Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość F_i_o_n_a

czy ktoś zna się na wynikach eeg?

Polecane posty

Gość F_i_o_n_a

robiłam dziecku trzykrotnie to badanie, jeden neurolog zaleca podać Depakine, inny twierdzi że absolutnie nie dawać i sama już nie wiem co mam robić:( to poważny lek, nie chciałabym podawać "na wszelki wypadek" i zaszkodzić, z drugiej strony, jeśli jednak jest potrzebny ten lek, to chyba nie ma co zwlekać...

Gość wujek zła rada
A co jest podejrzenie epilepsji ?

Gość F_i_o_n_a
pierwszy neurolog ma wątpliwości ale podejrzewa, choć nie ma pewności, drugi twierdzi że nie ma padaczki... Eeg pokazuje zmiany ale "na zewnątrz" dziecko nie ma objawów, zwieszeń, drgawek ani nic

Gość F_i_o_n_a
podaję wyniki: PIERWSZE BADANIE: "Zapis wykonany we snie fizjologicznym. Cechy snu wyrażone-obecne wrzeciona snu o f 13 oraz fale ostre wierzchołkowe i zesp K, w odpr czołowo-centr rejestruje sie synchroniczne fale ostre, zarejestrowano również synchroniczne fale wolne 3 Hzz zaznaczona propagacja zmian" Orzeczenie:zapis nieprawidłowy DRUGIE BADANIE: "Zapis wykonany we snie fizjologicznym. Cechy snu słabo wyrażone, wrzeciona snu niezbyt liczne o f 13 Hz, obecne również fale ostre wierzchołkowe, w odpr czołowo-centr rejestruje sie poj. fale ostre o ampl. do 200 uv . W czasie snu głębokiego obecne są serie fal theta 4 Hz " Orzeczenie:zapis nieprawidłowy TRZECIE BADANIE: "Zapis wykonany w zasypianiu i we snie fizjologicznym. Cechy snu wyrażone, obecne wrzeciona snu o f 13 Hz oraz ostre fale wierzchołkowe i zesp K, w odpr czołowo-centr rejestruje się synchroniczne fale ostre o ampl. do 130 uV i poj zesp fala ostra-wolna" Orzeczenie:zapis snu z rejestrają zmian czołowo-centralnych

Gość F_i_o_n_a
podnoszę, proszę o pomoc! może ktoś się na tym zna, albo jego dziecko miało taki lub podobny wynik?

Gość 1234951154564676
moje siostry dziecko miało podobne wyniki, też pamiętam że były te fale ostre synchroniczne i fale wolne (pamiętam, bo wertowałyśmy internet, jak dostała te wyniki a wizyte u neurologa miała za kilka dni)ale neurolog powiedział , że skoro nie ma widocznych ataków, drgawek itp to nie podaje sie leków, a badanie eeg jest badaniem pomocniczym , nie leczy sie eeg a pacjenta. Więc może skoro i u Twojego dziecka nie ma ataków to nie ma sensu podawać leków żeby leczyć sam wynik badania eeg? spacjalistą nie jestem, ale tak mi sie wydaje.

Gość F_i_o_n_a
Dziękuję za odp. No właśnie jeden z neurologów powiedział właśnie tak, jak napisałaś, że nie leczy się zapisu a pacjenta, a pierwszy jak widać, chce leczyć chyba zapis...On twierdzi również, że Depakine podaje się również , jak nie ma padaczki a eeg jest nieprawidłowe, po to, by "uspokoić" mózg, by mógł normalnie pracować, przyswajać wiedzę itp. Drugi znów na to, że podawanie Depakiny jak nie ma padaczki, powoduje otumanienie dziecka i więcej z tego szkód niż korzyści:o nie wiem już komu wierzyć :(