Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaamam amelkiii29

Nie pracujaca mama a zapisy do przedszkola?

Polecane posty

Gość mamaamam amelkiii29

Moja corka od wrzesnia chodzi do 3 latkow. Ja niestety stracilam prace-- szukam ale ciezko cos znalesc. I niedlugo od marca zaczyna sie zapsi dzieci do przedskzola na nowy rok skzolny. Co w takiej sytuacji kiedy ja nie pracuje? Nie zostanie przyjeta coorka? Czy ktoras mam mimo ze nie pracowala jej dziecko dostalo sie.- przeszlo do straszej grupy przedszkkolnej?

Gość ddddddddddddddddddddd
To zależy od przedszkola:) U nas w mieście mają pierwszeństwo dzieci rodziców pracujących.

Gość olk
Ale Twoja córka chodzi do przedszkola i ma iść od września do grupy wyżej czy tak? Dzieci które już chodzą do przedszkola ,i idą do grupy wyżej na ogól przechodzą z automatu mimo że składasz podanie jak każdy rodzic ,na podaniu chyba nie ma pieczątki od pracodawcy ,tylko przy podpisywaniu umowy donosisz ,jeżeli Twoja córka już chodzi do tego przedszkola a Ty podpisałaś umowę w ubiegłym roku przy czy przedstawiłaś zaświadczenie od pracodawcy to Pani dyrektor raczej wymagać ponownie nie powinna takowego zaświadczenia .

Gość mamaamam amelkiii29
tak corka bedzie szla do 4 latkow. w zeszlym roku mialam zaswiadczenie z pracy.

Gość u nas z autoamtu dzieci
u nas z automatu dzieci rok wyzej przechodzą

Gość u nas w przedszkolach
niestety nie idą "z automatu" i trzeba normalnie złożyć papiery wraz z zaświadczeniem o zatrudnieniu:( zorientuj się jak jest w przedszkolu, do którego uczęszcza Twoje dziecko

Gość mamaamam amelkiii29
szkoda zeby corka sie nie dostala. miala by rok przerwy. a po za tym co ja zrobie jak znajde prace.a corka sie nie dostanie.

Gość najpierw w przedszkolu u siebi
e zorientuj się jak jest

Gość mamaamam amelkiii29
musze sie spytac. bo obowiazek przedszkolny jest od 5 roku zycia??

Gość mamaamam amelkiii29
poszukalam w necie i jest zapis. zasady przyjowania do przedszkola 1. ze dziecko ktore ju zuczeszczalo do danej placowki.

Gość wina dziadka raczyj
oczywiście, że tak :o:o ustawa MEiS zapewnia ci to, że w pierwszej kolejności idą dalej dzieci, które są już w przedszkolu. Jak można nie wiedzieć w jakiej rzeczywistości się żyje? :o

jakas głupota żeby od nowa skłądac wniosek o przyjęcie do przrdszkola jak dziecko już chodzi ! Składa się oświadczenie woli o kontynuacji a nie wniosek o przyjęcie do nastepnej grupy - to jest nie zgodne z ustawą.

Gość mamaamam amelkiii29
jak corka chodzila do zlobka to musialam od nowa skaldac papiery. przechodzila z grupy mlodszej do straszej. ale wtedy pracowalam. a teraz nie.

Gość wcale nie jest oczywiste
że dzieci idą dalej, normalnie składa się wnioski i kwalifikuje dzieci, mój syn niestety nie dostał się do 4latków, normalnie co roku składam wnioski i dokumenty a komisja kwalifikuje

Gość ma-ma...
u nas własnie rozdano karty zgłoszenia dziecko na następny rok i u nas to się nazywa I etap naboru, bo II to już jest elektroniczny dla nowych dzieci. Oddając tę kartę wyraziłam wolę, aby moje dziecko kontynuawało "naukę" w przedszkolu, teraz jeszcze tylko formalne podpisanie umowy na następny rok i to wszystko.

Gość u nas jest tak ze
jak przyjma dziecko juz do przedszkola to na drugi rok jak sa ponowne zapisy to te dzieci ktore chodzily sa przyjete i nikt nie sprawdza podan(sklada sie tylko dla formalnosci)natomiast sprawdzane i przegladane sa podania tylko tych "nowych" dzieci,wiec w skrocie jak moja corka dostala sie do przedszkola majac 3lata to miala prawo chodzic tam az doskoczenia zerowki bez wzgledu na to czy rodzice maja prace czy ja stracili,wazne by placili za przedszkole :D oczywiscie w pierwszym roku zanim sie dostala rodzice musieli pracowac bo dzieci tych ze rodzicow maja pierwszenstwo

Gość mamaamam amelkiii29
rozbiezne to wszystko.

Gość princessaofpersia
do teneryfy-u nas mino, ze dziecko praktycznie z automatu przechodzi na nastepny rok szkolny to i tak trzeba złozyc nowy wniosek wiec nie bredz o głupocie jesli nie masz pewnosci, ze niektore przedszkola nie wymagaja wlasnie takiej procedury:O

Gość mamaamam amelkiii29
tez z automatu. ale moze spradzaja czy rodzic pracuje. ja jestem jako samotna matka.

Gość Jak już chodzi to pójdzie dale
*j. Tak jest w przedszkolach,przeważnie. Nie ma znaczenia czy pracujesz czy nie, puszczą ją dalej jak już chodzi. Większe znaczenie ma jak pierwszy raz zapisujesz ale to wtedy: 1 samotna matka 2 rodzice oboje pracujący 3 rodzic jeden pracujący 4 bezrobotni.

*j. Tak jest w przedszkolach,przeważnie. Nie ma znaczenia czy pracujesz czy nie, puszczą ją dalej jak już chodzi. Większe znaczenie ma jak pierwszy raz zapisujesz ale to wtedy: 1 samotna matka 2 rodzice oboje pracujący 3 rodzic jeden pracujący 4 bezrobotni.

Ja już kartę wypełniłam. Pytałam Pani czy przejdzie dalej czy nie to ona ze jak juz chodzi to przejdzie.

Gość mamaamam amelkiii29
a pracujesz?

princeofpersja- to ty nie bredź głupot, chyba każdy napisał że jak dziecko już raz się dostało to chodzi do końca swojej edukacji przedszkolnej, nie mogą wymagać nowego zgłoszenia w systemie na zasadzie pierwszego naboru. Chociażbys siedziała 8 godzin pod przedszkolem i się opalała na lezaku to dziecko które raz się dostało przechodzi dalej.

Gość mamaamam amelkiii29
to mnie uspokoilas.

Gość princessaofpersia
teneryffa, wez sie skup i spróbuj zrozumiec o czym mowa-sama ci napisalam, ze wiem ze dziecko przechodzi z automatu co nie zmienia faktu ze przedszkole WYMAGA ZLOZENIA KOLEJNEGO WNIOSKU NA NASTEPNY ROK SZKOLNY!!!i pewnie trafia do teczki z napisem "dzieci kontynuujace nauke " ale wniosek i tak złozyc trzeba!

Gość princessaofpersia
A poza tym jesli nie skladałoby sie wniosków na kolejny rok to jaki sens miałby ten zapis? " Do przedszkola - zgodnie z rozporządzenia MENiS „W sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. (Dz.U. z 2001 Nr 61 poz. 624) oraz Rozporządzeniem MEN z dn. 22.02.2004r. „W sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych. (Dz.U. Nr 26, poz. 232)- w pierwszej kolejności przyjmowane są: dzieci pięcioletnie, realizujące obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne, dzieci kontynuujące edukację w placówce, rodzeństwo dzieci już uczęszczających do przedszkola, ( 2 rozporządzenia MENiS z 20 lutego 2004 r.)."...itd DZIECI KONTYNUUJACE EDUKACJE-MAJA PIERWSZENSTWO W PROCESIE REKRUTACJI-SŁOWO KLUCZ DLA CIEBIE BO PEWNIE NIE SKUMASZ-REKRUTACJA....