Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ukryta prawda

Mam opory chce złożyć doniesieni do ZUSU

Polecane posty

Poza tym nie wiem czy od psychiatry konieczne jest wykupienie jakiś leków. Ona kupuje se ale nie leki tylko winko. Zamyka się w pokoju, śpi, piję a matka 76letnia wychowuje jej dzieci.

Gość krakersy serowe
anonimowe donosy nie są poważnie taktowane, skoro już donosisz to miej odwagę się podpisać

Ale moja znajoma miała staż w Urzędzie Skarbowym. Tam wiele było donosów skarbowych chociaż by na naczelników i donosy mimo wszystko były sprawdzane.

orerere- nie wiem, czy złodziejstwo, bo nie znam sytuacji omawianych osob. Czy płaciły do ZUS, jak długo. Może zdażyły już wpłacić więcej niż biorą? Nie wiem, nie wnikam.

Gość orerererere
mireczkowata. Coś kręcisz. Ja zadałem proste pytanie: czy donosicielstwo brzydzi Cię bardziej niż złodziejstwo? A ty zaczynasz kombinować z rozliczeniami kto ile wpłacił do ZUS, zamiast udzielić prostej odpowiedzi.

orerere- nic nie krecę, oczywistym jest, ze złodziejstwo brzydzi mnie tak samo. Myślałam, ze pytasz o złodziejstwo w kontekscie tego tematu.

Gość orerererere
OK. W takim razie jak należy nazwać sytuację, w której ktoś pobiera świadczenia socjalne na podstawie sfałszowanych dokumentów, czyli w sytuacji, gdy te świadczenia nie są nienależne?

Gość orerererere
Oczywiście miało być: gdy te świadczenia nie są należne?

jak na razie żadno z nas nie wie czy są sfałszowane, nie sądzisz? To po pierwsze. Po drugie, sorry, ale powiem Ci tak- ja całe zycie ZUS płace i to niemały. Raz byłam na L-4 no i na macierzyńskim. Jakbym sobie zsumowała ile już wpłaciła dziadom z ZUS jeszcze po odliczeniu macierzyńskiego spooooro by zostało. Aaa, zapomniałabym, jak wróciłam do pracy mielismy kontrolę z ZUS, i facet sie mnie ukradkiem pytał, czy aby na pewno cały ten czas byłam na macierzyńskim, czy nie pracowałam- pajac. dodatkowo robiliśmy ostatnio oferte dla ZUSu, wybacz ale urządzenia z najdrozszej półki, totalnie zbędne, dla zasady. Wiec odpowiadając na pytanie- nigdy nie powiem, ze ktokolwiek cokolwiek od ZUSu nienależnie pobiera. Bo ZUS od większosci ludzi pobiera, w zamian starsząc, ze za nasze emerytury juz nie bedzie. I jest to obowiazkowe. Koniec tematu!

Gość orerererere
mireczkowata. nigdy nie powiem, ze ktokolwiek cokolwiek od ZUSu nienależnie pobiera. XXXX Twój wybór. Ale kończąc temat, ja Ci coś powiem (napiszę). Około 25% świadczeń wypłacanych przez ZUS są to świadczenia wyłudzone, czyli wypłacone na podstawie dokumentów poświadczających nieprawdę (np. na podstawie orzeczeń lekarzy o inwalidztwie). Pieniądze wypłacone oszustom mogłyby zostać wypłacone osobom, które naprawdę ich potrzebują - osobom chorym, inwalidom, matkom na zwolnieniach. Ale nie są wypłacane, bo idą do złodziei. M.in. są wypłacane osobom, które są na długotrwałych zwolnieniach, choć są zdrowe. Mnie równiez się nie podoba, że muszę płacić składki na ZUS, i wolałbym całkowicie prywatne ubezpieczenia. Jeśli uważasz, że urządzenia dla ZUS były zbędne, to napisz (i podpisz imieniem i nazwiskiem) pismo do Najwyższej Izby Kontroli, zrobią kontrolę i ocenią, czy zmarnowano publiczne pieniądze. Będzie z Twojego działania konkretny i wymierny pożytek. Złodzieje wszędzie szkodzą, niezależnie od tego, czy wyłudzają z urzędu, czy w nim pracują.

ty chyba nie wiesz jak działa NIK! NIK moze sprawdzic, czy ZUS rzeczywiście wydał te pieniadze na instalacje (urzadzenia)- jeśłi wydał to ok! NIK stwierdza, ze do naduzyc nie doszło! Gdyby było tak jak piszesz, chyba by sie to wydawanie pieniedzy przez ZUS skonczyło po wielu reportażach w TV na temat siedzib ZUSu! Kojarzysz ich siedzibe bodajze z Poznania? Na pływajacej barce? To resztę sobie dopowiedz! I jeszcze jedno- wyobraź sobie, ze ZUS przyznaje np. swiadczenia pielęgnacyjne na dzieci nie wiem, z porazeniem mózgowym (pieciokończynowym) i np. po roku już nie przyznaje. Bo co? można sie wyleczyć z porazenia mózgowego? Noga może odrosnać (tu piszę o ludziach, którzy co roku kuszą się stawić na komisje ZUS, bo mają świadczenia z powodu częsciowego inwalidztwa)/ Masz jeszcze jakieś propozycje? Bo ta z NIKiem jest zabawna :)

Gość a ja.......
bym napewno na nikogo nie doniosla. Nawet gdybym wiedziala ze oszukuje to bym niedoniosla. Ale zaswiedczenia od psychiatry nie da sie podwazyc. Poza tym niewiadomo czy ta osoba naprawde nie ejst chora. Byc moze wstydzila Ci sie powiedziec i dlatego powiedziala ze jest lewe. Ja kiedys sie wstydzilam ze mam dyslekcje (teraz juz nie robie tyle bledow) i znajomym mowilam ze to lewe zeby bylo mi latwiej w szkole. A lewe nie bylo, poprostu sie wstydzilam.

Gość a ja.......
i nie dlatgo ze pochwalam zlodziejstwo, ale nie mialabym pewnosci czy to napewno lewe a po drugie nie wtracam sie w zycie kogos innego. Ma lewe zaswiadczenie, dostaje kase a nie powinien i co z tego?? ja dzieki temu ze donioslabym nie mialabym wiecej kasy. To zycie i sumienie kogos innego wiec ja nie wchodze z buciorami w zycie i sumienie innych osob.

Gość orerererere
mireczkowata Ośmielę się przypuszczać, że to raczej Ty nie wiesz, "jak działa NIK". NIK jak najbardziej weryfikuje zasadność poniesionych wydatków. Widzę, że nie masz pojęcia czym się zajmuje ta instytucja. Być może moja propozycja jest dla Ciebie zabawna, kwestia poczucia humoru. Zapewne gdyby Ci okradli mieszkanie, również ograniczyłabyś się do wpisu na kafeterii, bo przecież nie ma sensu iść na Policję, przecież i tak nie znajdą sprawcy. Nieprawdaż? Czy wtedy również propozycja pójścia na Policję wydałaby Ci się zabawna?

Gość gdy czytam wypowiedzi
autorki, stwierdzam, ze to ona ma problemy psychiczne:o

Czyli nawet jak doniosę to ona nie będzie miała problemów z tego powodu no ale przynajmniej będzie miała zszarpane nerwy :)

Gość tak sobie lecz
swoje ego, maly czlowieczku

Gość nic nie pobieram
a co ona ci zrobiła? jak pozyskałaś to nagranie, pewnie z podsłuchu? i dlaczego z ciebie taka gnida?

1.Jest osobą wyniosłą 2.Poniża innych ludzi 3.Na bezrobotnych mówi nieroby a sama nie pracuję 4.Czuje się lepsza od innych 5.Unosi się swoim bogactwem 6.A swoje nagranie jak ona rozmawiała ze swoją matką mam w telefonie, uważają mnie za głupią i myślą że tego nie wykorzystam.

Gość jak działa nik
no akurat mireczkowata ma racje w temacie NIK. NIK nie będzie badał jakie urządzenia czy materiały zostały wykorzystane, zaprojektowane dla nowej siedziby. Jeśli siedziba jest potrzebna moze kosztowac i 5milionów. Wiec sadze panie orerere, ze jestes w grubym bledzie- doucz sie w temacie organow kontroli w tym kraju. i jeszcze jedno- mnie wlamali sie 5razy do samochodu, po trzecim raznie juz nie zglaszalam, po co? Pierwsze trzy sledztwa zostaly umorzone. Fajnie, nie? Narka