Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wqweweweweererre

Jest na sali prawnik ? Zaraz się poryczę!! - ALIMENTY

Polecane posty

Gość zesralem sie
Idź się utop :-0

Wiesz co, kochana? Olej to. Badz samodzielna. Pokaz ojcu w sadzie, ze masz w tylku jego kase. Po prostu przyjdz na rozprawe i powiedz, ze nie chcesz miec z nim nic wspolnego bo jest oszustem i ze jego kasy tez nie chcesz. Albo w ogole zrob mu na zlosc i nie przyjdz na rozprawe. Zapomnij o nim. Oszukal Cie, planowal to zrobic. Zostaw go. Poradzisz sobie sama. Znajdz jakas prace moze na pare dni w tygodniu, bez problemu zarobisz i 400zl na miesiac jesli bedziesz pracowala choc pare dni w tygodniu. Moze weekendy? Pokaz ojcu, ze sobie doskonale poradzisz bez niego. Takie typy sa najgorsze co tylko chca sie wymigac od obowiazku rodzicielskiego.

Gość olalalala27
" pomagam rodzicom bo są moimi rodzicami...zenada i wstyd" Mierzysz właśnie własną miarą, bo nie każdy ma DOBRYCH i KOCHAJĄCYCH rodziców. Ciekawe czy byłabyś taka chętna do pomocy ludziom którzy przez całe życie mieli cię w dupie... Rodzicielskiej miłości nic nie zastąpi, ty ją masz, masz także pomoc. Masz do kogo iść wyżalić się i wyciągnąć rękę po pomoc. A autorka? Żadne pieniądze nie zastąpią czułości, rozmów i pomocy, ale w jakimś stopniu się przydają w życiu, więc czemu autorka nie może z nich korzystać???

Gość wqweweweweererre
tak też chyba zrobię tylko ,że ten pozew to stek bzdur....nie wiem dlaczego On mi to robi...popatrcie co jest w stanie zrobić człowiek byle tylko uchylić sie od płacenia.....a to niby ja jestem materialistką :(

Gość olalalala27
Brak pracy czy ukrywanie dochodów nie obchodzą Sędziów. Co prawda inaczej na to patrzą w tej chwili gdy jest mniej pracy, ale...teraz przepisy się zaostrzyły. Można iść nawet siedzieć za alimenty. Wstrzymują prawo jazdy, przychodzi komornik jeśli dłużnik ma jakiś majątek. Nie ma z czego płacić, bo niby bezrobotny, to ciekawe czy jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy? Zdarza się tak, że Urząd Pracy takiemu delikwentowi proponuje roboty publiczne, oczywiście za wynagrodzenie, jeśli odmówi to już znak że się uchyla od pracy i tym samym alimentów i na koniec Urząd Pracy może go wykreślić z listy. Ojcu nie umorzą alimentów. Sama w Sądzie musisz zrzec się alimentów na siebie, żeby nie musiał płacić. Pogadać to on se może. Jak będzie się uchylał minimum 3 miesiące to składasz sprawę do komornika. Często się zdarza, że jakoś komornik egzekwuje alimenty od niby bezrobotnego właśnie z majątku albo nawet krewnych w linii prostej.

Gość krakersy serowe
a on wie, że pracowałaś? to była praca legalna? z tego, co się orientuję niestety jeżeli podjęłaś pracę to alimenty Ci się nie należą... ale z kolei to była praca sezonowa, więc w sumie za wakacje ostatecznie mógłby Ci nie zapłacić... nie wiem też jak to jest ze szkołą zaoczną, czy przypadkiem taka szkoła nie zwalnia go poniekąd od utrzymywania Ciebie. Myślę, że najlepiej byłoby pójść do prawnika, poradzić się.

Gość krakersy serowe
a ja uważam, że uniesienie się dumą i zrezygnowanie z alimentów tylko ucieszy tego ojca-nieudacznika. To już ja wolałabym tą kasę wrzucać na cele charytatywne niż odpuścić takiemu... wynajęłabym najlepszego prawnika i wycisnęłabym z niego wszystko, zresztą z każdego, który własnemu dziecku żałuje... tacy ojcowie działają na mnie jak płachta na byka, brrrr

Gość mika biała
Autorko , rozumiem, że aktualnie nie podejmujesz nauki w trybie dziennym ???? Niestety, jeśli uczysz się zaocznie a do tego podjęłaś pracę sezonową ( jesli oczywiście dasz sobie to udowodnić ) - to są przesłanki aby zwolnić zobowiązanego do płacenia alimentów na Ciebie. I niestety sąd może ( choć nie musi ) zastosować tę zasadę do alimentów wstecznych tj. od momentu zakończenia nauki w trybie dziennym :(( Taka jest sytuacja prawna ....

Gość rozwalila mnie ta co napisala
Ze by wyrzuciła albo przekazała ale nie podarowała ...no jad się leje , a ty autorki nie kombinuj tylko do pracy a ocenę ojca zostaw bogu a nie ziejacym nienawiścią ludziom

Gość mika biała
niestety nie znam sprawy ale spróbuj zrobić tak : - niezwłocznie udaj się do sądu z poprzednim wyrokiem alimentacyjnym - póki co on obowiązuje !!! - i wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności - wydział ds rodzinnych - koszt 6 zł - wydadzą w ciągu 1 dnia !!! Następnie złóż ten wyrok wraz z wnioskiem ( pobierzesz na dowolnej stronie komornika - do komornika właśnie - zero opłat - z datą ściągnięcia zaległych alimentów +bieżących . Nie wiem kiedy jest sprawa ale komornik ma 14 dni na podjęcie czynności i wierz mi ,zadziała szybko. - na sprawie powołaj się właśnie na to, iż ojciec nigdy się tobą nie interesował , pomagają ci dziadkowie zaś Ty musiałaś chwilowo podjąć naukę w trybie zaocznym bo dziadkowie np. potrzebowali pomocy ( choroba np ) - ale oczywiście podejmiesz studia niezłowcznie - gdyby ci się udało znaleźć jakąś szkołe nawet policealną dzienną i bezpłatną to zapisz się szybko np. od lutego - nawet kosztem opłaty wpisowej - dostaniesz zaświadczenie że podjęłaś naukę i przedstawisz to na sprawie - nawet jeśli nie będziesz jej kontynuowała to tatuś kolejną sprawę będzie mógł założyć dopiero po max 6 miesiącach a wtedy podejmiesz naukę tam gdzie chcesz...

Gość mika biała
co do pracy - to jeśli była to praca na czarno - to ok. mogłaś pracować bo ojciec nie zapłacił ci nawet złotówki więc musiałaś dorobić jakieś grosze .... Z tymi argumentami sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego a ojciec nawet jeśli nie będzie płacił bo nie będzie miał z czego - wtedy fundusz aliementacyjny będziesz miała , zawsze to coś :))

Gość wklejf
autorko - nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale poszukaj czegoś takiego jak ośrodek pomocy rodzinie, tam są prawnicy, udzielą ci porady, jak bedzie trzeba pojda z toba do sadu..

Gość dbaas
Jak zrobił niech płaci to jego zasrany obowiązek do 18 roku życia!!!!!!!!!!!!! A swoją drogą jak można tak traktowac własne dziecko i pisze to jako facet

Gość tak z ciekawosci zapytam
A nie będzie autorce przeszkadzało ze to jest nieprawda i delikatnie mówiąc naginanie rzeczywistości? Przecierz to jest karalne..autorko i co Ty na to?

Gość iga-la
mika biała, dobrze radzisz dziewczynie, brawo dla ciebie, swoją drogą cięzko ma, bo ciężkie są czasy, trudno o pracę, wsparcia od ojca nie miała i nie ma, dzielna jesteś autorko, walcz, czeka cię jeszcze wiele trudów życia osobistego. A ci co ciebie tu krytykują to zapewne ojcowie co nie chcą płacić na swoje dzieci-dranie. Mój były mąż płacił na syna tylko rok a od 6 lat nie płaci, pomimo komornika nie odzyskałam żadnych pieniędzy, syn otrzymuje f-sz alimentacyjny, bo mam niskie dochody a ojciec?ma już 3 dziecko, każde ma inną matkę a on pracuje na czarno i śmieje się ze mnie,sądu, komornika itd, mieszka u konkubiny a cokolwiek ma to na swoich rodziców...żenada!!!!

Gość najechał usunięty o
Biedny ojciec.

Gość wqweweweweererre
Dziękuję kochani. Pracowałam w sezonie no na czarno ale to były dwa miesiące ... tata o tym wiedział, z resztą bardzo dobrze i sprytnie wyciągał ode mnie informacje a ja głupia i naiwna wierzyłam w jego czyste intencje jak sie okazało ... niesłusznie:( z tym komornikiem to chyba nie wypali..sprawa za 13 dni .

Gość mika biała
nie ma znaczenia że za 13 dni - złóż to przynajmniej ściągniesz zaległe !!! a praca na czarno ??? - powiedz, że to nie prawda w końcu ojciec też kłamie , prawda ???

Gość wqweweweweererre
Ale jak ja mam to załatwic ? Będę musiała płacić temu komornikowi ?? Nic z tego nie rozumiem :(

Gość wqweweweweererre
i czy jak pójdę załatwić w poniedziałek to sie nic nie stanie ? mam zamiar jeszcze podejść do sądu do informacji moze mi cos powiedzą wiecej co przygotować co nie.. poki co jestem uziemiona w domu , biore antybiotyk :(

Gość oj nieladnie
A i nakłanianie do przestępstwa to przestępstwo :-)

Gość iga-la
właśnie dopóki ojciec nie ma świadków to jest słowo przeciwko słowu, ojciec może sobie mówić a ty mów swoje. Komornik jest bardzo istotny - musisz złożyć papiery do komornika o zaległe alimenty i te aktualne. Komornik ma obowiązek ściągać pieniądze z ojca zgodnie z wyrokiem.

Gość Bambaryla147
Uczac sie zaocznie, sad moze zniesc obowiazek alimentacyjny

Gość wqweweweweererre
gdzie ktos widzi przestępstwo? bo chyba cos przeoczylaaaam???????

Gość iga-la
oj nieładnie, zawsze autorka może stwierdzić że pisze prace mgr np. z pedagogiki czy psychologii i chce znać ludzkie charaktery itp. i co? przestań straszyć....ludzi a przede wszystkim tą co dobrze radzi

Gość mika biała
do komornika nic nie płacisz - składasz tylko wyrok z klauzulą i wniosek - to wszystko !!! Zrób to koniecznie !!!!

Gość wqweweweweererre
No wiem ze moze ale mam zamiar iśc an studia dzienne

Gość iga-la
Bambaryla147 skąd masz takie informacje?nauka to nauka zresztą myślę sobie, że gdyby była w ciężkiej sytuacji to i tak może ojca posądzic o alimenty atak jak on ją teraaz gdyby żył w biedzie i załozył jej sprawę....bo też może tak być, dziewczyno idź do MOPS to jest pomoc społeczna, tam są darmowe porady prawne pomogą, idź jak najszybciej

Gość oj nieladnie
Przestępstwem jest składanie fałszywych zeznań ,czyli jak tu ktoś napomknął naginanie rzeczywistości...pomijam juz morale i uczciwość o która walczysz :-) no bo onia Ci chodzi prawda