki jajowej z jednym plemnikiem, jednakże w trakcie rozwoju na samym początku dochodzi do podzielenia się komórek na "dwie części" (identyczne pod względem dna). Taki proces może zajść tylko na bardzo wczesnym etapie i w zależności jeszcze od tej "wczesności" wyróżnia się różne ciąże jednojajowe - tzn. co mają dzieci wspólnego - chodzi o owodnię i kosmówkę. Najpierw zgłęb temat, a potem wypisuj takie mądrości :D Jeszcze Ci ktoś uwierzy i będzie takie teorie głosił dalej :D :D :D Także zacytuję raz jeszcze twe słowa: kolejna co zabłysnęła głupotą !! wracaj do szkoły dziecino ! :D :D :D

Gość mnie az brzuch rozbolal
Ze smiechu jak przeczytalam o tych dwoch plemnikach :)))zaraz urodze jeszcze :) Jezeli chodzi o predyspozycje do blizniakow,to fakt tylko strona kobiety ma znaczenie,uwalnianie wiecej niz jednej komorki jajowej. Jezeli chodzi o jednojajowe,to genetyka nie wiem czy ma tu wplyw.

Eszelonka, my planowaliśmy mieć jedno dziecko, i o! A jak będziesz musiała, to sobie poradzisz - gwarantuję :)

Gość jugo
dla tych co się tak śmieją z tych dwóch plemników - a zapewne nie zajrzały do linka podanego wcześniej - wklejam: Ciąże bliźniacze (jednojajowe) dochodzą do skutku w szczególnych przypadkach: Zapłodniona przez jeden plemnik zygota dzieli się na dwa zarodki (ciąża jednojajowa, jednoplemnikowa). Dzieci są wówczas tej samej płci, mają ten sam materiał genetyczny, są więc bardzo podobne do siebie. Płody mają wspólne łożysko, a ich podział może dokonać się na różnym etapie rozwoju; jeśli jednak nastąpi po 13 tygodniu ciąży, bardzo prawdopodobne jest narodzenie się zroślaków (bliźniąt syjamskich). Jedna zygota zostaje zapłodniona przez dwa plemniki jednocześnie (ciąża jednojajowa dwuplemnikowa). Komórka jajowa dzieli się, a zaraz potem ulega zapłodnieniu dwoma plemnikami. Obie części komórki jajowej po podziale są identyczne genetycznie i mogą zostać zapłodnione przez dwa różne plemniki. Geny matki są takie same, zaś geny ojca mogą się różnić. Ponieważ płeć jest determinowana przez geny ojca, dzieci takie mogą się nią różnić między sobą - są do siebie bardziej podobne niż bliźnięta dwujajowe, ale nie tak identyczne jak jednojajowe. chociaż w sumie też się zdziwiłam że są takie przypadki jak ten drugi ;)

Gość do się uśmiałam
no i co debilko, skompromitowałaś się wyśmiewając się z innych sama podstaw biologii nie znasz ani nie chce się czytać to co inni z większa wiedzą napisali To o zapłodnieniu jednej komórki jednym plemnikiem i dalej dziele nie sie tej komórki to ciąża jednojajowa matole! doczytaj dokładniej wikipedie a potem zablyśnij ale może już wiedza a nie głupotą ! Wytłumaczyłam to łopatologicznie bez użycia wikipedii- ty nawet tego nie potrafiłaś przerobic na własne słowa - żal takich tępych krów !

Gość do mnie az brzuch rozbolal
ty lepiej się módl żeby twoja głupota i niewiedza nie przeszła na dziecko - aż żal ze takie kretynki sa rozpłodowe

Ja tam nigdy nie byłam dobra z genetyki i słabo ją rozumiem,ale faktem jest , że u mnie też były bliźniaki-miała je moja babcia-mama mojej matki.Z tego co wiem, to raczej jedyne bliźniaki, jakie się trafiły,babcia miała je w czasach,kiedy prawdopodobnie antykoncepcji hormonalnej nie było(a może i była..?) a babcia zabezpieczała się przed ciążą metodami naturalnymi.. Hmm... Gdyby bliźniaki żyły,miałby by teraz ok 45 lat. I sama zastanawiam się, czy mam szanse ,a jeśli tak, to jakie ?:D

Gość sklonnosc do podwojnej
owulacji dziedziczy sie po matce, bo niby jak owluację po ojcu? tepe dzidy

Gość huggies pure
jesli jedno jajo zapladniaja dwa plemniki to powstaje ciąża zaśniadowa czyli potocznie znany zaśniad groniasty częściowy wiec nie wiem skąd te wasze info a bliznieta jednojajowe sa nadal nieodkrytym zjawiskiem i nie wiadomo dokladnie nic na temat czasu podzialu powodu i innych. http://pl.wikipedia.org/wiki/Za%C5%9Bniad_groniasty

Gość huggies pure
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85%C5%BCa_bli%C5%BAniacza poczytajcie i dyskutujcie A co do ciąży blizniaczej dwujajowe bliznieta sa dziedziczone wyłącznie po stronie żeńskiej.Mam blizniaki wiec sporo sie nasłuchałam i naczytałam.Moje sa dwujajowe choc jestem pierwsza w rodzinie i ostatnia naraziezą:) bo mam dwóch synów wiec tendencji do poliowulacji raczej nie odziedzic

Gość się uśmiałam
do "do się uśmiałam" "To o zapłodnieniu jednej komórki jednym plemnikiem i dalej dziele nie sie tej komórki to ciąża jednojajowa matole! doczytaj dokładniej wikipedie a potem zablyśnij ale może już wiedza a nie głupotą !" - ciekawe o co Ci w tej wypowiedzi chodzi :D Ja napisałam o ciąży jednojajowej i dwujajowej i o jednojajowej napisałam to samo co Ty powyżej :D "Wytłumaczyłam to łopatologicznie bez użycia wikipedii- ty nawet tego nie potrafiłaś przerobic na własne słowa - żal takich tępych krów !" - bardzo mi przykro, że uważasz, iż jedyną alternatywą do "niełopatologicznej" wypowiedzi jest kopiuj/wklej z innych źródeł :D Przyznaję, że pierwszy raz słyszę o ciąży jednojajowej dwuplemnikowej :) :) :) Swoją drogą ciekawe, dlaczego komórka jajowa przechodzi dodatkowy podział przed zapłodnieniem.

Gość zacznijmy tez od tego
ze skoro komórka jajowa podzieliła się przed zapłodnieniem to są już dwie komórki jajowe i dopiero one mogą zostać zapłodnione dwoma plemnikami, po jednej na każdy. Czyli de facto to nie jest już ciąża jednojajowa. Może jest z nazwy, bo ma ten sam materiał genetyczny, ale praktycznie jest to nie wykrywalne. Jedna komórka nie może zostać zapłodniona dwoma plemnikami! a to miało na myśli "do abcd123" poza tym mądry jugo: zygota powstaje po zapłodnieniu a nie zostaje zapłodniona dwoma plemnikami. próbujesz być mądry/mądra ale tylko kopiuj wklej potrafisz i to jeszcze z błędami.

Gość zacznijmy tez od tego
poza tym jeżeli chodzi o bliżnięta syjamskie: na pewno nie miałeś/miałaś na myśłi podziału po 13 tc. jakbyś trochę się zainteresował to byś wiedział, że w 13tc płód już ma wszystko wukształcone i jego podział nie byłby możliwy. Sklonowałby się? wyobrażasz sobie dziecko o długości prawie 10 cm?jaki to podział podłużny czy poprzeczny:P tu chodzi o 13 dzien od zapłodnienia a nie 13 tc.

Gość huggies pure
jak komórka miałaby sie podzielic przed zapłodnieniem???????????

Gość huggies pure
w linku jest podanie kiedy komórka sie dzieli na dwie identyczne o jednakowym kodzie dna.Chyba trzeba nie miec podstawowej wiedzy w zakresie biologii zeby takie pierdoły pisać.

Gość jugo
zacznijmy tez od tego - nie rozumiem, dlaczego mnie atakujesz. nie próbuję być mądra, znalazłam taką informację, zaciekawiła mnie, więc ją tu wkleiłam. jakbyś doczytał(a) do końca moją wypowiedź to byś wiedział(a) że mnie również zdziwiła informacja o ciąży jednojajowej dwu plemnikowej. piszesz, że wklejam z błędami - w którym momencie? o bliźniętach syjamskich nie napisałam ani słowa, więc to chyba nie do mnie... jak Cię temat interesuje to sobie wpisz w wyszukiwarkę "ciąża jednojajowa dwu plemnikowa" i poczytaj, bo to że o czymś nie słyszałeś/łaś nie znaczy jeszcze, że coś takiego nie istnieje :O