Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wscieklabardzo

karmienie mm ma byc takie proste?

Polecane posty

Gość wscieklabardzo

Karmie piersia od poczatku,ostatnio mialam lekkie kryzysy i myslalam,ze przejde na butle. Ale nie mialam sumienia. Dzis sie okazalo,ze na dwa dni musze przestawic malego na mm. I co sie okazalo? Ze nie potrafie tego zrobic. Synek obudzil sie i krzyczal jesc a tu trzeba przygotowac wode o odpowiedniej temperaturze,rozpuscic mleko,ostudzic a dziecko drze sie w nieboglosy. Jak wy dajecie sobie rade? Ja przesunelam mm o jedno karmienie i znow podalam piers.

Ja miałam zawsze dwa termosy- jeden z zimną drugi z ciepłą wodą. Wlewałam odpowiednią ilość każdej, odmierzałam mleko i mieszanka była gotowa do podania w dwie chwile :)

Gość ccccycemberg
ja wcale nie karmiłam piersią, dla mnie mm to niesamowita wygoda, kazdy mógł dziecko nakarmić, zwlaszcza ze bylam po cc ledwo zywa, dziecko zawsze najedzone, wiedzialam ile zjada, a wodajak masz mikrofale to co za problem? 30 sekund i mleko gotowe.

Gość martula2402
ja mam zawsze przegotowana wode i wyparzona butle,lekko podgrzeje wode i gotowe

Gość iustaa
Chciałam karmic piersia ale muszę dokarmiać mm. I to nie jest takie wygodne jak myslałam. Wole karmic piersią. Ale ma butelke mam sposób-podgrzewacz. Kosztuje ok 40zł i mozna ustawić temp 40 stopni, będzie trzymał całą noc.

Gość martula2402
jak ja przeszłam na mm to docenilam wygode i portfel

Gość wscieklabardzo
Jaka wygoda? Chyba ten kto tak twierdzi nie karmil nigdy piersia ;( jestem zalamana,podalam 2 h temu butle i od. 2 h z przerwa na 10 min drzemki mam jedno wieelkie wycie w domu! Jak ja przetrwam te 2 dni!!!????!

Ale to, ze Ty masz problem, nie znaczy że każdy tak ma. Może dziecku po prostu mleko nie służy- bo jeśli maluch jest najedzony to nie powinien "wyć"

Gość zmywam makijaz
zawsze miej przegotowana juz schlodzona wode np.zaraz po karmieniu, potem dolejesz wrzatku i sie wymiesza bedzie odpowiednia do picia, ja obecnie (syn konczy 7 mies.) wlewam wrzatek i troche mineralnej i jest okej;P

Gość Ja miałam wodę mineralną
niegazowaną dla niemowląt (gotową do spożycia bez przegotowywania) i wrzątek z czajnika więc wlewałam więcej mineralnej a potem dolewałam wrzątek (proporcje miałam już opracowane) i na końcu kobiałki mleka. Proste.

mialam podgrzewacz od poczatku, przegotowana wode i szklana butelke, ktora w nim stala z odmierzona w odpowiedniej ilosci woda na przygotowanie mleka... i caly czas woda w niej byla o temp oki 40stopni; karmienie odbywalo sie bez problemu...

Gość jaknauczyćdziecko.
kurka bez pazurka- cudowny pomysł z tymi termosami. Ja na to nie wpadłam. Aaa i jeszcze całkiem na początku zawsze gotowałam wodę, zalewałam herbatkę, ostudzałam.... A potem wpadłam na genialny pomysł podawania wody mineralnej dla dzieci... orzeźwiająca herbatka w 3 sekundy.

Ty zdecydowanie chcesz miec z tym problem. Ja mam przy lozku szafke a na niej butelke z zimna woda ,podgrzewacz z butelka wody badz termos, sterylizator I poporcjowane mleko. W dzien sprawdzilam jakie proporcje zimnej do cieplej wody trzeba i juz :) a dzieciak placze bo cycus fajna sprawa dla takiego maluszka. Wszystko w jednym, jedzonko, spankog I na bol cos sie nadzieje. Teskni.

Ty zdecydowanie chcesz miec z tym problem. Ja mam przy lozku szafke a na niej butelke z zimna woda ,podgrzewacz z butelka wody badz termos, sterylizator I poporcjowane mleko. W dzien sprawdzilam jakie proporcje zimnej do cieplej wody trzeba i juz :) a dzieciak placze bo cycus fajna sprawa dla takiego maluszka. Wszystko w jednym, jedzonko, spankog I na bol cos sie nadzieje. Teskni.

Ja mam termosy. 2 sekundy i gotowe. Teraz maly je 120 ml i wiem ze jak jest pelny termos to leje 30 ciepłej i resztę zimnej. Jak jest pol termosu z ciepla woda to 50 ciepłej i resztę zimnej. Po 2 dniach nie bedziesz musiala sprawdzać ile jest w termosie ciepłej wody i w ręku wyczujesz czy woda jest odpowiednia.

ja korzystam z termosu, mam podgrzewacz, bo czasem jest już zimna, i herbatki też mam w dwóch butelkach dużych przygotowane-jedną koperkową, drugą rumiankową. Jak bym miała wodę za każdym razem przygotowywać to bym się przekręciła :D a jak jest za gorąca to mam miseczkę z zimną wodą chwila moment i jest okey ;) więc jak się studzi to podaje troszkę herbatki i się nie drze ;)

ja miałam zawsze nasypane mleko do butelki, wodę mineralną obok i jak się młody budził wlewałam wodę, na 20 sekund do mikrofali i temperatura jak trzeba była - zresztą dalej tak robię, zajmuje mi to z wymieszaniem jakieś 30 sekund, to sie młody nawet rozedrzeć nie zdążył...(bo teraz to już woła "mleeeeekoooooo" i czeka...:P )

a ja nie mam sterylizatora, zbędne wydawanie kasy, po nakarmieniu idę do kuchni myję butlę i mam gotowe :) wcześniej miałam butelki z aventa to miałam dwie, więc myłam dopiero rano, teraz mam tommee tippee zmieniałam z powodu kolek i chyba dokupię drugą :) świetna sprawa :) Ja cyckiem nie karmiłam-nie mogłam :( Ale dla chcącego nic trudnego. A i nie trzymaj mieszanki dłużej jak godzinę ;)

Gość mnie jak lezalam w szpitalu
dla mnie mm jest duuuzo wygodniejsze niz karmienie piersia, jak syn byl mniejszy i pil mleko w nocy, to mialam tez dwa termosy-z goraca i zimna woda, teraz pije tylko wieczorem wiec podgrzewam przegotowana wode

Sterylizatory to nabijanie kasy . Aby wysterylizować butelki na mleko, zakrętki i smoczki , należy mieć jedynie plastikowy pojemnik z otworem na ujście pary wodnej . Nalewa się z dwa cm na oko wody do takiego pojemnika, otwiera uszczelkę ujścia na parę wodną, wkłada puełko z butelkami i smoczkami do mikrofali na 5 minut i butelki aż wrzą po otwarciu wieka. Są idealnie wysterylizowane. Ja takie pudełko miałam po zestawie TT ale takie można wszędzie kupić o różnych wielkościach.

Autorko, musisz po prostu wypracowac sobie swoja technike i bedzie ok;). Ja uzywam podgrzewacza i 3 butelek.

Gość wscieklabardzo
Na razie zyje. W ciagu pol godziny udalo mi sie przygotowac mleko,nakarmic malego,uspac go (nie lada wyzwanie bez cycka),odciagnac pokarm z dwoch piersi bo juz pekaly (jednak dziecko lepiej to robi niz laktator,a zciagam z jednej 110 ml). Moze przezyje :P plus tego taki,ze dziecko przespalo mi 3 h a nei 2 jak do tej pory. Ale dopiero po drugiej porcji mm i paru godzinach czuwania.zobaczymy jak teraz bedzie. Latwo wam mowic z tym przygotowaniem,opracowaaniem techniki, ja na ti mialam pare godzin, stary podgrzewacz okazal sie nie pasujacy do butelki (szeroka nuk) a termos nowka jechal chemia,wiec nie odwazylam sie nalac do niego wody mimo ze szorowalam i wyparzalam. Dzieki za rady, nie chce miec problemu,to po prostu strach przed nieznanym.

Gość pani badz soba
Istnieje duza roznica pomiedzy butelka umyta a wysterylizowana. Radze poczytac o tym. Karmienie piersia jest zdrowsze I szybsze to na pewno ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze butla daje mi I dziecku wiecej snu. Technike sama musisz wypracowac. Podpowiedzi juz masz;)

Gość martula2402
Mi chodziło, ze jak przeszłam na mm to doceniłam wygode karmienia piersia Ale nie sądze,żeby karmienie mm było jakimś wielkim zachodem.

Gość a propos butelek
czy wy wszystkie sterylizujecie te butelki codziennie? czy tylko wystarczy wyparzyć?

wscieklabardzo .... potrafię sobie wyobrazić Twoją frustrację , cyc w pogotowiu zawsze gotowy, ciepły i czysty, dzidzia zadowolona, przytulona , bawi się rąbkiem bluzki ... a tu biegaj z butelkami, myj, podgrzewaj, rozrabiaj, cuduj .... tez próbowałam, ale u mnie skończyło się to dużo gorzej niż u ciebie ( więc ciesz się, bo odniosłaś swego rodzaju sukces butelkowy). moja córcia raz, że nie chciała pić tego mleka, a jak juz zrobiła kilka łyków to zakończyło się to wymiotami i nerwami moimi i dziecka. Powiedziałam, że pierdziele te mleka modyfikowane i jedziemy już 9 miesięcy na cycu, chodze do pracy na 7:30 i jestem tu 7 godzin, odciągam porcje mleczka dla małej, a po powrocie kolejną, na której robimy kaszkę ryżową .... moja rada taka, żebyś tego cyca nie zabierała dziecku, zaprzyjaźnij sie z laktatorem, tak jak ja i dacie rade !

Karmienie mm nie jest jakieś mega trudne ale fakt pierś było łatwiej podać, szczególnie w nocy. Ja wlewałam wodę do butelki wieczorem i jak sie młody obudził to butlę do mikrofalówki na 25 sek. później dosypywałam mleko. Butelki na początku sterylizowałam po każdym użyciu, póxniej raz dziennie, teraz raz na jakiś czas.

Gość a propos butelek
do którego miesiąca je sterylizowałaś po każdym użyciu?

Gość wscieklabardzo
noc przetrwaliśmy. Cieszę się ze mały zechciał w ogóle wypić to mleko,ale za każdym razem widzę jego zdziwienie na twarzy. dobrze, ze dal sobie smoka przemycic, bo ma silny odruch ssania i do tej pory była tylko pierś, podmiany nie chciał. niestety ale po mm ma zaparcia. meczy się przez sen biedak. ale byle do jutra wieczorem. My sobie poradziliśmy z lekkim podgrzaniem wody przegotowanej w czajniku. na parę sek.włączyłam i była akurat. do mikrofali się bałam,ze się poparzy.