Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koniec pewnej epoki

Problem czy nie?

Polecane posty

cześć si-xa o kurcze, ale miejsce piękne sobie znalazłaś . Właśnie widziałem Walię na zdjęciu satelitarnym -jeden wielki pas zieleni . Góry Kambryjskie . Nie byłem nigdy w Cardiff, ale pojadę na 100% :)

Ja jeżdżę zawsze latem do Poole i Bournemouth ,też tam jest ładnie nad morzem . Wszyscy znajomi głównie Brighton lub Southend on See, a ja wolę dalej pojechać, tak się człowiek wyrwie czasami z Londynu .:) Ale to głównie latem . W Szkocji też byłem kiedyś z pracy 6 tygodni ,pięknie tylko za dużo deszczu, no i ich akcent -!!!:)

Koniec pewnej epoki Wiewiorki są super -zawsze jak je widzę to się zatrzymuję i je obserwuję -uspokajają mnie :) Też jest dużo lisów w Londynie (ale one już są brudne )

walijskie klify i wogole wybrzeze tez jest bardzo piekne. no i podoba mi sie jeszcze kornwalia. ale to juz w anglii :) dziwie sie ludziom ktorzy pisza ze tesknia za przyroda w uk. ja z przyroda wiecej obcuje w uk niz jej mialam w polsce.

No cóż, si-xa, to zależy od tego, gdzie sie mieszkało w Polsce, a gdzie sie mieszka obecnie w Anglii. Ja w kraju mieszkałam w jednym z najpiekniejszych regionów - morze, lasy, jedne z nieklicznych w Europie jeziora lobeliowe ( unikat o najwyższej klasie czystości,wodę można pić prosto z jeziora, bez przegotowania). A mieszkam w przemysłowej, zindustrializowanej, a jednocześnie zubozonej Anglii, gdzie straszą rozwalające sie resztki po nieczynnych fabrykac iwyrobiska będące świadectwem rabunkowej gospodarki XIX wieku. Jeszcze raz powtórzę - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

si-xa Ale tam w Cardiff mialas najpierw ofertę pracy i dlatego tam wyjechałaś czy najpierw tam pojechałaś bo Ci się tam podobało i później na miejscu szukalas pracy? Ja mam źródło utrzymania w Londynie i tu jestem praktycznie cały rok . Kiedy chcę odpocząć tu uciekam z UK, nawet czasami kiedy jade autem do Polski lubię pojechać do Ostende (Belgia )lub Nordwijk (Holandia )-wziąć dobry hotel i spa treatment .

Si-xa Ja Ci powiem że też uważam iż w Polsce jest lepszy klimat, czystsze powietrze i piekniejsza zieleń . W Polsce tam gdzie mam dom w tej gminie jest 26 jezior, sarny przychodzą mi pod ogrodzenie, żurawie rano wydają takie dźwięki że aż trudno mi je opisać :).I to jest park krajobrazowy .Jak tam jestem t po 2 tygodniach zapominam o Londynie (tylko telefony muszę odbierać ),i to jest 12 km od Poznania . Polskie klimaty mam w sercu głęboko . Dlatego kilka lat temu myślałem czy dom w Londynie czy w Polsce i wybrałem Polskę i się cieszę :)

Koniec pewnej epoki A Ty mieszkasz w Londynie? Ja mieszkam w Londynie bo tu przyjechałem i pracuję, ale bardzo jest tu ciasno . Dlatego jak tylko mogę to uciekam stąd do Polski naladowac baterie, czuje że mój organizm tego potrzebuje co 2,3 miesiące :)

Senatorze, ja mieszkam ok.35 km od Londynu. Nie wiem, czy znasz i na ile te miasteczka satelickie Londynu, które były baza zaopatrzeniową dla stolicy ale i zbiornikiem wszelkich odpadów - włącznie z ( sorry za brutalność, ale mam to w nosie) ludzkimi. W Londynie fabryki nie można było postawić, bo juz miejsca nie było - stawiało sie ją na obrzeżach, w misteczkach satelickich. Lumpenproletariat szukał pracy - w Londynie nie znalazl, ale miasteczko satelickie go przyjęło. Przyroda jest tu zdewastowana w sposób straszny, porównywalny tylko z Górnym Sląskiem. Klęska dla kogos, kto zna piękną, czystą przyrodą, kto, jak ja chowal się naprawdę w nieskazonym środowisku.

Koniec pewnej epoki Ja cię rozumiem ,ja nie pije wody z kranu tylko kupuje w lidlu w butelkach, chleb jem z własnego wypieku :),a teraz jak byłem e Polsce to przywiozłem 5 litrów soku jablkowego z ekologicznego sadu z antonowek :)Pyszne, poprostu pycha ')

Tu jest dookoła Londynu tych miasteczek sporo i faktycznie nie jest w nich łatwo żyć, tak jak Reading, Croydon, Luton w kilku byłem, wiem o czym piszesz

No własnie.... Fajnie pogadac z kims, kto rozumie, z kims, kto widzi więcej, niz tylko czubek własnego nosa i własny interes. Spać mi czas. Dobrej nocy, senator, dobrej nocy Polacy, ktorym gdzieś tam serduszko pika za tym, co niewypowiedziane.

Gość Wiele ludzi
nie radzi sobie też w PL. Wszystko zależy też od psychiki. Ktoś kto wyjeżdża na emigracje musi wiedzieć że łatwo nie bedzie. Czy znasz angielski czy nie poczatki trudne. W Pl też są samobójstwa. Przyczyną samobójstwa może być bieda tutaj. Ciągły stres aby mieć co jeść,aby znaleźć pracę itd. Więc uważam ze samobójstwa sa nie do unikniecia i w UK i w PL. No chyba ze w Pl sie poprawi to moze by to zmnieszylo liczbe samobójstw.

ja tu przyjechalam bo mialam ochote na zmiany, zawsze mnie ciagnelo za granice, wczesniej mieszkalam w berlinie. w polsce przez ostatnie lata mieszkalam w poznaniu. w polsce rowniez nie brakowalo mi zieleni, lasow, jezior i parkow. zwiedzilam kazdy mozliwy zakatek wielkopolski wiec wiem o czym piszesz. tylko ze nie tesknie za tym bo nie mam powodow, tutejsza przyroda mi to w 100% rekompensuje.

cześć si-xa Ja też Cię rozumiem ,w sumie postąpiłaś bardzo racjonalnie jeśli chodzi o wybór miejsca do życia w UK .Jeśli tu w UK żyć to właśnie w takim Cardiff (parki ,zieleń ,woda ,spokój :), Co wiecej można chcieć będąc na emigracji ,może tylko fajnych znajomych i ciekawą pracę . Sprawdzilem ceny nieruchomości w Cardiff -są bardzo przystepne .

cześć si-xa Ja też Cię rozumiem ,w sumie postąpiłaś bardzo racjonalnie jeśli chodzi o wybór miejsca do życia w UK .Jeśli tu w UK żyć to właśnie w takim Cardiff (parki ,zieleń ,woda ,spokój :), Co wiecej można chcieć będąc na emigracji ,może tylko fajnych znajomych i ciekawą pracę . Sprawdzilem ceny nieruchomości w Cardiff -są bardzo przystepne .

Sixa, koniec pewnej epoki, senatorze- pięknie piszecie o pięknych dla Was miejscach. Jezeli chodzi o Pl- to jestem troche glebiej w tym temacie .

Ja np wyjechałem z PL bardziej w poszukiwaniu przygód (jeździłem po całej europie i nie tylko, aż trafiłem do Londynu), I tu mnie wkrecilo zarabianie pieniędzy, ale ciągle mam kontakt z PL . Jeszcze tu pewnie będę może rok może3,zależy od sytuacji na rynku . Ale jestem elastyczny, wszędzie się odnajde i zawsze widzę szklankę do połowy pełną :)