Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość choroboweslun

Czy można brać ślub bedą na chorobowym?

Polecane posty

Gość choroboweslun

Witam jestem w ciazy,w kwietniu biorę slub,ostatnio dostalam zwolnienie bo nie chcialo mi sie chodzic do pracy,mialam malo energii,moje pytanie czy ktos z Was brał ślub i byl na zwolnieniu lekarskim? nie wiem czy bede wracac do pracy,czy nie bede na L4 cala ciażę, boje sie ze bedzie jakas kontrola albo ze pozniej to wyjdzie dzieki za odpowiedzi

Gość choroboweslun
prosze o porade

Gość to nie ten dział
bierzes slub to idz na dział ślubny

Gość kot bez butów boso chodzi
oj, to już kwestia złożona w teorii nic nie powinno się wydarzyć w praktyce - ZUS cofnął świadczenie dziewczynie, która na L4 miała akurat obronę dyplomu i się na niej zjawiła - 15 minut na uczelni

Gość kałach z jednym nabojem
jak masz L4 z adnotacją "chory może chodzić" to możesz nawet brać rozwód albo adoptować dzieci nie masz obowiązku siedziec w domu, bo chodzenie nie zagraża twojemu zdrowiu

Energii do pracy nie masz a na ślub masz :P To nie złośliwość - to czysta ciekawość :D Zależy jakie masz zwolnienie. Jak leżące to bym nie ryzykowała.

kot bez butów ma rację. adnotacja że chory może chodzić znaczy mniej więcej tyle, że może iść do lekarza albo na inne związane z leczeniem zabiegi. jak się jakiś napatoczy to się przyczepi. zwłaszcza jak robicie jakieś wesele. ale z drugiej strony oni w soboty chyba nie pracują.

Gość abi09
jesli na zwolnieniu jest ze mozesz chodzic to mysle ze bedzie ok ,chyba ze parodawca jakis upierdliwy to moze sie doczepic ,ale z drugiej strony takie wydarzenia planuje sie duzo wczesniej wiec nigdy nie wiadomo czy sie wtedy nie bedzie na chorobowym

Gość abi09
jesli na zwolnieniu jest ze mozesz chodzic to mysle ze bedzie ok ,chyba ze parodawca jakis upierdliwy to moze sie doczepic ,ale z drugiej strony takie wydarzenia planuje sie duzo wczesniej wiec nigdy nie wiadomo czy sie wtedy nie bedzie na chorobowym

Ja brałam ślub będąc na l4. A co do przepisów i wskazań lekarskich na zwol. trzeba by było zadzwonić na infolinię zus.

Gość katarzynkakasia
Jeśli weźmiesz ślub w czasie choroby, to w przyszłości będziesz mogła go unieważnić z powodu niedyspozycji w chwili podpisywania cyrografu :) To dobra wymówka, że mąż Cię na siłe zaciągnął pod ołtarz. a Ty z powodu choroby nie mialaś siły się sprzeciwić. hehe Oczywiście żartuje i zyczę Ci 100 wspólnych, szczęśliwych lat

Gość Izka..... .
tcy ale moim zdaniem jeżeli jestes na chorobowym to takie imprezy troche to wykluczają. Myśle, że powinnas zapytac o to swojego ginekologa, co jak co ale on na przepisach dotyczacych chorobowego powinien sie znać

Gość myyyyszekkkksss
cóż, najlepiej jeszcze wstawić do internetu foteczki z nieziemskiej imprezy jak balujesz z kielonem, na gigantycznych szpilkach i białej kiecy z wielkim bandziochem. Sam szyk i klasa.

Gość kot bez butów boso chodzi
to już nie chodzi o kwestie prawne, bo te są uregulowane, a o interpretację ZUS i ich magiczną moc uzdrawiania na papierze nawet nieuleczalnie chorych można chodzić, np. do sklepu po bułki, do apteki, do lekarza, na spacer z tego ZUS nie wnioskuje zdolności do pracy są natomiast liczne absurdalne sytuacje interpretacji ZUSowskich, jedną z nich przytoczyłam to, co ZUS uzna za przesłankę do uznania osoby będącej na zwolnieniu za zdolną do pracy w tym okresie to chyba często tylko i wyłącznie przypadek, bo jakiegoś klucza wg prawideł logiki nie sposób znaleźć ja bym na Twoim miejscu się nie stresowała kto z Twojej rodziny wie o zwolnieniu? pewnie sami najbliżsi, reszta nie musi wiedzieć kontroli mieć nie będziesz, bo ZUS wtedy nie pracuje ktoś życzliwy z rodziny musiałby donieść

Gość choroboweslun
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, musze sie jeszcze dopytac,jak bede brala slub na l4 to na pewno zapytam ginekologa zeby mi dal 2B na zwolnieniu a nie 1B,ale mimo wszystko sie troche obawiam

Gość choroboweslun
Arszenika a dlugo juz bylas na L4 jak bralas slub? mialas rownież wesele?