Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odradzam takie akcje

Mam doła bo moje dziecko idzie do przedszkola.

Polecane posty

Powiem szczerze,ze jest mi to nieznane dac pierwszy raz dziecko do jakies placowki dopiero gdy ma kilka lat, bo wpawdzie wczesniej kazdez moich dzieci chodzilo do klubu maluszka,pierwsze bywaly w zlobkach,wiec nigdy z przedszkolem probleu nie bylo Ale jak rozmawiam ze znajomymi,ktorzy takze dziecko w wieku 3-4 latek do przedszkola posylali to przewaznie najciezsze sa kilka dni pod rząd, pozniej to jzu dziecko wchodzi w ten rytm ,zapoznaje sie z dziecmi i jest bardzo dobrze Moje dzieciaki lubily przedszkole, namlodsza aktualnie juz 2 rok chodzi do niego, czasami zostaje tam bardzo duzo godzin,lecz nie codziennie, i jest zadowolona z opieki i grupy W domu ze mną czyz opiekunką by sie tak nie nabawila,ani w takim stopniu nie wyszalałą, jak w przedszkolu z grupą dzieci i na zajęciach kreatywnych Autorkoprzedszkole nie ejst takie zle, nie martw sie,tak sie siak kiedys musi pojsc, im wczesniej tym lepiej,a takiemu 5 latkowi poraz pierwszy w przedszkolu jeszce ciezej mu sie przestawic niz 3 latkowi

Gość laura.mec
Może mam inne pojęcie macierzyństwa. Dwa lata byłam z dzieckiem w domu zanim wróciłam do pracy. Może matka pracująca bardziej ceni czas spędzony z dzieckiem. Nie wyobrażam sobie siebie klikającej a obok znudzone dziecko proszące o zainteresowanie

Gość Fanka Tuwima
Odpowiedź kompletnie nie na temat. Tzw. odwracanie kota ogonem.

Gość laura.mec
znam rzeczywistość, mam kuzynki, koleżanki które dosłownie siedzą GODZINAMI na forach a obok nich biedna dzieciaczki

Gość laura.mec
Nie wierzę w to że znakomita większość mam jest twórcza i kreatywna. Znakomita większość mam jest znudzona, zmęczona, szuka odskoczni i kreuje swój wydumany fałszywy wizerunek na forach

Gość .............,,,,,,,,,,,,,,,,,
.

Grupa rowiesnicza dzieci o wiele lepiej dziecka rozwija emocjonalnie, psycho-ruchowo (nasladownictwo, zdrowa rywalizacja) niz jedna dorosla osoba,ktora wiadomo caly czas uwagi na dziecku skupiac nie moze, bo ejst to awykonalne Dziecko musi miec kontakt z innymi dziecmi i miec ten swoj dzieciecy osobny swiat , bo jedna dorosla osoba nie jest wstanie dziecku takich rozrywek i postepu w rozwoju dostarczyc jak grupa dzieci sobie nawzajem

Gość Fanka Tuwima
Rozbawiłaś mnie teraz :). Masz koleżanki, które siedzą godzinami na forach - co wiesz na pewno, bo siedzisz u nich te godziny, bawiąc się zapewne z ich dziećmi. I na tej podstawie stwierdzasz, że autorka postu (co wynika z tekstu "i do tego krytyka przedszkola") też siedzi godzinami na forum. Teraz już rozumiem, jaką drogą dedukcji stwierdziłaś, że jej dziecko samotnie się bawi i jeszcze prosi i zainteresowanie :):)

Gość Fanka Tuwima
Laura.mec - oczywiście dotyczy to wszystkich matek, oprócz ciebie :). Pisz dalej:)

Gość laura.mec
mnie rozbawia krytyka przedszkola nadopiekuńczych mam, a dzieci kafe-mam mi najzwyczajnie w świecie żal

Gość śmigła
mój wnuk skończy 3 lata w czerwcu. jest bardzo nieśmiały. nie lubi jak z kimś rozmawiam, najlepiej jak jestem tylko dla niego. też się martwię jak on sobie poradzi. córka pracowała w klubiku malucha prywatnym, tam dzieci płakały tylko jak się je rodzice zostawiali potem zapominały, a na końcu nie chciały wracać do domu.

Gość też matka
Chyba trochę przesadzacie. Do szkoły też uch nie puścicie? Gdy Was czytam to uważam, że to rodzice mają problem, a nie dzieci aby iść do szkoły w wieku 6 lat. Zajmijcie się swoimi sprawami i dajcie dzieciom żyć.

moje dziecko własnie śpi , dlaczego nie miała bym spędzic tego czasu na kompie , obiad zrobiony posprzątane ,mam czas dla siebie a jak sie obudzi i dla niego , prowadze 2 firmy ( w 1 jestem codziennie ) odbieram syna ze szkoły , na wszystko można mieć czas tylko trzeba sie zorganizować :)

Gość Fanka Tuwima
A co jest zabawnego w wątpliwościach rodziców, którzy po raz pierwszy mają oddać dzieci do jakiegoś punktu opieki, w dodatku widząc coś, co im się niekoniecznie podoba? Dzieci kafe-mam jest ci żal... cóż, kolejny fascynujący wniosek. Rozumiem, że masz w domu szklaną kulę, w której widzisz wszystko, co dzieje w innych domach. Nadal nie odpowiedziałaś mi na pytanie o kwestię ulubionej bajki dziecka a spędzanie czasu na kafeterii. Rozumiem, że odpowiedzi tej się nie doczekam.

to ja jestem z tych wyrodnych matek, doczekac sie nie mogłam az dziecko pojdzie do przedszkola i da mi od siebie odetchnac Nudzilo nam sie razem pod koniec wspolnego spedzania czasu... ze byla to sluszna decyzja okazalo sie jak juz poszedl do przedszkola w wieku 2, 5 roku. Azni razu nie plakal, ze nie chce itd. W weekend pyta czy juz mozna isc do dzieci. widze ze sie dobrze tam czuje, lubi swoich rowiesnikow i niektore opiekunki. Mysle, ze i tak bedzie u Was. .. zobaczycie , ze dziecku sluzy przedszkole i te negatywne uczucia odejda w zapomnienie ,.

Gość Fanka Tuwima
Też matka - analogicznie można by stwierdzić, że ktoś kto ma wątpliwości przed puszczeniem półroczniaka do żłobka, ma problem, bo nie odda dziecka do przedszkola za 3 lata. Naprawdę nie widzisz różnicy między 3 latką a 6 latką? "Zajmijcie się swoimi sprawami i dajcie dzieciom żyć" - tak, autorko, to właśnie powiedz Twojej Córce, kiedy będzie płakała, że nie chce iść do przedszkola podczas pierwszych dni. Idź, baw się, mama ma swoje sprawy, nara.

Gość laura.mec
Moje dziecko też ma swoją JEDNĄ ulubioną bajkę, jest nią dobranocka na TVP. W ciągu dnia tv jest wyłączony. Jeśli masz ochotę skrytykować ten fakt (nie chce mi się cytować psychologów) to poczytaj opinię specjalistów nt niekorzystnego wpływu oglądania tv przez 2-3 letenie dzieci. Im to jest niepotrzebne.

Gość Fanka Tuwima
Avent - fajnie, że o tym napisałaś. Myślę, że dużo jest takich dzieci, które szybko odnajdują się w grupie i ta ich radość z chodzenia do przedszkola szybko zmniejsza różne wątpliwości.

Gość laura.mec
Pytam się jeszcze raz: czy ktoś was zmusza do posłania dziecka do przedszkola?

U mnie dzieciaki w piątek zawsze cieszyly sie ze w sobote rano nie muszą wstawac tylko moga sie wyspac, a na wieczor w sobote juz sie mnie pytały czego w niedziele nie ma przedszkola otwartego :D Do szkoly już takie chetne nie sa, nie lubia szkoly, ale musza tam chodzic z obowiązku,ale do przedszkola to byly bardzo chetne i najmlodsza obecnie tez :)Ale to dobrze bo osobiscie w niedziele odliczam godziny do poniedzialku ,bo mamy juz siebie nawzajem po uszy :p

Gość htc02
Mieszkam w Se i tutaj dzieci oddaje sie do przedszkola jak maja okolo 1 rok i pare miesiecy. Musza same chodzic i jesc. Przedszkolanki oczywiscie pomagaja dzieciom. Nikt nie narzeka ze taka rozlaka. Niestety kobieta w Szwecji musi pracowac.

Gość laura.mec
Fanka może ubiegnę kolejne pytanie i powiem że gdy dziecko ogląda dobranockę szykuję mu kąpiel i ścielę łóżeczko

"""Azni razu nie plakal, ze nie chce itd. W weekend pyta czy juz mozna isc do dzieci. widze ze sie dobrze tam czuje, lubi swoich rowiesnikow i niektore opiekunki. Mysle, ze i tak bedzie u Was. .. zobaczycie , ze dziecku sluzy przedszkole i te negatywne uczucia odejda w zapomnienie ,. """ ­­­ Podpisuje sie pod tym co do joty :) Dodam,ze dziecko w domu potrafi czorta za skora miec a wsrod dzieci i przy przedszkolankach to nie te dziecko, przy okazji w domu po powrocie z przedszkola juz tak nie dokazuje :)

Gość Fanka Tuwima
Laura.mec - ma jedną ulubioną bajkę na tvp podczas dobranocki? To bardzo ciekawe, bo z tego co wiem, tam są różne bajki, nie jedna i ta sama codziennie. Zaczynam już rozumieć. TWOJE dziecko ogląda bajkę na tv wieczorem, w ciągu dnia telewizor jest wyłączony. Jest ok. Inne dziecko ogląda tyle samo bajki w dzień, poza tym (i też wieczorem) tv jest wyłączony. I już jest źle. Ciekawa interpretacja. Poza tym, nadal nie odpisujesz na żadną treść z moich postów. Umiesz czytać ze zrozumieniem?

Gość laura.mec
Sama nie wiem do końca jak mój synek zachowa się pierwszego, drugiego dnia w przedszkolu ale nie widzę tego w ciemnych kolorach. Chwilę popłacze a póxniej nie będzie chciał wracać do domu:)

Gość też matka
Moje dzieci już kończą szkoły :) Do przedszkola chodziły i zawsze był problem bo za wcześnie po nie przyszliśmy:) Uważam, że to problem nadopiekuńczości. Normalne, że rodzice zastanawiają się jak to będzie, ale mamy marzec a do września jeszcze szmat czasu. Jak tak dalej kobieta będzie przeżywać to wpadnie w depresje:P

Gość laura.mec
Nie odpisuję bo nie muszę, och taki urok jafe:)

Gość Fanka Tuwima
Laura.mec - a to błąd. Powinnaś oglądać bajeczkę razem z nim i tłumaczyć, co się w niej dzieje. Skoro jesteś taka idealna :)

Gość laura.mec
kafe*

Gość laura.mec
ogląda z tatą, to tata jest od spraw "zakazanych". Nie jestem idealna.