Go艣膰 anastazja 22 Napisano Stycze艅 31, 2013 Wtam, czy mial ktos z was robiona operacje na perforacje przegrody nosowej? Jezeli tak to skad pobierali wam chrzastke i czy sie przyjela, ewentualnie jakie byly komplikacje pozabiegowe? Troche wacham sie czy isc na operacje czy nie bo lekarz daje niewiele % szans na przyjecie sie chrzastki, zreszta fakt,ze ma byc pobierana z zeber badz z ''glebi nosa'' jakos mnie nie zacheca.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Stycze艅 31, 2013 Nikt nie mial? ;( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krystiano Napisano Stycze艅 31, 2013 Up. Tez mnie czeka ten zabieg ;/ duza masz 'dziure'? Kiedy idziesz na operacje? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Stycze艅 31, 2013 Koncem marca. Lekarz twierdzi,ze ok 6-7mm a Ty? To Twoj pierwszy zabieg? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krystiano Napisano Stycze艅 31, 2013 Ja mam mniejsza ok 3-4. Hmm pierwszy zabieg i tez mam pewne obawy ale juz mam dosyc ciaglego chodzenia z recznikiem ' w razie wu' Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Stycze艅 31, 2013 Mi juz nawet recznik w torebce nie pomaga.ostatnimi czasy mam takie krwotoki,ze tylko pogotowie i tamponada...juz mnie to wykoncza bo nigdzie nie moge isc bo ciagle obawy,ze bede krwawic...a z drugiej strony boje sie zabiegu, poprzedni sie nie udal i dziura zrobila sie wieksza... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krystiano Napisano Stycze艅 31, 2013 Masakra :/ a skad jestes? Ja tez mam miec zabieg w marcu:-) hm nikt wiecej nie cierpi na te dolegliwosc? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krystiano Napisano Stycze艅 31, 2013 Rzeszow oj to daleko niestety. Podnosimy temat:-) autorko a czy po zabiegu 'boli'? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a czemu nie poczytasz na forum Napisano Stycze艅 31, 2013 chirurgia plastyczna :O tam masz temat o przegrodzie i nosie a nie na ogolnej :O Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Stycze艅 31, 2013 Mialam obolaly nos ale to nic...najgorsze jest wyciaganie metrowych seton贸w (!!!) Okropne uczucie grrr... operacje mialam w znieczuleniu ogolnym i bolalo jeszcze zakladanie wenflonu ale to tylko chwile:-) potem juz pamietam moment gdy mnie obudzili. Bol jako tako pojawil sie po zmianie opatrunkow,wyjeciu setonow. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krystiano Napisano Stycze艅 31, 2013 Nawet nie strasz... setony znam to uczucie,cos okropnego. Ale jak sie nie przezyje to sie nie wie... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kutnik Napisano Stycze艅 31, 2013 Ja mam operacje 14 lutego ;/ z tym,ze mi pobieraja zza ucha... moze dlatego,ze mojadziura ma wielkosc ok 2-3 mm :-). Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ania00 Napisano Luty 9, 2013 Ja mam dziur臋 wielko艣ci 4 centymetr贸w, termin operacji mam wyznaczony na listopada, ale te ci膮g艂e dolegliwo艣ci s膮 straszne krwotoki, os艂abienie, omdlenia z utrat膮 przytomno艣ci masakra. Lekarz da艂 mi 10% i przyspiesza operacj臋 bo zacz臋艂a si臋 deformacja nosa. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kafaterianka ;>> Napisano Marzec 7, 2013 Ja mialam operacje zamykania perforacji przegrody nosa 3 dni temu. Mialam duze obawy przed zabiegiem bo jak wiadomo lekarze daja niewiele szans,ze wszystko sie przyjmie.. zabiegu sie nie balam,obawialam sie bardziej bolu ''po''. Obawy byly sluszne...w dniu operacji nie bolalo mnie kompletnie nic, prawdziwe pielko rozpoczelo sie w 2 dobie... niesamowity bol nosa,uczucie ''ciagniecia'' ( zalozone szwy i szyna- takie plytki aby wszystko zostalo na wlasciwym miejscu) . Dostalam kroplowki i inne leki przeciwbolowe. Po 48 h wyciagnie setonow- kolejny koszmar. Dzis wrocilam do domu, za 8 dni jade wyjac szwy i te plytki. Mam nadzieje,ze wszystko bedzie w porzadku. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Kwiecie艅 15, 2013 Bolobol- o widze,ze moj watek ozyl ;) hmm u mnie perforacja byla wynikiem zle wykonanego wczesniejszego zabiegu w nosie. Jezeli chcesz porozmawiac,masz jakies pytania to podaj e-mail napewno sie odezwe.pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Lipiec 15, 2013 Gdzie mia艂y艣cie robione zabiegi? Jakie miasta? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Polly Anna 0 Napisano Wrzesie艅 23, 2013 Witam, Ja mam operacje pojutrze i mam takiego stracha, ze nie wiem czy nie zrezygnowac. Mnie czeka przeszczep kosci z biodra w szpitalu w Polanicy, moj nos jest krzywy po wypadku i mam perforacje po nieudanej operacji przegrody. Jak wasze nosy po wszystkim?Przyjal sie przeszczep? Z goy, dzieki za odpowiedz. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 anastazja 22 Napisano Listopad 29, 2013 Czesc wszystkim! Ja jestem bardzo zadowolona z efekt贸w zabiegu. Od czasu operacji mia艂am tylko jedno bardzo lekkie krwawienie ale by艂o ono efektem przemeczenia i niskiego ci艣nienia. Rewelacyjnie mi sie oddycha, mniej choruj臋. Ja mia艂am zabieg wykonywany w szpitalu specjalistycznym w grzawie (k.pszczyny) "Silesia med" z czystym sumieniem moge polecic tam zamykanie perforacji nosa ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Grudzie艅 23, 2013 Witam, jestem po operacji zamkni臋cia perforacji przegrody nosowej. Niestety nieudanej. I jeszcze na dodatek lekarz zrobi艂 mi druga dziur臋 w innym miejscu. Poza tym mam wra偶enie ze w miejscu za艂o偶enia szw贸w raczej zro艣ni臋cia si臋 ju偶 po ich zdj臋ciu p臋ka mi w tym miejscu chrz膮stka. Jestem za艂amana. Strasznie 偶a艂uje ze posz艂am na ten zabieg. Szukam dobrego specjalisty, kt贸ry mi pomo偶e - mo偶e polecicie mi kogo艣? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Grudzie艅 29, 2013 ja mia艂em perforacj臋 przegrody poszed艂em na zabieg kt贸ry sko艅czy艂 si臋 katastrof膮 dziura powi臋ksza艂a si臋 w efekcie czego przegroda znikne艂a ca艂kiem teraz mam problem z zatokami krtani膮 oskrzelami normalnie koszmar co gorsze nie ma ju偶 偶adnych szans 偶eby to odwr贸ci膰 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Igorjan Napisano Stycze艅 2, 2014 Hej A wasze zabiegi by艂y p艂atne? Ja mam ma艂膮 perforacj臋, oczywi艣cie przez nieudolne prostowanie przegrody... ale lekarze traktuj膮 zabieg jako korekt臋 estetyczn膮... wiec zabieg p艂atny... jak by艂o u was? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Stycze艅 14, 2014 U mnie te偶 podobno powiedzia艂, 偶e mam w dziure w przegrodzie, nie powiedzia艂 jaka byla m贸wi艂, ze m臋czy艂 si臋 45minut , nie wiem mia艂am miec prostowan膮 przegrode jako艣 efekt贸w nie ma i dalej s艂abo oddycham :/ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alexiej Napisano Luty 3, 2014 Chcia艂em zamie艣cic obszerny wpis na forum na temat leczenia perforacji do 2cm z 90% skutecznoscia ale tresc zosta艂a uznana za spam...nie wiem czemu. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alexiej Napisano Luty 3, 2014 www.septalperforations.com nie bede sie rozpisywa艂 ale na has艂o po angielsku "nasal septal perforations" mozna znalesc bardzo duzo info. wpisy od os贸b u ktorych z powodzenie wykonano zabieg i problemy znikne艂y oraz klinuki za granica gdzie to sie robi. Jesli ktos w Polsce wykona艂 taki zbaieg i jest z nim lepiej a nie gorzej to by艂bym wdzieczny za jaki艣 wpis. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alexiej Napisano Luty 3, 2014 Witam wszystkich Ja mam perforacje 1,3 - 1,5 cm na nieca艂y centymetr. Dowiedzia艂em sie o niej 3 lata temu. Perforacja jest wynikiem kilku uraz贸w nosa ktore mia艂em przez lata,bojka na ulicy,zderzenie z kolega na boisku niby pierdo艂y a po latach okaza艂y sie powaznym problemem. Dodatkowo leczenie uczulenia preparatami sterydowymi doprowadzi艂o to wszystko do perforacji.Poczatkowo by艂a ma艂a kilka milimetr贸w po tych 3 latach w wyniku krwotok贸w oraz zasychania na brzegach ca艂a skrzywiona czesc przegrowy po prostu sie zdegradowa艂a. Poczatkowo nie mia艂em problemow z tym wiekszych. Ale pol roku temu zaczal sie koszmar. Sporo czyta艂em na ten temat i konsultowa艂em problem z bardzo dobym otolaryngologiem. Powiedzia艂 mi szczerze ze nie radzi mi tego operowac bo zabieg na 90% sie nie przyjmie i bede mial jeszcze wieksza masakre. Porblem w tym zabiegu nie polega na tym zeby przeszczepic sluzowke nosa czy chrzastke ale doporawdzic do nie prawidlowy obieg krwi tzn:rownomierny,W nosie znajduja sie zakonczenia naczyn krwionosnych i jest to bardzo trudne aby przywroci膰 naturalny obieg krwi a zeby przegroda na nozow sie nie degradowa艂a. Dlatego tyle os贸b pisze ze zabieg sie nie udaje. Kiedy perforacja ma kilka milimetr贸w jest cie艅 szansy ze to sie uda ale jak jest wieksza to szczerze nie wydaje mi sie aby by艂 lekarz w Polsce czy tez w Europie kt贸ry jest w stanie zabieg wykona膰 tak aby nie spapra膰 zycia cz艂owiekowi. w wiekszosc**przypadk贸w zak艂adam ze 9/10 te zabiegi sie nie udaj膮 moze kilku pacjent贸w na 100 operacji zdrowiej ale moim zdanie to zenujacy wynik i lekarze nie powinni sie w ogole takich zabieg贸w podejmowa膰. Zacza艂em jednak szuka膰 na stronach angielskojezycznych i bingo! Znalaz艂em tego pana Dr. Russel R. Kridel w Houston w stanie Texas USA. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alexiej Napisano Luty 3, 2014 Specjalizuje sie w operacjach nosa a zabieg贸w zamkniecia perforacji wykonuje jakies 200 na rok! przy 90% skutecznosc**przy perforacjach do 2 cm.Opracowa艂 unikatowa na skale swiatowa technike leczenia i jest kontunuatorem nauk innego specjalisty w tej dziedzinie ( nie pamietam nazwiska) Napisa艂 60 artyku艂ow naukowych wlasnie o leczeniu perforacji a specjalisci z calych stanow jezdza uczyc sie od niego techniki.Ludzie z calego swiata jezdza do niego na operacje perforacji i co tu duzo gadac dostaja drugie zycie po cieprpieniach ktore doswiadczyli. Potrafi zamknac nawet perforacje do 4 cm i uleczyc ludzi ktorzy nie maja prawie przegrody ale juz nie z takim duzym powodzeniem. Jestem w trakcie rozmow z ta klinika i kompletuje dokumentacj***adania endoskopowe i tomografie komputerowa.Operacja jest kosztowna ale zamierzam wzia艣c kredyt w banku aby ja zrobi膰. Niestety jak chce jeszcze po偶y膰 to po prostu konieczno艣膰 w polsce nie ma szans na skuteczne wyleczenie a nie wiedze sensu poddawania sie abiegowi kt贸ry ma przy dobrych wiatrach 5-10% szans na powodzenie a jak nie to adios amigos umieraj powoli w meczarniach bo w sumie nic sie pozniej z takim czyms juz nie da zrobic i nawet taki specjalista ze stanow tego nie odratuje. Techniki w Polsce sa przestarza艂e a zabiegi sa marginalne wykonuje je sie zadko dlatego sie nie udaja a pacjenci tylko cierpia albo maja bardzie przechlapane. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Luty 4, 2014 czyli tylko w stanach? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 w polsce tak Napisano Luty 4, 2014 sie to czesto konczy http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5492912&start=0 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 oszukani o Napisano Luty 9, 2014 alexiej Absolutnie nie polecam zabiegu w Pl, jestem po nieudanej operacji, gdzie partacz reklamuj膮cy si臋 na znany lekarz, zniszczy艂 mi zdrowie i praktycznie jest w Polsce bezkarny. Nie maj膮c poj臋cia o oszustach ludzie sugeruj膮 si臋 np. tym zak艂amanym portalem. tutaj te偶 warto poczyta膰 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5146840 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 oszukani Napisano Luty 9, 2014 I jeszcze jedno, babsko w wieku ok po 40 - ce, kt贸re przeprowadzi艂o operacj臋 wykona艂a wszystko (czyli totaln膮 korekt臋 nosa), za jednym zamachem, czego si臋 nigdy nie robi. Wynik jest taki, 偶e przegroda jest krzywa z perforacj膮 i ubytkiem dziur膮 tkanek w g艂臋bi nosa. Efekt - stan zapalny, wieczny wysi臋k z nosa, bezdech. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach