Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marysia......

Sprzątanie w domu to syzyfowa praca - też tak uważacie?

Polecane posty

Gość Marysia......

Sprzątam nawet 2 razy dziennie, jak to jest im ma się więcej metrów to lepiej, czy odwrotnie?

Gość Już jestem mamą Zosi
Zależy, ja kiedyś miaszkałam w kawalerce-to się często brudziło ale mało sprzątania. Teraz mamy dom 108 m2 i sprzątania tez mam mało-ale dlatego że mam wszędzie minimalizm! Zadnych figurek bzdurek i wazoników. Wazon mam tylko na stole z kwiatami swiezymi a zdjęcia wiszą na ścianach. Dziecko małe bo dopiero co urodziłam a jego rzeczy pochowane w komodzie i na półce przewijaka aby sie nie przewalały. Jedyne co trzeba zrobić to 2 razy w tygodniu odkurzyć i codziennie zmywać ,pranie 2 razy w tygodniu i łazienka z wc do umycia raz w tygodniu. Nawet w kuchni nie mam gratów na wierzchu-wszystko pochowane-tak lubie.A narazie zamieszkujemy tylko dół góra zamknięta i gołe tynki:)

Gość 3567n
Wole jak jest wiecej przestrzeni, przynajmniej jest miejsce gdzie rzeczy mozna poukladac

Gość justynka_kiloska
mama zosi jak dziecko noworodek to prawie jakby go nie było :) jeśli chodzi o sprzątanie przynajmniej, zobaczysz za rok, wszedzie zabawki, plamy na szybie od paluchów... .... zazdroszczę prania dwa razy w tyg, ja piorę codziennie, nawet w niedziele pralka u mnie chodzi a i tak nie wiem jak wygląda dno mojego kosza na pranie (dwoje dzieci, 5 i 3 lata) ale ogólnie porządek utrzymuję w domu.... aczkolwiek non stop coś robię.

a ja mam czarne lakierowane meble i żebym nie wiem ile je wylizywała to i tak są cały czas odbite malutkie paluszki :)

Gość 090-0
łazienka i wc raz w tygodniu??? troche to dla mnie dziwne, ja co drugi dzień myję. Przecieram umywalkę, podłogę, myję dokładnie Wc, lustro.

Gość AnoV
W poprzednim mieszkaniu wystarczylo odkurzyc, poscierac wszedzie 2 razy w tygodniu, zmyc raz w tygodniu podloge i bylo czysto. Teraz musze to robic co dwa dni. Pranie robie roznie 2-4 razy w tygodniu.

Gość ona3333
Ja mam 140m2, kiedyś jak dziecko było malutkie , wszystko na swoim miejscu , poukładane , super, a teraz jak mam 3latke i rocznego brzdąca, to sprzątać mogę w pokoju 2 razy dziennie a i tak wygląda jak pobojowisku.ale i tak cały dom ogarniam codziennie z rana z 30minut to zajmuje , a większe porządki to 1-2 w tygodniu

Gość justynka_kiloska
no tak lakierowane meble, szyby w meblach... to wyzwanie :) najgorzej jak słońce zaświeci do domu... wszędzie widać odbicia paluszków.

doszłam do wniosku że będe mówiła wszystkim czepialskim że to taki nowy design :D

Pranie robię tylko w weekendy - tak już robiłam od 3 lat i tak zostało-ubranka dziecka też chcę raz w tygodniu prać(czyli w weekend pralka bedzie chodziła 3 razy w sumie-troche przkłamałam :P) 2 prania nasze i jedno dziecka. Mam dużo ubranek więc z praniem nie szaleje-akurat już widze że to dobry system.Oczywiście raz na jakis czase upiore tez pościel czy narzuty i będzie jedno dodatkowe pranie ale wszystko staram sie prać w weekend. i Wiem że dziecko starsze strasznie brudzi bo u szwagierki to jest sajgon dzień w dzień-ale to tez kwestia wychowania i organizacji-już mam rolety na dolnych salonowych oknach z zabezpieczeniem-z myślą o przyszłości jak dziecko uroście-nie ma szans na odbicie paluchów bo ze szmata nie bedę latała tylko poprostu zasłonie, zablokuje i koniec. i Jak dziecko sie nie nauczy że bawimy sie zabawkami tylko w określonym miejscu to bedzie sajgon-już mam wydzielone miejsce na hmmm taki kojec z furtka/bramką? taki 2x2 metry gdzie mała bedzie miała swoje zabawki i tylko tam bedzie się bawiła układała-mnie nie obchodzi czy tam bedzie narozwalane czy poprzewracane-zabawki tylko tam.Oczywiście ta furtka bedzie otwarta :D nie tam jakieś więzienie-tylko z celu wydzielenia kącika do zabawy. i wszystko do zrobienia

Wannę to co drugi dzień przecieramy gabką i cifem i do wc lejemy domestos codziennie ale chodzi mi o takie sprzątanie z odkurzaniem za pralką wystawieniem kosmetyków z półek i wycieraniem ich i wymyciem płytek na ścianach

No ja po tym co widziałam u rodziny na czarnych meblach mam jasne:P:P:P

ciciałam jasne niestety gust mam inny niz reszta rodziny ale przynajmniej teraz widać że niepotrzebnie ktoś kasę wywalił hehe czarne mebelki qrnia a kuchnię mam jasna i sprzątam kilka razy dziennie prania nie liczę bo pralka chodzi czasem 3 razy w ciągu dnia

Gość do mamy zosi..
myślę że życie zweryfikuje trochę twoje oczekiwania :)

Gość ona3333
Już jestem mamą Zosi- plany jedno a realizacja drugie. Moja 1,5roczna córeczka tez bawiła się tylko w jednym miejscu , ale zabawki roznosiła po całym domu i były wszędzie . dopiero w wieku 2 lat uczyliśmy ją sprzątać i niczego nie roznosić,teraz sprząta po sobie , ale nie zawsze ,ale to w końcu dziecko U mnie przed urodzeniem dzieci wszystko było na tip ,top a teraz - tylko pomarzę o pokoju sprzed lat :)

Gość hyyyj
Ja mam 2 dzieci 8 lat i 2 lata...i wiecznie rozpierdziel ;/ podłogi dzień w dzień musze odkurzać bo wiecznie nanoszone ;/ grrr Pranie robie co 2-3 dni Ogólnie wiecznie coś robie - dom 150 metrów

Ja mam dom 120metrow. Odkurzam co 2dni,czasem czesciej,np.w kuchni, w wejsciu do domu,albo przy kominku. Podlogi zmywam 3razy w tygodniu. Kurze scieram codziennie,kuchnie ogarniam codziennie,lazienke myje.srednio 2razy w tygodniu.generalnie wydaje mi sie,ze wciaz sprzatam,ale nabieram w tym coraz.lepszej wprawy,bo coraz krocej mi z.tym schodzi :P

Gość Marysia......
A może wystarczy powiedzieć najbliższym, że dom to jednak trochę muzeum, a dzieci nauczyć etykiety?:)

Wsumie im najwiecej nabałaganili tym wiecej sprzatali,po jakims czasie dalo im to cos do myslania i juz bardziej uwazali ,wtenczas pobojowiska z domu woleli nie robi Sprzątany na bieząco codziennie

Gość Nrjbskd
Ja tam lubie sprzatac. Odpreza mnie to, odstresowuje!

Gość jolka99222
ja sprzatam 2-3 razy w tyg.łazienka co drugi dzien-a tak generalnie z plytkami to co 2 tyg.podlogi zmywam praktycznie dziennie,pralka chodzi u nas ok 6 razy w tyg.powiem szczerze ze ostatnio mam juz tego dosc......

Gość kombinatorka domowa
ja mam małego pomocnika- 4 latka, który szyby w meblach wyciera mokrymi chusteczkami do pupy, nie muszę mówić jakie są po nich ślady:D u starszego- 16 lat- to już nie wspomnę- syf, kiła i mogiła. a sprzątam u niego prawie codziennie- puste kartony po sokach, butelki po wodzie, coli, woreczki po czipsach, orzeszkach, orzeszki na wykładzinie, rozdeptane czipsy,plamy na wykładzinie, kolekcja brudnych talerzy po obiedzie, kolacji- z 2 dni, brudne ubrania nie trafiają do kosza, ale obok, za to na kosz trafiają ubrania, które na następny dzień zakłada do szkoły- dżinsy, bluzy, oczywiście pomięte jak psu z dupy wyjęte, ale nie da sobie nic powiedzieć gówniarz, " oj mamo", " później" i tp. pokój ma zamykany od środka i rzadko mnie do niego wpuszcza, czasem się buntuję i nie sprzątam kilka dni z nadzieją, że jak się o coś potknie to sprzątnie w końcu, ale jak to mówią mądrzy ludzie" nadzieja matką głupich":O

Gość czop345
Wspolczuje wam takiego zycia,non stop na szmacie

Gość kombinatorka domowa
a tak ogólnie to kurze wycieram 2 razy w tygodniu, odkurzam codziennie, podłogę w kuchni co 2 dzień myję, naczynia kilka razy dziennie, łazienka raz w tygodniu, pranie 2 razy w tygodniu, okna raz w miesiącu, kwiatki wycieram przy podlewaniu, mam prawie same storczyki więc nie jest tak źle:P najwięcej roboty jest w kuchni:O

Gość kombinatorka domowa
dlaczego? ja nie pracuję, rano starszy idzie do szkoły, robię mu kanapki, potem sprzątam w kuchni, odkurzam, jak podłoga jest brudna to ją myję, potem wstaje drugi synek, robię mu śniadanie, sprzątam w jego pokoju, potem na zakupy, po powrocie gotuję obiad, w międzyczasie nastawiam jakieś pranie, po obiedzie zmywanie, sprzątanie w kuchni, wieczorem sprzątam w pokoju małego, zmywam po kolacji. w soboty robię większe pranie - ze starszego syna i jakąś pościel, ręczniki, ścierki, sprzątam łazienkę, no i cały dom też porządniej, bo mam wenę:P

Gość hermenegilda ...
"...u starszego- 16 lat- to już nie wspomnę- syf, kiła i mogiła. a sprzątam u niego prawie codziennie- " Ja mam wredny charakter :P i nieprzjmuje sie tym "co ktos sobie o mnie jako o pani domi i matce pomysli :P... Same sobie roboty dokladacie a pozniej narzekacie :D Moja rada : NIE SPRZATAJ :) Jk przestanie cokolwiek widziec to sie obudzi :D Ubrania jak ma pomiete to JEGO problem ... moze jak go raz ktos zawstydzi to sie nauczy :P

Gość kombinatorka domowa
jak się ma rodzinę to i sprzątania jest więcej, wiadomo. mąż pracuje za granicą więc mi nie pomoże, ale za to jak już jest to wtedy mam więcej czasu na leniuchowanie:P odkurza, trzepie dywany, sprząta łazienkę, robi zakupy, czasem coś ugotuje, pomaga mi w kuchni, zajmuje się dziećmi, tylko w garażu jakoś nie potrafi posprzątać:P