Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tosia_cherry

Inteligentny sprzęt

Polecane posty

Gość Tosia_cherry

Drogie forumowiczki, potrzebuję porad na temat nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD. Sporo ostatnio czytałam o zastosowanej przez whirlpool technologii 6-ty zmysł.. Czy macie na ten temat jakieś zdanie?:-)

Gość Lollita
Od jakiegoś czasu poszukuję pralki i widziałam właśnie ostatnio nowe pralki compactowe z technologia 6-ty zmysł. Technologia ta jest stosowana tylko przez firmę whirlpool. No i działa to tak: monitorując pracę silnika rozpoznaje wielkość wsadu i to pozwala automatycznie dopasować zużycie wody, energii i czasu, w zależności od rodzaju pranych tkanin.

nic nie zastąpi zwinnych palców, a sprzęt mądrzejszy od włascicielki nie wróży nic dobrego:classic_cool:

Gość te inteligentne technologie
to inteligentnie wyciągaja od klientów kasę A wystarczyloby pranie bielizny w czasie 15 minut i tez by sie uprała. Tak jak w misce. Ale nie, programatory w pralkach nie pozwalają na pranie krótsze niż godzinę. I niepotrzebnie zuzywana jest energia Poza tym dodatkowe koszty inteligentnej pralki nie zrekompensują oszczędności w zuzyciu prądu i wody. To na razie jest ściema dla bogatych

...a 6-ty zmysł uruchamia mi się automatycznie, obserwując technologię lepienia pierogów:D

Gość Tosia_cherry
:-) I pewnie podpowiada Ci wtedy, że mąż zje najwięcej?:-P No a tak poważnie to mnie zaciekawiła ta technologia, bo właśnie w pewnym sensie chodzi o oszczędności. Np. w zmywarkach są czujniki, które rozpoznają zabrudzenia i do tego dopasowane jest zużycie wody no i odpowiedni czas a co z tym idzie energia..

Gość Lollita
Jeżeli technologia rozpoznaje, że akurat nie mam pełnej pralki i dzięki temu rozpoznaniu zużywa wodę, energię i czas na tyle ile mam, a nie ile powinnam mieć no to właśnie dzięki temu oszczędzam. A co do czasu to jest Program Super Szybki, gdzie możemy odświeżyć lub wyprać lekko poplamione ubrania w 15 minut. Jeżeli mamy dużo plam to chyba lepiej, że pierze się dłużej ale wszystko się dopiera.

Gość Tosia_cherry
Czasem rzeczywiście lepiej poczekać dłużej ale mieć pewność, że coś jest idealnie czyste. Np. w zmywarkach dzięki technologii 6-ty zmysł możemy zaoszczędzić do 50% niezależnie od załadunku.

Gość Lollita
Dokładnie, i tak dobrze, że sami wykonujemy mniej czynności. Jeżeli chodzi o pralki to sami możemy się nauczyć jak zaprogramować, żeby uzyskać większe oszczędności. Jest taka funkcja Eco Monitor, gdzie widzimy optymalizację energii na poszczególnych programach.

Gość Tosia_cherry
Innowacyjne rozwiązania dają nam większe możliwości oszczędzania niż kiedyś. Kilka lat temu nie było takich wygód i musieliśmy poświęcać więcej czasu. Teraz każdy ma go tak mało, że nawet minuta wolnego się liczy. Ja czasami spotykam się w kręgu najbliższych znajomych czy rodziny jakby ze strachem przed nowościami. Uważają, że to większe rachunki, że niepotrzebne wydawanie pieniędzy, bo przecież np. naczynia umyć w zlewie to żaden problem. Niestety nie myślimy o tym, że zmywarka o wiele lepiej wyczyści nasze naczynia, bo wyższa temperatura zabija więcej bakterii.

Gość Lollita
Musimy ustalić, czego tak naprawdę potrzebujemy, no i warto też zwrócić uwagę na nowoczesne technologie. Ceny wcale nie różnią się bardzo od cen sprzętu bez bajerów, rachunki tez nam od tego nie wzrosną, wiec nad czym się zastanawiać.

Gość Tosia_cherry
Zgadza się. Ja teraz jestem przed zakupem sprzętu i wiem, że coś kupić muszę. Nie chcę więc żeby to coś było słabe, bo skoro już wydaję pieniądze to chcę mieć wygodę i dobrą jakość. Czytałam sporo o tej technologii w sprzętach Whirlpoola i uważam, że warto się przyjrzeć. Widziałam też sprzęt w sklepie i mi się podobał. Jeśli chodzi o zmywarki, to z jakich programów korzystacie? Czy opcja 1/2 załadunku bardzo się przydaje?

Gość Justa987
Ja też wybieram pralkę. Zwróciłam uwagę na firmę whirlpool, bo słyszałam, że technologia 6-ty zmysł jest bardzo praktyczna. Mogę dzięki niej zaoszczędzić i czas, i pieniądze:-)

Gość eklera
ja mam małą zmywarkę więc nie używam opcji 1/2 załadunku, bo mi nie potrzebna:-)

Gość Tosia_cherry
No ja nie chcę raczej małej zmywarki. Chociaż w sumie to nie wiem. Zawsze mi się wydawało, że lepiej kupić większą i nie martwić się o miejsce na naczynia.

Gość Leonka5564
ja też wybierałam większą zmywarkę, bo wydaje mi się, że taka lepsza. zawsze to więcej miejsca jak będą goście. a my włączamy sobie program 1/2 załadunku raz na jakiś czas tylko, bo przeważnie zmywamy raz na dwa dni to się zbiera:-) teraz szukam pralki.. co polecacie?

Gość Lollita
A zastanawiałaś się już nad programami? jakie będą najbardziej potrzebne, jaką chcesz mieć klasę energetyczną?

Gość ktoś taki tam
wytłumaczcie mi proszę, na czym dokładnie polega ta technologia 6-ty zmysł:-) dziękuję:P

Gość Tosia_cherry
Ja mogę powiedzieć o zmywarkach. Technologia wykorzystuje czujnik temperatury, optyczny czujnik mętności wody i zawartości zanieczyszczeń stałych, na tej podstawie określa stopień zabrudzenia naczyń.

Gość Lollita
W pralkach monitoruje pracę silnika i rozpoznaje wielkość wsadu. To pozwala automatycznie dopasować ilość wody i energii, jaką się zużywa. No i czasu.

Gość ktoś taki tam
A jakie są jeszcze ciekawe funkcje w pralkach?

Gość Lollita
Wiesz, jest trochę ciekawych funkcji:-) Jest funkcja Kolorowe 15, dzięki której ubrania są prane w minimalnej temperaturze i to chroni kolory ubrań.

Gość jedną nogą w rowie
nic nie zastąpi zwinnych palców, a sprzęt mądrzejszy od włascicielki nie wróży nic dobrego ŚWIĘTE SŁOWA

Gość Lollita
Sprzęt i tak nie będzie na tyle mądry, żeby nas zastąpić a zwinnymi palcami nie wypiorę ubrań całej rodziny, bo w końcu padną. Trzeba być otwartym na ułatwienia, do których mamy stale dostęp.

Gość Tosia_cherry
Korzystamy już z wielu ułatwień, więc kolejne tylko przyniosą korzyści i zadowolenie. A co do pralek compactowych to jakie mają wymiary? Znajdę coś do niewielkiej łazienki? I czy mają zabezpieczenia przeciw wypływowi wody?

Gość Lollita
Są niewielkie, myślę, że do małej łazienki bez problemu coś znajdziesz. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to są specjalne węże, dwa typy. W jednym jak jest wyciek to kolor węża się zmienia a drugi ma specjalny zawór, który odcina dopływ wody podczas wycieku.

Gość Tosia_cherry
Bo tak sobie czytałam też o zmywarkach ale tam nie ma zmieniajcego kolor węża:-P Ale też widziałam że zabezpieczenia są konkretne. A jak z paniem delikatnych tkanin?

Gość daroos
W doopie to mam, żona zrobi.

Gość Ja!!!
Za robotę się weź a nie żona zrobi. Myślisz, że jak się ożeniłeś to ma za********* dniami i nocami żebyś miał skarpetki czyste??

Gość Tosia_cherry
Dobrze, że jeszcze pralka nie chodzi po mieszkaniu i ubrań nie zbiera:-P Kobiety trochę inaczej patrzą na wybór takich rzeczy, bo myślą, żeby mieć dobry efekt ale i więcej czasu dla bliskich. Dlatego ja zwracam zawsze uwagę na zastosowanie nowych technologii, bo później się bardzo przydają.