Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hsjhdjymll

w jakiej postaci podawać mięso 6 mc dziecku?

Polecane posty

Gość hsjhdjymll

za 2 tyg mój syn skończy 6 mc. Mięsko podaje mu w słoiczkach, gerbera lub bobovity, ale ich nie lubi. Jeśli sama chciałabym mu ugotować np.drób lub cielęcinkę to potem przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa i można mu tak podać?

Gość Autorko moja córka
Podaj w zupce jarzynowej

Gość Autorko moja córka
Ja gotowałam osobno mięso a potem na tym wywarze zupę jarzynową natomiast 20 g mięsa (kawałek) wyciągałam z wywaru a potem wraz z ugotowaną zupą wkładałam do miksera i miksowałam na puch.

Gość szatyyyyyynka 27
ja drobniutko kroiłam i dodawalam do zupki

Gość szatyyyyyynka 27
i blendowalam

Gość hsjhdjymll
a możesz jaśniej krok po kroku opisać jak zrobić samemu taką zupkę to moje pierwsze dziecko i jestem zieeeelona

Gość hsjhdjymll
acha no dzięki. Bo te sloiczki to niesmaczne są, sama bym nie zjadła a co dopiero dziecko

Gość są różne opcje
blenderom go potraktuj:) jak masz zamiar sama gotować to pozwole sobie ci coś podpowiedzieć:) jak będziesz gotowała wywar z warzyw, to przy miksowaniu nie wyrzucaj selera. zmiksuj razem z innymi skladnikami. nadaje on fajnego smaku zupce. sama się zdziwiłam, że mlody tak fajnie jadł te zupki, bo wydawało mi ise ze seler to nic smacznego:)

do wody wkładasz kawałek miesa i gotujesz po chwili dodajesz warzywa(marchewke,ziemniak,seler,pietruszke,kalafior,brokuł )mozesz wszystkiego po trochu,możesz dwa składniki..potem zwyczajnie to miksujesz i na koniec odrobinę masełka.^6 msc dziecku już powinno urozmaicać się posiłki w nowe smaki..oprócz mleka i zupek również inne rzeczy..

Gość szatyyyyyynka 27
gotujesz jak dla nas warzywa z miesem-marchew,seler(uwaga malo bo moze uczulac),pietruszke,,bez przypraw poki co.wode odlewasz,dodajesz obrane miesko troche maselaka i blendujesz ja tak robilam a i dodawałam zielona pietruszke

Gość szatyyyyyynka 27
z czasem zwiekszalam skladniki np o brokul czy kalafior czy o kasze wtedy jest krupniczek(dzis jadla go bo uwielbia:)

Gość ooooo jestem jaka jestem
a ja robię zupkę tak: w jednym garnuszku pokrojonego w kostkę małego ziemniaka gotuję z odrobinką soli w drugim garnku pietruszki kawałek, czasem seler i warzywa w zależności jaka zupka: szpinak, kalafior, brokuły, groszek zielony, kabaczek, marchewka, z tych warzyw odlewam ciut wody na koniec i roztapiam troszkę masła wywaru z ziemniaków nie używam, a z mięsa tak samo, ugotowany kawałek mięsa w trzecim garnku daje do zupki a wywar z tego mięsa wylewam

Seler na początku potrafi bardzo uczulać więc lepiej go nie stosować przy wprowadzaniu pokarmów stałych. Do zupy wybierasz ziemniak, marchew, pietruszkę (nać) , ewent. pasternak i dynię i wszystko gotujesz na pół miękko (nie gotuje się na ciapkę bo wytrącają się witaminy). Pod koniec gotowania dodajesz do zupki odrobinę oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego lub masła jak ktoś tu pisał (tłuszczu dodaje się odrobinkę) i miksujesz razem w mięsem w mikserze lub blenderem na miałko. Mięsa podaje się 6 miesięczniakowi ok 20 g do 4 razy w tygodniu. Możesz mieszać mięsa różnych gatunków (drób, cielęcina, królik ). Trzeba pamiętać że warzywa gotuje się osobno więc najpierw gotujemy mięso a potem wyciągamy je i dodajemy do wywaru składniki na zupę i gotujemy .

Acha, oprócz tego że należy zawsze do posiłu dodać odrobinkę tłuszczu to pamiętaj by dodać kaszkę typu kaszka jaglana, gryczana niepalona, kukurydziana. Na porcję zupki wystarczy mała łyżeczka od herbaty. Masz wtedy zdrowy kompletny posiłek a od 7 miesiąca możesz dodać jeszcze pół żółtka na miękko do ugotowania lub startego ugotowanego na twardo.

Gość hsjhdjymll
a tak na oko ile to 20g?

Z tą połową żółtka to oczywiście na twardo bo miękkiego nie odmierzysz :D ale jak przyjdzie pora na całe żółtko to wlewasz je do zupki rozbełkotane i gotujesz :)

Gość hsjhdjymll
łyżeczka od herbaty zupki? Czyli więcej niż łyżeczkę od herbaty nie podawać takiej zupki? Sorry, ale jestem zieeelona że aż niedouczona na maksa w tej dziedzinie?

Gość b.e.a.t.a
Mieso gotuje sie osobno, a wywar nalezy wylac. Na poczatek wystarczy ziecku 5 gram (1 lyzeczka) gotowanego miesa.

Gość szatyyyyyynka 27
właśnie juz czas na zółtko autorko podawalas?

20 g to dajmy na to jak kwałeczek mięsa na gulasz (taki większy). Najlepiej jak kupisz małą wagę kuchenną albo skalową albo elektroniczną bo od tej pory ci się przyda. Jak maluch skończy rok to będziesz podawać po 30 g mięsa trzy razy w tygodniu lub max 4 razy.

Gość ruyeuryeruy
Ja jestem na bieżąco bo wczoraj pytałam lekarki (mój syn ma 6,5 miesiąca). Wywaru z miesa się nie wylewa bo tam zostają składniki odżywcze i białko zwierzęce! Gotuje się osobno warzywa na wywarze tego mięsa najlepiej. Mięsa podaje się właśnie jak ktoś tu pisał 20 gramów na początek . Pięć gramów to jest nic. Pytaj autorko jak chcesz bo ja już się o wszystko wypytałam.

Gość hsjhdjymll
dzięki kobiety, bedę zaraz gotować. Nie ma to jak domowe jedzonko

Gość ruyeuryeruy
Zółtko mam podać pierwszy raz za dwa tygodnie w ilości pół. Od 7 miesiąca podawać mam już całe żółtko co drugi dzień a od roczku całe jajko dwa razy w tygodniu.

Gość szatyyyyyynka 27
a wczoraj ktos pisal,ze sie miesa nie gotuje z warzywami bo jakies tam cos przenika z miesa szkodliwego do warzyw

Gość hsjhdjymll
a ile tej zupki ma zjeść?

Gość ooooo jestem jaka jestem
łyżeczkę kaszy na porcję zupki a zupki na początek około 150g później 200g

Gość szatyyyyyynka 27
ruyeuryeruy piszesz ze za dwa tyg gdzie Twoje dziecko ma 6,5 mca pol zóltka a pozniej ze od 7 cale juz sie zgubilam za 2 tyg bedzie mial 7 czy czegos nie rozumiem

Gość nie bądźcie aż tak
leniwe żeby gotować mięso z warzywami :/ wszelkie toksyny z mięsa w czasie gotowania są uwalniane do wody i warzywa chłoną je jak gąbka.

Gość mama dwóch dziewczynek
jeżeli już jadło dziecko zupki, nawet słoikowe, to możesz podać mu więcej. Ugotuj najpierw taką prostą - kawałek mięska podgotuj, dodaj warzywa najprostsze, te które już jadł w słoikach i ugotuj. Później możesz kombinować dowolnie - dodawać inne warzywa, kaszę, przyprawy np. zioła.