Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katoo80

Przy jakiej temperaturze w domu zamarznie woda?

Polecane posty

Gość katoo80

Mieszkamy w mieszkaniu opalanym węglem. Chcemy na 3 dni jechać na święta do rodziców?Przy jakiej temperaturze woda może zamarznąć w rurach?Kto by pomyślał o takich mrozach...:(

Gość moja droga autorko...
można spokojnie :)

Gość grensof
przed wyjazdem nachajtowac w domu ile se da wygasic piec i dom zamknac i powinno wytrzymac te trzy dni nawet jak temperatura na dworze bedzie -10 C

Gość katoo80
Tam myśle właśnie napalić mocno i może nic się nie stanie. U rodziców byłam w sierpniu, więc zależy mi by jechać...

Gość walczcie ze sterotypem
zadne takie, bo biedy sobie narobicie. wodę z centralnego spuścić, szkoda wam wylać wodę za 5zł, to może wolicie piec wymieniać jak wam strzeli?

Gość katoo80
Nie bardzo mamy możliwośc spóścić wodę, zresztą - 10C to najbardziej pesymistyczny wariant, bo u nas (Polska centralna) powinna być góóóra -6C.

Gość miloonka80
Szukałam podobnego wątku. Też chcemy wyjechać na 4 najblizsze dni, planowane morzy u nas to 5-8 C. Mieszkanie będzie ogrzane przed wyjazdem, blok jest ocieplony styropianem 20.Czy możemy zostawić? Macie doświadczenie?

Gość gość
mieszkania w bloku nie trzeba ogrzewać, wystarczy że sąsiedzi to robią co innego z domem wolnostojącym, wtedy jest problem bo trzeba go chociaż minimalnie ogrzewać albo spuścić wodę z instalacji

Gość miloonka80
Dziękuję za odpis.Mam nadzieję, że przez te kilka dni rurki mie zamarazną.Przed wyjazdem nagrzałam.A mróz jaki ma być może nie rozwali rurek.20 cm sryropianu też robi swoje, mam nadzieję.

Gość miloonka80
Może ktoś ma jeszcze uwagi? Zamarzła komuś woda w bloku?

Gość Heilige
Woda zamarza w momencie gdy zostanie schłodzona do 0 stopni C.

Nie może. Mam 28 lat, mieszkam w bloku całe życie i nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło.

Gość miloonka80
To malutki blok, 4 rodzinny. Woda jak ktoś słusznie napisał zamarza w 0C, a my palimy węglem, bo to taki blok, czyli jak nie palimy to nie ma ogrzewania.

Gość miloonka80
Heilige, ale pewnie było ogrzewane bez przerwy.A my nie bedziemy ogrzewać przez 4 dni.

Gość miloonka80
Odświeżam.

Gość miloonka80
Odświeżam i czekam na rady.

Gość miloonka80
Odświeżam.

Gość było do 10C
Zostawiłam i nie zamarzła.

Gość gość
mieszkam w domu z bala i che wyjechac na tydzien Temparatura ogolnie zapowiadaja na plusie (+4-8) ale w nocy moze spadac do -6 czy jak zostawie nieopalany dom jest ryzyko ze woda zamarznie

Gość gość
u mnie woda zamarza nawet jak jest +8 stopni bo mieszkam w zimnym klimacie

Gość gość
mieszkam na podlasiu - raczej zimny klimat. Dom raczej mamy cieply bo nawet jak rozpalamy w piecu tylko na wieczor i tem w srodku ma 23-24 C to po nocy i calym dniu jest 18-19 gdy na zewnatrz jest ok 3 na +.

Gość gość
dodam ze jak był mróz do -20 paliliśmy 24 na dobę a na piecu mieliśmy ustawione tylko 40 stopni ( na sterowniku- który trzyma i nagania temeraturę) w domu nie dalo sie siedzieć bylo 24-26 stopni. więc chyba dom ciepły. To nasz pierwszy wyjazd zimowy od kiedy mieszkamy w tym domu ( 2 lata) i troche sie boimy zeby nic nie zamarzlo a nie mamy kogo poprosic zeby przychodzil palic

Gość gość
Jak jest dobrze wykonana instalacja to nie ma mowy, żeby cokolwiek zamarzło w ciągu 3 dni. Też któregoś roku wyjechałem na święta do rodziny nie było mnie ok. tygodnia i nic się nie stało. Jedyne z czym miałem problemy to z instalacją w garażu, która prowadziła do kranu znajdującego się na zewnątrz, ale z tym sobie też poradziłem, bo na okres zimowy podłączam kabel grzewczy z termostatem i problem rozwiązany.