Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

chodzi o powszechne wybaczenie- wszyscy wszystkim x wybaczam, maciek - a teraz idz i przyjmij komunie od zawsze jestes taka tepa??

Gość ola wio
przecież macie w Waszym wyznaniu wiary "i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy" macie miłosierdzie boże to wszystko jest ułożone w sprytną całość

czekam na konstruktywna propozycje - lista grzechow i cennik pokuty?? x a to do rondla musisz się udać :)

Bo czym jest wiara w Boga jak nie poddanstwem x Bogu tak. Ludziom nie.

Gość fhgghh
Nie wiem dlaczego wiara katolicka sprowadza się dla niektorych ludzi do przynależności organizacyjnej? Jestem katoliczka, ale jaki wpływ ma na to ksiądz? Nie moze mi niczego narzucić, jedynie zachęcić. Czy w Polsce są ksieza, ktorzy napadają na ludzi, dra ich do kościoła, i wydzieraja forsę z kieszeni? Myślę, ze problem tkwi w opinii publicznej, jeszcze raz mentalność stada owiec. Poza tym, ludzie, piszą tutaj ludzie, ktorzy coś tam usłyszeli "probowki do czczenia itp. i w ten sposób mają ukształtowany pogląd na wiele innych spraw dotyczących wiary. To są osoby popierające aborcję, sprowadzona do poziomu "zabiegu" zamiast nazwania po imieniu morderstwa. Bo to takie modne...

"i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy" x Szczery ma uraz do podmiotu zbiorowego.

Gość ola wio
11:32 [zgłoś do usunięcia] zawsze szczery Nigdzie w Biblii nie ma słowa nawet o idei spowiedzi indywidualne x a jak inaczej zorganizujesz - ci ktorym odpuscicie beda odpuszczone itd, odniosłam się do tych słów o odpuszczaniu, tyle

teraz sie osmieszasz po prostu x to straszne gołąbku :)

Gość nie wiem jak długa
Ale przeciez mozna czynić dobro poprzez ludzi w imię Boga ?

Ale przeciez mozna czynić dobro poprzez ludzi w imię Boga ? x oczywiscie! nie pojmuje jak ktos moze laczyc ze soba dwie koncepcje - wiare z przymusem, wolna wola - rings any bell???

Gość ola wio
wszystko racja pod warunkiem rozróżnienia wiary od religii

takie zarzuty jak tutaj padaja sa podobne (dla ulatwienia dla tych tepych mozgow) do nastepujacego stwierdzenia: - bardzo chce byc opiekunka do dzieci 1-3 ale nie wyobrazam sobie zmieniac im pieluchy, to ponizej mojej godnosci :-)

Jeszcze straszniejsze gdy głos zabierają ludzie nie znający tematu :)

wszystko racja pod warunkiem rozróżnienia wiary od religii x i o to chodzi.

Gość nie wiem jak długa
To jest zwykła demagogia .Nikt Cie do niczego nie zmusza :)

Nie mogę gołąbko. Mam wewnętrzny nakaz wyprowadzania z ciemności takich jak ty :)

Nikt Cie do niczego nie zmusza x otoz to! :-) x ale chyba szczegolnie polacy tak uwielbiaja twierdzic (pewnie ma to korzenie w zaborach czy cus) ze sa uciemiezeni i zniewoleni, przez wszystko dookola :-) "a jak trwoga to do boga" :-)

Gość byłbym zadowolonym ks z owiec
a nie chcecie mi przelac na konto m-c w m-c 10 000 PLN

To jest zwykła demagogia .Nikt Cie do niczego nie zmusza x nikt nikogo do niczego nie zmusza tylko od dziecka wychowuje sie ludzi w psychicznym przymuszeniu do pewnych zachowań. Wbija sie im do głowy, ze ma byc tak a nie inaczej, bo to jedynie słuszna droga postępowania.

Gość ola wio
nie ma si8ę o co kłócić, można wierzyć, można decydować się na katolicyzm z wszystkimi konsekwencjami a można też się odwrócić na pięcie i mieć w dupie