Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bejca8925

Zakaz handlu w niedziele

Polecane posty

Gość gość
Prosimy o wolne niedziele

Gość gość
Wasza solidarnosc to lipa dlaczego nie walcza o gut zaplate za Niedziele ja mam w DE 100% I zamiast gapic sie na tv woke isc do arbeit ! Achtung ! Nie zakazywac praca tylko dac gut zarobic np.100%

Gość gość
Na konferencji prasowej poprzedzającej debatę europoseł Platformy Obywatelskiej Janusz Lewandowski mówił, że "Parlament Europejski jest w gorączce wyborczej, patrzy na Aleppo, a powinien patrzeć na ulice Warszawy".

Gość gość
Uważam ,że w dwie niedziele w miesiącu powinno być całkowitego zakazu handlu .Przez jeden dzień nikt z głodu nie padnie,a co ma kupić w niedzielę kupi w sobotę.Prowadzę sklep na franczyzie i pracuję przez 364 dni w roku po 18 godz dziennie ,bo tak skonstruowano umowę . Tacy ludzie jak ja nie mają praw tylko obowiązki. A jeśli by się chciało zerwać z tym terrorem to cię państwo udupi i na jedno wychodzi .Całe życie pracuję uczciwie , oddaje państwu co się mu należy i całe życie klepie biedę .TAKA JEST POLSKA. Prawo pracy jest tylko dla pracowników ,a nie dla małych przesdiębiorców ,żaden PiP ani inny bzdurny urząd nie może mi pomóc ,a wprost przeciwnie będą takich jak ja nękać i oczywiście karać.Ci ,których obowiązuje umowa franczyzowa są jeńcami kapitalizmu i chciwych prezesów wielkich dyskontów ,którym ciągle mało . Zwierzę w tym kraju ma więc praw niż zwykły przedsiębiorca .Nie da się żyć uczciwie w tym kraju .Mając w Polsce małą firmę nie można dorobić się niczego .. Łupią cie z każdej strony jak nie "wielki moloch" to państwo. Uczciwy człowiek w tym kraju zawsze dostanie po dupie. Lepiej Niemcowi dupę podcierać niż w Polsce firmę prowadzić .Kiedyś pracownicy uciekali z tego kraju ,teraz pracodawcy będą uciekać i utrzymywać inne kraje . pozdrawiam

Gość gość
Zróbmy wolne też dla transportu przecież jak chcę wyjechać to mogę dzień wcześniej dlaczego wolną niedzielę mają mieć tylko ludzie pracujący w handlu inni też mają rodziny gdzie tu sprawiedliwości myślą że więcej ludzi pójdzie do kościoła

Gość gość
W Niemczech pracuje sie 40 godzin tygodniowo. We Francji - 35 godzin tygodniowo to pelen etat. Kto w Polsce, szczegolnie w wielkich miastach, tak malo pracuje??? Kiedy ludzie maja robic zakupy? Jesli jestes z malego miasta, gdzie dojazd do pracy zajmuje pietnascie minut do pol godziny, to fajnie, ale np. Warszawie, Lodzi, Krakowie, Wroclawiu, itd. jedzesz godzine w jedna strone (jak sa korki to dluzej), godzine wracasz, w pracy siedzisz 9 godzin. To juz 13 godzin. Codziennie.

Gość gość
Uwazam ze powinien byc zakaz handlu ale jesli to komus nie prasuje to przeciez moze sobie dorobic i wlasnie na niedziele sie zatrudnic. Przy tym zrobi sobie zakupy.A przeciez moga byc sklepy otwarte,tylko powinni w nich stanac wlasciciele,Podejrzewam ze szybko byliby za tym aby sklepy zamknac

Gość sklep lublin
Witam. Jestem właścicielem sklepu frenczyzowego,zatrudniam w nim na stałe 14 osób i 2 studentów właśnie w soboty i niedziele. Ja nie tracę wiele przez te dwie wolne niedziele, ale straty dla pracowników już są spore. Jest to 3 pracowników rano po 7 godzin i 3 pracowników na drugiej zmianie 7 godzin. co daje w sumie 42 roboczogodziny za taką niedzielę.Przy dwóch niedzielach w miesiącu daje to 84 godziny, czyli pół etatu. To jest mniej więcej tyle co wypracowują u mnie studenci w weekendy. Wynik tylko jest taki ze nie będę mogła dać im pracy, w pozostałe weekendy ponieważ w tym czasie swoje etaty wyrobić będą musieli pozostali pracownicy.

Gość gość
Nie da się tego czytać co nie którzy tu wypisują jakieś brednie . Po pierwsze ludzie mają umowę , większość pracowników musi mieć 2dni wolnego w tygodniu , zamiast wtorku i środy będą mieli wolne w wtorek i niedzielę więc nie będzie żadnych zwolnień. Gospodarka wzrośnie bo ludzie będa kupowali w soboty jak na wojnę bo jeden dzień zamknięty ,będzie musiało być więcej ekspedientek na zmianie . Człowiek jest tak skonstruowany ,że jeśli czegoś zapomni kupić to nie umrze jeśli tego nie zje, juz nie przesadzajmy , w większośći galeri utargi w niedziele są porównywalne do innych dni bo ludzie zamiast kupować to łażą i oglądaja i to tyle. Nie ma to jak na spacer z dzieciakami po marketach i galeriach chodzić. A i co najważniejsze nie wiem co z tą Polską że ludzie są tak zawistni dla innych , kurcze jakby mieli wolne restauracje ,kwaiciarnie,kina itd. to byłoby świetnie ,życzę każdemu by miał wolną niedzielę ,a nie kope pod nimi mine .. I po kolejne większość sklepów za niedziele płaci tyle samo co za inny dzień więc proszę was jeśli nigdy nie pracowaliście w niedziele za tyle samo co w inny dzień to zamknijcie buzie i tyle. Nie rozsmieszajcie mnie gadaniem ,że nie macie kiedy zakupów zrobić bo jesteś tak bardzo żałośni,że powoli zaczyna Was być mi szkoda ,że z głodu po umieracie bo nie będziecie kiedy mieć czasu czegoś do jedzenia kupić . Życzę miłego dnia ,może bez zakupów?? :D

Gość gość
Ale w przygranicznych miejscowościach Niemcy przyjeżdzają właśnie w niedziele po zakupy i wykuoują właściwie wszystko

Gość gość
Moim zdaniem wielka szkoda, że rządzący dali się wypuścić Z.Z. "Solidarność" i w sytuacji kiedy ponad 70% jest przeciwne zmianom, długofalowo weszli na minę. Nie jestem wprawdzie stałym bywalcem galerii handlowych, ale zawsze jestem pod wrażeniem tabunów młodzieży tam, gdzie znajdują oni dla siebie odpowiednią ofertę. Można sobie zadać pytanie, czym władze chcą zastąpić ofertę gastronomiczno - rozrywkową wielu galerii. Przecież sobota i niedziela to dni, które młodzież zagospodarowuje wg własnego uznania i spotkania z koleżeństwem w galerii trudno potępiać. Galerie to również kina wypełniane głównie przez młodzież. Wszyscy trąbią o zakupach w niedzielę, ale to domena głównie potrzeb rodzinnych, ale nikt nie zwraca uwagi na grupę młodzieżową w tym studencką. Nie potrafię ocenić jaką część klienteli galerii stanowi ta grupa, ale jest to chyba kilkadziesiąt procent. Otwarta ostatnio we Wrocławiu galeria "Wroclavia" od razu stała się tłumnie odwiedzana i zaryzykuję twierdzenie w znacznej części dzięki świetnej gastronomii, którą wypełniono całe piętro (plus lody, soki na pozostałych piętrach). Skorzystanie w dni wolne z propozycji kuchni rodzimej, azjatyckiej, meksykańskiej, włoskiej, greckiej itp. uważam za bardziej kuszące niż robienie zakupów. Jednym słowem szkoda, że PIS nie poszedł na rozwiązania organizacyjne dające wolne handlowcom w niedzielę a wybrał zwarcie z większością społeczeństwa. A miał przecież przykład Węgier.

Gość Kasjer
Nikt nie zostanie zwolniony przez brak handlu w niedzielę, bo ludzi i tak nie ma do pracy.A klient kupi w małym sklepiku lub w sobotę w dużym sklepie.Kiedyś były sklepy zamknięte w niedzielę i człowiek żył a teraz przynajmniej dzieci będą spedzspędzać czas na powietrzu a nie w supermarkecie.

Gość gość
A jak będzie padać to w domu

handel w niedziele jest nienormalny i tak nikt w niedziele nie chodzi do sklepów bo ludzie po kosciele do rodzin jeżdza albo gości mają

Rypsyma dziś handel w niedziele jest nienormalny i tak nikt w niedziele nie chodzi do sklepów bo ludzie po kosciele do rodzin jeżdza albo gości mają x prawda ja nigdy nie chodzę w niedziele.Niedziela jest dla Boga i normalnie .Jest jeszcze 6dni w tygodniu by zrobić zakupy.W końcu będzie zakaz handlu w niedzielę tak jak Bóg chce boże prawa

Gość gość
chwilą Bawią mnie te komentarze ciemnogrodu... I jakie to Polskie - ja nie mam wolnego to czemu kasjerka ma mieć... I po co bronicie swoich racji jesli zadne z Was nie pracuje w niedziele... Snujecie się po sklepach bo taki macie kaprys niedzielny?? Pomyślcie kto sie bogaci na tych waszych niedzielnych zakupach - bo portugalczyk, niemiec, francuz i anglik śmieją się z POLAKA ktory (pisane przez duze Z) "pracuje" w niedziele i jeszcze sam walczy o to aby były pracujące.. Ludzie ogarnijcie się.. Ale niestety z myśleniem jest ogolnie kiepsko i lepiej powtarzac to co wam polsat, tvn albo tvp powie.... Nikt już w tym kraju swojego rozumu nie ma?

Gość gość
Ja się nie przejmuję niedaleko mam bazary , jest na nich dosłownie wszystko , ich nie obowiazuje zakaz.

Gość gość
Galerie powinni całkowicie pozamykać , bo to obcy bogacą się u nas .Niech wracaja do swojego kraju.

Gość gość
Bardzo dobrze ze w niedziele beda zamknięte markety Tylko byly wycieczki bez sensu.ludzie chodzili jak zombi tylko.by w domu.nie siedziec a i tak malo co kupowali Bedzie okazją wyjść z dzieckiem do kina parku basen zoo itp Popieram 100,% ten zakaz

Gość gość
W latach 80 sklepy byly w soboty i niedziele pozamykane no moze w jedna sobote do 13 tej.Osobiscie uwazam ze ludzie maja domy,dzieci,zony,mezow i chca w swietym spokoju odpoczac.Zastanawiam sie dlaczego w weekendy kina ,parki sa puste??? Jesli wlasciciel chce by sklep byl czynny niech sam w nim stoi,niech zobaczy jak to jest tyrac za marne grosiny.

Gość gość
13.50 kiedy ostatnio byleś w kinie że takie głupoty Pier..lisz ? Puste parki "??? A co jest do roboty w parku zimą pajacu ???

Gość gość
W marketach zarabiają mało, to ja się pytam za co utrzymują rodziny i jeżdżą samochodami ? Urząd Skarbowy się powinien nimi zająć.

Gość gość
Lipaa, centra handlowe przez te niedziele, przedluzaja otwarcie by sobie to 'zrekompensowac'. Mysla, ze jak ludzie zostana godzine dluzej w pracy w piątek i sobote to nadrobia utarg jaki by mieli w niedziele.

Gość gość
A czy ktokolwiek z fanów niedzielnych zakupów wie że on sobie idzie do sklepu kiedy chce a pracownicy nie zaczynają pracy wraz z otwarciem sklepu o dziewiątej rano i nie kończą jak się zamknie.....tylko zapierniczaja na dwie zmiany od szóstej rano do jedenastej w nocy....

Gość gość
O tej porze będziemy wracać w sobotę z pracy. Nie ma jak dojechać do domu, ale nas załatwili

Gość gość
Tu bardziej chodzi że co będzie w niedzielę robic widac jak cale rodziny przychodzą do centr handlowych bez takiej mysli żeby cos kupic tylko zeby dzieci miały gdzie pobiegac a centra to nie plac zabaw a tak są traktowane

Gość GośćGościowiNierówny
Ogólnie porażka według mnie. Co z tego, że niedziela będzie wolna dla osób z handlu, skoro większość z sektora handlowego będzie musiała przychodzić z niedzieli na poniedziałek do pracy by ogarnąć sklep przed otwarciem? W takiej np. Biedronce, gdzie otwarte masz od 6:30? Wynika z tego, że najlepiej położyć się spać w niedzielę o 18:00. Gdzie tu w ogóle czas na rodzinę i wypoczynek? Mówią, że to wymysł Kościoła...jak tak patrzę na to co się dzieje, to coraz bardziej w to wierzę...

Gość gość
Pracuje w sklepie w dużej galerii. Trzeba być idiota żeby się z tego cieszyć. Przecież w sobotę i niedzielę sklepy mają zwykle największy obrót. Mega straty będą z tego. Premii nie będzie bo nie da się zrobić planu. I u nas wymyślili ze galeria i wszystkie sklepy od poniedziałku do soboty ma być otwarta do 23 w niedziele pracujące do 22. Nikt się nie liczy z tym że jak o 23 zamknie się sklep to pracownicy wyjdą 23.30. Ja akurat po 1 będę w domu bo dojeżdżam.

Gość gość
Jak to w niedzuele u was otwarta galeria