Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joasia818

PRZYKRA ROZMOWA Z SZEFOWĄ...CO ROBIĆ? PRACOWAĆ Z PASJĄ CZY DLA KASY? POMOCY

Polecane posty

Gość Joasia818

Witam wszystkie kobietki...Jestem załamana, nie moge iść spać. Postanowiłam załozyć ten temat, bo może mi doradzicie, pomożecie. Otóż od zawsze kochałam WŁOSY:) uwielbiałam czesać lalki, koleżanki na podwórku;) zawsze wiedziałam kim chcę być- FRYZJERKĄ. Po skończeniu podstawówki miałam rodzice nie pozwolili abym poszła do zawodówki (na fryzjerkę można było kształcić się tylko w szkole zawodowej, nie wiem jak jest teraz), więc poszłam do liceum. Jednak udało mi się ubłagać o coś w rodzaju praktyki w salonie...Także mogę śmiało powiedzieć, że mam ponad 10 letnie doświadczenie. Ale już nie będę zanudzała. Uważam, że ile kobiet, tyle włosów. Każde włosy mogą być piękne. Jestem przeciwnikiem farb, prostownic, lakierów. U każdej klientki staram się wydobyć piękno z jej włosa, a nie całkiem go zmienić. Od 2 lat pracuje w salonie...I mam kłopot z szefową... Przykład z dzisiaj. Przyszła klientka po raz pierwszy- śliczne, grube, kasztanowe włosy. Zapisana była na farbowanie i cięcie. Porozmawiałam z nią, podpytuje o kolor...A ona powiedziała, że chce pofarbowac na taki, jaki ma naturalnie, bo ona farbuje włosy aby się błyszczały! Ja w szoku, usiadałam z nią i tłumaczę- że szkoda włosów, że farba osłabia, że aby włosy się błyszczały musi odpowiednio zadbać i będą extra! Nałożyłam jej na włosy olej kokosowy, dałam pod czepek na pól godziny, poobcinałam włosy na olejku, wymyłam , nałożyłam odzywkę bez silikonów- nie stylizowałam, tylko wysuszyłam....Klientka aż zaniemówiła! piękne, puszyste, błyszczące włosy, i to po jednym użyciu oleju...zaraz jej powiedziałam , żeby sobie kupiła w sklepie ze zdrową żywnościa...akurat przyszła teściowa...patrzy- a ja biorę od klientki 30 zł...(miało być 90 za farbowanie) ...no i wzięła mnie na rozmowe...zagroziła zwolnieniem:( cdn

Gość Joasia818
już od dawna miałyśmy lekki "konflikt", bo ja do pracy przyniosłam kilka swoich produktów- olejek kokosowy, olej arganowy, żel z siemienia lnianego- stosuję to jako alternatywe dla nafaszerowanych alkoholem i silikonami produktów... klientki są ze mnie bardzo zadowolone, nieskromnie powiem , że mam zapisy nawet na 6 tygodni na przód! szefowa wie, że jestem dobrą fryzjerką, ale powiedziała, że za bardzo narażam salon na starty- tz. często rezygnuję z farbowania...jak klientka chce kupić odzywkę u nas w salonie (za kosmiczne ceny), ja polecam coś innego, lepszego ze zwykłego sklepu...:( już nie wiem co robić, bo nie mogę stracić pracy...poradzicie:(?

Gość unia xxo
otwórz swój biznes a dłuugo nie pociągniesz

Gość kotostro ffa
pracujesz dla kogoś, powinnaś nabijać kasę, jak masz własne pomysły to marsz na swoje

Gość mądrzejsza od was
nie pracujesz może we Wrocławiu? Bo ja właśnie szukam dobrej fryzjerki z pasją. ;) Na szefową nic nie poradzisz, zacznij działać na własną rękę, nawet bez lokalu na początek, tylko z dojazdami do klienta.

Gość kiedys miałam
niestety biznes is biznes, sama zadecyduj na czym Ci zależy.

Gość fswfefrefr
a ten olej kokosowy moge dac na wlosy tluste???

Gość Joasia818
kotostro ffa ale ja "nabijam" kase, mam maaase klientek, dlatego szefowa powiedziała, że mnie TOLERUJE i moje "wybryki"...ja patrze na to tak, że jak zadbam o klientke to ona wróci, a jak wepcham jej na siłę to farbowanie, te dupiate ksometyki to nadal będzie miała nieładne, suche włosy i będzie szukała innego fryzjera...sama już nie wiem co robić;( na pracy mi zalezy bardzo

Gość czy szefowa to Twoja
tesciowa, czy przez pomylke Ci sie tak napisalo? Btw, skad jestes? Cale zycie szukam dobrej fryzjerki!

Gość Joasia818
fswfefrefr kochana, nigdy nie powinnaś daważ żadnego oleju na brudną skórę głowy, bo spowoduje to wypadanie włosów. włosy nie musza być umyte, mogą być lekko nieświeże, ale nie powinny być mocno tłuste:) aha, i może być tak, że Twoim włosom nie spodoba się olejek kokosowy, wtedy poszukaj innego:) olejek kładź na minimum dwie godziny przed myciem, postaraj się chociaż raz-dwa razy w tygodniu...zobaczysz, że po jakimś czasie będziesz zachwycona swoimi włosami!

Gość Joasia818
o matko...napisałam na szefową teściowa?!?! haha, pomyłka, ja nawet teściowej nie mam, to chyba już ten stres i zmęczenie a jestem moje drogie koleżanki z Pomorza;)

Gość gt67g76
joasia, z jakiego miasta jestes?

Gość Joasia818
dziewczyny, myślałam o własnym biznesie, ale przyznacie, ze to troszke ryzykowne:( nie chcę się użalac, i wdawać w szczegóły, ale mam trudną sytuację rodzinną od roku (ciężka choroba taty), a etat to etat..w dodatku napiwki są dla mnie, a czasem to niemal druga wypłata...

Gość Joasia818
gdańsk

Gość fswfefrefr
Joasiu dziekuje z a odpowiedz ..chodzilo mi o to ze ogolnie mam przetluszczajace sie wloski , moglabym wiec moze ten olej nakladac nie na skóre?? wlosy i tka mi juz strasznie wypadaja wiec chyba gorzej nie ebdzie hihi

autorko mam pytanie jestem bry=unetem takim calkowitym nie ciemny braz tylko jak sie strzyge to mam klaki czarne jakbys psa ogolila... ale mam niebieskie oczy i wolalbym byc blondynem jakie sa dobre metody rozjasnienia takich czarnych kudlow?

Gość jedną nogą w rowie
Dawaj tym upatrzonym klientkom kontakt do siebie. Oczywiście po cichu. I próbuj się z nimi umawiać poza lokalem. Możesz uzbierać sobie grono zadowolonych klientek. Trochę to jest wredne wobec teściowej, ale szkoda też twojej pasji i uczciwości wobec klienta, tym bardziej, że możesz na tym zyskać. Rób to dyskretnie i nienachalnie. Może znajdziesz taki moment, gdy będziesz mogła mieć swój biznes i od razu będziesz miała własne zaufane klientki. Na razie graj tak jak musisz, bo niestety, ale szefowa ma też swoją rację.

Gość Joasia818
fswfefrefr ahhh, o to chodziło! jasne, ze nakładaj, po jakimś czasie, włosy będą się mniej przetłuszczać, poważnie! dla włosów szybko przetłuszczających się poleciłabym olej makadamia, jest extra! może napiszesz jeszcze jaki masz kolor włosów? blondynki musza uważać, bo niektóre oleje przyciemniają włosy! czy to będzie Twoje pierwsze olejowanie? jeśli tak, musisz dobrze oczyścić włosy z silikonów, żeby włosy nie były nimi oblepione, i aby mogły "napić" się olejku:)

Gość rrrttttyyyyyuuuu
jak fajnie :) jaka dzielnica? nazwa? zapisuje sie do pani :)) nawet moge zapłacic drozej :P

Gość Joasia818
Equilibrium ciemne włosy i jasne oczy?! chyba nie ma seksowniejszego połącznia, nic nie kombinuj:) a farbowani faceci...sama nie wiem...chyba jestem przeciw:) ale jesli już się upierasz, to ja radziłabym zrobić kąpiel rozjaśniającą - nie niszczy włosów tak bardzo jak tradycyjne rozjaśnianie;) ...tak w skrócie to mieszasz rozjaśniacz z szamponem i odżywką- ta mieszanka będzie się mocno pieniła, nakładasz na włosy i trzymasz ok. 20 minut... później możesz pielegnować włosy miodem (takim zwykłym, z kuchni), który ma właściości rozjaśniające;)

Gość Joasia818
haha, ludzie zawsze się bardzo boją miodu, ale bez obaw, on nie zlepi włosów i baaardzo łatwo go spłukać;) możesz też używać go do płukania włosów, czyli dodaj łyżkę, na litr wody i tym spłukuj włosy po myciu ale lepsze efekty daje miód jako maska;) możesz go pomieszać z odzywką, jak się boisz solo:)

Gość kiedys miałam
a czy olej arganowy i kokosowy nadaje się do blond włosów, nie przyciemni ich? ;)

Gość Marta,23
hm,jesli mowisz prawdę....to ty nakrecasz ten biznes...klientki ciebie lubią...i dlatego szefowa wogole ma kasę....bo przychodza do ciebie. to ty mozesz dyktowc tam prawa..SZANUJ SIE I NEI DJ SOBĄ POMIATAC:) owszem klientka wydala tylkoo 30zł...ale jest ZaDOWOLONA ,WROCI NAPEWNO I JESZCZE POWIE KILKu KOLZANKOM O TwOICH ZDOLNOSCIACH. JAKBYS SPIEPRZYLA JEJ WLOSY FARBOWANIEM I ZROBILA SZTUCZNY HEŁM,KTORY OKLAPNIE W DOMU TO BY PWNIE JUZ NIE WROCILA DO TEGO SALONU. tez ci radze zaloz wlasny biznes...a juz napewno dawaj SWOJE wizytowki klientkom cichaczem i jezdzij do ich domow je czesac:) co twoje to twoje-kaski troche ci wpanie do kieszeni. mam pytanie techniczne-mglabys sie wypowiedziec i doradzic ?:) jaka fryzurę bys doradzila,wysokiej 30 letniej kobeicie,ktora ma naturlany ciemny blond-taki trochę mysi,wlosy cienkie do ramion,jasną karnację i szare oczy?

Gość Joasia818
włosy przyciemnia olej rycynowy i olej z orzechów włoskich. także argan i kokos do blondu beda idealne;) ja radziłabym jeszcze do blondu pielegnacje miodem;) po jakimś czasie przepiękne złote refleksy, no i kolor nie żółknie. POWTARZAM -MIÓD NIE LEPI WŁOSÓW I ŁATWO GO SPŁUKAĆ

Gość czekoladkakaka
autorko a moze i mi cos poradzisz na moje wlosy mam krotkie cienkie i ciagle naelektryzowane. uzywam odzywki ale i tak ciezko mi je rozczesac. nie mam do nich sily.:-(:-(:-(

Gość Joasia818
Marta,23 A JAKI MASZ KSZTAŁT TWARZY?