Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Żona za chwilę już

mój przyszły mąż a sprawa o podział jego majątku z byłą żoną

Polecane posty

darowizny nie mogą odwołać bo były teściu nie zyje, bo gdyby żył to mój przyszły mąż pewnie nic by nie dostał po tym małżeństwie. A moze jesteście niesprawiedliwi. Mój prawie mąż patrzy na to: połowa jest MOJA mam akt notarialny wiec chyba moge to sprzedać. Zapomniałam wczoraj w nocy napisac istotną sprawę zebyscie tak na mnie nie skakali, ja dobrze zarabiam, mam dobrą prace około 6400 na rękę, więc nie jestem pazerą, mogę sama dobrze żyć, ale to JEGO MAJĄTEK więc dlaczego ma pójść z niczym, ma w akcie wpisane też swoje nazwisko i imię więc czy nie należy wziać co swoje i wyjść. Nie naskakujcie na mnie ja dam sobie radę, co z nim?

7:14 [zgłoś do usunięcia]Mowidka jeżeli jest zapis w akcie notarialnym że majątek jest wspólny no należy mu się połowa, o, widze ze jednak jest jakaś osoba która widzi to tak jak my.

Gość ...i co dalej...
Jeżeli teściowie przepisali darowiznę na twojego narzeczonego i jego żonie w trakcie trwania małżeństwa i obydwoje widnieją w akcie notarialnym, darowizna ta jest ich wspólnym majątkiem. W związku z tym zarówno jemu jak i jej przysługuje podział majątku w równych częściach. Jeżeli jednak teściowie darowiznę przepisali tylko na ,córkę to w takim przypadku jest odrębnym majątkiem ich córki w myśl art. 33 ust. 2 kodeksu rodzinnego i nie przysługują wam do niego żadne prawo. Zatem jeśli obdarowani zostali obydwoje małżonkowie, to w przypadku podziału majątku mogą oni uzgodnić pomiędzy sobą, w jaki sposób chcą go podzielić i na tej podstawie sporządzić umowę o jego podziale. W przypadku nieruchomości musi ona zostać zawarta w formie notarialnej. Drugą możliwością, stosowaną zazwyczaj w przypadku, gdy małżonkowie nie mogą dojść do porozumienia w kwestii podziału majątku jest wystąpienie do sądu z wnioskiem o jego podział. Bez względu na wartość dzielonego majątku, sądem pierwszej instancji będzie sąd rejonowy, właściwy ze względu na miejsce położenia majątku. We wniosku należy określić miejsce jego położenia, powierzchnię, zabudowania, przeznaczenie, podać dane geodezyjne z ewidencji gruntów oraz dołączyć wypisy z ksiąg wieczystych. Podział majątku (zarówno sądowy, jak i umowny) jest możliwy z chwilą, kiedy ustaje wspólność majątkową. Ta natomiast ma miejsce w przypadku rozwodu z chwilą uprawomocnienie się wyroku orzekającego o nim. W przypadku nieruchomości sąd może dokonać podziału w naturze, jeżeli taka techniczna możliwość istnieje, może przyznać nieruchomości jednemu z małżonków na wyłączną własność z jednoczesnym obowiązkiem spłaty na rzecz drugiego małżonka, ale może także nakazać sprzedaż majątku i podział sumy uzyskanej ze sprzedaży. tak wygląda sytuacja prawna natomiast z punktu etycznego to co robicie to świństwo tym bardziej że jest z tego związku dziecko a alimenty 600 zł to śmiech na sali tym bardziej że jak napisałaś o swoich zarobkach to stać was na danie większej kwoty.

Gość asfafa
żona może sobie chcieć i uważąc ale prawo jest prawem w związku z tym trzeba udac sie do prawnika i walczyc o swoje.

tak ale majątek nie będzie po połowie tylko na 3, bo jest dziecko,

Gość BOSZSZE, ALE JESTES CHYTRA SUC
mam nadzieje ze dostaniecie wielkie gowno. zapracuj sobie. skoro tak sobie swietnie zarabiasz to ustaw sie za swoje. powodzenia

sorry, ale z jakiej okazji ma mu się należeć coś na co sam nie zapracował, trochę honoru!

Gość nie, nie wierze to chyba
prowokacja.

Gość cwaniarkass
dziewczyno ale ty na kasę lecisz.....

BOSZSZE, ALE JESTES CHYTRA SUC mam nadzieje ze dostaniecie wielkie gowno. zapracuj sobie. skoro tak sobie swietnie zarabiasz to ustaw sie za swoje. powodzenia no ustawę się ustawię, ale on wejdzie do naszego zwiazku, więc ma tak wejść z niczym, nie jesteśmy już młodzianami po 20 lat nie mamy

Gość jamerra22224
zawsze wymyslasz jakies prowo gdzie kobity piszą i sie produkuja, takie niby kontrowersyjne żeby wzbudzić adrenalinę u ludzi codziennie , heh nie nudzi ci sie w domu zawsze nik pomarańczka i żona za chwilę już, albo mama za niedługo, mama niebawem 20 lat , oddam yorka itp hehehehe

Gość no to macie pecha
ze nie macie po 20 lat:))

Gość ...i co dalej...
Podział majątku małżeńskiego następuje między małżonkami i nie obejmuje dzieci. Nie ma sztywnej reguły że w takiej sytuacji należy się dokładnie 1/3 majątku wspólnego. Obowiązuje zasada, że udział małżonków w majątku dorobkowym jest równy. Jedynie wyjątkowo Sąd może inaczej niż pół na pół podzielić majątek ale musi to być uzasadnione stopniem przyczynienia się danego małżonka do powstania majątku. Oceniając przyczynienie się do powstania majątku uwzględnia się także osobistą pracę przy wychowaniu dzieci i w gospodarstwie domowym. Nie ma jednak reguły że 1/3 majątku "dostaje" dziecko. Fragment kodeksu rodzinnego i opiekuńczego: "Art. 43. 1. Oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. 2. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku. Spadkobiercy małżonka mogą wystąpić z takim żądaniem tylko w wypadku, gdy spadkodawca wytoczył powództwo o unieważnienie małżeństwa albo o rozwód lub wystąpił o orzeczenie separacji. 3. Przy ocenie, w jakim stopniu każdy z małżonków przyczynił się do powstania majątku wspólnego, uwzględnia się także nakład osobistej pracy przy wychowaniu dzieci i we wspólnym gospodarstwie domowym."

Gość tytrytyrtytrytyrtyr
nie wiem dlaczego mowicie ze podzial na 3 bo jest dziecko majatek po rozwodzie nie dzieli sie na 3 bo dziecko tylko na malzonkow jesli on jest w akcie notarialnym jak wpsółwciascicielem to ma prawo do polowy co innego gdyby ona odizedziczyla ten dom sama np po smerci ojca-wtedy mezowi nic do tego ale darowizna była na ich oboje wiec polowa mu sie nalezy a janlepiej to idz autorko do rpawnika porada kosztuje ok 50-80zł a beidzesz pewna

Gość tytrytyrtytrytyrtyr
a sprawdz jeszce na tym akcie darowizny czy nie ma tam nic ze w przypadku rozwodu dom staje sie tlyko wlasnoscią ich córki bo mogli taka klauzule zaznaczyc musisz dokaldnie przeczytac ten akt darowizny

Gość ...i co dalej...
Proszę nie podszywać się pod mojego nicka autorko napisałaś że sprawa jest w sądzie więc poczekaj na wyrok sądu.

Gość tyle zarabiasz a
na porade prawna cie nie stac?????? twoja sprawa otworzyla mi oczy. Moi rodzice chca zapisac wszystko mnie i mezowi, ale po tym co tu przeczytalam poprosze by zapisali mojemu synowi.

liczę, że ten temat to jeden wielki kafeteryjny wymysł... mimo to uważam za wielkie SKURWYSYŃSTWO pchanie się w twoim przypadku w pieniądze i sprawy innych ludzi. Co innego jakby on te pieniądze w to małżenstwo włozył, zainwestował w coś, kupił, a ona nie chce mu tego oddać. Ale tu ewidentnie gołodupiec łasi sie nie na swój majątek. Może od strony prawnej cos mu sie tam należy, ale od etycznej z jakiego tytułu? Rodzice dali córce i zięciowi, ale w życiu nie przypuszczali, że będą dokładać na nową kochankę swojego męża swojej córki... Wolałabym sprzedać za kilka groszy niz podzielić się z takimi ludzmi.l..

Może od strony prawnej cos mu sie tam należy no więc prawo jest prawo tak czy nie? to jest JEGO więc chyba moze z tym zrobić co chce, oddac dziecku, dać w poczet alimentów, albo rozpocząć nowe zycie, bo ma żyć pod mostem? jak nie ma gdzie?

Gość iga wieczorową porą-
mielismy podobną sytuację w rodzinie. Facet jednak nic nie dostał. Udowodniono ze małżeństwo rozpadło się z jego winy, znalazł sobie kochankę.

Gość ...i co dalej...
do tyle zarabiasz a darowizna jest odrębną własnością obdarowanego art 33 ust.2 KR jeśli w akcie notarialnym nikt inny jeszcze nie będzie wpisany.